Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ankara’da sağlık sebebiyle erken emeklilik konusunda tecrübeli avukat arıyorum

dinlence

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Normal kadroda çalışan doğuştan engelli bir emekli sandığı çalışanıyım. 2018 ekim ayı itibari ile 25 yıl üzerinden erken emeklilik için girişimde bulunmak istiyorum konunun hukuki sürecini adıma takip edecek bu konuda tecrübeli Ankara'da ikamet eden avukat arıyorum önerisi olan arkadaşlar var mı?

dinlence

Sıradan başvuru yaptınız ve reddedildi, onun için mi avukat arıyorsunuz?

Hayır henüz başvuru yapmadım. Ben doğuştan engelliyim. 1993 yılında emekli sandığına tabi olarak normal kadrodan işe girdim 25. yılımı çalışıyorum.

Normal emeklilik hakkını elde edebilmek için 1999 yılındaki emeklilik kriterlerinde yapılan değişiklik sebebiyle (yaştan etkilendim ) 25 yılın üzerine 5 yıl 3 ay daha çalışmam gerekiyor. Benim 2005 yılı aralık ayında vergi indirimi için Ankara numune hastanesinden alınmış raporum var raporda oran balthazard'a göre 2 ayrı engel birlikte değerlendirilerek ( spastik durum + tek göz problemi sebebiyle ) %67 verildi. Rapor tarihinden bu yana vergi indiriminden 2. derece olarak yararlanmaktayım.

Zannedersem emeklilik için müracaat ettiğimde tekrar sağlık kuruluna girmem gerekecek ve burada birden fazla engeliniz olsa bile balthazard dikkate alınmıyor sadece en ağır durumdaki tek bir engel üzerinden değerlendirme yapılıyor ayrıca gelir vergisi ile emeklilik için verilen raporlarda oranlar belirlenirken kullanılan kriterler farklı. Emeklilik için engelinizin çok daha ağır olması bekleniyor. Erken emeklilik için rapor oranın en az %40 olması gerekiyor. Formdan takip ettiğim kadarıyla rapor oranlarının belirlenmesinde kullanılan kriterler ne kadar objektif uygulanıyor o da ayrı bir konu.

Sitede ki arkadaşların bir çoğu benzer sorunla karşılaşmıştır. Onlarında bir takım önerileri olabilir.

Ben profesyonel hukukçu değilim konu ile ilgili bir kişi olarak edindiğim bilgiler bunlar eksiği fazlası yanlışı var mı bilmiyorum. Bu yüzden bu konuda deneyimli bir hukukçudan yardım alarak girişimde bulunmayı düşünüyorum.

dinlence

avukat vb. bir profesyonelle hiç bir işiniz yok. Siz 5510 sayılı. yasanın geçici 4. maddesine göre erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanacaksınız:

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

Siz bu taleple kurumunuza başvurduğunuzda kurum başvurunuzu malulen emeklilik için değerlendirip reddedebilir. Eğer böyle bi saçmalık olursa, ille de geçici 4. maddeden tahsis işlemi yapın diye itiraz edersiniz.

Üst Alt