Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Akrabam bana araba alırsa 2022 aylığım kesilir mi?

kusurlumu

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar %96 ortopedik engelliyim Bir yakınım bana otomatik araba almak istiyor anca ben 2022 ye tabi aylık ve evde bakım aylığı alıyorum .Bana araba alsalar bu maaşlarım kesilirmi.yada maaşım kesilmeden nasıl araba alablirim?yardımcı olursanız sevinirim.

benim bir yakınımın oğlu epilepsi yüzde doksan raporu var 2022 aylığı alıyor oğlunun üzerine araba almış babası ötv ödememek için maaşı kesmişler

kusurlumu
akrabada almış olsa aşağıdakı işlem edılır ordakı sonuca göre geliri aşarsanız kesılır yoksa bişi olmaz
Soru 114: Araba almak istiyorum 2022 aylığım kesilir mi?
Muhtaçlık değerlendirmesi; hanedeki bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu değerlendirmede aracın rayiç bedelinin 120'de biri aylık gelir olarak hesaplamaya dâhil edilir. Engelli adına alınan araç ÖTV indirimi ile alınmış ise indirimli tutarının 120'de biri dikkate alınır.

yani dio ki eğer 70 binlik arac aldın
bunu rayiç bedelden alırsan 70000 / 120 : 584
ötvli olarak 45000 alırsan 45000 / 120 : 375 lira hane gelırıne eklenır büyük ihtımal 2022 kesılebilir. ebm ye bişi olmaz

Pekii daha açağı bir fiyatla alırsam 700000 değilde 50000 o zaman ne olur?

benimde bir sorum olacak araba alsam fakar abimin üzerine yapsam sıkıntı olur mu ? ikametgah farklı şehirde

Onurkeles

tam bilmesemde yönetmelikte şöyle bir madde var

% 90 ve üzeri raporu olan kişi adına alınan aracı üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılabilir.

sanırım araç engelli birey adına alınabiliyor ama 3 derece kan bağına kadar olan biri kullanabiliyor abinin üzerine yaparsan ötv indirimi olmaz diiye düşünüyorum

Beylikduzu

yok yok dediğim farklı. ÖTV indirimi değil fakat sıradan bir ikinci el araba alsam abimin üzerine yapsam maaş silinir mi

Onurkeles

o zaman sen neden alıryorsunki parayı abine verirsin o alır engelli maaşını alırken hane geliri sayıldı ise abin bu kapsamda değilse seni etkilemez

Pekii daha açağı bir fiyatla alırsam 700000 değilde 50000 o zaman ne olur?
kardeş istersen 10bin olsun hesaplama dedıgm gıbı. 120 de 1 alış fıyatının,ötvli alırsanda ötvlı alış fıyatının 120 de 1 dedik kerri
50000 /120 : 417 lira bu normal fıyattan alırsanız ama ötv ile bu 50 binliği 35 bine alırsanız 35000 /120 : 292 lira gelire ekelnıyo
not : 50 bin değil 70 bine bile 0 araba var mı bılmıom ben sadece hesaplama yapılmayı göstermek için örnek verdim
not:kiracımsınız yoksa kıra ödemeden kendı evınızde mı ıkamet edıyonuz

araba alsam fakar abimin üzerine yapsam sıkıntı olur mu ? ikametgah farklı şehirde
elbette.araç engellı adına alındıgı için ötv indirimsiz alacakmısnız aldıgnız fiyatın 120 de 1 i gelire dahıl edılır.2022 her ne ad adı altında olursa olsun herşey gelrıe dahıl edılıo o yüzden dahıl ederler.araç kardeşinize maaş baglanmadan evvel alınmıs olmus olsa bıle bu kezde o aracın kasko raiç bedelinin yanlış kalmadıysa aklımda 120 de 1 ilave edilir.abin kırada ıamet edıosa emsal kıra bedelı gelirden düşülür.
Beylikduzu
kardeş sonucda arac engellının oldug hanedekıne ait gösterilecegı için fiyatınının 120 de 1 gelire eklenır

-mka

Abisi aynı adreste değilmiş engelli adına alınmayacak direkt abisi alacak bu arkadaş kullanacak herhalde sıkıntı olmaz herhalde bunu bildirmeye de gerek yok galiba çünkü maaşın girdiği adresle alakası yok aracın bütün evrakları abisinin üzerine olacak.

idosente
kontrolde bahsettııgn gıbı olduguna kaanat getırırse heyet olabılır ama yok hıle edıonuz araç abının değil göstermelık o nun adıan derlerse iş değişebişir .engellilerin araç alması baya karmaşık durm iş biraz heyete kalmış bişi

kusura bakmayın tamam araç herkezin hakkı olabilir ama gittiğim diyaliz merkezinde devlet hastanelerinde yer yok diye gss ödediği için 2022 alamayıp zorluk çeken o kadar kişi varken ne amaçla olursa olsun 2022 alan birinin araç almasına hoş bakmıyorum
gerçekten ihtiyacı olan vardır ama kardeşim 50000 TL lik arabada alsanız onu bankaya koysanız 650 TL aylık getirisi olur

Beylikduzu kardeşim kısacası insanlara faize harama bulaşın diyorsun

bakış açına bağlı 50.000 veya 100.000 lirası olup muhtaçlık aylığı almak haram olmuyorda o paranın getirisini almak oluyor dediğin kişiden kişiye değişir senin dediğini düşünen birnin o kadar parası varken yetkililere bildirmemek helal

kuveyt türkte faizsiz ürünler var katılım hesabı mesela 100000 TL yatırıyorsun sana 31 gün sonra 1119 tl katılım karı veriyor olay o değil ben bugün muhtaç isem öbür muhtacıda düşünelim

Demekki en büyük günahkar devletimiz bir borcun olsun bak bakalım 1 yıl sonra ne oluyor :)

60 yaşında yürümesinde sorun olan sizin fazla yürümeniz yasak ise bence sizde alirsiniz. Ayrıca 50 bin tl lik araç alacam diye yazmadım ki ikinci el yazdım 10 binde 20 binde var bunda ikinci el

Onurkeles

konu genel sizle alakalı değil lütfen çevrene bak ben muhtaç olduğu halde alamayanıda muhtaç olmadığı halde alanıda görüyorum devamlı belki aşırı tepki veriyorum ama GSS yüzünden 2022 iptal ettirip kaymakamlık yardımı ile çöp toplayan eşinin yardımı ile geçinenleri görüyorum hergün
2022 alan biri özel diyalize gidemez ancak devlet hastanesi devlet hastanelerinde yer yok gss ödemeye başladığı an maaşı gidiyor diyaliz hastası esenyurttan halkalıya esenyurttan bakırköye gitmek zorunda kalıyor
bu yüzden 50 bin 100 binlik araba alıp başkasının üstüne yapılmasına tepkim

Bu arada kendimde %82 engelliyim yaşım 48 kalpten engelim %62 diğeride böbrekten sorununuzu anlıyorum

Beylikduzu

Haklısınız o zaman harekete geçin ibrahim tatlıses gibi yeşilkart olup engelli maaşı alan çok var onların almasını engelleyin :)

Onurkeles
10 binlik araçda 84 lira eklıcenız 20 binde 190 eklıcenız bu mıktarlar hane gelrı ve kişi sayısına göre hem sınırı geçirir hem geçirmez
bu mıktarı gelırlerınzıe kleyıp kişi sayısına bölün 609 dan az çıkarsa 2022 maaşınıza bişi olmaz

Üst Alt