Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Amcama bakıcı olabilir miyim? Ben de hanedeki kişilerden sayılır mıyım?

balik61

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhabalar

Yaklaşık 20 yıldan beri özürlü olan amcamı bakıyorum.Bakım ücreti almak için Pendik deki şubeye evraklarımla başvuru yaptım bana evli yiğen olduğunuz için size maaş bağlanmaz cevabı verdiler oysaki benim kriterlerimde diğer illerde bu bakım ücretini alanlar var olduğunu biliyorum.
amcamın %91 ağır özürlü sürekli raporu var.Emekli maaşı 1080 tl olduğu için siz bu haktan yararlanamazsınız dediler.amcamla beraber evde 7 kişiyiz fakat diğer aile bireylerini hesaplamaya katamayacaklarını söylüyorlar.
Bildiğim kadarı ile 2010 yılında aşağıdaki genelge yayınlandı ve bu genelge kapsamında benim gibi evli yiğenlerinde evdeki kişisayıları hesaplamaya dahil ediliyor.İlgiligenelge aşağıdaki gibi
Şimdi benim ne yapmam lazım lütfen bir yol gösterin.teşekkürler.

GENELGE
2010/02

Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmeliğin 4’üncü maddesinin (h) bendinde yer alan “Bakmakla yükümlü olunan bireyler” tanımının uygulanması sürecinde aşağıda belirtilen açıklama doğrultusunda hareket edilmesi gerektiği uygun görülmüştür.Bakıma muhtaç özürlünün kendisine ait bir aylık net asgari ücretin üçte ikisinden az geliri olduğunda; “Bakmakla yükümlü olunan bireyler” tanımı dışındaki evli olan kardeşi, torunu gibi bir kişiler ile aynı evde ikamet etse dahi bu kişiler ve gelirleri, gelir hesaplamasına dâhil edilmemektedir.

Bununla birlikte; Yönetmeliğin “bakmakla yükümlü olunan birey” tanımındaki kişiler dışında evli olan kardeşi, torunu gibi başka kişi tarafından bakımı yapılan bakıma muhtaç özürlülerin gelirlerinin asgari ücretin üçte ikisinden fazla olması hâlinde; bakımı fiilen yapan kişinin bakım işini yazılı olarak taahhüt etmesi ve bakıma muhtaç özürlünün vasisi veya akrabası olması kaydıyla; gelir hesaplamasına bakımı üstlenen kişinin ve bu kişi ile aynı evde yaşayan aile bireylerinin ve gelirlerinin de dâhil edilmesi gerekmektedir.
Uygulamanın yukarıda belirtildiği şekilde yürütülmesi hususunda gereğini rica ederim.
Dr.İsmailBARIŞ
Genel Müdür

Hakkımı aramak için hangi mahkemeye nasıl başvurmalıyım?

Öncelikle herkese selamlar.

Bakmakla mükellef olduğum %91 sürekli ağır özürlü raporu bulunan amcam üzerinden Devletimizce bana ve benim gibilere tanınmış bir hak olan evde bakım ücreti almak için ilgili kuruma yapmış olduğum başvuru ilk önce evli yiğensin diye kabul edilmedi.İnsanlara tepeden bakan işini bilmeyen bu kurum çalışanlarına ilgili genelgeyi gösterip bu benim hakkım sizin genelgeden haberiniz yok deyip evraklarımı zorlada olsa içeri verdim.Eve bir memur geldi hastamızı 5 dakika ziyaret etti. ve gitti aradan gecen 4 aylık zamandan sonra ne arayan var ne soran ne oldu bizim maaş diye kurumu aradım.Ne cevap versinler: Özürlünün kendi ihtiyaçlarını karşılayacağı kanaatinden maaş bağlanmamasına karar verilmiş.

Allah biliyor ya o an şeytanın bana ne dediğini de.Anladınız siz onu:)

Şimdi sevgili Kardeşlerim Büyüklerim Abilerim Ablalarım :
Devletin hastahanesinde çalışan kendi dallarında uzman 8-10 tane doktor bir araya gelecek bu kişi %91 ağır ve sürekli hastadır diye rapor düzenleyecek.Kime nasıl hangi şartlarda maaş bağlanıldığını dahi bilmeyen afedersiniz lanet bir insanda kalkacak bu doktorlar işini bilmiyor bu hasta kendi ihtiyaçlarını karşılaya bilir diyecek ve benim hakkım olan maaşı bağlattırmayacak. Yok öle yağma Benim yedirip içirdiğim yemek vermezsem açlıktan ölecek tuvalete taşıdığım afedersiniz temizliğini yaptığım bir insan nasıl kendi ihtiyaçlarını karşılaya biliyormuş.

