Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Almanya'da malulen emekliyim. Türkiye'de de olmak için prosedür nasıldır?

Hüsamettin1970

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Selamün aleyküm,

Benim iki sorum olacak, ama önce benim Bilgilerim:

Dogum tarihim 01.09.1970 ve 1975'den beri Almanyada kaliyorum ve ancak izinden izine TR'deydim. Almanyada 1985'de cirakligima basladim ve 1988'den itibarende Farikalarda. Yani TR'de calismisligim yok. Almanyada 01.05.2015'den beri malulen emekliyim. Sebebi: Ense fitigindan olusan ensedeki sinirin zedelenmesi sonucu sol tarafim felcli ve sag tarafimdan alt kaburgadan itibaren assagiya yani ayagima kadar vucut sinirlerin duyarlilik sorunu (yani aci, sicak, soguk hisetme gibi durumlar sinirlerden yanlis bilgi olarak beyine gönderiliyor). Simdi gelelim 2 soruma:

Soru 1:
TR'de istege baglimi sigarta olmam mi gerekiyor yoksa TR'de calismisligim olmadigi halde malulen emekli olma imkanim varmi? Belki kimileri icin bu sorum absürd olabilir fakat benim bu konu hakkinda hic mi hic bilgim olmadigi icin mecburum sormaya. Nasil emekli olabilirim?

Soru 2:
TR'ye uzun vaadeli geldigimde almanyadaki saglik sigortamdan aldigim belgenin TR'deki hastanelerde gecerli olmasi icin nasil ve nerelerde onaylatmam gerekiyor?

(Absürd) sorularim icin ve alman klavyesi ile yazdigimdan dolayi Türkce harfleri kullanamadigim icin özür dilerim ve simdiden cevaplariniz icin candan tesekkürler ederim.

Sunuda belirtmemde fayda var sanirim:
Almanyada %60 engelli olarak (bir is kazasi sonucu %20 sag ayagimdan ve %50 da ense omurundaki ameliyatdan dolayi) GdB (Grad der Behinderung) süresiz Belgem ve Kartim var. Bu hesap %70 olmamasinin sebebi, iki farkli durumdan (1=ayak ve 2=ense) 20+50=70 diye degilde genel anlamda hesepladigindan %60 meydana geliyor Almanya kurumundaki hesapta.

Saygilar ve hürmetler
H. Gökcay

Gecmis olsun sizin sigorta girisiniz ne zaman almanyada.Siz Türkiyede malülen emeklimi olmak istiyorsunuz yoksa normal yurtdis borclanma yaparakmi emekli olmak istiyorsunuz benim size tavsiyem hic malülen emeklilik icin ugrasmayin yasiniz müsaid ise normal emekli olun zaten malülen emekli olsaniz bile 1 yil sonra yine kontrol muanesine gitmeniz gerekiyor.

Burada izne geldiginizde bir kac gun bi yerde kendinizi calisiyor gosterin. Ondan sonra verggi indirimi icin basvurun vergi indirimi belgeniz calisiyo gozuktugunuz isyerine geldiginde yurt disi borclanmasini ihtiyaciniz oldugu kadar yapin ssk girisiniz borclandiginiz gun kadar geriye gidicek ondan sonrada vergi indirimiyle yaslilik emekliligine basvurup emekli olun.
Turkiyede malulen emekli olamazsiniz cunku ise giris oncesinde engelli olmussunuz. Turkiyede ancak vergi indirimiyle erken yaslilik emekliligi hakedersiniz aylik kazanciniz degismez. Saygilar

ar5228

Sagol. Ilk yazimda belirttigim gibi 1985'de cirakligima ve 1988'den itibaren de Fabrikalarda calismisligim var. Almanyadaki "TR Saglik sigorta danismanligi"ni aradim ve bana "5450 Gün doldurulmasi sartiyla 52 yasinizda emekli olabilirsiniz Istege bagli emeklilik üzerinden". Yani TR'de calisir gözükmeme bile gerek yokmus dediler.

- Farz edelimki TR'de malulen emeklilikten vaz gectim ve 52 yasinda normal sekilde borclanarak istege bagli emeklilik üzerinden emeklilige basvurdum sayalim. TR'de kalmak istedigim süre senelerce kalacagimi düsünelim. Bu durumu göz önüne alarak benim Almanyadaki saglik sigortandam bir belge almam kafii. Bu belgeyi TR'de onaylatmam gerekiyor, hastanelerde gecerli olmasi icin. Yani almanyadaki saglik sigortam üzerinden hastanelerde tedavi olabiliyorum. Kalmak istedigim yer Istanbul oldugu takdirde nerde bu Belgeyi onaylatmam gerekecek?

- TR'ye döndükten sonra engellilige basvuruda bulundugumda bana ne faydalari var, ne gibi öncülüklere sahib olabiliyorum?

Saygilar ve hürmetler
H. Gökcay

sorması ayıp orda m.emekli maaşı kaç euro burda 300 euro

Yanlis yonlendirmisler sizi gunu hallettiniz diyelim sigortalilik suresi ne olacak bide niye 52 yi bekleyesiniz hemen emekli olmak varken.

1- Türkiye'de malulen emekli olamazsınız. Yeterli prim günü borçlanabilirseniz evet, burada erken Yaşlılık emekliliği mümküün olabilir. Yurt dışı işlemleri ile ilgili bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

bagkur.PNG

2- Sağlık hizmetlerinden yararlanmaya dair detaylar için buraya tıklayabilirsiniz

3- Burada sakat statüsünde sayılmak için sakatlık oranı cetveli'ne göre toplamda % 40 ve üzeri oran alabilmeniz gerekli.

Üst Alt