@
fmg
ağır akülü sandalye ile tam olarak ne kastediyorsunuz? ottobock b serisi gibi mi?
bu arada yukarıda başlığın ilk mesajını 2015 ağustos'unda yazmışım, o yıl olmadı ama 2016 yazında o zamanki akülü sandalyemle Büyükada'ya gittim... bu konuyu açmamın sebebi Büyükada'ya gidip gelmenin epeyce uzun zaman alacağını ve orada engelliye uygun wc bulup bulamayacağımı düşündüğüm içindi (çünkü orada avm var mı yok mu bilmiyorum)...
saat 12:30'da Eminönü iskelesinden kalkan vapura bindim... "sürme iskele" denilen motorlu bir aparatla indirilip vapura yandan bir geçiş yolu oluşturan düzenekle bütün yolcuların bindiği yerden ben de bindim, ama akülü sandalyenin ön tekerlerinin küçüklüğü yüzünden sürme iskelenin başladığı yerdeki tümsekte takıldım, ama görevliler ve bazı yolcular hemen yardım etti ve vapur zeminine rahatça geçtim... görevliler istersem kapalı alana geçmem için yardım edebileceklerini söylediler ama kabul etmedim ve kah geminin sağ tarafına, kah sol tarafına geçip püfür püfür esen deniz rüzgarına bünyeyi verip güzel bir yolculuk yaptım
Büyükada'da indiğimde saat 14:10 gibiydi, 100 dakikayı aşkın bir yolculuk oldu... önce biraz Ada meydanında dolaştım, sonra da biaz içerilere girdim ama istediğim kadar çok gezemedim çünkü o zamanki sandalyemin akülerinin menzili hem kısa hem sıkıntılıydı, o yüzden güvenemedim... yine sahil kısmına döndüm, önce iskeleye gidip kalkış saatlerini kontrol ettim, 16:30 vapuru tam bana uygundu, sonra oradan bir balık lokantasına gittim... sonra da kafe benzeri bir yerde çay içip kalkış saatine kadar oyalandım...
16:30 vapuruyla dönüş yoluna koyuldum... 17:50 gibi Eminönü'ndeydim... oradan akülümle Sirkeci Marmaray istasyonuna... Kazlıçeşme son durakta indim... oradan MR20 otobüsüne ve Ataköy'e...
gelelim Bostancı sorunuza... şehir hatlarının Bostancı'dan sadece 3 sefer kalkışı var görünüyor, bu size uyar mı bilemem... Bostancı'dan Büyükada'ya bir çok IDO seferi var ama ağır akülü sandalye gemiye özel rampadan girse bile yolcu bölmesine geçişteki dar kapı altında 10-15 santimetrelik bir engel var, bunu aşmanız yardımla bile çok çok zor... ben Bakırköy'de IDO iskelesine çok yakın oturduğum halde bugüne dek sadece bir kez Bostancı'ya gidebildim, çünkü o söylediğim engeli 3 görevli ve kuzenimin yardımıyla ancak aşabildim, üstelik benim eski akülümün ağırlığı (aküler dahil) 64 kiloydu + benim ağırlığım 55 kilo + yanımdaki ıvır zıvır 5 kilo = 125 kilo yaklaşık toplam
şimdi yeni akülüm ottobock b400 95 kilo + 55 kilo ben + 5 kilo ıvır zıvır = 155 kilo...
özetle, b400 ve benzeri ağırlıkta akülüler için İDO'yu kesinlikle önermiyorum, üstelik kapı çok dar yardım etmek isteyenler bile tam performanslarını veremiyorlar...
geriye sizin için bir tek Mavi Marmara motor seferleri kalıyor, ki onu da önceden kontrol edin ve gerekli uygunluk (hem aparat, hem geçiş yolu/rampa olarak) var mı yok mu öğrendikten sonra yola çıkın... çünkü bu motor firmalarının (Turyol, Dentur, Mavi Marmara) motorlarının hemen hepsinde önden katlanmalı sürme iskele aparatları var, ve bu aparatlar tekerlekli sandalye yolcuları için çok büyük kolaylık, ama gelin görün ki o aparata tekerlekli sandalyedeki yolcuyu eriştirecek rampa/yol yok!!!