Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Annem 65 Yaş Aylığı alabilir mi?

TeKBiLeK

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
65 yaş üzeri kişilerde 2022 sayılı kanun gereği verilen engelli aylığı %70 ve üzeri olması gerekmektedir. %70 ve üzeri engelli aylığı 2019 yılında 720,12 TL olarak belirlendi. 65 yaş ve üzeri Yaşlılık aylığı ise 2019 yılında 601,41 TL olarak belirlenmiştir. Yaşlı aylığında muhtaçlık sınırı belirlenirken başvuru sahibi ve hayattaysa eşinin geliri hesaplanır. Engelli aylığında ise hanedeki herkesin geliri hesaplanır.

Merhaba
Burda belirttiğiniz gelir hesaplamasını osyal yardımlaşma fonu kabul etmedi.Yani engelli maaşı ve 65 yaş üstü aylığı aynı isim altında ve gelir hesabında hanedeki kişilerin geliri ve sayısına bakılır denildi bana.
Oysa siz 65 yaş üzeri yaşlılık aylılığını başvuran ( 65 yaşındaki kişi) ve eşinin geliri hesaba alınır diyorsunuz.

Yardımcı olurmusunuz bana lütfen.
Annem 2022 kapsamında yaklaşık 20 yıldır bu maaaşı almakta geçen ay evde bakım parası aldığımız ve gelirimiz arttı diyerek 2022 maaşını kestiler.Bende sosyal yardımlaşmaya gittim o zaman 65 yaş aylığına başvurmak istediğimi söyledim değişen bir şeyin olmayacağını 65 yaş aylığında 2022 engelli maaşı gibi gelir hesabı yapıldığı söylendi bu durumda ne yapmam lazım teşekkürler.

Herkese Merhaba öncelikle. Kalem abla ancak siz yol gösterirsiniz derdimi anlatamıyorum kimseye.
Annem 2022 engelli maaşı alıyordu geçen ay kesildi.Sebebini sorunca evde bakım maaşı ve hanedeki kişi sayısına göre gelirin fazla olmasıymış denildi.2022 engelli maaşı kesilince yeşil kart iptal olmuş,sistem direk memur olan abimin (başka hanede yaşıyor)sosyal güvencesinden faydalandırmış annemi.Annem benimle kalıyor,hanımım bakıcı parası alıyor annemin adına. Annemle beraber 6 kişiyiz babam vefat etti.Benim maaşım haricinde gelirimiz yok.Annemin ve rahmetli babamın hiç sigorta,bag-kur vs bir primi filan yok.Sadece köydeki eski evimiz var babamın adına oda babamın intikalı yapılınca paydalara bölündü. Sosyal yardımlaşma vakfına sorduğumda engelli maaşı ile 65 yaş aylığı şartları aynı dediler yani olmaz denildi.
Anladığım kadarıyla 65 yaş aylığında sadece annem ve babamın gelirimi hesaplanır?Hanede ki kişiler (benim gelirim) hesaba katılmaz mı?Bu şartlarda anneme 65 yaş aylığı bağlatabilirmiyim ve izlemem gereken yol nedir?Saygılarımla şimdiden teşekkür ederim.

TeKBiLeK

Evde bakım aylığı anne ya da babanızdan birine bağlandıysa eğer 1305,97 / 2 olacağından muhtaçlık sınırının üzerinde kalacaktır. 2022 yaşlı aylığında gelir hesaplaması engelli aylığına göre farklıdır. Bu gelir hesaplaması resmi gazetede de yayınlanmıştır.

sosyal yardımcı sen okumuyormusun okumanmı yok sadece yazmanmı var :D
adamın babası ölmüş ebm.yi karısı alıo
sydv.daki memur seni kafasından savmış arkadaşım yaklaşık 4 yıldır 65 yaş yardımında sadece eşlerin gelirine bakılıo tekrar git durumu anlat yönetmelik var kanun var

