Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Akülü sandalye joystick kalibrasyonu nasıl yapılır?

Konular
32
Reaksiyonlar
1
Akülü Sandalye Joystick kalibrasyonu nasıl yapılır?

Sadece İngiliz VR2, VSI ve Newvsi joysticklerin kalibrasyonu, herhangi bir ayar cihazına ihtiyaç duymadan yapılabilir. Kalibrasyon yapmamızın amacı joystick kolunun boşta iken tam merkezde kalmaması sonucu joystiği çalıştırmak istediğinizde 7 adet şarj ışığınjn yanıp sönmesi ve sandalyenin yürümemesi olabilir.
. İlk olarak Arızalı joystiğin açma kapama ve korna tuşlarına basarak bu iki tuşun çalıştığından emin olun. Kalibrasyonda bu iki tuşu kullanacağız.
. Joystick kumanda modülünün üst kapağını açın. Kapağın alt kısmında torch vidalar vardır. Bunları sökün. Bunun için en az sekiz cm uzunluğunda olan T10 torch tornavidaya ihtiyaç duyacaksınız.
. Üst kapağın altında kolun alt hizasındaki metal daire şekilli kısım joystick koludur. Onun üzerine takılmış siyah bir kablo fişi ve bu fişe bağlı yassı gri kablo olacak. Yassı kabloyu zorlamadan bu siyah fişi kolun altından çıkartın. Kablo, siyah fişe preslidir. zorlarsanız kablo soketten kopar ve tamir etmek oldukça zordur. Kapaktaki devrenin değişmesi gerekebilir ki en az 20 euro ya mal olur. Joystick modülünün üst kapağını yerine geri yerleştirin. Vidalarını takmayın.
. Joystiğin açma tuşuna basarak çalıştırın. Kolu göremeyen sistem hız gösterge lambalarından en soldaki bir adet hız lambasını sürekli yakıp söndürerek size kolun kablosunun elektronik devreye bağlı olmadığını anlatmaya çalışacaktır. Bu durumda şarj lambaları yanmaz.
.Joystick çalışır konumda ve bir lamba yanıp sönerken kapağın altından az önce çıkartmış olduğunuz joystick kolunun siyah fişini yerine takın. Fişin ortasındaki tırnağı kanalına getirip takmalısınız. Aksi halde fiş yuvaya girmez.
. Bu halde kapağı tekrar kapatıp korna tuşuna bir kere basın. Şimdi bir yerine iki adet hız lambası sürekli yanıp sönecektir. Joystick kalibrasyon menüsüne girmiştir.
. Kolu tam ileri doğru oynatmadan itip tutun ve bu durumda beklerken kornaya bir kere basın. Hız lambalarından üç tanesi yanıp sönecektir.
. Kolu tam sola itip tutarken kornaya bir kere basın. Hız lambalarından dört tanesi yanıp sönecektir.
. Kolu tam sağa itip tutarken kornaya bir kere basın.Hız lambalarının beşi birden yanıp sönecektir.
. Kolu tam geri çekip tutarken kornaya bir kere basın. Beş ader hız lambası sönecek ve on adet şarj lambası yanıp sönecektir. Joystiği kapatıp açın. Bir test sürüşü yapın. Her hangi bir aşamada anlatılandan farklı ışıklar yanıp sönerse bir hata olmuştur.
En baştan sırasıyla işlemleri tekrar ediniz. İşlem doğru sonuçlanmışsa yani 10 adet şarj lambası yanıp sönüyorsa işlem okumlu olmuştur. Joystiği kapatıp açarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Joystiğin kapak vidalarını takarak işlemi bitirebiliriz.
Bu işlemin her hangi bir aşamasında şarj lambaları hızlı yanıp sönüyor ve işleme devam edemiyorsanız, joystick kolu içindeki manyetik okuyuculu sensör devresi arızalıdır. Kolu yenisi ile değiştirmelisiniz. Kolun sıfırını 80 euro civarında temin edebilirsiniz. Elinizde aynıfirmanın yani PG firmasının ürettiği VSI, VR2 , Newvsi, gibi Vollex benzeri Çin menşeli sandalyelerin kullandığı ışıklı göstergeli joystickler ile QLogic ve Enable 50 tipi ottobock, dijital göstergeli joystickler varsa bunların kolları birbirine uyar. Hepsinin üzerindeki etiketteki ürün kodunda ilk başta PG yazar ve hepsi aynı erkek soketi kullanır. Devre yapıları ve soketin yüzeyden yüksekliği farklıdır ama aynı sisteme uyumludur. Birbirlerinin yerine kullanılabilir. Bazılarının alt kutusu ince bazılarının ki kalın ve yüksektir, yerine takınca kutuya veya devreye baskı yapar. Uyan bir tane takıp kullanabilirsiniz.
Eğer açma düğmesine bastığınızda şarj gösterge lambaları sağdan sola ve soldan sağa yürüyorsa joystick kolu merkezde kalmıyordur. Kolun üstündeki şapka takılan milin ortasında yay ve yayın altında plastik baskı parçası bulunr. Bu plastik parçanın iç kısmı kirlenir ve bu kirler parçayı yayın aşağı itmesini engeller. Üstteki segmanı çıkartıp yayı ve plastik parçayı çıkartarak iç deliğini ve ortadaki çelik mili makine yağlı bir bez, pamuk ya da peçete ile temizleyip az bir yağ sürüp toplayarak muhtemelen kolun boşluk yapmadan merkezde kalmasını sağlayabilirsiniz.

Son düzenleme:
Benim Tekerlekli sandalye şarjı çabuk bitiyor aküleri de bir sıkıntısı yok bu joystick den kaynaklanıyor olabilir mi

SM-J100H cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Joystick arızası akü bitirmez. Aküyü iki şey bitirir.

