Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Anne baba vefat ettiğinde maaşları engelli kişiye kalır mı?

Ergin

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

engelli bir bireyin anne ve babası vefat ettiğinde maaşları bireye bağlanır mı ? (engelli birey çalışan ve evli)

Tahminim böyle bir durum söz konusu değil ama bir makalede buna benzer bir durumu okuyunca sormak istedim.

Teşekkürler.

Farklı bir kategoriye bakarken buraya açtım konuyu yanlışlıkla..

Ali Tezel in bu konuda şu şekilde bir yorumu mevcut sorunuza yanıt olabilir,

[FONT=verdana] 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SS ve GSS) Kanunu'nun 34'üncü maddesine göre vefat etmiş ana-babadan, çocuklara aşağıdaki durumlarda yetim aylığı bağlanır.
■ Normal sigortalı olarak Türkiye'de ve başka ülkede çalışmayan, emekli olmamış çocuklardan;
1)18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,
2) Kurum Sağlık Kurulu kararıyla çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malul olduğu anlaşılanların veya,
3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının, her birine % 25'i oranında aylık bağlanır.
Görüldüğü üzere hepsi için ön şart, sigortalı çalışmamak ve emekli (gelir-aylık sahibi) olmamaktır. Buna göre de yüzde 60 veya daha yüksek oranlı sağlık kurulu raporu sahibi olan erkek çocuklara ömür boyunca vefat etmiş ana-baba üzerinden yetim aylığı verilir.
Hatta, ileriki yaşlarda bile (70-80 yaşında) malul hale gelecek hastalık veya sakatlık durumu olan erkekler bile sonradan ana-baba üzerinden yetim aylığına başvurabilirler.[/FONT]

[FONT=verdana] [/FONT]

Teşekkür ederim,

sigortasız veya emekli olmamış ön şartı var her üç durum içinde anlaşılan..

Peki evli olupta kari koca engelliyse (oranlar % 60, %100) Ve emekli olmayip sosyal yardimla gecinen aile, ailelerinin vefatinda emekli maaslarindan faydalaniyormu?

Aciya_Gülmek;

evet her iki kişide malül zaten malüllükte bildiğim kadarıyla evli olmamak şartı kaldırıldı evlide olsa alnıyor yeterki 60 ve üzeri raporunuz olsun

Üst Alt