@TeKBiLeK
annenız adına ebm yı eşiniz alıyo dolayısıyla o para gelır annenızın değil eşinizin ve annenize ait heç bir gelir yok bu sebeple annenıze 65 yaş maaşının bağlanması gerekıyor.görevlıye ebmyı annenınzın değil eşinizin aldıgını anlatın .belkıde annenızden doalyı alındıgı için maaş annenız alıoda eşinize veriyo sanmış olabilir

not: malesef sydv de olsun aile ve sos yard.bak.olsun buralarda konuyu tam bılmeyen o kadar memur varkı onlar yüzünden pek çok engellı haklarındn yararlanamıo.ben bile maaş alamıodum memura kalsa. işlemi bilmedıgı için bana red cevabı verdı bende red olmaması lazım nıye böle dedınız deyınce açıkladılar bende işlemın öyle yapılmayacagını yanlış yapıonuz dedım biz böyle biliok dogru dıor olabılırsınzı amırımıze sorak deyıp tel açtılar ve haklıymısınzı deyıp maaşı bagladılar.

Tesekkur ederim buraya kadar anlasilir oldu benim icin.
Yarim basvuru yapmaya gidecegim.Götürmem gereken belgeler nelerdir?Örnegin kimlik ve rapor mu?65 yas ustu icin %70 rapor olmasi sarti mi var?Bu rapor 2012 yilinda almis oldugumuz surekli rapor gecerli olur mu?
Raporda agir engelli ibaresi olmasi sart midir?
Cok tesekkur ederim -mka bu sualimede cevap verirseniz memnun olurum.

TeKBiLeK
annen 65 yaş üstü ise, 65 yaş üstü aylığı başvurusunda rapor istenmez. T.C. kimliği ile vakfa başvurması kafi. 65 Yaş üstü 2022 yaşlı aylıgında hane gelirine bakılmaz. sadece 65 yaş üstü yaşlı ve eşi hesaba katılır ve sadece ikisinin geliri dikkate alınır. eşi yoksa sadece kendi geliri dikkate alınır.

ama annenin %70 ve üstü raporu varsa bu raporla %70 ve üstü 2022 bakıma muhtaç engelli aylığına başvurabilir. yalnız bu şekilde engelli aylığına başvurdugu takdirde hanede kalan herkes gelir hesabına dahil edilir. hanedeki herkesin geliri dikkate alınır.

65 yaş üstü yaşlı birey %40-69 rapora sahipse 65 yaşından önce engelli aylığı almamışsa/baglanmamışsa %40-69 engelli aylığına başvuramaz.

baban vefat etmiş dediğine göre. annen 65 yaş üstü 2022 yaşlı aylıgına başvuracaksa, bu durumda sadece kendisi ve kendi geliri dikkate alınacaktır.

2022 sayılı Kanun bu konuda şöyle der:
[SIZE=1]"Madde 1 – (Değişik: 14/4/2016-6704/1 md.) (1)
Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından
yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar, nafaka
bağlanmış veya nafaka bağlanması mümkün olanlar veya 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu
hükümlerine göre harçlık ödenenler hariç olmak kaydıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç
olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe (4.387) gösterge
rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.(1)
Birinci fıkra kapsamına girenlerden, her ne nam altında olursa olsun kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı
esas alınmak suretiyle, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden fazla olanlar ile
aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olan kimseler muhtaç kabul edilemez ve kendilerine aylık bağlanamaz."

[/SIZE]
bu konuda Yönetmelik'in 7. maddesi'nin 9. fıkrası şöyle der:

[SIZE=1]"(9) (Ek:RG-19/8/2018-30514)(5) Yaşlı aylığında kişi başına düşen ortalama aylık gelir, aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle hesaplanır. Sekizinci fıkranın (a) bendinde sayılan gelir, servet ve benzeri unsurlardan sadece aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşine ait olanlar hesaplamaya dâhil edilir. Kişi başına düşen ortalama aylık harcama tutarı hesaplaması ise sekizinci fıkranın (ç) bendine göre belirlenen hanenin toplam harcamasının, aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşine tekabül eden oransal karşılığı dikkate alınarak yapılır. İkamet edilen konutun emsal kira bedelinin gider olarak düşülmesinde kira bedelinin aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşine tekabül eden oransal karşılığı dikkate alınır."

