bu konuda google'da yaptığım bir arama sonucunu paylaşmak isterim.....
ELİF GENÇKAL'IN RÖPORTAJI
Almanya'da Azınlık ve Engelli Olmak:
Songül Hanım ve İbrahim Bey’in evlerine konuk olmamızın sebebi, engelli çocukları Hakan. Songül Hanım " Hakan’ı iki kere okuldan attılar, sonra hakkımızı arayınca geri almak zorunda kaldılar", İbrahim Bey "Haklarımızı bilmesek çocuk evde kalacaktı" diyor.
İbrahim Bey 55 yaşında. Nevşehir'de doğmuş ve 8 yaşından beri Almanya'da yaşıyor. Babası İbrahim Bey'in deyimiyle "ekmek parası" için 1964'te Almanya'ya gitmiş ve diğer aile bireyleri de onun ardından bir süre sonra Almanya'ya göç etmiş.
İbrahim Bey Hannover'de yaşıyor ve bir fabrikada tekerlek montajı yapıyor. Türk vatandaşı olduğunu ve yılda bir kez 2-3 haftalığına Türkiye'ye gittiğini belirten İbrahim Bey, bazı zorluklarla karşılaşsa da Türkiye'ye geri dönmeyi düşünmediğini, küçük yaştan beri burada yaşadığı için Almanya'ya alıştığını belirtiyor ve ekliyor: "Ama elbette ki vatanımız Türkiye, Türkiye başka..."
Eşi Songül Hanım ise 1982'de evlenerek, gelin gitmiş Almanya'ya.Songül Hanım ve İbrahim Bey'in evlerine konuk olmamızın sebebi, onlarla engelli çocukları Hakan'ın yaşam şartları, Almanya'da onun durumunda olan bireylere devletin ne gibi yardımlarda bulunduğu ve ailesi olarak ne hissettikleri üzerine konuşmak.
Engelli yardımı
Hakan'ın durumuyla ilgili Almanya Devleti'nden veya Türkiye Devleti'nden bir yardım alıp almadıklarını sorduğumuzda İbrahim Bey Türkiye'den herhangi bir yardım almadıklarını, Almanya Devleti'nin ise kendilerine Pflegestufe ödediğini söylüyor ve açıklıyor: "Devlet kişideki engelin az veya çok olmasına göre üç kademede ödeme yapıyor. Hem bedensel hem zihinsel engeli olup en basit işlerini bile kendileri göremeyenler, tamamen bakıma muhtaç olanlar 3. kademe oluyor. Onlara 600 avro veriyor devlet aylık. Engel daha hafifse, kişinin eli ayağı tutuyor, biraz iş görebiliyorsa 2. kademe oluyor, 400 avro veriyorlar bunlar için. Hakan da böyle. Daha iyiyse, hafif bir engeli varsa onlara da 200 avro veriyorlar."
Mesela biz banyoyu Hakan için yeniden yaptırdık, meğerse devlet bunu karşılıyormuş. Bilmiyorduk, kendimiz ödedik. Ayrıca çocuğa bakan kişiye aylık maaş bağlayıp, emekli ediyorlar, yılda 4 hafta da senin yerine bir bakıcı göndererek seni izne çıkarıyorlar. Şimdi yararlanıyoruz bundan, yani ben çalışmış gibi emekli oluyorum. Bunu bilmek lazım mesela. Ben şimdi 15 yıl çalışmış gibi oluyorum. Burada kuralları bilirsen iyi yaşıyorsun ama kimse sana söylemiyor."Hakan'ın sadece engelli çocukların eğitim gördüğü bir okula gittiğini ve çocukları okula götürmek için eve ücretsiz servis gönderildiğini söyleyen İbrahim Bey ....ne kadar gerçekçi ve doğru bilemem ama.imkanlar güzel görünüyor.