1- Elektromanyetik fren sıkması. Frenler sökülüp temizlenmelidir. Daha önce bu konuyu ayrıntılı anlatmıştım.

2- Motor ve şanzıman rulmanları sıkışıyor veya dağılmıştır. Motoru boşa aldığınızda motordan yüksek bağırma sesi geliyorsa motor rulmanları dağılmıştır. Sandalyeyi kumandayla sürerken cırıltı geliyorsa şanzıman dişlileri yıpranmıştır. Şanzıman ayrılabiliyorsa şanzıman değişmelidir. Ancak 110 devirse 110 devir yeni şanzıman takılmalılır. Bir tarafa 110 devir , diğer tarafa 140 devir takarsanız sandalye bir yana çekerek gider ve kontrolü zorlaşır. Aynı hızda şanzıman yoksa iki taraf takım olarak 110 devir veya 140 devir takılabilir. Yeni nesil motorlarfa motor ve şanzıman kare bir kaide ile birleşiyor ve dört adet 5 mm allen vida sökülerek ayrılabiliyor.

Motor ile şanzıman arasını açtığınızda siyah bir disk görürsünğz. Bu kupling( coupling ) dir. Kupling kırılırsa sandalye motoru çalışır ama o taraf yürümez ve sandalyenin o tarafı boşta gider. Fren yapmaz. Sandalye duramaz ve kumanda ile yürütülemez.Kırık kuplingin aynı boyut ve tipteki yenisi takılmalı. Akülü sandalye motorlarında beş farklı tipte kupling kullanılıyor.

2- Sürekli rampa çıkıyor veya çok dönüş manevrası yapıyorsunuz.

Aküler hakkında daha fazla bilgi için şuraya bakınız.

Joystick kolu arızasında sandalye arızaya geçer. vr2 ve vsi joysticklerde 7 tane şarj lambası yanıp sönerek flash yapar. Newvsi joystickte 5 er adet lamba vardır. Beş tane şarj gösterge lambası 7 defa yanıp söner 3 saniye bekler yeniden 7 defa yanıp söner. Bu yine kol bozuk veya kalibrasyon istiyor demektir. Bu arızada kalibrasyon denenebilir. Kalibrasyon prosedürünü tamamlayabilirseniz bir kaç ay daha idare eder. Kalibrasyonu geçemeyince kolu değişmek lazım.
İkinci el kolları 200 TL ile 700 TL arasında temin edebilirsiniz.

Son düzenleme:
Teşekkür ederim recep Koçer ben dedim ki berki joystick takımı bozuktur dedim çünkü tekerlekli sandalyemin şarjı az ken gitiyorum ya joystick şarj göstergesin ışıkları güçü düşüyor en çok yokuşlar da böyle oluyor

SM-J100H cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İşte bu sorun aküde
Ne zaman yeni almıştın

Aküler ölçudum bir sıkıntısı yok daha mart ayında aldım aküleri

Ben size açık açık anlatıyım yanlış gösteriyor mesela şarjı 1 ya göstergesi git gide 3 turuncu oluyor kapatıp açınca biraz kırmızı gibi olup tekrar hareket edince yeniden gösterge 3 turuncu oluyor Rampa aşağı inerken 3 turuncuya düşüyor Ancak rampa çıkarkende yeşile doğru lambalar yanarak artıyor bide gitiyorum ya joystick şarj göstergesin ışıkları güçü düşüyor en çok yokuşlar da böyle oluyor bence motorları sıkıntı vardır çünkü 2 ay önce motorları bozuldu bir tamirci yaptı ondan sonra şarjı çabuk bitiyordu bozulmadan önce iyidi tam 30 40 metre yapıyordu ben size açık açık Anlatdım siz Cevapını biliyorsanız Lütfen bana cevap yazın

Aküleri boşalınca ölçtür. Doluyken belli olmaz. 100 Amperlik test cihazları var. İçinde 100 Amperlik rezistans olur. Aküyü bağlarsın. Üzerinde bir anahtar olur . Anahtar yaylıdır. . Oanahtarı 10 saniye basılı tutarsın. Rezistans ısınırken akünün voltu düşmeye başlar. Gösterge ibreli veya dijital olabilir. 10 saniye her iki akü ayrı ayrı bağlanıp beklenir ve 10 saniye akım çekilince kaç volta düştükleri bir kağıda yazılır. İki akü arasında en çok 0,1 volt fark olabilir. Dahafazla fark varsa sandalye çok yol alamaz. Zayıf olan akü boşalırken yüksrk olan akü aynı kalır. Zayıf olan aküyü akücü şarj edip trst ederek denemeli iki akü aynı voltta kalabilirse aküyü kurtarmış olursun. Üç fört ay daha işini görür. Yukarıda anlatmıştım. İki akü eşit olmazsa şarj hemen biter.Aküö
ölçü aletiyle ölçülmez. Akımçekerken volt düşümünü ölçerek sağlamlığı anlaşılır. Kesinlikle başka yolu yok. Ölçü aleti en boş aküde bile 12 volt okur. Aldanmayın

Bir ihtimal de joystiğin açm tuşunun hemen altındaki büyük ve onun sol yanındaki küçük olan iki adet şarjı okuyan entegreleri bozulmuş olabilir. Aküyü yanlış okur ve bundan dolayı akü doluyken boş görüp hataya geçer. Bir arkadaşında aynı joystick varsa onun joystiğiyle seninkini değişip aracını deneyebilirsiniz. Arızanın joystickten olmadığına emin olabilirsiniz.

Üst Alt