Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Akülü tekerlekli sandalyeler için akü üretmek istiyorum

Mathmen

Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar akülü sandalye kullananların en büyük sıkıntıları aküler malumunuz...bu konuda araştırmalarım sonucu el yapımı lifepo4 pillerle yapılan bir sistem kurmak istiyorum.3,2 volt 8 seri 7000 mah değerli pilleri bms kartıyla akülü sandalyeye bağlamak istiyorum.konu hakkında bilgisi olan cevap verebilir mi?

LifePo4 piller dediğimiz lityum demir fosfat yeni bir teknoloji. Datasheetlerini incelediğimde daha yüksek ısılara dayanabildiği ve 10 yıl verim sağladığını görüyoruz.
Bütün lityum piller gibi LifePO4 pillerin de bir akım sınırı var. Benim incelediğim markanın 45 amper maksimum akım kesme sınırı olduğu belirtilmiş.
Yani akülü sandalyenizde fırçasız motor varsa, ancak 20 derece rampada ve 80 kilogramlık bir hasta üzerindeyken aküden çekeceği maksimum kesiklşi akım 25 amperi geçmez. Bu nedenle fırçasız motorlar fırçalı motorlara oranla aynı aküyle iki katı fazla km yol yapabilirler.
DC motorları hız kontrolü yaparak çalıştırabilmek için aküden aldığımız elektriği kesikli elektriğe çeviriyoruz ve bu kesiklerin saniyedeki hızını arttırarak motoru hızlandırırken kesiklerin saniyedeki hızını azaltarak motoru yavaşlatabiliyoruz. Bu işlem için kare dalga elektrik kullanıyoruz.
Lityum piller grup olarak hazırlanır ve her pilin balansını ölçerek bütün grubun eşit şarj olmasını ve eşit deşarj olmasını sağlayan bir elektronik devre ile bütünleşik olarak imal edildir. Bu life Po4 pillerin kesikli akım sınırları 70 amper ve sabit akım sınırları ise 45 amperdir. Toplamda 600 watt a ( 2 x 300 watta kadar olan fırçalı motorlarda her bir motordan dişli grubu çıkışı olan tekere dönüştürme oranı 1/32 olup maksimum hız 6 km yi geçmez. ) kadar olan fırçalı motorları olan akülü sandalyelerde life Po4 akü ile sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyorum. Zaten 2 x 300 watt motor olan akülü sandalyelerde 50 amper veya 60 amper elektronik joystick kumandası kullanılır. LifePo4 akü kullanan böyle bir akülü sandalyeyle 20 derece eğimli yolda giderken ya da düşük hızda 5 cm yükseklikteki bir engelden geçmeye çalıştığınızda 80 kilogram hasta sandalyenin üzerindeyken lityum pilden ortalama 50 amper civarında kesikli akım çekilecektir ve bu pilin akım sınırının üzerinde olmadığından sorun teşkil etmeyecektir. Ancak 300 wattın üzerindeki motorlarda dönüştürme oranı 1 / 25 olduğundan maksimum hız 10 km yi bulacağından, eğimli yolları çıkarken ve engellerden geçerken lityum aküden çekilen kesikli akım 80 amperlere kadar ulaşabilmektedir. Çünkü 2 x 300 wattın üzerindeki motor kullanan akülü sandalyelerde 70 veya 90 amperlik beyinler kullanılmaktadır. Bu nedenle (2 x 300 watt) toplamda 600 wattın üzerinde motoru olan akülü sandalyelerde jel akünün verdiği performansı alacağınızı pek düşünmüyorum.
Bir husus daha var. O da jel akü kullanan akülü sandalyelerde kullanılan joysticklerin jel akünün şarj durumuna uygun şarj göstergesi olması. Jel aküler 22 voltta boşalır ve 27, 6 voltta tam şarj olur. Jel akü kullanan araçlarda joystick şarj göstergesi akünün doluluk durumunu bu parametrelere göre algılayarak akü şarjı 22 voltun altına düştüğünde aküleri boş görerek aracı kapatır. 27,6 voltu gördüğünde de tam dolu aküler olduğunu anlayarak aküyü tam performansla kullandırır. Akü zayıfladıkça elektronik sisteme komutlar göndererek akünün şarj durumuna göre aracın maksimum hızını kısarak akünün bozulmasını önlemeye çalışır.
LifePo4 aküler ise 29,2 voltta tam dolu olur ve en yüksek verimi bu voltta iken sağlar. ve 20 volt civarında da boşalır. Bunun için fırçasız motor kullanan akülü sandalyelerde eğer orijinal üretiminde lityum akü kullanılmışsa şarj göstergelerinde lityum akünün şarj durumunu okumasına olanak sağlayan voltaj parametreleri fabrikada ayarlanmıştır. Bundan dolayı lityum aküyü kullanan araç en yüksek verimi almanıza olanak sağlar. Oysaki jel akü için imal edilen bir elektronik sistemin orijinal yazılımına müdahale edilerek akünün boşalma sınırı 22 volttan 20 volta indirilebilir, ama akünün tam dolu olduğunu okuma limiti hala 27, 6 volttadır ve bunu 29,2 volta çekecek bir ayar parametresi ne yazıkki mevcut değil. Bundan dolayı lityum akünüz yüzde 50 şarja düşmeden akülü sandalyenizin şarj göstergesi akülerinizi hep tam dolu olarak görecektir. Ve şarj göstergenizden bir lamba söndüğünde aslında akünüz yarı şarja düştüğünden artık lityum akünüzün şarjı çok hızlı bir şekilde düşmeye başlayacaktır. Elektronik joystick yazılımı aküyü halen dolu olarak okuduğu için akım sınırlaması yapmayarak aracın hızını kısmayacak ve çok kısa bir sürede lityum akünüzün şarjı daha da boşalacaktır. bir noktada şarjın iyice azaldığını joystick algılayacak ve hızı düşürecektir ancak artık akü dibe dayandığı için boş aküyle eve dönüp aracı şarja bağlamanız için almanız gereken dönüş mesafesine aakünün içinde kalan şarj yeterli gelmeyerek sizi belki de yolda bırakacaktır. Bundan dolayı eğer fırçalı motor olan akülü sandalyenize ille de lityum akü takacaksanız lityum aküye uygun kaliteli bir harici şarj göstergesi almalı ve bunu akülü sandalyenin üzerinde sürekli görebileceğiniz bir yere monte ettirip akü çıkışına bir açma kapama anahtarıyla birlikte bağlatmalısınız. Joystiğin kendi şarj göstergesine itibar etmemelisiniz.

Aciklamalariniz icin tesekkur ederim..bir hevesti benimki...tekrar jel aku aldim...ottobock b400lerde 2×200watt motor var...cok fazla bor mesafe gitmedigimden 55 amper olan akulerin yerine 40 amper tercihinde bulundum...simdilik bir sorun yaratmadi...dediginiz gibi akunun voltaj degeri dusunce arac kendini kapatma moduna sokuyor...40 amperin agirlik farkida bir esitlik sagliyor gibime geldi...55 amp ile 10 kg gibi bir fark var...deneyimlerim bu yonde...

Sizinle aynı fikirdeyim. Ağırlık farkı rampanın çok olduğu lokasyonlarda dezavantaj yaratır.

Üst Alt