Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Aldığım 2 yıl süreli raporla TSK'ya emeklilik başvurusu yapabilir miyim?
Merhabalar değerli dostlar bu hafta vergi dairesine beklediğim engelli raporum geldi.(özür oranı y]zde 55(Şu an süreçte hiç aklıma gelmeyen ki olabileceğini tahmin etsem bir şeyler yapardım,Rapor sonuç bölümünde resimlerde de görüldüğü üzere sürekli hanesi boş Raporun Geçerlilik Süresi 2 Yıldır İbaresi yazılmış.Arka Bölümde Raporun kullanım amacında,Özürlü Kimlik kartı işaretlenmiş,Diğer: özürlü kimlik kartı+vergi indirimi+2022 sayılı yasadan (özürlü aylığı) faydalanabilir şeklinde.
Tsk/dan :1993 giriş 22.5 yıl fiili + 5 yıl yıpranma ve 2 yıl sgk dan hizmet birleştirmesi ile prim/gün dilimini fazlası ile doldurmuş yaşı bekleyen kamu personeli olarak bu rapor erken emekliliğe kullanabilir miyim.
2 yıl süreli olması sorun olursa il sağlık müdürlüğüne itiraz etmek istiyorum.konu hakkında değerli görüşleriniz benim için önemli.saygılar.
Bülent bey öncelikle teşekkür ederim ilginiz için,2015 şubat ayında ayrılmış olduğum T.S.K 'dan 06.07.2015 tarihinden itibaren Güv.Şirketinde Proje Müdürü pozisyonunda halen çalışmaktayım.
1261 gün ssk olduğunda, %40 ve üzeri rapora istinaden defterdarlıktan vergi indirim hakkı da elde ederseniz, erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz:
Sn yetkili selamlar nisan ayında almış olduğum 2 yıl sonra kontrollü yüzde 55 engel raporuma istinaden vergi dairesinden vergi indirim belgesi de aynı şekilde gelmiş bulunmakta.
Öncelikle kendim 1993 2015 arası 22 yıl emekli sandığı sınrasında 2015-2017 4a sigortalı ve 5 yıl yıpranma ile (askeri personelim) 29 yıl hizmet sürem mevcut.
Halen 4a lı olarak aktif bir şekilde çalışmam nedeni ile işlemleri sgk da başlatmak üzere emekliliğimi istemeye yönelik sgk ya gittim. yetkili kişiile görüşmemde işten çıkış yapmam ve çıkış belgemi alarak başvuruda bulunmam gerektiğini söyledi. Ben de kendilerine durum hakkında böyle bir mevzuyu bilmediğimi ancak işlemlerin bir kaç ay uzaması ve neticesinde olumsuz bir durum olması halinde yeni hastaneden çıktığımı ve sigortasız tedavimi nasıl karşılayacağımı gelir bakımından da ihtiycım olan mevcut işimi kaybetmem ile mağdur olacağımı söyledim. Kendileri siz emekli olacağınıza eminseniz o kadar uzun sürmez diyerek cevap verdi.
Şimdi bu durumda bende bugün alo 170 ten konuyu ileten ve sgk dan net bir şekilde emekli olup olamayacağıma dair bilgi isteğinde bulunan bir talep yazısı oluşturdum. Bu konularda bilgi ve tecrübeleriniz benim için önemli olup konu hakkında aydınlatabilirseniz seviniri.
