Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aküler 6 ay mı 1 yıl mı 2 yıl mı garantili satılıyor?

toprak17

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Akülü tekerlekli sandalye kullanıcıları için külfetlerin en büyüklerinden biri hiç kuşkusuz akülerdir. Her ne hikmetse firmalar akülerin garanti süresini 6 ay olarak belirtip, bu maddi yükü akülü sandalye kullanan kişilerin omzuna yüklemektedir. Satılan alet-ekipmanın ortalama garanti süresi 2 yıl iken akülerde bu 6 ay olayı bir işgüzarlık sonucu mudur merak ediyorum. Akü garanti süresi hakkında bilgisi olan, 6 ay garanti denilmesine rağmen hakkını arayıp sonuç alan var mı acaba?

konuya vakıf değilim ama: aracının aküsü bence kuru akü,onun için garantisi azdır, jel akünün garantisi 2 yıl deniliyor

Akülerin garantisi 6 aydır kullanmadığınız zaman şarj yapmazsanız ömürleri çabuk bitiyor özellikle soğuk havalarda şarj yapmadan bekletirseniz dahada çabuk ömrü azalıyor. en az 8 saat takılacak şarj.

not:akülü aracı kullanmadığınız zaman akülerin kablosunu araçtan ayırırsanız akü durduğu yerde fazla boşalmıyor NoT : Denenmiştir

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Resmi Gazete'de yayımlanan "GARANTİ BELGESİ UYGULAMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK" te garanti süresi 2 yıl denilmekte. Firmalar 6 ay söylemini neye göre yapmakta? (Hoşçakal merhaba, jel aküler için yazdım konuyu.)

Benim 2 tane jel akü vardır ben 1 yıl kullanmadım sonra bozuldu ben garantiye gönderdim ama almadi 1 ay kullanmadım

SM-J100H cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

"neye dayanarak" maddesinden önce şunu bilmelisiniz, aküler evrensel olarak 2 tür kullanım için üretiliyor...

1- cyclic (döngüsel) kullanım,
2- stand-by (sürekli hazır durumda) kullanım,

1. tür akülerin en büyük özelliği kapasitesinin 50%'den fazlasını (jel ve deep cycle akülerde 80-85%, mecburi durumlarda 100%) tek bir çevrimde, yani tek bir kullanım süreci içinde tüketilmesine olanak sağlaması, bu denli yüksek bir oranda tüketimde bile toplam çevrim ömrü açısından çok az etkilenmesidir... bu türdeki akülerin en çok kullanıldığı alan hareketli araçlardır, akülü sandalyeler, bisikletler, motorsikletler, golf arabaları, temizlik araçları, mobil vinçler, forkliftler, vesaire... bu araçlara dikkat ederseniz, ortak özellikleri ful şarj edilmiş aküyü/aküleri kendi gövdeleri üzerine alırlar/barındırlar ve elektrik şebekesinden uzakta olarak gövdelerindeki aküyü/aküleri (tekrar şarj edilmesi gereken duruma kadar) tüketerek yol alırlar...

2. tür akülerin en büyük özelliği ise sürekli elektrik şebekesine bağlı ve sürekli şarj edilme durumunda olmalarıdır... bu aküler sadece elektrik kesintisi/arızası gibi durumlarda devreye girerler ve kapasitelerinin genellikle 60-70%'ini harcadıktan sonra (bütün kullanım ömrünü tek bir deşarj olayında kaybetmemek için) devreden çıkarlar... acil elektrik ihtiyacı olan her alanda bu tür aküler kullanılır, UPS'lerde (bilgisayarlar için kesintisiz güç kaynakları), hastanelerde, asansörlerde, avm'lerde vesaire...