[/SIZE]

annen vakfa gidip yukarıda kopyaladığım Kanun ve Yönetmelik hükümlerini vakfa göstersin ve 65 yaş üstü yaşlı aylığına başvursun. 65 yaş üstü 2022 yaşlı aylığında rapor istenmez.

Kalem abla 2022 engelli maasi aliyordu evde bakim aldigimiz icin(eşim bakici)benimde maasim hesaplaninca engelli maasi kesildi.Evde bakim maasi almamiz bunada engel olmaz ise birde abimin uzerine gecmis saglik guvencesi.
Babam rahmetli emeklisi ssk primi filan hic bi sey yok annem yanimda ben bakiyorum.
Cok tesekkurler ablacim muracatimi yapayim o zaman.

TeKBiLeK

Evde bakım maaşı almanız 65 aylığı için engel teşkil etmez sadece başvuran kişinin ve varsa eşinin geliri dikkate alınır.

@Kalem abla Merhaba,
Vakıfa gittim şimdi geldim memurun dediği aynen şöyle "65 yaş üstü yaşlılık maaşı alabilmesi için eşi ve kendinin gelirine ayrıca evde bakım maaşı yaşlıdan dolayı eşin alsa dahi gelire katılıp hesap yapılıyormuş.Bu düzenleme ağustos ayında çıktı" dedi.
Yani ablacım bir şekilde zorlaştırmak için yeni bir düzenleme yapılmış bu aşikar.Bende bu şekilde çoğu kişinin faydalandığını belirttim.Hesaplamaya takılanların hepsi kesilir dedi.
Mevzuata baktığımda şöyle bir madde gördüm dedikleri bumu acaba?

[FONT=Calibri](8)[/FONT](Değişik:RG-19/8/2018-30514)
[FONT='inherit']11)[/FONT][FONT=Calibri]2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması,

Yukardaki düzenlemede evde bakım alanların gelir hesabına katıldığı anlatılmış sanırım.[/FONT]

Gazeteci Şerif
Şerif Bey evde bakım parasıda dahil ediliyormuş kendine bakan kişinin bakım parasıda dahil ediliyor denildi.Acaba engelli maaşında evde bakım parası hesaba dahil edilip,yaşlılık aylığında dahil edilmiyor ve bunu memur arkadaş bilmediğinden mi böyle diyor memur arkadaş ısrarla olmaz dedi bana.

TeKBiLeK

Şöyle ki;
Evde bakım aylığı 2022 maaşlarında gelire dahil edilir. Ancak 65 maaşı için hesaplama yapılırken sadece başvuran ve varsa eşinin gelirleri yani başvuran kişi almadığı sürece dahil edilemez.

Şerif Bey sorun orda zaten israrla memur basvuran kisi adina esim evde bakim parasi aldigi icin olmaz dedi.144 sosyal yardimlar vakfini telefonla aradim ordaki bayanda sadece bir yardimdan faydalanir dedi 65 yaslilik maasi alma hakkimiz yokmus.

TeKBiLeK
65 yaş maaşında sadece kişinin ve eşinin gelırıne bakıolar o yüzden ebm maaşı annenıze baktıgı için eşiniz alıyor annenız değil o yüzdende annezıın geliri olarak işlem yapılmaz dolayısıyle 65 yaş maaşının bağlanamsı gerekıo.
çok memur uygulamaları bılmıo yada yanlış yorumluyu buda başvuru yapanların aleyhıne oluyo malesef.

Kalem abla 2018 agustosta cikan duzenlemeye goremi basvurumu kabul etmiyorlar.Evde bakim aldigi icin olmaz deniliyor iki sefer gittim kuruma.

