Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Akıl sağlığım yerinde. 2022 maaşı alabilmem için vasi göstermemi istiyorlar!?

Yazar19

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Bilgisi ve tecrübesi olanlar yazsın lütfen.

Ağır engelliyim. 40 yaşındayım. %92, tekerlekli sandalyeyle gezebiliyorum. Babam 2016 yılı içinde öldü, bana bir maaş bağladılar. Uzun yıllardır engelliyim. (18). Maaşı alabilmem için “vasi” gerek dedi sosyal güvenlik. Tabi onlar beni hiç görmedi. İşlemleri yakınlarım yaptırdı. Araştırdım. Akıl sağlığı yerinde olmayanlar için “vasi” atanırmış. Benim akıl sağlığım yeinde.
Devletin bana verdiği maaşı alabilmek için asliye hukuk mahkemesine mi başvurmam lazım dilekçeyle? Maaşı kendim çekebilmem için.
Mahkemeye başvurursam sanırım akıl sağlığımın yerinde olduğunu kanıtlayabilirim?
Belge geldi, vasilik belgesini imzalamadım. Çünkü akıl sağlığım yerinde.
Samsun.

Yazar19

Hiç bir şart altında vasi atanmaz. Babanız sigortalıydı ve vefat edince onun üzerinden size Yetim maaşı bağlanacak. Doğru mu anladım?

selamün aleyküm,
18 taşından beri babamın sigortasını kullanıyordum ve engelliydim. babam öldü bu sene. anneme bi maaş bağladılar. bana da. vasi atanmadan parayı alamazsız dediler. mahkemeye gidecek kağıdı imzalamadım, imzalarsam vasi atanacak. acil cevap lütfen. ben vasi istemiyorum. vasi şart mı bağlanan maaşı çekebilmem iiçin. maaş bağlanmış.

Yazar19

Maaşı bankadan çektirmek için soruyorsunuz yani? Doğru mu anladım? Maaş bağlanmışsa, siz bankaya gidip ilk maaşı çekebilir ve bundan sonraki maaşları kartla çekebilmek için başvuru yapabilirsiniz. Böylece sonraki aylıkları kartı kime verirseniz o çeker.
Yok eğer bankaya da gidemezseniz, notere gidip güvendiğiniz birine vekalet verin, bankadaki işlemleri o yapsın.

maaşı bankadan çektirme olayı yok henüz. yetim maaşı bağlanmış, ama işlem sonlanmadı. son bir işlem kaldı, mahkemeye dilekçe verilip vasi istenmesi gerek diyorlar.o halde maaş çekilebilecek. yani kart vs olayı yok henüz. demek istediğimi anladın sanırım, vasi istemiyorum, vasi atanmasın diyorum, vasi atanmadan maaşı alabilmem mümkün mü? vasi istedi sosyal güvenlik....yani vasi atanmasına gerek yok, aklım fikrim yerinde...

Yazar19

Kesinlikle vasi gerekli değil. Yetim maaşı Malul durumdaki çocuğa bağlanır. Çocuğun akıl sağlığı yerindeyse manyak mı kendi hukuki haklarını başkasına devretsin! Size o bilgiyi veren kişi ya bilmeden yanlı konuşmuş ya da işgüzarlık etmiş. Vasi atanması için akıl sağlığına dair değerlendirme içeren bir rapor olmalı.
Asla vasi onayı vermeyin. Gerekirse memuru pas geçin ve müdüre çıkın.

Allah razı olsun senden dostum!
Dualarımdansın kardeşim.

ben 2016n ın 3.ayında baglandım. yetim maaşı için vasi istemiyorlar.senden vasi isteyen memura sor bakalım hangi sebepten istiyor.olmazsa bimere şikayet et ama önce alo 170i ara.ben süreklı alo 170 i aradım derdımı orda anlattım yol gösterdıler benım adıma dilekçe bile yazdılar.

Ben 18 yaşında intihar girişiminde bulundum ve t. sandalye kullanmaya başladım, sağlık raporu yollanırken bu not düşülmüş olmalı ve sgk, bana vasi gerek diye kendince karar vermiş.
araştırdım, mahkeme bana vasi atayacaksa bile sormak durumunda, yani tercih hakkım var, 23 yıl önce yapılan hatayla yargılanamam,
her işimi kendim yaparım, buradaki sosyal hizmetlerdeki memur iyi niyetli ama eksik bilgisi var, bilgin yoksa bu ülkede işin bitik. Engeli aylıkları kesilmeden önce alıyordum bu aylığı, kimse benden vasi istemedi. Burdaki sosyal hizmetler memuru engel yüksek olduğu için vasi istendiğini söyledi. Onun bilgisi az. Sözünü ettiğim yetim maaşı aylık ne kadar arkadaşlar?

ben dilekçe yazdım:

KONU ve TALEP EDİLEN: 18 yaşından beri ortapedik engelliyim. 40 Yaşındayım (tekerlekli sandalyeyle gezebiliyorum) 31.12. 2016 yılı içinden babam ölmüştür. Annneme maaş bağlanmıştır. Bana da maaş bağlanması için gerekli belgeler sosyal güvenlik birimine yollanmıştır. (Ankara) Vasi atanması gerek dedi Samsun’daki memurlardan biri. Araştırdım. Tercihen ben vasi atanmasını istemiyorum, akıl ve zekam yerindedir, yaşantımı bütün zorluklarına rağmen sorumluluklarını üstlenerek sürdürmekteyim. Tercih hakkımın olduğunu yasanın maddelerini araştırıp öğrendim. Yasa gereği beni dinlemeniz gerektiğini öğrendim.
AÇIKLAMA ve GEREKÇE:
Yasal olarak kazandığım yetim maaşını (kısıtlanmadan/vasi olmadan) çekebilirim diye düşünüyorum. Ellerimi, tekerlekli sandalyemi çok iyi kullanırım, aklımı ve zekamı. Hiçbir acizliğim yoktur. Vb. vs. Merdiven çıkamam; ama birçok yönden merdiven çıkanları asırlar derecesinde geride bırakırım. Engelim zor olabilir; ama ben eve sürünerek (tek başıma, kimseden yardım almadan) girip çıkarım. Birçok işimi kendi başıma yaparım. Gerekirse sağlık ocağına, hastaneye tek başıma giderim. İlaç yazdırırım. Devletin benim gibileri koruma amaçlı yaptığı kısıtlama/ vasi) uygulaması bana hitap etmemektedir. Engelim zorluklar çıkarabilir karşıma; ama ben o engelleri aklım ve zekamla aştım, aşarım, 23 yıldır aştım ve aşıyorum zaten. Annem şahidimdir. Talebimin değerlendirilmesi ve gerekenin yapılmasını rica ederim.
EK BİLGİ: Annemle yaşıyorum. Ondan gereken yardımı alırım; ama fazlasını asla. “Kimseye yük olma, başının çaresin bak” temel yaşam felsefemdir.

Üst Alt