Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Amca/halamın veya babamın hakkı olan evde oturursam 2022 açısından durum nasıl oluyor

shure

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
2
Merhaba arkadaşlar,
Artık yaş ilerledi malum evden ayrılmayı düşünüyorum. aileme yük gibi oldum. ama ne yazık ki gelirim yok. temmuz atamalarını bekliyorum.

bu sırada kısa bir dönem, vefat etmiş ninemin çocukluğumu geçirdiğim evine taşınmayı düşünüyorum. ninemin biri babam olmak üzere 4 çocuğu var. şimdi ben bu eve tek başıma çıkarsam gelirime sayılır mı? %25i üstünde babamın hakkı var sadece. benim zaten çalışırken biriktirdiğim 1000 lira kadar mevduatım var da onu acil durumlarda garantim olsun diye sakladım. başka da param, gelirim, aracım, güvencem vs yok. ailemin desteğiyle yaşıyorum, bir de üniversiteye devam ediyorum. onun harcı vs var.

ya da diyelim babam biraz birikmişiyle geri kalan kardeşlerin haklarını satın alıp evi üzerine geçirdi. kiracısı ben oldum yani. durum nasıl olur?

babam emekli maaşı alıyor %91 engelli, ben %54 engelliyim. ağır engelli grubunda değilim. gelirim, sosyal güvencem yok. sadece atanana kadar idare etmek istiyorum.
dikkat ettim raporumda 2022 den faydalanır kutucuğunu o zaman bilmediğim için boş bırakmışım yine de önemi var mı?

shure 2022 aylığına başvurmak istiyorsun analdığım kadarıyla. ayrıca tek yaşamak istiyorsun. ninenin evine taşındığında kaymakamlıkta bulunan vakfa (SYDV) gidip 2022 aylığı için baş vurabilirsin. hanede tek kalıyorsun ve gelirin yok. bu durumda 2022 aylıgı baglanacaktır. baban ayrı hanede kaldığı ve ikameti başka yerde oldugu için ninenin evinden dolayı 2022 aylıgında sorun çıkmaz. babanın geliri sana dahil edilmez çünkü. kendini kiracı göstermen de sorun olmaz. hatta faydası olur. emsal kira bedeli hane gelirinden düşülüyor çünkü.
saglık guvencen yokmuş. 2022 aylıgı baglanırsa 60/c 3 GSS kapsamında saglık guvencen olur. bu da eski yeşil kart gibidir primini devlet öder.

çok teşekkür ederim.
ninemin evi derken yakın zaman önce vefat etmiş ninemden 4 çocuğuna kalan ev, bir süredir boş hane.
bende çok emeği geçen ninemin anısına kalan son şey olduğu için oturmak istedim, zaten yaşım geldiğinden bir şekilde eve çıkacaktım. bu yüzden de biraz aklıma takıldı.
babam üstüne alabilirse benden kira kabul etmeyebilir (söylediğinize göre bu da sorun değilmiş) ama alamazsa diğer kardeşlere kira ödemek zorunda kalacağım vs.

hani hukuken yanlış bir durum oluşur açıkta kalırım diye korktum.
çok çok teşekkür ederim içimi rahatlattınız.
devletin bizleri düşünmesi çok güzel.

gss açısından da zor durumdaydım 2000 liraya yakın borcum var nasıl öderim diye dert yanıyordum.
bu da çok iyiymiş.

ikametinizi ninenizin evine taşımayı unutmayın. akrabalarınız fazla kira almazlar umarım. kira ödemek zorunda kalırsanız bunu vakfa soyleyin. onlar kaldıgınız yerin emsal kira bedelini hesaplayıp toplam gelirden düşerler. tek kişi kalacaksınız hanede o yuzden aylık geliirniz 423,58 TL'yi geçmemeli.
2022 aylığının baglanması için hanede kişi başına düşen aylık gelirin 423,58 Tl altında olması gerek.
sizle kalmadıkları surece babanızın da diğer akrabalarınızın da geliri size dahil edilmez.

Üst Alt