Gecce yarısı Çorum'a vardım. Engelli arkadsşımızın babası terminalden alıp eve götürdü. Akülü sandalyenin sağ ve sol kolçak plakslarına takılı iki adet lityum pil var. Dediği hibi sandalye sallanınca değil de bir engele gelip motor patinaj çekince veya motor sandalyeyi yürütemeyip zorlanınca josyick aniden kapanıyordu.
Lityum pillerden gelen ortak elektrik fişini VR2 den çıkartıp takmadan arıza düzelmiyordu. Joystick hiç açılmıyordu. Öncelikle iki tane 7 amperlik kuru aküyü birleştirip seri bağlayarak 24 volt batarya haline getirip VR2 sürücüyü bu aküye bağlayıp aynı arızayı yapmadığını tespit ettim. Arızanın bataryalardan kaynaklandığı netleşince bataryaların kutularını açıp Lityum pilleri çıkarttım.
Yaptığjm incelemede her bir kutu içinde toplam 6 adet lityum pil olduğunu, her pilin 12 volt 4 Amperlik olduğunu, her iki pilin birbirine seri bağlanarak 24 volt yapıldığını, bu gruplardan üç tane oluştuğunu ve bunların da birbirine paralel bağlanarak toplam akımın 12 Ampere çıkartıldığını, bu pil kutusu içinde mosfet kontrollü bir akım koruma devresi olduğunu, bu devreye bütün pillerin + kıtuplarınfan bilgi geldiğini ve eğer pillerden birisi farklı bir zorlanma yaşarsa batarya devresinin çıkış elektriğinin - ( eksi )kutupunun bağlantısını keserek sandalyeyi kapatarak korumaya geçtiğini belirledim.
Çözüm olarak her iki pil içindeki elektronik devreyi söküp çıkarttım ve siyah renkli eksi kutup kablolarını pilin içindebirleştirip lehimledim ve ısıl makaronla kaplayıp pil kutularını kapattım. Sandalyeyi yeni haliyle denedim. Hiç bir sorun kalmadı. Yani arıza pillerin içindeki elektronik akım koruma devresinin bir kaç kanalının bozulması ve pil zorlandığınds dolu pili bozuk olarak algılayıp pil çıkışını kapatarak pilden beyine volt göñdermemesiydi. Sonuç olarak lityum piller iki yıllık olup piller çok iyi durumdadır. Kablo tesisatı, motorlar ve VR2 elektronik aksamda arıza yoktu
Saat gece 2 : 00 itibarıyla arıza çözülmüş olup kardeşimiz okuluna gidip gelebilecek. Sabah 7 gibi Ankara'da evimde olacağım. Her türlü akülü sandalye ve scooter arızalarında 24 saat çekinmeden arayıp bilgi ve teknik destek alabilirsiniz. 0543 404 72 68 telefonum.