Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Albino görme problemi olan 7 yaşındaki yiğenimin eğitimi için öneriler..?

selcukbey

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Öncelikle herkese merhaba,

Benim 7 yaşında bir yeğenim var, albino. Bu sene okula başladı. Öğretmeni tahtayı göremediğini söylemiş hatta birkaç kez devlet okulunda okumasıyla ilgili doktor raporu var mı diye sormuş. Ben de
öğretmenim ve bu beni çok üzdü.

İnternetten baya araştırıyorum yerli ve yabancı siteleri. Bu sitede de bu sıkıntıları yaşamış arkadaşlar olduğunu farkettim. Sizce ne yapmalıyız? Dünya tatlısı bir kızımız ve çok zeki, eğitim alırsa hayatın zorluklarına karşı daha sağlam durabilecek. Ne gibi çözümler öneriyorsunuz?

Ben internette mini teleskopik gözlükler hakkında araştırma yaptım biraz. Faydalı olabilir mi? Bunlardan kullanan/tavsiye eden var mı? Her türlü bilgi çok yardımcı olacaktır.

Teşekkürler

göz doktoruna zaten periyodik olarak gidiyor, benim merak ettiğim bu sorunla karşılaşanlar ne tür çözümler buldu mesela teleskopik gözlük kullanan var mı?

Işığa karşı aşırı duyarlılık, gözlerde sağ ve sol yönde titreme, %90 görme kaybı, total renk körlüğü, uzağı ve yakını bulanık görme sıkıntılarım var. Yazıları 10-20 cm. uzaklıktan ancak okuyabiliryorum. Bunları yeğeninizin durumuyla benim durumumu kıyaslıaybilmeniz için yazıyorum.

Moralinizi bozmayın, benimde benzer bir görme kusurum var ve ilkokuldan başlayarak hiç bir özel eğitim programı olmadan üniversiteyi bitirebildim.

Kesinlikle normal eğitim almasını öneririm, ancak tahtayı göremediği için öğretmeninden ders notlarını yazılı isteyebilirsiniz. Ayrıca tüm kitap sayfalarını fotokopi ile büyüttürebilirseniz yararlı olacaktır.

Ona normal bir çocuk gibi davranır ve normal çocuklarla eğitim almasını sağlarsanız gerekli adaptasyonu sağlayacaktır.

sevcan06 ve daimon çok teşekkürler.
ben de bir eğitimciyim ve normal bir okulda eğitim görmesini
faydalı buluyorum zaten. öğretmeni ile görüşeceğim olmadı bir arkadaşından her hafta notları fotokopi
yapıp haftasonları tekrar edicez, ne gerekirse destek vermeye çalışıcam elbette, çok akıllı bir çocuk zaten.
allah sizlerle birlikte yeğenime de yardımcı olur inş

başka tavsiyeleri olan olursa burada paylaşırsa hem bizim için hem başkaları için faydalı olur

selcukbey;

Gözlük de hikaye, zeka da hikaye bu ülkede. devletin kurumlarının, bu vakalara karşı ayakta uyuduğu yetmezmiş gibi, devletin öğretmenleri de aman nerden çıktı bu da şimdi diyebiliyor. bu işler tamamen şans oluyor bir yerden sonra. aile ne kadar çaba gösterse de, öğretmenin ve çevresindeki arkadaşlarının desteği olmazsa herşey nafileye çıkabiliyor. eğitimimin her kademesinde belki de şansımdan, hep benim için özel olarak çabalayan öğretmenler oldu. bugün ben üniversiteyi bitirirken aynı nedenlerden dolayı abim ilkokulu 5'ten sonra bıraktı. defalarca öğretmeni değişti onun, hepsi ayrı bir tavırda oldular ona. onun içi ilk 5 yıl öğretmenden ilgi ve destek görmesi, bu süreç içinde öğretmeninin değişmemesi çok çok önemli.

tam 16 yıl normal yollardan okudum. kendi cahilliğime etrafımdakilerin ilgisizliği eklenince, lehimize olan hiçbir avantajdan yararlanamadım. son olarak yine kendi cahilliğimden, milli eğitimin temmuzdaki sınavıyla engelli öğretmen aldığını öğrenip takip edemediğimden, yine normal yollardan öğretmen olmaya uğraşıyorum. kendimi her geçen gün geriye gidiyormuş gibi hissediyorum. bana ilkokul 2 de ingilizce öğretiyorlardı, liseyi okul birincisi olarak bitirdim, üniversiteyi güç bela, tesadüfen kazanabildim. ama her geçen gün kendimi daha fazla geri zekalı gibi hissediyorum. ileride insana saygı göstermeyi bilen sınıflar eğitebilirsem, başkaları bu sıkıntıları yaşamamış olacak.

size tavsiyem, çocuğun öğretmenlerinden, çevresinden hep haberdar olun. zaman zaman saldırgan davranışlar gösterebilir, bunların nedenlerini belirleyin. çok fazla okul değişimi, şehir değişimi, ortam,arkadaş değişimi yaşatmayın. göz sağlığı için zaten imkanlarınız dahilinde birşeyler yapıyorunuzdur, gerisi, hatta çok da önemlisi psikolojiktir..

