Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Anneannem %98 Engelli. Onun için yararlanabileceğimiz haklar var mı?

gorkun

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba ismim Görkem, üniversite öğrencisiyim,
Bi'tanecik anneannem %98 özürlü sürekli yatıyor; sadece bizim sayemizde doğrulup oturabiliyor.
Babam esnaf ve annem çalışmıyor çünkü anneannemle tek ilgilenebilecek kişi o. Anneanneme sadece 3 ayda bir verilen bir maaş var(480-~ TL).
Benim ve ailemin bu konuda detaylı bilgisi yok acaba, anneannemin masraflarına destek olabilecek ya da neler yapileceğimiz konusunda bilgi verebilecek olanlar mı lütfen?
Ailem sıkışıyor neler yapabiliriz bilmiyoruz lütfen yardımcı olursanız çok memnun olurum.
Şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.

Görkemcim,
anneannen üç ayda bir toplam 480 civarı para alıyormuş dediğine göre. Bu durumda 2022 yaşlılık aylığı alıyordur. Lakin % 98 özürlü dedin. Eger % 98 özürlü sağlık kurulu raporu varsa yaşlılık aylığı değil bakıma muhtaç seviyede 2022 aylığı alması lazım. bakıma muhtaç 2022 aaylığı miktarı da 2014 yılı için 3 ayda bir 1274, 08 Liradır.
Size yardımcı olabilmem açısından şu sorularımı net bir şekilde cevaplar mısın?

1. anneannen, 3 ayda bir toplam 480 TL mi alıyor? Yaşlılık aylığı 3 ayda bir 424,69 Liradır çünkü.
2. anneannenin % 98 özürlü sağlık kurulu raporu olduguna göre raporunda "ağır özürlü" kısmı "evet" olarak işaretli mi?
3. raporu yaşlılık aylığına başvurduktan sonra mı aldınız?
4. anneannen sizle kalıyor anlaşılan. hanede toplam kaç kişisiniz?
5. baban tekçalışanmış evde ve esnaflık yapıyormuş. yıllık geliri ne kadar( vergi beyannamesindeki yıllık geliri ögrenip yaz)
6. babanın gelirinden başka gelir var mı? ev,araç,tarla,dükkan vs?

bunları cevapla sonra devam ederiz.

Teşekkür ederim yanıtınız için, sorularınıza doğru cevap verebilmek adına annem ile görüştüm benim 480 diye bildiğim maaş sizin dediğinız 424 liraymış ve birde %98 değil %96
özürlüymüş,kusura bakmayın yanlış bilgi vermişim yukarıda.

ağır özürlü : evet
yaşlılık aylığını rapordan daha önce de alıyormuş
4 kişi anneannem dahil ben hariç (ben onlarla kalmıyorum, farklı bir şehirde üniversite okuyorum)
babamın gelirinden başka bir gelir yok.
1 arsa, 2 tarla(toplam 5 dönüm), 2 araç - (babamın dükkanı kendisinin değil kiralık / annemler şuan kirada eski evlerinin arazisine bir apartman yapılıyor ve oradan kendileri 1 daire aldı müteahhitleri de 2 daire verecekmiş)
babam basit usulde vergi mükellefiymiş ve yıllık gelir 685 liraymış

tahmin ettim ablam yaşlılık aylıgından sonra rapor çıkarttıgınızı. % 96 raporla vakfa gidecektiniz ve bakıma muhtaç 2022 aylığına başvuracaktınız. bu durumda 3 ayda bir 424 lira yerine 3 ayda bir 1274, 08 lira alacaktınız. ama bu hakkınızı bilmemişsiniz.
işte bu hakkınızdan yararlanmanız mümkün mü diye ve evde bakım aylıgı mümkün mü diye sorular sordum. şimdi şu iki sorumu da cevapla öyle devam edeyim:

1) universite okuyorsun. yaşın kaç? eger 25 yaşını doldurmmaışsan sen de haneye dahilsin. ikametgahın anneannenlerle değil mi?

2) evde bakım aylığı için soruyorum bunu da: anneannenin hastalıgı nedir?

Evet annemlerde bende bilmiyorduk ne yapmamız gerektiğini,teşekkür ederim.
Yok daha 25 değilim, 94 doğumluyum.

sağ hemiparezi sekeli + sol hemiparezi
sekeli + motor afazi + diabetes mellitus tip II + hipertansiyon

gorkun anneannen için raporuyla vakfa gidin desem muhtaçlık sorgulaması yapılacak yeniden. zaten bu olsa da olmasa da 1 Ocak 2015 itibariyle tüm 2022 aylıgı alanların muhtaçlığı yeniden sorgulanacak.

tarla geliri, araç geliri, oturulan ev haricinde ev geliri de gelir hesabına dahil edilecek. yani baya mevzuat değişiklikleri oldu.

tarla, ev ve araç için gelir hesabınızı şu şekilde yapılacak:
3) Hanenin ikamet ettiği konut haricinde diğer konutları için (takdir edilen/beyan edilen) rayiç bedelinin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,
4) İkamet edilen konut haricindeki konut için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa konutun rayiç bedelinin 120’de biri,
7) Hanenin arazi, tarla ve benzeri için rayiç bedelin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,
8) Hanenin binek aracı için aracın kasko/rayiç bedelinin 120’de biri,
9) Hanenin ticari/ zirai amaçlı aracı için aracın kasko bedelinin 120’de biri, kasko bedelinin belirlenememesi halinde ise rayiç bedelinin 120’de biri ile bu araçların (takdir/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,

buna göre araç, ev ve tarla gelirleriniz tespit edilecek. Tarla geliri için Zıraat Odası'ndan bilgi alınacak.
babanın yıllık geliri tespit edilecek.

hepsini toplayacaksın ve hanedeki kişi sayısına böleceksin. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir muhtaçlık sınırını (2014 yılı için bu miktar 270,23 liradır) geçiyorsa anneannenin yaşlılık aylıgı kesilir ve bahsettiğim 2022 bakıma muhtaç engelli aylıgı da baglanmaz.

1. babanın yıllık geliri için 685 lira yazmışsın. bu yıllık gelirin aylık ortalaması olmasın sakın?
2. hanedeki kişi sayısını tam anlayamadım sen hariç dört kişiler mi? senle 5 olacaklar yani ikametin ordaysa öyle mi?

Görkem, anneannen için hemen aile bakanlığı il müdürlüğüne evde bakım aylığı için başvurun. evde bakım aylığı kabul edilirse aylık 769,98 lira ödenecek (2014 yılı için geçerli bu rakam. 1 Ocak 2015 itibariyle yendien belirlenecek.)

sen dönüş yapınca devam ederiz zaten haklarınızla ilgili yazışmaya.

sevgili kalemşör süpersiniz yardım konusunda

Üst Alt