şimdi gelelim "neye dayanarak" maddesine...

sadece akü tavsiyesi istenilen başlıklarda konuya doğrudan katkısı olmasa da sırf millet öğrensin, bilsin diye defalarca yazdım,
a- akülü tekerlekli sandalyelerde jel ve deep cycle özellikli akü kullanılmalı...
b- jel/deep cycle aküler 100% deşarjdan dönebiliyor olsa bile 100% deşarj etmek sadece çok gereken durumlarda göze alınmalı...
c- normal gündelik kullanımlarda kapasitenin 60-70%'ini aşmayacak tüketim alışkanlık edinilmeli, normal kullanımda 80-90% kapasite tükeniyorsa akülü sandalye o engelli kişinin kullanımına uygun değil demektir, daha yüksek kapasiteli aküler barındırabilen bir akülü sandalye edinmesi gerekir...
d- kullanım sonrasında ister iki yeşil led sönsün, isterse bütün ledler yanıyor olsun (yani ful şarj durumundaymış gibi) aküler mutlaka şarj edilmeli... bazı kullanıcılar yeni akü alıyor ve deneme turu yapıyorlar, diyelim 15km mesafe gidiyorlar, bu bilgiyi edindikten sonra ful şarj akülerle bir gün 3km yol yapıyorlar ve eve gelince "bu yeni akülerle 15km yaptım deneme turunda, bugün 3km yaptım, yani akülerde 12km mesafeye yetecek kapasite kaldı hala" diyor ve aküleri şarj etmiyorlar!!!

işte zurnanın zırt dediği yer burası... aküler için hayat-memat meselesi bir düstur vardır: AKÜLER DEŞARJ OLMAKTAN VE DEŞARJ DURUMUNDA BIRAKILMAKTAN NEFRET EDER!!!

akülerinizi değil 60-70, 10%, 5% hatta 3% bile deşarj etseniz yine şarj etmelisiniz!!! hatta en doğrusu (ki ben öyle yapıyorum) sürekli şarj aletine bağlı durumda tutun...

o yüzden akü satıcıları otomobil akülerini (çünkü otomobillerde araç yol alırken alternatör aracılığıyla akü sürekli şarj oluyor), asansörde kullanılacak aküleri, UPS'lerdeki aküleri ve sürekli şebekeye bağlı tüm stand-by aküleri 2 yıl garantiyle satarken engelli araçlarındaki aküleri 6 ay garantiyle satıyor... çünkü satıcı engelli aractaki akülerin sürekli kaç % kapasiteyle kullanıldığını, kullanıldıktan sonra şarj edilip edilmediğini bilemez...

hesabın içine çok şey girse de ben yine de basit, bakkal hesabı bir örnek vereyim... orta kalite bir jel/deep cycle aküyü kurallara uygun olarak her kullanım sonrası şarj ettiniz, akülü arabanızı ılık ortamda muhafaza ettiniz diyelim, bu durumda her kullanımda akülerinizi 60-70% aşmayacak şekilde tüketiyseniz 200-250 çevrim, 50-60% kapasiteyle 350-400 çevrim alabilirsiniz... ama 80-85% kapasiteyle kullanırsanız 100 çevrim alırsanız şanslısınız demektir...

işte satıcılar müşteriye garanti verirken bir yandan da kendilerini garantiye alıyorlar, engelli aracın çoğunluk gün 60-85% arası bir kapasiteyle kullanıldığını varsayıp 100-150 çevrimi 5-6 ayda yapacağını hesaplayarak "engelli araçlarında garanti 6 aydır" diye belirtiyorlar... ki, bence olur da kullanıcı o aküleri 10-20 defa full deşarj etmişse 2 ay garanti süresi bile çok sayılır...

yazdıklarım bazı arkadaşlara satıcıların tarafını tutuyormuşum, ya da ben de akü satıcısıymışım gibi görünebilir ama alakası yok, ben de sizler gibi çalışmayan bir engelliyim, zaten istesem de bu saatten sonra (yaş 50'yi buldu :D ) hiçbir müessese beni işe almaz :D

hava güzelse her zaman şarjda (akıllı şarj aletine bağlı) duran akülü sandalyemin fişini şarjdan çıkarıyor, yanıma suyumu, öte berimi alıyor ve sandalyemin kolçağına da aksiyon kameramı takıp bakırköy'de ve istanbul'da geziyorum...
aşagıdaki videoyu ben çektim, ama kamera aksiyon kamerası değil, normal el kamerasıydı...

