Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Alt-üst ekstremiteden %52 raporum var. ÖTV'siz araç alabilir miyim?

yciv

Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhabalar. Ben norolojik polinoropadi cidp hastasiyim. Engel oranim %52. Engel oranim tablo 4.1 ve 4.2 ye gore verildi. Yani alt ve ust ekstremitelerden. Engellilere saglanan otv indiriminden yararlanarak arac alabilirmiyim ? Suan B sinifi ehliyete sahibim bunu degistirmem gerekiyormu yada ne yapmaliyim masrafi varmidir ehliyet yenilemede vs. Bilgili arkadaslarin bilgisine muhtacim. Simdiden tesekkur ederim.

VERİLEN ENGEL ORANLARI VE NEDENLERİ;

Tablo 4.1- Ayakta durabilme, yürüme ve hareket bozuklukları (santral sinir sistemi veya spinal kord lezyonlarına eşlik eden)

1-hafif-Ayağa kalkabiliyor:
Kısa mesafe yürüyor fakat eğim, yükselti, basamaklar, derin sandalyeler ve uzun mesafelerde zorluk çekiyor:% 20

Tablo 4.2.b- Her iki üst ekstremite bozuklukları:

2-hafif Orta: Kişi her iki ekstremiteyi zorlukla kendine bakım için kullanabiliyor, eşya kavrayabiliyor ve tutabiliyor fakat parmak hareketlerinde ince beceri yok:% 40

Kardeşim ÖTV siz araç için raporda oran derecesi önemli değil.Normal aracı kullanmanı engelliyen Ortapedik engelliysen yararlanabilirsın.Yanlız buna karar verecek mercih hastane ve il sağlık kurulu.Burda başka cevap alman zor.

KÜREKÇİ teşekkür ederim cevabınız için bana verilen engel oranları ortopedik kaynaklı aslında yürümede zorluk çekmem güçsüzlük vb gibi. Açıkcası Ortopedik engellinin tanımının ne olduğunu anlamak için sordum siz değerli kaderdaşlara..
VERİLEN ENGEL ORANLARI VE NEDENLERİ;

Tablo 4.1- Ayakta durabilme, yürüme ve hareket bozuklukları (santral sinir sistemi veya spinal kord lezyonlarına eşlik eden)

1-hafif-Ayağa kalkabiliyor:
Kısa mesafe yürüyor fakat eğim, yükselti, basamaklar, derin sandalyeler ve uzun mesafelerde zorluk çekiyor:% 20

Tablo 4.2.b- Her iki üst ekstremite bozuklukları:

2-hafif Orta: Kişi her iki ekstremiteyi zorlukla kendine bakım için kullanabiliyor, eşya kavrayabiliyor ve tutabiliyor fakat parmak hareketlerinde ince beceri yok:% 40

yciv Kardeş bende ortopedik engelliyim sağ ayağımda problem var elden gaz ve fren tertibatı verdi hastane o parçalar arabamda mevcut ama süs olarak duruyor. Seninde sağ ayağında problem varsa prosedüre göre böyle bir şey uygulanacak. Hastaneye gitmen senin için daha sağlıklı olacak. Son olarak engelli olarak araç almak istiyorsan ve aracı sen kullanacaksan ehliyeti değiştirmek zorundasın.

Benimde sağ ayak otamatik araçmı kullanıyorsun niye süs olarak duruyor tertibat

emirrr Kullandığım aracım otomatik evet özel tertibatlı, gözlüklü, otomatik vitesli araç kullanabilir diye yazıyor ama ben sağ ayağımla gaza basabiliyorum. Hissiyat yok sinirler çalışmıyor ve Düz vites araçta kullanabiliyorum.

Evet anladım o zaman banada otomatik vites verecekler heralde teşekkür ederim.

emirrr TahaAY
Sevgili kaderdaşlarım. Benim sormak ve öğrenmek istediğim farklı şey aslında. Sizler engelli raporu aldınız mı? Aldıysanız verilen Engel oranları hangi cetvele göre verildi. Hani ortopedik engeli bulunanlara ÖTV indirimi mevcut ya benim engelli raporum %52 ancak ortopedi servisinden değil de nöroloji servisinden. Ancak verilen oranlar (alt ekstremite olarak) ayakta durma yürüme sorunu, (üst ekstremite olarak) ellerde güçsüzlük ince beceri olmaması gibi nedenler yani ortopedik konular.
ÖTV indirimi için bir sürü zahmetlerle rahatsız halimizle Rapor almaya uğraşmadan siz tecrübe sahiplerinden bilgi edinmek istedim.
Özetlemek gerekirsek nörolojik kökenli hastalığımda ortopedik engelim bulunmakta. Bende ÖTV indirimden yararlanabiliryimi ?

Kardeşim ilk önce sürücü olur veya olmaz kararı verilecek hastane ve il sağlık kurulu tarafından.Bundan sonraki süreçte ÖTVsiz araç süreci başlar.

yciv kardeşim söylediğim gibi bende ortopedik engelliyim ve benim raporumda %60 noroşirurji poliklinik servisinden

TahaAY KÜREKÇİ peki tesekkur ederim kardesim. Yani illaki dogrudan ortopedik engelli olmak gerekmiyor. Ozaman bana verilen engel kriterleride uyumlu neticede ortopedik engelim var.

yciv

Temel kural şu: manuel vitesli aracı özel donanım olmadan kullanamayan kişiler ötv avantajından yararlanır. (bir de rapor oranı %90 ve üzeri olanlar)

OturanBoğa Tesekkur ederim abi.Ben manuel aracin debriyajina basamiyorum zaten ustadim. Sert geliyor pedal bacagimin gucu yetmiyor. Suanda otomatik eski araba aldim o nedenle. Oda sorun cikartiyor o nedenle sizlerin degerli bilgisine muracat ediyorum.

yciv

Buna dair ehliyet raporu alıp ehliyeti güncellersen, aynı şekilde bunu içeren bir engelli sağlık kurulu raporu alabilirsen, evet, ötv-mtv istisnasından yararlanabilirsin.