Yaşlılık maaşı şartları hala aynı mı. Ben internette yaptığım araştırma da şu şartlar aranıyor ne kadar doğru bilmiyorum.

Sosyal güvenceye sahip olunmaması
65 yaşının doldurulmuş olması
Nafaka alınmaması
Yetim aylığı alınmaması
Emekli olunamaması
Aylık net gelirin 484 TL ve altında olması şeklinde sıralanmaktadır.

Merhaba.Konu hakkinda bilgi rica ediyorum.Ocak ayinda annem icin 65 yas maasina basvuru yaptik ve gecen hafta evimize gelip gelir testi yaptilar.Evde sadece kizkardesim asgari ucretle calisiyor babam engelli maasi aliyor ve benim 750 tl kira gelirim var.Annemin ve babamin yesil kart disinda sosyal guvenceleri yok.E devletten basvurumuzu kontrol ettigimde reddedildigini gordum sebebi ise ' hane gelirinin yardim icin uygun olmadigi ' yaziyordu.Bu durumda bildigim kadariyla hanede yasayan cocuklarin gelirinin dikkate alinmamasi gerekiyor.Konuyla ilgili bilgi sahibi olanlardan yardim rica ediyorum.tesekkurler

[FONT=Roboto]65 yaşını geçmiş, gelir durumu geçimine el vermeyen vatandaşlara yapılan yaşlılık maaşı ödemesine başvuru için bazı kriterlerin yerine getirilmiş olması gerekiyor. 65 yaş aylığı adından da belli olacağı üzere 65 yaşını geçmiş, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) herhangi bir güvencesi ve ek geliri olmayan, aylık geliri 607 liranın altında olan vatandaşlara veriliyor[/FONT]

[FONT=Roboto]OKU, YORUMLA ve PAYLAŞ ==> [/FONT]2020 Ocak-Haziran 65 Yaş Muhtaçlık Maaşı Ne Kadar? 2020 Yılı 65 Yaş Muhtaçlık Yaşlılık Aylığı Zamlı Ne Kadar Oldu?

[FONT=Roboto]KamuAjans

sadece 65 yaş maaşı baglanması için başvuranın ve eşinin gelirine bakıılıo. gelıre herhangı bı sosyal guvencesının olup olmadıgına bakılıo.sosyal guvencesı varsa maaş baglanmıo[/FONT]

Cevabiniz icin tesekkur ederim.Bugun tekrar aile sosyal politikalara gitti ve neden reddedildigini sorduk.Aciklamalari su sekilde, basvuru yapan annem oldugu icin biz evlatlarinin ve esinin bakmakla yukumlulugu varmis bu duruma nafaka deniyormus olmasi gereken gelir 701 tl iken bizim kisi basina dusen gelirimiz 760 tl oldugu icin baglanmamis.Itiraz edemezmisiz ve yeniden basvuru yapmak icin 6 ay beklememiz gerekiyormus.Hicbir sekilde yardimci olmadilar maalesef.

Cansu34

Buaradaki sıkıntı sürekli yönetmelik düzenlemesi yapılırken bir yeri düzeltip bir başka yerden açık verilmesinden kaynaklanıyor.

2022 Yasasında bakmakla yükümlü diye bir madde geçer, bu maddeyide medeni kanunun 364. maddesine uyarlarlar.

Kişi mağdur duruma düşerse alt ve üst soyundan maddi destek alabilir anlamına geliyor. Kişi yoksulluğa düşerse kardeşlerinin durumu iyi ise ve kardeşleri destek olmak isterse ( yani red edebilirken ) anne baba için red etme şansı olmuyor.

Son düzenleme:
Cansu34
bana 65 yaş yaş aylığına başvuran annenin ve babanın hanesinde kaç kişi kaldığını ve hanede kalan herkesin tek tek aylık gelirini varsa mal mülkünü yazar mısın ablası?