Bu yaz 55 amper 2 tane jel akü aldım, satıcıya garanti belgesi sorduğumda aldığım cevap "akülerde garanti belgesi veremiyoruz, çünkü adam alıyor aküyü 2 ay hiç kullanmıyor, kullanılmayan aküde boşalıp bozulduğundan yeni olmasına rağmen performansı düşüyor. Sonra geri iade etmeye çalışıyor kendi hatasından bozulan şeyi. Eğer 2 ay geçmeden sıkıntı çıkarırsa getir değişiriz aküleri o fabrikasyon hatasıdır net" dedi. Burda satıcı da haklı bir yerde. Ama garantisizde olmuyor. Sıkıntılı durum

çünkü adam alıyor aküyü 2 ay hiç kullanmıyor, kullanılmayan aküde boşalıp bozulduğundan yeni olmasına rağmen performansı düşüyor. Sonra geri iade etmeye çalışıyor kendi hatasından bozulan şeyi.

işte aynen ben de bunu demeye çalışıyorum... sadece akülü sandalyelerdeki jel aküler değil, motorsikletlerdeki/bisikletlerdeki kuru/agm akülerde de durum aynı...
adam alıyor yepyeni aküyü, yaz aylarında her gün kullanıyor, sonra kış geliyor, okul başlıyor filan, motorsikleti/bisikleti koyuyor binanın otoparkına, sonra bahar gelince marş basmıyor tabii :D

doğrusu, ya aküyü araçtan söküp uygun bir yerde şarja bağlayacak, ya da şarj aletini aracın yanına götürüp aküye bağlayacak ve taaa bahar gelinceye dek aküler şarja bağlı durumda kalacak...

aküler bir kere ful şarj olduktan sonra şarj aletinden mikro seviyede akım çekiyor, onu da akü biraz kapasitesi düşünce çekiyor, misal 1-2%...

"çok çekmez mi yaw?" diye soracak olanlara, kasımda aracı ful şarj ettin ve sonraki yılın mart-nisan ayına kadar şarj aletine bağlı bıraktın, bu kadar süre içinde harcanan güç bir tepsi böreği bir saat elektrikli fırında pişirmenin onda birine ancak eşittir :)

katrancalı

Açıklayıcı ve geniş cevap için çok teşekkürler. Çok istifade edilecek bir derleme ve deneyim paylaşımı olmuş.

Arkadaşlar GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI GARANTİ BELGESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ'nün bu konu hakkındaki tarafıma vermiş olduğu cevabi yazıdır.

"Akülü tekerlekli sandalye bataryasının garanti süresi hakkındaki ilgide kayıtlı CİMER dilekçeniz incelenmiştir.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 56 ncı maddesi ve bu maddeye dayanılarak 13.06.2014 tarih ve 29029 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Garanti Belgesi Yönetmeliği’nin 5 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca; "Üretici ve ithalatçılar, tüketicilere yönelik ürettikleri veya ithal ettikleri, bu Yönetmeliğe ekli listede yer alan kullanılmamış mallar için garanti belgesi düzenlemek zorundadır" hükmü yer almaktadır.
Garanti belgesinde bulunması zorunlu bilgiler başlığını düzenleyen 7 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (g) bendinde, Bütün parçaları dahil olmak üzere malın tamamının garanti süresince garanti kapsamında olduğuna ilişkin bilginin yer alması gerekmektedir.

Mezkûr Kanuna dayanılarak uygulamaya konulan Garanti Belgesi Yönetmelik eki, Garanti Belgesi İle Satılması Zorunlu Olan Ürünler Listesi’nin Bedensel Engellilere Ait Cihazlar başlığının 1.4.2 sırasında yer alan Engelliler İçin Akülü Araçlar en az 2 yıl süreli garanti belgesi ile satılmak ve servis hizmeti verilmesi zorunlu bulunmaktadır.

Bilgilerinizi rica ederim.

Mehmet KILIÇPARLAR
Bakan a.
Şube Müdür V.

Herkese merhaba.
Aldığımdan 9 ay sonra şarj tutmayan akülerim için firmayla görüştüm, olumsuz geri dönüş yaptılar.
Hakem Heyetine başvurdum ve lehime karar verdiler. Aküleri firma değiştirip tarafıma yolladı.
Aküler 2 yıl garantili satılan parçalardır.
Açılıp, müdahale edilmedikten sonra firma aküleri değiştirmekle yükümlüdür arkadaşlar.

Üst Alt