luciano çok teşekkürler. öğretmenler konusunda haklısın, ben de öğretmenim ve her öğrencinin bana emanet olduğu bilinciyle hareket etmeye çalışıyorum, bir başkası da uğraşmak istemeyebiliyor. takip etmeye başladık böyle de devam etmeye niyetliyiz elimizden geleni yapalım biz gerisini Allah'a havale ediyoruz. dediğiniz gibi en önemlisi psikolojik boyutu işin, eğitim hertürlü olur, evde de çalıştırır hallederiz ama onun dışında arkadaş çevresi ve ortamda morali bozulursa daha zor. Allah yardımcımız olsun hepimizin

albino

benimde oğlum bir albino. 5 yaşında kreşe gidiyor.çok zeki ve sevimli.okula başlamadı ama benimde endişelerim var.görme ile ilgili 3 numara gözlük kullanıyor,televizyona yakından bakıyor,resim çizmede,hikaye takibinde sorun yok ama tabi bilemiyoruz.güneşe bakmada zorlanıyor.klormatik gözlük kullanıyor ama saç ve kaşlarını boyasam mı bilmiyorum.bu konu ile ilgili bilgisi olan deneyimi olan lütfen yazsın acılar ve üzüntüler paylaşılırsa azalır.en küçük bilgi bile beni mutlu eder.oğlumsuz bir hayat asla..doktorumuz bir hastane de bölüm sorumlusu bana bu çocuk benim yerime aday demişti.bende bunun için uğraşacam.

merhaba,
öncelikle gözlemlediğim çocuklarımız diğer bireylerden zeki. yani bunu abartmak için söylemiyorum bu alanda bir çalışma var mı bilmiyorum ama albinolar gerçek anlamda zekiler. yeğenimde doktor olmak istiyor, olamasa da elimizden gelen desteği vereceğiz. önemli olan psikolojilerini sağlam tutmak, zaten belli bir yaşa gelince kendilerinin farkına varıcaklar ozaman kadar onların arkasında daha sağlam durmamız lazım. anne babalar daha çok zorluk cekiyor elbette ancak zamanla asılacak. cocugumuzdan beklentimiz cok yuksek olmamalı, okulda mesela tahtayı ıyı goremeyınce dıgerlerı kadar yapamayabılır veya odev yaparken daha cabuk yorulabılır bence zorlamayalım fazla ama tesvık edelım

sevcan 06 yazdığınız bilgiler benim için yeni ama daha fazla detay daha iyi olur.rapor va ek puan konusunu daha açık tekrar yazarsanız sevinirim. ayrıca bu paylaşımlar için bütün üyelere teşekkür ederim. . saygılar....................

Merhaba arkadaşlar ben 28 yaşında bir hemsireyim aynı zamanda da bir albinoyum. Öncelikle selçuk bey diğer arkadaşın dediği gibi öğretmenler çok önemli. Benim çocukluğumda çok fazla albino yoktu ama ben şanslıydim benim için uğraşan acaba tedavisi varmıdır diye araştırma yapan öğretmenlerim oldu. Matematik derslerinde alamadığında anlayayim diye özellikle tahtaya kaldırıp soru yazdırıp çözdür en öğretmenlerim oldu bu nedenle öğretmen çok önemli. İnşallah yigenine de iyi öğretmenler denk gelir.

Sizler tabiki yardımcı olacaksınızdır ama çevresindekiler çok önemli cocuklar çok acımasız olabiliyor bu yüzden sizlere bir iki tavsiyem olucak.
Öncelikle çocukların tabiki doktorlarıyla konuştuktan sonra kaslarını kirpiklerini ve saçlarını boyarsanız. Bu hem cocuklar bizlerle dalga geçip kırmasınlar ve de gözlerimize gölge yaparak azda olsa raporlamaları için.
Sonra bizler gözlüğü çok kullanmıyoruz eğer başka bi göz rahatsızlığı yoksa ben 8 yaşında gözlüğü devamlı kullanmayı bıraktım ara ara ders çalışırken felan kullanıyordum ki benim gözlük numaram 4.5 5 ti en çok ihtiyacımız olan iyi bir güneş gözlüğü klormatik gözlük bende kullandım ama güneş gözlüğünün yerini tutmuyor.
Ve birde iyi bir güneş kremi. Bunlar olmazsa olmazlarmız.

Bu arada kasımı kirpigimi de boyatiyorum hiç bir sorun olmuyor.

Ben de bir albino hastasıyım görme kaybım yüzde 62 olarak belirtiliyor tahtadaki yazıları ben de hiç okuyamadım okumayı televizyona çok yakın durup haber altyazılarından öğrendim ailem çok fazla yardımcı olmadı onlar da bilgisizdiler sonuçta

geçen sene tıp fakültesini kazandım hem de özel üniversite falan da değil ilk kez mini teleskopik gözlüğü de hayatım boyunca geçen sene taktım sevmiyorum gözlük takmayı olmuyor işte ancak mesleğim gereği yapmak zorundayım

demek istediğim şey şu albino olan birisine lütfen normal davranın emin olun bir çok insana göre daha azimliyiz zaten bu dünya da en önemli şeylerden biri o ancak kesinlikle ve kesinlikle çocuğunuz arkadaşlarıyla aynı sınıfta olmalı evet belki dalga geçilinilicek benimle ilkokulda geçilmişti daha sınra çocuklar akıllanıyor hiç kimse benimle dalga geçmemişti 4. Sınyftan beri

çünkü fen bilgisi dersinde çocukların ilgisini çeken bir konu bu arada tahtanın notları olmasa da olur hayatım boyunca liseye geçene kadar tahtanın notunu almadım ben kendim optik alanında uzmanlaşmayı düşünüyorum kendi hastalığım hakkında çalışmak için çocuğunuza bu tarz bir amaç verin ve gerisini sadece izleyin

Merhaba öncelik ile Allah şifa versin iyi bir göz doktoru ile görüşün bence.

Üst Alt