Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Anne babası çalışan engelli çocuğa bakım maaşı alınabilir mi?

serpil arslan

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
arkadaslar ben ve esım calısıyoruz 5 yasında agır ozurlu cocugum var ve teyzesı bakıyor evlerımız cok uzak değil bakım maası ıcın basvurdugumda bana sen bakmakla yukumlusun cık ısden cocuguna bak dedıler teyzeye bakım maası bağlayamayız dedıler dogruluk payı var mı yardımcı olurmusunuz

Bakmakla yükümlü olunan bireylerin tüm gelirleri toplanır, bakmakla yükümlü olunan birey sayısına bölünür. Çıkan sonuç 2013 ikinci altı ayına göre 486.85 TL'den azsa, uygundur, fazlaysa, uygun değildir

bu hesaplamayı biliyorum ama bana cocuga anneden baskası bakamaz cık ısden bak dedıler böyle bır konu varmı onu merak edıyorum

Araştırdım şöyle birşey buldum umarım faydalı olur
C) Engelli çocuğu olan anneler için özel düzenlemeler Sosyal güvenlik reformu olarak bilinen 5510 sayılı Kanunla bakıma muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan anneler erken emeklilik hakkından yaralanabilmektedirler.
Başvuru Koşulları
• Erken emeklilik hakkından faydalanmak isteyen ve çocuğunun başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda engelli olduğunun tespitini isteyen kadın sigortalılar en son çalışmalarının geçtiği Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmalıdırlar.
• Başvurulan kurum çocuğu sağlık kurulu bulunan hastanelere sevk eder
• Bu kuruldan alınan raporlar ile SGK’ya başvuru yapılır.
• Başvuru sırasında kuruma teslim edilecek bir dilekçe örneği kitapçığın sonunda Ek’ler bölümünde yer almaktadır.
• Kadın sigortalının başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede engelli çocuğunun birden fazla olması halinde her
çocuk için ayrı sevk yapılmalıdır.
• Kadın sigortalının kuruma başvurduğu tarihte aktif olarak çalışıp çalışmadığına SGK’ca bakılmayacaktır. Dolayısı ile daha önce çalışması olanlar veya isteğe bağlı sigortalı olanlar da bu haktan yararlanabilirler.
Ayrıca; engelli çocuk sahibi olan çalışanlar için çalıştıkları kurum bünyesinde özel ayrıcalıklar sağlanabilmektedir. Bu ayrıcalıkları veya sağlanan kolaylıkları çalıştıkları kurumdan bilgilendirme talep ederek öğrenmelidirler.
kaynak :http://www.istanbul.edu.tr/enstituler/cocuksagligi/Engelli-Kitap-tmmz-2011.pdf

B
una bakılırsa erken emekli olup çocuğuna bakıp yukarıda ki geliri aşmayacak durumdaysa geliriniz bakım maaşı bağlatabilirsiniz siz bakıcısı olabilirsiniz. İşimden çıkmak istemeyip teyzeyi bakıcı atamak istiyorum diyorsanız bilmiyorum...

Baba çalışyor, annede emekli olursa geliri aşabilir. İyi hesaplamak gerekir.

deyerli arkadaşlar 2 ağır özürlü çocuk evde bakım maaşı aliyor ayrica 2022 maaşı aliyorlar babalarıda engeli hastalıktan dolayi malulen emekli oldu anneleride tedavi gürüyor anlayacağınız belkide türkiyede binde bir gürülen bir durum anlayacağınız deyerli arkadaşlar cennabi Mevla bu aileyi büyle imtihan ediyor deyerli arkadaşlar durum bu ailenin maaşı babaya 580 tl maaş bağlamışlar iki çocuk evde bakım 1400 ayrıca 2022 maaşı bu durumda ailenin maaşı devam edermi yoksa kesilirmi

yardımlarınızı beklerim allaha emanet olun

Sayın mehmet 766; sorunuzdan anladığıma göre babanın maaşı kesilir mi? ise, hayır kesilmez. O kazanılmış (müktesep bir sosyal haktır ve ölünceye kadar kesilmez) Şayet "ailenin maaşı" dediğin bakım ücreti ise niye kesilsin. Yok şayet 2022 maaşını soruyorsan. O da kesilmez. Çünkü o çocuklara ödeniyor. Onun ödenmesinde bakım ücreti dikkate alınmıyor. Dolayısıyla sıkıntı görünmüyor. Son söyleyeceğimde olayları bu kadar abartıp acıma duygularını yansıtman hoşuma gitmediği gibi, "Cenab-ı Mevlanın" nasıl imtihan edip etmeyeceğinin kararı da sana kalmamış. Bende O'nun işine karışmasan iyi edersin.....

Sayın Serpil Aslan: İlgili kurumun müstahdemi bunu söylediyse, ilgili müdüre git. Müdür söylediyse ilgili vali yardımcısına git veya özürlüler hattını arayarak şikayet et. Çocuğa annesi bakar diye bir kural yok. Ya anne bakmak istemiyosa, veya bakacak kadar sağlıklı değilse. Teyze de, bakabilir, başka bir akrabada. Hatta hiç kimse bakmak istemezse devlet (yani o kurumdakiler) o çocuğa paşa paşa bakmak zorunda olduklarını çok iyi biliyorlar. Hiç kimse işten çıkmak zorunda değil. Ha, hatırlatayım, doğru bir uygulama olmamakla birlikte bakacak olan teyzenizin gelirini de hesaplamaya dahil edebilirler.

saygi deyerli kardeşlerim yüce rabim hepimizin yar ve yardımcısı olsun bizler bir birimize sıkıntılarımızı dertlerimizi sorunlarımızı bir birimize aktarmamız lazım mevlam hepinizden razi olsun bizler soruyoruz sizler bizleri cevabınızla aydınlatıyorsunuz benim söylemek istediğim 2 ağır özürlü çocukları var aile evde bakım maaşı aliyor ve ayrica 2022 maaşı aliyor baba hastalıktan dolayi malulen emekli oldu çocukların maaşları kesilirmi sorun yaratırmı yardımlarınızı beklerim yüce mevlam yar ve yardımcınız olsun

Kesilmez. Niye kesilsin ?kesilmesi için sebep yok. Yani babanın maaşı, 2022 maaşları için belirlenen sınırı aşmıyor. (kişi başı asgari ücretin 1/3 -yani üçte birini geçmiyor) Ailede enaz dört kişi olduğuna göre babanın maaşı sınırı geçmez. Bakım ücretleri de , 2022 maaşı için gelir nisabına dahil edilmez. İçiniz rahat olsun.

saygi deyerli kardeşlerim 2 ağır özürlü çocuk evde bakım maaşı aliyor ayrica 2022 maaşı aliyorlar babalarıda engeli hastalıktan dolayi malulen emekli oldu anneleride tedavi gürüyor babanın maaşı 580 aliyordu sonra 730 olmuş sgk bu ailenin 2022 maaşını kesmiş nedeni ise çocukların 18 yaşında küçük olması sizlerden yardım bekliyorum allaha emanet olun

aile nereye baş vurması lazım

anlaşılan o eve 2300 lira civarında para giriyor. 2022 maaşı elbetteki kesilir. Ama yinede uğraşmak isterlerse bu konuya sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları bakar. Fakat yasal olarak alamaz.

Üst Alt