LÜTFEN BU KONU HAKKINDA HANGİ MAHKEMEYE NE ŞEKİLDE DAVA AÇMALIYIM BİLENLERİN YARDIMCI OLMALARINI İSTİRHAM EDERİM SAYGILARIMLA.

son kararı keşif için eve gelen heyet veriyor ne yazık ki durum böyle.. 30 gün içinde itiraz edip yeni bir heyetin gelmesini isteyebiliyorsunuz.
yine de olumsuz olursa
BİMER'e şikayet edin bence.

balık61, amcanız ağır özürlü olabilir. fakat ağır özürlü olması evde bakım aylığının baglanması için yeterli bir şart değildir. her ağır özürlü bakıma muhtaç bulunmayabiliyor.

Mahkeme işini düşünmeden önce şuradaki linkten bakıma muhtaçlık kriterlerini dikkatle inceleyin. bakıma muhtaçlık bu kriterlere göre belirleniyor heyet tarafından:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

NOt kısmında yazılanları dikkatle okuyun. Bir fikriniz olsun en azından.
A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam bagımlı veya en az iki bentte kısmen bagımlı ise bakıma muhtaç kabul edilir. eğer amcanız yaşlı ise bu durumun yaşlılığından değil hastalığından kaynaklanıyor olması lazım ayrıca.
bakıma muhtaç oldugunu düşünüyorsanız öncelikle il müdürlüğüne itiraz edeceksiniz.

NOT: yukarıda alıntıladığınız Genelge hükümleri ve ilgili Yönetmelik'in aynı konudaki "bakmakla yükümlü birey" ile ilgili gelir hesabını ilgilendiren hükümleri artık uygulanmıor/uygulanamaz.
artık hane bazlı gelir hesabı geçerli. Kanun'da yapılan değişiklikle 1 temmuz itibariyle hanede kim varsa gelir hesabına dahil ediliyor.
hanede kim varsa gelire dahildir. Sizi gelire dahil etmeleri 1 temmuz itibariyle uygulanan bu değişiklikler yüzündendir.
Bu konudaki genel müdürlük genelgesi için bkz:

Bizim iş Arap saçına Döndü

2014 yılının 8 ayında özürlü bakim hizmetlerinden yararlanmak için başvurmuş olduğum işlemim haladaha neticelenmedi.
once sen amcana bakamasın dediler.ilgili genelgeyi vererek bu talep lerini curuttum uyuz oldular
sonra resmi olarak tadilat yaptığımız evde geldik yoktunuz dediler. Bu sefer sigorta tarafından ve işyeri tarafından almış olduğum evin tadilat dolayisi ile oturulamatacak durumda olduğunu gösterir dilekçe sundum
sonra %91 sürekli ağır özürlü raporu olan kişiye kendi hayatını idame ettirebilir dediler.
enson ise aldığınız rapor başka ilden bu il sınırları içerisinden alırsanız maaşınızi bağlayalim dediler.zannimca raporun gercekciliginden şüphe ettiler.iyide kardeşim elimde sürekli ve ağır özürlü raporu olduğu için bu sefer hastahaneler Size sağlık kurulu raporu cikartamayiz.sistemde raporunuz var diyolar nasıl olcak bu iş derken
bende mahkemeye baş vuru yapıp vasilik kararı çıkardım. Sevgili arkadaşlar
1 acaba busefer ne bahane uretebilirler
2 eğer maaş bağlanırsa geriye yönelik aylıklarımi alabilirmiyim. Keza tarafimiza resmi olarak bu soyledikleri bahaneler icin hicbir resmi yazi gondermedilr
3 mahkemeden vasilik alabilmek için tekrardan hastamiza hastahaneden rapor istemişlerdi. Bu rapor istedikleri rapor yerine geçermi

Evet arkadaşlar 2014 yılının 8.ayından beri verdiğim haklı mücadelemin sonuna geldim.

Bana maaş bağlamamalarının sebebiyeti dışardan alınan raporumuzun sahte olduğuna dair telefon ihbarı imiş.
Iyide şimdi benim raporumun sahte olmadığı ilgili kurumlar ve incelemelerle belli oldu şimdi aynı rapor üzerinden maaş bağlayacaklarını söylüyolar ama geriye yönelik maaşları ödemeyeceklermiş.eee kim ihbar etti söyleyin dava açaçam diyorum isim vermiyolar kardeşim adam resmen iftira attı benim 14 ayımı çaldı ben hakkımı kimden alacağım bunasıl iştir.
14 aydır beni bir kurum nasıl oyalar kimi nereye nasıl şikayet etmemlazım allah aşkına birilerini vurmam anmeselesi

Zararla Kalkan Öfkeyle Oturur Önemli Olan Hakkınızı Kazanmanız. Bence Şikayet Eden birileri yoktur . Memurlar İlgilenmemiştir

Üst Alt