Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ankilozan Spondilit hastalığı nedeniyle malulen emekli olmak istiyorum..?

neabiyonya

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba

2006 yılında başlayan ağrı ve tutulmalarıma karşı 2008 yılında teşhis konulmuş bir ankilozan spondilit hastasıyım.
Malulen emeklilik ile ilgili nacizane bir kaç sorum olacak. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

2008 yılında teşhis konulduktan sonra özellikle bu ilk sene hastalığım çok ateşliydi. Doğal olarak bu tutulmalar ve ağrılardan dolayı işten çıkmam gerekti. Ve yaklaşık 5 ay önceye kadar ki geçen sürede hiç çalışamadım. Daha doğrusu çalışmak istedim fakat ya işe alınmadım (çünkü kamburluğum ve yürümemden belli oluyordu) yada işe alınsam bile bir süre sonra ya ben çıkmak zorunda kaldım yada çıkarıldım. Bu yüzden tedavi için de bir şey yapamadım. Ağrı kesiciler ile idare ettim. Yaklaşık geçen bu 5 sene sonunda çok sevdiğim bir ağabeyimin yardımıyla kendimi yormayacağım, herhangi bir ağrı ve tutulmada izin alıp eve gidebildiğim çok esnek bir işyerinde 4 aydır sigortalı olarak çalışıyorum.

1980 doğumluyum.
Şu an toplam primim 888 gün. Sigortaya girişim 2005 senesi. Askerlikten sonra sigortalı oldum. Askerden dönüşüm 2000 - 2001 yılları.

En az bir sene daha çalışırsam ve 18 ay yaptığım askerliğin tamamını borçlanırsam hesabıma göre malulen emekliliğe hak kazanıyorum diye düşünüyorum fakat bu düşüncelerim ve hesaplamalarım doğru mu sizce ?

10 senelik sigortalılık zamanım seneye kısmetse doluyor. Rapor almak için başvuracağım. Fakat bu raporu almak için; işten çıkmalı mıyım ve askerlik borçlanmamı rapor almak için ssk başvurmadan önce mi yapmalıyım ?

Benim durumum biraz ilerledi. Şöyle tarfi edersem;

Bariz kamburluk, kronik boyun tutulmaları, senede en az bir kere sağ gözümde üveit atakları, özellikle kış aylarında göğüs kafesimde tutulmalar ve buna bağlı olarak nefes almada zorlanmam, aşırı derecede terleme, 15-20 adımdan sonra yürüme zorluğu ve psikolojik bazı durumlarım oluyor. Örneğin; son 4 ay dışında (işe gitmek için mecbur olduğumdan) hariç sokağa çıkmak istemiyorum. Evet asosyal biri oldum. Sokakta yürürken insanların bana bakışlarını yakalıyorum bazen yazık yaşı da gençmiş dediklerini duyduğum da oldu. Özellikle otobüse bindiğimde (ki; bu başıma 3 kere geldi) birisinin kalkıp yer vermesi falan benim bu hastalığı kafama takıp devamlı düşünmeme yol açıyor. Bu yüzden alkol ile ilgili de biraz problemim var. Örneğin içtiğim için sokakta yürürken başkalarının bakışları beni pek ilgilendirmiyorum. Daha rahat oluyorum. Kötü bir şey yaptığım, biliyorum :(

Biraz uzun oldu kusura bakmayın. Uzun zamandır düşünüyorum bunları, yazarak ve bu yazdıklarıma cevap alacağım umuduyla biraz uzun yazdım, evet :D biliyorum.

Sizce bu raporu alıp malulen emekli olabilir miyim ? Kesin bir şey söylememek mümkün değil tabii bu konuda, onu biliyorum. Ayrıca sadece emeklilik değil hastalığım hakkında da yol göstermek maksatlı görüşlerinizi öğrenebilir miyim ?

Kardeş bende ankilozan spondilit hastasıyım kamburluk bende de var. yaşadıklarınının bir kısmını bende yaşadım özürlü raporun var mı?

Eyvallah kardeşim. Hiç bir raporum yok. Rapor veya başka hiç bir şey için bir yere başvurmadım.

Edit : Özürlü raporu almam gerekiyor mu bu durumda ?

Çok geçmiş olsun Neabiyonya i bir asli olarak seni çok iyi anlıyorum. Ben de 2008 de %60 oran ile malulen emeli oldum.Sanırım malulen emeklilik için 1800 gün yetiyor.Askerliğinide sağlam olarak yapmışsın ve hastalığın ssk lı olduktan sonra başlamış .Zamanı gelin ce % 60 ile emekli olacağını umuyorum .

Askerlik borçlanması yaptığın gün kadar geri gidecek sigorta başlangıç tarihin. 10 yılı o tarih itibarı ile hesaplayacaksın.

1800 gün prim ve 10 yıl şartı tamamsa, -malulen emeklilik için değil- makuliyetinin tespiti için sigorta müdürlüğüne başvuru yapabilirsin. Bu başvuru öncesinde işten ayrılmana gerek yok. Ne zaman ki sgk sana "malul durumdasın" derse, o zaman işten çıkışını alıp malulen emekliliğin gerçekleşmesi için sigorta müdürlüğüne başvurursun.

Yeni yayınlanan maluliyet cetveli'ne göre maluliyeti gerektiren haller:

2. Eklemlerin Majör Disfonksiyonları
Herhangi bir sebebe bağlı olarak etkilenen eklemlerde ciddi anatomik deformite (subluksasyon, kontraktür, osseöz veya fibröz ankiloz, instabilite v.b.) ile beraber hareket kısıtlılığı veya anormal hareketlerin bulunduğu durumlar.
A. Bilateral kalça ekleminin tam ankilozu
B. Bilateral diz ekleminin 30° ve üzerinde fleksiyon pozisyonunda ankilozu
C. Kürek kemiğinin sabit hale gelmesine neden olan iki taraflı omuz eklem ankilozu
D. Bilateral üst ekstremite eklemlerin tutulumu sonucu ince ve kaba hareket becerilerinin kaybı ve kendine bakım aktivitelerinin gerçekleştirilememesi
3. Skolyoz, kifoz, kifoskolyoz gibi omurganın anormal eğrilikleri sonucu kardiyak veya solunum sisteminin etkilendiği durumlar (değerlendirme ilgili vücut sistemine göre yapılır.)

Üst Alt