OturanBoğa
Abi ehliyet yenileme veya otv vs indirimi icin raporu engelli raporu aldigim hastanedenmi almam gerekir. Diyelimki basvurdugum hastane vermedi. Baska bir hastaneye itiraz vs etmeden yeniden basvuru yapabilirmiyim ehliyet ve otv raporu icin

yciv

Hiç fark etmez.
Bir hastane vermezse, başka bir hastaneyi deneyebilirsin. Çoğu zaman çakışmıyor başvurular.

OturanBoğa
Tamam abi tesekkur ederim. Son sorum, suan b sinifi ehliyetim var h icin masrafi nedir bilginiz varmi

yciv

H yok artık, B-engelli var.

Uzman imzalı rapor, il sağlık komisyonu, emniyet. Bu süreçte ne kadar harcama yapılıyor bilgim yok.

tsunami_
Ehliyet yada ötv için soruyorsanız, ötv indirimden ortopedik sorunları olanlar yararlanacağı nedeniyle benim rahatsızlığı ortopedik sınıfa giriyormu diye başvuru yapmadan önce araştırması yada görüşü almak için soruyorum.
Engelli raporum var ama

yciv

evet onun için soruyorum. Geçen yıl devlet hastaneleri ötv raporu alabilecek durumdakileri ( ortopedikleri ) artık biz heyet raporuna otomatik vites vs. yazmyoruz onu il sağlık hallediyor deyip gönderiyordu. Bu sorun halen devam etmiyorsa güzel olmuş demektir.

tsunami_ üstadım, dediğim gibi ötv indirimi için yahut ehliyet değişimi için henüz başvuru yapmadım. Ancak ülkemizde şöyle bir garabet var maalesef. Tam teşekküllü hastanelerden rahatsızlığını belirtir XX oranında engelli raporu alıyorsun , rahatsızlığı bilen tadavi eden doktor raporu veren doktor olmasına rağmen vergi dairesi vb. gibi diğer kamu kuruluşları hiç bir hakları yokken engel oranını düşürme yarışı içerisine girerek engellilere ambargo zihniyeti varmışcasına ekstra ekstra engeller çıkarıyorlar. Engellimize, rahatsızlığımıza katkı yapacak bu tür garabetlerin düzeleceği umudundayız..

Banada gecen hafta universite hastanesi artik otomatik vites yazamiyoruz dedi ben yinede basvurumu yaptim. Ozel tertibat yazsalar ben yine otv den faydalanabilirmym? Normal b sinifi ehkiyetm var ve sikintim sol ayak ortopedik. Sadece otomatik vites kullanmak istiyorum. Ozel tertibatli arac kullanir raporu ile otv indirimi alablirmym otomatik vites arac icin.

ilker201
Otomatik araç yazmıyorlarsa tertibatlıda yazamazlar.İstanbul nakil araç vergi deiresi sol ayak için raporda otomatik kullanır ve yeni ehliyette 78 kodunu istiyor Ben raporu gösterdiğimde hemen o ibaralere baktılar.

Merhaba. 2010 yılından bu tarafa B sınıfı ehliyet kullanıyorum. Malüm bildiğiniz gibi ehliyetler değişiyor. Bu arada nörolojik rahatsızlığım nedeniyle raporda alt ve üst ekstremitelerden ötürü (yürüme zorluğu ve kollarda güçsülük) %66 engelliyim.

Öğrenmek istediğim şu;
1- Ehliyet değişimi yaparken B ENGELLİ ehliyeti olarak değiştirmek istesem hangi yolları izlemeliyim ?
2- Araç otomatik olursa zorlanmadan kullanabiliyorum. Eğer tertibat kodu belirtilirse (trafik ve kanuni açıdan) mecbur tertibatlı araçmı kullanmak zorundayım ?

Kıymetli bilgileriniz için teşekkür ederim.

yciv aile hekimi-uzman doktor sevki-il sağlık müd. heyeti
bu aşamalardan geçip kodların bulunduğu raporu almalı ve trafik şubeden ehliyetinizi değiştirmelisiniz.

Sol el ve sol ayak dışında ekstremiteler için özel tertibatlı araç kullanmanız zorunlu hale gelir. Bu tamamen size verilecek olan kodlara bağlı.

teşekkür ederim KKELEBEKK
Rahatsızlık tüm bedenimde aynı hissedilir derecede.. Yani sağ sol kollar ile sağ sol bacaktaki güç kaybım aynı sinir sisteminde sitematik bozulma var yani. Ama sağlak olduğum için sağ tarafım sol tarafımdan daha güçlü ancak bacaklarımın kaslarında güç kaybı olduğu için debriyaja basmakta zorlanmaktayım. Acaba sadece otomatik vites ibaresi belirtilse ileri ki dönemlerde ÖTV indiriminden yararlanmak istediğimde sorun çıkartırlar mı?

yciv

raporun tanısında alt-üst ekstremitelere dair değerlendirme olduğunda il sağlık komisyonu da vergi dairesi de araçta özel donanımı şart koşar. Sadece otomatik vitesli aracın alınmasına/kullanılmasına izin vermez

Üst Alt