Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Akraba evliliği sonucu işitme engelli birinin çocuğu da işitme engelli mi olur?

selworine

Yeni Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
merhaba,
babannemin babası ve anneannemin annesi amca çocukları yani uzak kuşaktan da olsa akraba evliliği kurbanıyım.

kulaklarımda küçüklükten başlayıp ilerleyen ciddi bir kayıp var sol kulağım hiç işitmiyor sağ ise %60 işitmiyor.benden 10 yaş küçük kardeşimde de ciddi işitme kaybı var oda cihaz kullanıyor.benden 2 yaş büyük kardeşimde herhangi bir sıkıntı yok.yaşım 24 evlilik yaşlarım geliyor.

annem ve babam cahil insanlar oldukları için araştırmadan bu evliliği yapmışlar çevreden de kimse uyarmamış.ben evlendiğimde aynı sıkıntıları çocuğumun çekmesini istemiyorum göz göre göre bu vebali almak istemiyorum.bu yüzden çocuk yapma düşüncesi bana korkutucu geliyor.akraba evliliği sonucu işitme kaybı olup çocukları olan tanıdığınız var mı yada içimizden biri merak ediyorum onların işitme ve sağlık durumları ne durumda.

Eskiden akraba evlilikleri ve bu aralar çok sık olmasa da akraba evlilikleri halen var. İşitme engelinizin buna bağlı olma ihtimali var. Ama sadece ona bağlamak da çok saçma bizim sülalede ki çoğu kişi akraba evliliği yapmış. Çocukları sağlam olanda var olmayanda var. Annem babamda akraba evliliği yapmış doğuştan fenilketonuri hastasyım. Fakat derneğimizde tanıştığım ailelerde akraba olmayan kişilerde de bu hastalık baş göstermekte. Dayım ile yengem de akrabalar ama kızı öğretmen oğlu diş cerrahisi sadece direkt akraba evliliğine bağlanması saçma. Piyango bize çıkmış o kadar sülalede.

@selworine
Annemle babam ve dedemle anneannem hiç bir şekilde akraba değiller.
Bende ve iki yaş küçük kardeşimde işitme kaybı mevcut.
Ablamda ve küçük kardeşimizde herhangi bir sorun yok.
Bir teyzemin üç çocuğundan birinde, diğer teyzemin de üç çocuğundan birinde işitme kaybı var.

Dedemde ve anneannemde böyle bir sorun yok.

İşitme kaybı hepimizde de 10-12 yaş gibi çocukluk dönemlerimizde oluştu. Her ne kadar ateşli hastalık sonucu desek de teyzelerimin birer çocuğunda da bu durumun olması genetik olduğu düşüncesini getiriyor akla. Ama işte dediğim gibi bizde akraba evliliği söz konusu değil. O yüzden aklınıza hemen akraba evliliği sonucu olduğu düşüncesini getirmeyin.

Biri 23 diğeri 17 yaşında iki tane oğlum var. Allah'a çok şükür ki onlarda herhangi bir sorun yoktur. Biri inşaat mühendisliği biri lisede okuyor.

@selworine

Bir hastalığın genetik geçişi akraba evliliğinde riski arttırır. Bu daha çok resesif geçişli hastalıklar için geçerlidir. Aynı genetik mutasyon yakın akrabalarda bulunduğu için risk artar. Eğer rahatsızlığınıza neden olan durum genetik ise o halde çocuğunuzun da genetik bir rahatsızlığının olması ihtimali elbette vardır. Bir genetik uzmandan mutlaka destek alınmalıdır.

akrabadan ne kız alacam nede kız verecen arkadaş acı tecrübeme dayanarak konuşuyorum....

Bizimkilerde teyze çocuğu annemle babam

Ben 40günlükken zature olmuşum ozamn bakılmamış kulağa ortaokuldaken halamın farketmesiyle giriştik işlemlere mr falan çekildi hafif işitme kaybı sağ sol öle gitti o gidiş:(:)((

Küçükken bide çok grip oldum ben iğne yedim çok

Benim annemle babam amca çocukları. Bendede %41 işitme kaybı var. Ama havale geçirmemden dolayı böyle oldum. Kardeşimde herhangi bir sorun yok. Amcam akraba evliliği yapmadı ama çoçuğunun ağir işitme kaybı var. Cihaz kullanmayınca hiç birşey duymuyor. Ben yine cihaz kullanmadığım zaman yakın sesleri anlayabiliyorum.

Benimde akrabağ evliliği ama ilerleyen bir işitme kaybım var buna mı bağlı bilmiyorum.

Zaten bu devirde siz siz olun akrabağ evliliği yapmayın.

İkinci olarak kan uyuşmazlığına bakılıyor diye biliyorum evlilik öncesi doktora gidiliyor bunun için gidilmiyor mu? Bekar olunca cahil oluyoruz :p

benim cevremde uzak bile olsa ayip karsilanir akraba evliligi. cok nadir olursa tefe koyarlar. bizde hic yok isitme kaybi. ama ben kendimi bildigimden beri sagirim. akraba evliligi irsilik bir yere kadar isitme kaybinda sorgulanir ama.
10 yil kadar oncesi ilaclarin yan etkileri simdiki gibi dillendirilmiyor, kucukkende cok hastalik gecirilirken doktorlar dayarlardi antibiotigi.genellikle bu antibiotiklerden cok isitme kaybi oldugunu okumustum arastirirken.antibiotikler suclu bu kadar isitme kaybinda. bilimadamlari oyle diyor.
bide kulagi akan enfeksiyondan demeden aksin saglamlik olur diyenlerde cokmus.
hamilelikte annenin kullandigi bazi ilazlarda isitme kaybi sebebiymis.
artik bilim ilerledi. bunlarin zararli olanlari doktorlar tarafindan biliniyor. insanlarda daha bilincli. umarim artik isitme kayipli bebekler az olur.

Üst Alt