Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aktif tekerlekli Sandalye ve Akülü Sandalye Hakkında Bilgi verir misiniz?

filozof86

Yeni Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Merhabalar

32 yaşında SP hastası bir engelliyim. Yardım alarak ayağa kalkabiliyor ve kısıtlı da olsa yardım ile yürüyebiliyorum. Fakat yardımsız hiç bir şey yapamıyorum.

Ev dışı hayatta kullanmak üzere 3 5 bin arası tekerlekli sandalyelere bakmak istiyorum. Fakat daha önce hiç tekerlekli sandalye kullanmadığım için tecrübem yok.

Ellerim çalışıyor. Aktif tekerlekli sandalye ile normal tekerlekli sandalye arasındaki fark, aktif olanı basit hareketlerle hareket ettirmek daha kolay diye okudum. Doğru mudur ? Yani aktif sandalye hakkında bilgi istiyorum.

Akülü alsam akülünün bana göre dezavantajı arka tekerlekler ufak olduğu için akü bittiğinde ya da arıza yaptığında manuel sürülemiyor olması. Yani arka büyük tekerlekler yok. Dolayısıyla konfor çok güzel fakat sırf aküye de güvenmek istemiyorum. Görüşlerinizi bildirirseniz memnun olurum.

Bu arada moderatör arkadaşların gönderiyi editlememesini rica ediyorum çünkü düzenlediğiniz zaman bizim yazdıklarımızla ve kastettiklerimizle konunun hiç alakası kalmıyor.

Haklısın uğraşmak insanı bıktırıyor.
En iyisi manuel.

Birinci soru: Kollarınız ve ellerinizi ne kadar süre kullanabilirsiniz ve günlük hayatınızda ihtiyacınız olan hareket mesafesi ne kadar? Yani el ve kol gücünüzü akü gibi düşünürseniz, o gücün verdiği hareket imkânı sizin için yeterli mi?
İkinci soru: Manuel sandalye kullanmanın kısa orta ve uzun vadede vücudunuza etkisi nedir? Eğer her 2 sorununda cevabı pozitif ise, yani beden gücünüz günlük ihtiyaçlarınızi karşılamaya yetiyor ve hareket etmek size iyi geliyorsa aktif sandalyeye binin ve dinlenmeden akülü sandalyeden kaçın. Eğer hareket etmek kaslariniza, eklemlerinize, kalbinize vs. iyi gelmiyor ise kısmen ya da tamamen akülü sandalye kullanmak zorundasınız. Her zaman söylerim, engelli vücudunu tahrip etmemek kaydıyla her daim maksimum efor sarf ederek yaşamalıdır.

gadjodilo

Merhaba. Evde sandalye kullanmıyorum tutunarak yürüyebiliyorum yani alt kısım iyice ölü değil sadece kısıtlı. Ellerim sağlam. Fakat evin dışında günlük hayatta iş halletmek bir yerden bir yere gitmek biri olmadan imkansız olduğu için bu etapta ev dışındaki işlerimi sandalyeye oturarak halletmeyi planlıyorum. Evden dışarı adımımı attığım an adeta kilitleniyor kötürümleşiyorum tamamen. Titriyorum terleyip yoruluyorum öylece kilitlenip kalıyorum. Oturmam gerekiyor. Evde tuvalet banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarımı görecek kadar hareket edebilmekteyim.Mesafe kilometrelerce uzak olmaz tabiiki çok uzun mesafelere taşıtla giderim sandalyemi de koyarak. Taksi vs. Ama çok uzun mesafelerde pek işim olacağını sanmıyorum. Ucuz bir sandalye aldım manevra yapmak, pürüzlü yerlerden ve ufak tümseklerden çıkmak epey zor geldi. Hatta arkadan iten kişi için de ufak bir kaldırım gibi bişeye çıkmak ön tekerler yüzünden zor olabiliyordu. Ben bunları aşmak istiyorum. Eğer akülüler de büyük tekerlekli olarak satılıyor olsaydı onu tercih edecektim. Bazen el gücü kullanırdım bazen akü yerine göre. Ama maalesef ki keskin bir ayrım söz konusu. o yüzden aktifler daha mı iyi acaba bilemedim. Çok sıkıntılı noktalarda sandalyeden kalkıp arkasına geçerek, sandalyeyi iterek yürüteç gibi yürümek için ondan destek alabilirim. Ama manevra kabiliyeti ve el kullanımı konusunda aktifleri çok övdükleri için de sormak istedim. Bir parmak hareketiyle hareket edebiliyor mu mesela düz zeminde?

Forumda aktif sandalye kullanıcısı pek çok arkadaş farklı farklı deneyimlerini paylaşacaklardir eminim. Benim söyleyebileceğim şudur ki; aktif tekerlekli sandalye ancak yoğun kullanımlı uzun bir adaptasyon sürecinden sonra ancak sizin şuan ihtiyacınız olan hareket kabiliyetini size verebilir. Yılmadan pes etmeden bu süreci atlatmayı denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Parmak hareketini bir yana, bir müddet sonra halk arasında da sık kullanılan bir tabirle afedersiniz insan aktif sandalyeyi poposuyla bile sürüyor. Bunun için en başta sizin ihtiyaçlarınıza ve olculerinize uygun aktif bir sandalye gerekiyor. Daha sonra da sandalye adeta bedeninizin bir parçası haline gelene kadar düşe kalka ama asla ara vermeden ve üzerinden inmeyi düşünmeden her işinizi bununla halletmeye alışmanız lâzım. Ayağa kalkabiliyor olmaniz ayrı ve başka büyük bir avantaj sizin için. Akülü sandalye belki yük taşıma ve yorulmadan daha uzun mesafeleri kat edebilme gibi bir kolaylığı ve avantajı varmış gibi görünse de, iyi bir aktif sandalye kullanıcısı olduktan sonra aynı mesafeleri üstelik en az 10 kat daha fazla hareket ve mekan serbestisiyle gidebilirsiniz. Neredeyse 40 yaşıma baliğ bir engelli olarak sadece şunu bilirim, zihnen siz birseye karar verdikten ve o işten geri donmedikten sonra bedeniniz adapte olmanın bir yolunu bulur. İlk mesajda yazdığım komplikasyonlarla ilgili uyarım saklı kalmak kaydıyla tabi ki.

Üst Alt