Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Anne babanın varlığından dolayı sakatlık maaşık kesilebilirmiş!?

ülgerr

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
iyi akşamlar . ( kardeşim için yazıyorum):

ben ve eşim 2022 sayılı kanun geregi sakat maaşı alıyoruz.bugün yeni doğan çoçugum için süt parası için sosyal yardımlaşma gittiğimde süt parasının ödenmeyeceği ayrıca halen aldığım 2022 sayılı yasa gereği engelli aylıgınında kesileceğini. nedenının ise kaynanamın ve kayınbabamın uzerine ev araba ve tarla olmasını söylediler.
ben onlarla aynı ikametteyyim .fakat onalrın bana cokta faydası yok. aynı ikamette olduğum için maaşımın yatmayabileceğini söylediler.
fakat benim 1 gözüm tamamen engelli diğeri yarım eşimin de 44 oranında raporu var. yani maaşı alabilmek için evimi ayırmammı gerekir.anlamadım.
öyle olursa cok zor duruma duserim.lütfen bilgi verirmisiniz.çok zor durumdayım.bu işin çaresi nasıl olur.süt parası ve maaş için teşekkürler kıymetli cevaplarıınız için..

ülgerr
2022 aylığı için hanede ikamet eden herkesin aylık geliri dikkate alınır. ayrıca hanede ikamet eden herkesin oturulan ev haricinde evi, aracı, tarlası, bağı vs malı mülkü ve her ne ad altında olursa olsun her türlü geliri dikkate alınır.
eger yapılan hesaplama sonucunda hanede kişi başına düşen aylık gelirin 303,48 TL'yi geçtiği anlaşılırsa alınan 2022 aylıkları kesilir.

ek bilgi:
Yönetmelik'e göre Muhtaçlık hesaplaması
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 7 nci maddenin yedinci fıkrasında belirtilen Puanlama Formülü uygulamaya geçinceye kadar muhtaçlık; gelir, servet ve harcamalar esas alınarak aşağıdaki şekilde belirlenir.
a) Hanenin gelir durumu;
1) Tespit/beyan edilen aylık net maaş, ücret, nafaka, yevmiye ve diğer gelirlerin yıllık tutarının aylık ortalaması,
2) (Mülga:RG-25/3/2014-28952)
3) Hanenin ikamet ettiği konut haricinde diğer konutları için (takdir edilen/beyan edilen) rayiç bedelinin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,
4) İkamet edilen konut haricindeki konut için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa konutun rayiç bedelinin 120’de biri,
5) Dükkânlar için rayiç bedelin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,
6) Dükkân için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa dükkânın rayiç bedelinin 120’de biri,
7) Hanenin arazi, tarla ve benzeri için rayiç bedelin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,
8) Hanenin binek aracı için aracın kasko/rayiç bedelinin 120’de biri,
9) Hanenin ticari/ zirai amaçlı aracı için aracın kasko bedelinin 120’de biri, kasko bedelinin belirlenememesi halinde ise rayiç bedelinin 120’de biri ile bu araçların (takdir/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,
10) Hanenin büyük ve küçükbaş hayvanları için il/ ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerinden temin edilen yıllık getiri miktarının aylık tutarı,
11) Hanenin tespit/beyan edilen banka mevduatları için aylık faiz getirisinin iki katı tutar,
12) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması,
13) Aynı hanede ikamet etmemesine rağmen nafaka yükümlüleri tarafından sağlanan destek tutarı,
14) Tarımsal destek geliri tutarı,
15) Uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışanların gelirleri,
16) Diğer gelirlerin toplamının aylık ortalaması,
dahil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.

Üst Alt