Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aldığım vergi indirimi bana emeklilik hakkını kazandırmış mı oldu?

trimpot

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese selamlar,

İzmir katip çelebi üniversitesi hastanesi'nden iki (2) senelik %44 engelli raporu aldım. Ardında vakit kaybetmeden, vergi indiriminden yararlanmak için İzmir Vergi Dairesi'ne başvuruda bulundum. 13.11.2017 tarihinde yaptığım başvurum 15.01.2018 tarihi itibariyle onaylanarak:

Rapor Sonucu: OLUMLU
Kayıp Oranı: %44
Engel Derecesi: 3. Derece
Yararlanmaya Başladığı Tarih: 13.11.2017
Yararlandığı Süre: DEVAMLI

şeklinde sonuçlandı.

Sormak istediğim; bu alınan "devamlı" sonucu 6 sene sonra kazanacağım emeklilikte kullanabilir miyim? Mevcut hastane rapor sürem sona erse bile bu sonuçla emeklilik işlemlerine başlayabilir miyim?

Hepinize şimdiden teşekkür ederim.

trimpot

1 ekim 2008 öncesinde ilk sigortalılığı olup emekliliği ssk (4a) statüsünde gerçekleşecek olan engelliler defterdarlıktan süresiz vergi indirim hakkı elde etmişlerse bu hak onlara erken Yaşlılık emekliliği hakkı da sağlar. Emeklilik zamanı geldiğinde yeniden rapor almalarına gerek olmaz

@OturanBoğa

Sigorta başlangıç tarihim 2004. Teşekkür ederim cevabınız için.

Maaş hesabı yaptığımda 730 lira gibi bir rakam çıkıyor. Bu da dolayısıyla bana çok az göründü.

Gerçi 6 sene içinde çok şey değişebilir ama bu şekilde emekli olup yaşamaya çalışanların işi gerçekten çok zor.

ben 1990 yılı sigorta başlangıcım var 2000 günüm var bu dediğiniz beni kapsarmı

trimpot benimde giriş 2005 maaş hesaplamasını nasıl yapıyorum hocam bari en az bin tl olsaydı iyiydi dalga geçer gibi 700 TL nedir ALLAH aşkına

OturanBoğa hozgul 2008 den önce 4A sigortalı olan 2008 den sonra 4C ye geçip memur olan kişi emeklilikte tekrar rapor mu alacak?

Bülent bey aynı şartlar 2008 öncesi (4b) girişi olanlar için de geçerli mi ?

@TahaAY evet kurum sevki ile tekrardan rapor alacaksınız
4c de vergi indiriminin emeklilikte bir hükmü yoktur.

@TahaAY
1 Ekim 2008 öncesinde sakat statüsünde memurluğa başlayan kişiler 15 yılda emeklilği hak ederler.
1 Ekim 2008 öncesinde hangi statüde olursa olsun memur olup, memurluğa başladığı tarihten önce %40 ve üzerinde sakatlığı olduğunu sağlık raporuyla belgeleyen kişiler 15 yılda emekliliği hak eder.

1 Ekim 2008'den sonra ilk kez memur olan kişiler*5510/28. maddeye tabidir:

% 60 ve üzeri olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 15 yıldan beri sigortalı olmaları ve 3960 gün,
% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün
primle emekliliği hak ederler

umut2135 Benim %60 raporum ve 3600 gün primim var. SGK beni Engelli emeklilik için sevk etti diyelim. Hakem hastane %50 rapor verirse 16 yıl 4320 günü mü dolduracağım tekrar?

TahaAY
emeklilik başvurusunu hangi statüden yapacaksa o geçerli olur. 4/c den yapacak doğal olarak. evet emekli sandığı, başvuru sırasında hastaneye sevk edecek. tekrar rapor isteyecek.

ozgurmeric74 4C evet ama raporu verdi diyelim. Ben 15 yıla göre kendimi ayarladım. 60 olan raporu 50 yaptılar diyelim 16 yılı mı dolduracağım bunu soruyorum?

TahaAY

tabii son çıkan rapor oranına göre işlem yapılır. %50 oran alırsanız o şartları isterler.

ozgurmeric74 Diyelim %50 verdiler günüm yetmiyor yılım yetmiyor bende gidip çalışmaya devam ettim. 16 yılı doldurdum. Emeklilik işlemlerimi başlatıyorlar mı yoksa bir daha mı hakem hastaneye sevk ediyorlar?

TahaAY
Evet, emeklilik zamanı geldiğinde yeni rapor alınması gerek. Alınan rapordaki orana göre emeklilik kriterleri belirlenir ve kriterler tamamsa emekli olunur, kriterler tamam değilse tamamlanması beklenir. Günü geldiğinde de yeniden hastaneye sevk edilmesi muhtemeldir (bu konudan çok emin değilim, zira önceki rapor sgk kayıtlarına geçmiş olabilir ve onu dikkate alabilirler de. Henüz bu durumda olan kimseye rastlamadım)
alperen1
İlk sigorta başlangıcı 1 ekim 2008'den önce olan herkesi kapsar.

OturanBoğa Vatanı kurtardın ama bizi bağlamaz gider gider gelirsin diyorsun. Ne diyelim abi yine "Vatan Sağolsun". Herşeyine Eyvallah!. (Söz Meclisten Dışarı) Ben sizi okumanız için etiketledim. Size atıf olan bir durum değildir. Bülent Ağabey.

kadronuz memursa. vergi indirimi emekli yapmaz..
kadronuz işçi ise, vergi indirimi sizi emekli yapar.

TahaAY işlemler tekrarlanır yeniden
Genellik yıllar ilerledikçe rahatsızlıklarda ilerliyor
Yani tekrar %60tekrar oran alma olasığın ola bilir

TahaAY

günün dolunca tekrar emeklilik talebinde bulunacaksın. yine hastaneye sevk edip rapor sonucuna göre karar verecekler.

Üst Alt