1. annenin aylık geliri?
2. babanın aylık geliri ?
3. hanede kalan diğerlerinin aylık gelirleri?
4. annenle aynı hanede kalanların malı mülkü varsa onları da yaz.
5. ayrıca kaldıkları evin kira olup olmadığını da belirt.

Abla annemin hicbir geliri yok sagliktan yesil kartla faydalaniyor.
Hanede 4 kisi yasiyoruz.
Kizkardesim asgari ucretle calisiyor
Babam 720 tl engelli maasi aliyor
Benim kirada evim var kira geliri 750 tl ve calismiyorum
Suan oturdugumuz ev kira 730 tl oduyoruz.Gelirimizin toplami bu sekilde

Kalem

Abla annemin hicbir geliri yok.Sagliktan yesil kartla faydalaniyor.
Hanede 4 kisi yasiyoruz.
Kizkardesim asgari ucretle calisiyor
Babam engelli maasi aliyor sanirim 720 tl
Benim kirada evim var 750 tl kira gelirimiz var
Oturdugumuz ev kira 730 tl
Tum gelirimiz bunlar

Cansu34 Hanede kişi başına düşen tutar 701 tl x 4 = 2804 lirayı geçmemesi gerekiyor. Üste vermiş olduğunuz bilgilere göre 4 kişi yaşadığınız haneye giren rakam: 2804 tl yi rahat aştığı anlaşılıyor.

algaNihat

Evet ama Nihat bey cocuklarin bakma zorunlulugu yok diye biliyorum ben.Burdan da takip etmistim ve bircok yerde de anne babaya bakma zorunlulugu olmadigi yaziyordu.

Cansu34 Hanede 4 kişi varsa hepsi hesaba dahil edilir. Bakma yükümlülüğü olsa da olmasa da.

Cansu34

ablacım, 2022 65 yaş üstü yaşlı aylığında sadece 65 yaş üstü yaşlı ve eşinin geliri dikkate alınır.

Bu konuda 2022 sayılı kanun şöyle der:
[SIZE=1]"Madde 1 – (Değişik: 14/4/2016-6704/1 md.) (1)
Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından
yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar, nafaka
bağlanmış veya nafaka bağlanması mümkün olanlar veya 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu
hükümlerine göre harçlık ödenenler hariç olmak kaydıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç
olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe (4.387) gösterge
rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.(1)
Birinci fıkra kapsamına girenlerden, her ne nam altında olursa olsun kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı
esas alınmak suretiyle, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden fazla olanlar ile
aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olan kimseler muhtaç kabul edilemez ve kendilerine aylık bağlanamaz.
65 yaşın tespitinde, doğum tarihlerinde yapılmış düzeltmeler nazara alınmaz."[/SIZE]

yine aynı konuda, 2022 sayılı kanun kapsamında çıkarılmış Yönetmelik de şöyle der:

[SIZE=1]"MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik;
a) (Değişik:RG-19/8/2018-30514) Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar, nafaka bağlanmış veya nafaka bağlanması mümkün olanlar veya 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre harçlık ödenenler hariç olmak kaydıyla, her ne nam altında olursa olsun kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olmayanlardan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarını,"
[/SIZE]

Yine aynı yönetmelik, 4. maddenin "d" bendinde "kişi başına gelir"i şu şekilde tanımlar:
[SIZE=1]"d) (Ek:RG-19/8/2018-30514)(4) Kişi başına düşen gelir: Yaşlı aylıklarında aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarını; engelli ve engelli yakını aylıklarında ise hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarını,"[/SIZE]

Yine aynı Yönetmelik, 7. maddenin "a" bendinde, yaşlı aylıklarında muhtaçlığın nasıl belirleneceği hakkında şöyle der:
[SIZE=1]"a) Yaşlı aylığında, aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın aylık bağlanacak kişinin kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olmayanlar,"
[/SIZE]