Değerli dostlar ve Sn.Bülent bey Engelli Emeklilikten faydalanmak üzere gittiğim Kamu Emeklileri Dağire Başkanlığı Ankara dan bugün geldim.Sizlerlerin veya çevrenizde olumuş benim durumdaki kişiler için her türlü görüş bilgi ve tecrübelerinize ihtiyacım var ve bu konuda yardımcı olacak herkese şimdiden teşşekkür ederim.Kısaca durumum hakkında;1993-2015 yıllarında TSK.da çalışıp sağlık sorunlarım sebebli kendi isteğim ile ayrıldım.Daha sonra özel sektörde de 2 yıldır sigortalı olarak çalışmaktayım.(4 c ile 22 yıl+5 yıl yıpranma ve 2 yıl 4 b sigortadan toplamda 29 yıl Hizmetim mevcut.)Sağlık soruunlarımın artması sebebi ile nisan sonu kurumca sevk ile tedavi gördüğüm Marmamara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinden yüzde 55 rapor aldım.5510 sayılı Kanun kapsamında Engelli emeklilikten faydalanmak üzere halen aktif olarak çalıştığım sigortalı olmam sebebli başvuru için Bulunduğum yerdeki SGK.ya gittiğimde yukarıdaki karışık diye nitelendirdikleri durum hakkında 4c li den emeklilik işlemine Kamu Emeklileri Daire Baş.lığından bilgi alarak müracat etmemin faydalı olacağını söylemeleri üzerine Ankara ya gittim.Mevzuat Böl.Malül Bölümü derken en son sizin durumu Aylık Bağlama Servisi ilgilendirir dedikleri bölümde yukarıdaki durumumu açıkladığım şef konuyu daha iyi bileceğini belirterek Ş.Müd.ne yönlendirdi ve bende Ş.Müdürü ile görüştüm.Şb.Müdürü de konu hakkında net olmayan ancak kamu görevinde çalışmamam nedeni ile emekli olamayacağımı çalışmam durumu olsa emekli edebileceklirini ama durumumu başka bir memura yönlendirerek daha net bir bilgi alabileceğimi söyledi.Gitmiş olduğum memur durumum hakkında bilgisayarından 5510 sayılı Kanun da Geçici 4. madde:
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır.Kanunun 4 üncü madde birinci fıkra (c) bendi kapsamında sigortalı durumunda olmadığım ve kendisine gelirse ret yazacağını söyledi.Bende kendilerine (c) bendi kasıt sigortalı olan kısımda halen görevde çalışıyor olma durumunun nerede yazdığı sorusunu iletmeme karşılık başından savmak için internetten bakınca görürsün şeklinde cevap verdi.Sigortadan emekli olursunuz diyerek konuyu kapattı.Bende müracatımı yapayım siz ret yazın sonrasına bakalım diyerek Evrak takip dairesine geçerek bir dilekçe ile Ekâlıevraklarımı vererek ayrıldım.
Konuyu çok uzatarak anlattım ama kusura bakmayın 29 yıllık bir emeğimin heba olması gibi veya öyle gösterilmeye çalışılması kanıma dokundu.Şimdi bu konuda memurun dediği üzere ret cevabına istinaden alınca tabii aklımca iyi bir avukat bulup konuyu mahkemeye taşıyacağım.c bendi Kamu idarelerinde çalışan sigortalılar durumunu görevde olan halen çalışan gibi net bir ifade kullanmadığı gibi o sigortalılık durumunu neticede kazanılmış bir hak ve buna isnat edilen konulara haiz olduğumu düşünüyorum.Bilmiyorum sizce de öylemi.
Konu hakkında değerli görüşlerinizi beklemekteyim saygılar.
Harun76,
Mahkeme ile filan işiniz yok hakkınız baki 06.07.2015 tarihinde ssk lı olarak işe başlamışsınız %55 oranında 3. derece vergi indirim hakkı kazanmışsınız son 7 yılın yarısını tamalayın ve sgk emekli olmak için müracaat edin.
Bu arada sgk ya hizmet birleştirme için bir dilekçe yazın verin ES günleriniz SGK ya geçsin..
Son olarak 07/07/2019 da son 1261 günü tamamlarsınız. Bu tarihten sonra istediğiniz zaman sgk ya emekli olmak için müracaat edebilirsiniz.
İlker bey merhaba,yaş durumuna göre 2021 yılında 1/3 ünden emekli oluyorum.SGK ya emekli olmak için geçince maaş ve diğer durumlar için hak kaybına uğramak istemiyorum.Ama arada zamanda çok bilmiyorum ne yapacağımı.
İlker bey merhaba,yaş durumuna göre 2021 yılında 1/3 ünden emekli oluyorum.SGK ya emekli olmak için geçince maaş ve diğer durumlar için hak kaybına uğramak istemiyorum.Ama arada zamanda çok bilmiyorum ne yapacağımı.(Şu ana emeklin etseler 1/3 ünden emekli olcam ama adam sen bizim personelimiz değilsin diyor.Benim gibi olan sigortalı normalde emekli haklarından yaş/sağlık vb.gibi durumlarda tabii olduğu kurumca emekli etmeleri gerekmezmi .