Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ankilozan spondilit ve irritabl bağırsak sendromu ile muafiyet alır mıyım?

Ayson

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar benim durum biraz karışık. 27 yaşındayım. Serebral Palsi ve Ankilozan Spondilit hastasıyım bunun yanında Irritabl Bağırsak Sendromum var. Şuan şehir hastahanesinde %40 Engelli Raporu İçin uğraşıyorum. Her poliklinik bitti psikiyatri kaldı o da 6 ay gözlem verdi. Yaza belli olur ancak. Hastalıklarım MR sonuçları ile sabit. Fizik tedavinin yazdığına göre Serebral Palsi sol elde 3-4, ayakta 5-6, sol kol daha ince ve kısa imiş. Ankilozan Spondilit ise bel ve kalçada yayılım göstermekte ve sırt ile boyunda 30 derecelik bir açı söz konusu.
Şimdi vaziyeti anlattıktan sonra esas konuya gelmek istiyorum. Şimdi benim mezuniyet, KPSS gibi durumlar var. Ve malesef hem SP hem AS yüzünden yarım saat bile ayakta duramıyorum, uzun mesafe yürüyüp koşamıyorum, yük taşıyamıyorum, sol elimle kapı sürgüsü bile çekemiyorum. Yani ayakta bulduğum kuruyemişçi işinden bile kovuldum, aslında kovulduğuma mutlu bile oldum o derece, çünkü yarım saat sonra o bel ağrısı bana ızdırap oluyor.
Şimdi ben tecili bozup askeri hastaneye gitsem askerlikten muaf edilir miyim bu fizik tedavi ve MR sonuçları ile? Yani ben kendimi biliyorum, her ne kadar vatani görevim olsa da, bu fiziksel durumla askerlik, nöbet, ağırlık-yük benim için büyük ızdırap olacak, doktorum tecil bozarken hastalıklarını yazıp askeri hastaneye sevkini iste, bir de onlar görsün dedi.
Şimdi ben tecili bozsam, askeri hastaneye gitsem, onlar muaf saymazsa mecbur askere gideceğim. Dolayısı ile KPSS yada iş bulma durumum da 6-9 ay askerlik yüzünden sekteye uğrayacak ve belki de sağlığım daha da bozulacak. Acaba bu seviyede AS ya da SP hastası olup muaf olan var mı aranızda? Ya aslında askeri hastaneye gidip bir an önce şu askerlik belirsizliği aradan kalksın istiyorum, ama muaf olmayıp da tecil de yanarsa hem 1 yaş daha gidecek 28 olacağım ve hem KPSS yi kaçırıp 2022 KPSS sine kalacağım ve o zaman da yaşım 30 olacak. Tecrübeli olanlar bir akıl verebilir mi ?

Bu hastalıklardan sadece AS yi biliyorum çok ağır bir hastalık daha iki hastalığınız daha varmış, çürüğe ayıracaklarını sanıyorum. KPSS konusuna gelince neden KPSS yi düşünüyorsunuz engelli raporu alırsanız EKPSS yi düşünün bence hem atamanız kolay olur hem de sınavınızın sonucu 4 yıl geçerli KPSS de ise sadece 2 yıl geçerlidir.

ekonomist79

Serebral Palsi doğuştan geliyor. Ben evde doğmuşum, zor doğum olduğu için beynime oksijen gitmemiş ve beynimin bir kısmında sinir hücreleri ölerek yerine bağ doku oluşmuş. Yani vücudumun sol tarafında beyindeki sinir hücelerinin ölüp yerine normal et dokusu oluşması yüzünden beyin kası ve sinirleri kontrol edemiyor, kas ne kadar çalışırsa çalışsın beyinden o emir gelmediği için büyüyüp kemikleri saramıyor. Yani tüm solum zayıf.

Beyinde solu kontrol eden hücrelerin bir kısmının doğum sırasında ölmesi yüzünden; sağımı kontrol eden beyin hücreleri solumu da kontrol etmeye çalışıyor. Mesela sağ el parmaklarım ne yaparsa sol el parmaklarım da onu yapıyor ayna el huzursuzluğu deniyormuş. Ayrıca evet normal KPSS den 83 aldım atanamadım. Zaten hastalığım yüzünden engelli KPSS ye girebileceğimi heyete girmemi doktorum söylemişti, ben de onun üzerine başvurdum. Anca hazirana biter, ona da verirler mi vermezler mi bilmiyorum. Çünkü esas fizik tedavi puanı ile veriliyormuş. O da ele 3-4 ayağa 5-6, boyun ve sırta 30 derece yazıp gönderdi ne çıkar bilmiyorum.

Arkadaşım önce bir rapor çıksın sonucuna göre ekpss ya da kpss ye başvurursun. Ama anlattıklarına göre engelli raporu alabilmen lazım tabiki doktor değilim sadece tahminim bu yönde, çok geçmiş olsun.

Askerlik Yoklama İşlemleri

Merhaba ben Serebral Palsi hastasıyım. %15 Serebral Palsiden %8 Fizik Tedavi Ankilozan Spondilitten olmak üzere %23 Engel Raporum var. Muafiyet için aile hekiminin beni hastaneye yönlendirmesi için askerlik yoklama işlemlerini başlattım. Askerlik yoklama işlemlerini başlatırken sağlık engeliniz veya raporunuz var mı sorusuna evet yanıtını verdim. Sonra karşıma şu yazı çıktı:

Askerlik yoklama işlemleriniz, engel durumunuzu bildirir geçerli sağlık kurulu raporunuza göre Millî Savunma Bakanlığınca gerçekleştirilecektir. Başvurunuz işleme alınana kadar isterseniz bu hizmeti kullanarak güncelleme yapabilirsiniz.Yoklama Başvurusu Süreç Takibi hizmetini kullanarak durumunuzu takip edebilirsiniz.

Şimdi ben ne yapmalıyım? Sabah Sağlık ocağına gidip hastaneye yönlendirmesini mi istemeliyim? Yoksa MSB kendi mi felanca hastaneye git diyecek yada Rapora bakıp sen muafsın yada değilsin gel askere diyecek olayı anlamadım. İlk defa başıma geliyor tecrübeliler bir yardım edin.

bildigim kadarıyla askerlik şubesi hastaneye sevkini yapar sağlık ocağının ilk değerlendirme hakkı olduğunu düşünmüyorum
yarın asalı arayıp daha detaylı bilgi alabilirsin

peki bu herhangi bir devlet hastanesi mi olur yoksa olmak istediğim devlet hastanesi mi? Birde muafiyet çıkar mı acaba

büyük ihtimalle bi kaç seçenek sunarlar hangisi senin için daha yakın yada kolay olursa oraya sevkini gerçekleştirirler
rapor vermeye yetkili bir hastane olması yeterli diye biliyorum

ben bir daha askerlik şubesinin bitmek bilmeyen sırasını mı çekeceğim yani hastaneye sevk için :( ne güzel sağlık ocağından sevk alacaktım

dediğim gibi kardeşim gitmeden önce asal ı ara bilgi al durumunu anlat onlar daha net bilgi verecektir ne yapman gerektigini söyleyeceklerdir

Üst Alt