Yine aynı yönetmelik, 7. maddenin 9. fıkrasında şöyle der:
[SIZE=1]"(9) (Ek:RG-19/8/2018-30514)(5) Yaşlı aylığında kişi başına düşen ortalama aylık gelir, aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle hesaplanır. Sekizinci fıkranın (a) bendinde sayılan gelir, servet ve benzeri unsurlardan sadece aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşine ait olanlar hesaplamaya dâhil edilir. Kişi başına düşen ortalama aylık harcama tutarı hesaplaması ise sekizinci fıkranın (ç) bendine göre belirlenen hanenin toplam harcamasının, aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşine tekabül eden oransal karşılığı dikkate alınarak yapılır. İkamet edilen konutun emsal kira bedelinin gider olarak düşülmesinde kira bedelinin aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşine tekabül eden oransal karşılığı dikkate alınır.[/SIZE]

Buraya kadar sana sırtınızı dayayacağınız mevzuat hükümlerini verdim. Sırtınız sağlam yani.

şimdi gelelim annenin durumuna.
verdiğin bilgileri özet geçeyim önce. yanlışım varsa düzelt. Annen tam olarak 65 yaşını doldurmuştur. hanede 4 kişisiniz. baban 2022 engelli aylığı alıyor. kızkardeşin asgari ücret alıyor (2324 TL), senin bir evin var. o evden 750 TL kira alıyorsun. tek gelirin bu. kendi evinde orurmuyorsunuz, kiradasınız, 730 TL ev için kira ödüryorsunuz.

Annen 65 yaş üstü yaşlı aylığına başvurduguna göre onun gelir hesabı şu şekilde yapılmak zorunda mevzuata göre.
hanede sen ve kardeşin olmasına rağmen ikiniz yaşlı aylığı gelir hesabına dahil edilmeyeceksiniz. sadece annen ve babanın geliri dahil edilecek.
baban 2022 engelli aylığı aldığı için aldığı 2022 engelli aylığı gelire dahil edilmeyecek

gelelim nafaka durumuna. evet, TMK 364. maddesi gereği çocukların anne ve babasına nafaka borcu var. fakat nafaka tespiti vakfın yaptığı gibi yapılamaz. vakıf geçmiş hanedeki tüm gelirleri toplamış kişi sayısına bölmüş. yok öyle yağma.

yaşlı aylığında, 65 yaş üstü yaşlının ve eşinin tüm gelirleri, malı mülkü hesaplanır. her ikisinin toplam geliri ikiye bölünür.
annen ve baban 2 kişi. babanın aldığı engelli aylığını saymazsak hiçbir gelirleri, mal mülkü yok.
2022 aylığında kişi başına düşen aylık gelir sınırı 701, 32 TL.
annen ve babanın toplam geliri 1402,64 ve üstü çıkartmışlar ki annene maaş baglanmamış. Bu miktarın altında olursa baglanırdı
1402 olsun diyelim:
1402 / 2 = 701 TL. (bağlanır)
Gelir sınırı 701,32 TL çünkü.

kardeşin asgari ücret alıyor, sen kira alıyorsun. ikinize bu kadar nafaka belirlemeleri (1402,64 TL ve üstü) mevzuata ters. mahkemeye gitseniz mahkeme sizi haklı bulur.

neyse, şimdiyaşlı aylığında gelir hesabının nasıl yapılacağını özetleyeyim:
hanede 4 kişisiniz. ikiniz kişi sayısına ve gelir hesabına dahil edilmezsiniz. annen ve babanın geliri yok (engelli aylığı dahil edilmez)
annen ve babanın geliri olmadığı için TMK gereğince çocuklarından nafaka alabileceği düşünülebilir. bu durumda çocuklardan alabilecekleri nafaka miktarını tespit edip annen ve babanın gelirine dahil edebilirler ama bu asla 1400 TL ve üstü çıkmaz.
yaşlı aylığı gelir hesabı yapılırken hesapladıkları toplam giderden emsal kira bedelinin yarısı düşülmek zorunda. annen babanın toplam aylık geliri hesaplanır. bu toplam gelirden emsal kira bedelinin her ikisine tekabül eden oransal karşılığı düşülür. kalan miktar ikiye bölünür. sonuç 701,32 TL altında ise aylık baglanır.
İstanbul'da oturuyorsunuz. kiranız 730 TL. emsal kira bedeli 700 TL desek 350 TL annen ve babanın toplam gelrinden düşülmek zorunda.
diyelim ki çocuklarından aldığı nafaka miktarı 1450 TL belirlenmiş olsun. bundan 350 TL olan emsal kira bedelini düştüğümüzde geriye 1100 TL kalır. bu durumda annene yaşlı aylığı baglanır.
1100/ 2= 550 TL, sınırın altında gördüğün gibi.

şimdi ablası,
en kısa zamanda vakfa gideceksin. yukarıda verdiğim kanun ve yönetmelik maddelerinin çıktısını alıp vakıf müdürüne çıkacaksın.
Onlardan şu soruların cevabı isteyeceksin.

Annenin 65 yaş üstü yaşlı aylığı başvurusu için gelir hesabı yapılırken,
1. sadece anne ve babanın gelirlerini mi hesaplamışlar? İkisinin toplam geliri ne kadar? Yoksa kanun dışına çıkıp hane gelirini mi hesaplamışlar?
2. annen ve babana düşen nafaka miktarını ne kadar belirlemişler? bu hesabı nasıl yapmışlar?
3. kirada oturuyorsunuz. emsal kira bedelini ne kadar belirlemişler? ve annenle babanın toplam aylık gelir ve harcamaları hesaplanırken ,annene ve eşine tekabül eden oransal karşılığı dikkate almışlar mı? ( yani Yönetmeliğin 7. maddesinin 9. fıkrasını uygulamışlar mı?

cevap vermezlerse yazılı olarak itiraz et ve bu soruların cevabını yazılı olarak iste.
mahkemeye gitsen kazanırsın ablam.
vakıftan olumlu cevap alamazsan kesinlikle mahkemeye gideceğinizi söyle.

Ablacim yarin tekrar gidicem yazili bir dilekce isticem.Burdan bir arkadas saolsun bana senin gibi bilgi verdi ve senin de dedigin gibi dilekceyi alip mahkemeye basvurmami basvurdugum takdirde kazanacagimi soyledi.

Bu senin yazmis oldugun maddeleri daha oncesinde yine sen bir baskasina yazmistin ve ben ekran resmini almistim o zamanlardan onu da soyledim fakat hicbir sekilde anlamadilar ve kisa kisa cevaplarla bizi gecistirdiler.

Keske evi satis gosterseydim veya kaydimi baska bir yere alsaydim veya calismayan bir yakinimi birlikte yasiyormusuz gibi gosterseydim.Ne yazik ki durust olmayi haketmiyorlar.

Birde senden ricam bana telefon numarani yazabilir misin.Aslinda daha onceden vardi numaran bende yine babamin engelli maasi icin yardim almistim senden fakat telefonumu degistirdigim icin suan yok maalesef.O zamanlarda baska bir isimle burdaydim suan arkadasim acti bu hesabi onun adina ama ben kullaniyorum.
Ben senin gibi bu sekilde anlatamayabilirim en azindan zorlandigim durumlarda bana yardimci olabilirsen cok sevinirim.

Eger bu isi cozebilirsem ilk defa annemin kendisine ait bir parasi olacak :)hic calismamis bu zamana kadar ben ve kardeslerim destek olduk.Azda olsa kendi parasi olacak ve kimseden destek almamis olmak bile ona iyi hissettirecektir kaldi ki ihtiyaclari da var zaten.

Siz direkt daha öneceden dediğim gibi sizi red ediş sebebini içeren yazı alıp dava açın.

Son düzenleme:
Üst Alt