Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Annem adına araba alsam evde bakım ve 2022 aylıkları kesilir mi?

vonali

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Öncelikle foruma yeni katılmış bir üye olarak herkese selam ederek söze başlamak isterim.

Engelli olmayan ama engelli yakını olan bir bireyim. Ayrıca engellilere hizmet veren bir kuruluşta görev yapmaktayım. Bu forumdan sık sık farklı konularda bilgiler edindiğim olmuştur bunun için herkese teşekkürlerimi sunuyorum.
Bu sefer ben bir kafamı karıştıran bir soruyu sormak için üye oldum yardım ederseniz memnun olacağım.

Annem iki kardeşim ile başka bir ilde yaşıyor ben başka bir ilde yaşıyorum. Annem %90 oranında ağır engelli statüsünde. Hem 2022 hem evde bakım aylığı alınıyor. Adreste toplam 3 kişi ikamet ediyor ve başka bir gelir yok. (Aylık 200 TL civarında ben destek oluyorum) Kafama takılan sorular şunlar :
* ÖTV indirimi ile araç alabilir miyim ? Başka bir ilde yaşıyor olmam sorun olur mu ?
* ÖTV dahil fiyatı 75-80 bin TL civarında olan bir araç almam 2022 ve evde bakım aylığı için bir soruna neden olur mu ?

Şimdiden teşekkür ediyorum. İyi günler dilerim.

vonali
anneniz adına araç alırsanız 2022 aylığı kesin kesilir. çünkü hanede kişi başına düşen aylık gelirleri 392,49 TL altında olan bir hane sizin söylediğiniz miktarlarda asla araç alamaz. bu aracın gelirini de siz saglamışsınız vs bakmazlar. aylık kesin kesilir.

evde bakım aylıgında ise bu şekilde yüksek meblaglı bir aracın alınması elbette dikkat çeker. zaten araç aldıktan sonra aile ve sosyal politikalar bakanlığı ilmüdürlüğüne bildirmek zorundasınız. onlar araç miktarına bakar hane gelirine bakar. aradaki farkı tespit etmeye çalışır, kafayı yer:) lakin hanede kişi başıa düşen aylık gelir 784,97 TL'yi de aşmadığı sürece bir şey yapamazlar ve evde bakım aylıgını kesemezler. aracı sizin aldığınızı belirtirseniz de sorun çıkmaz. ama her ihtimale karşı yine de annenizin evde bakım aylıgı aldığı aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğünü arayıp araç alacagınızı, tutarını kendinizin ödeyeceğini ve aracı alınca da bildirim yükümlülüğünüzü yapacagınızı belirtip işi sağlama alın.
bunu önermemin sebebi il müdürlüğünün aracın alındıgından haberdar olunca hanede kişi başına düşen aylık gelirle yaşam koşulları arasındaki farkı görüp (o hanenin bu aracı alması imkansız çünkü) boşuna dellenmesini önlemeye çalışmak:)

Öncelikli olarak cevabınız için teşekkür ediyorum. Zaten kişi başı aylık gelir yaklaşık 400 TL'nin altında olan bir ailede en uygun fiyatlı aracın alınması durumu bile mantıken pek mümkün değil. Hem araç ücretinin ödenmesi hem sigorta, kasko, yakıt, yıllık araç bakımı gibi giderlerin karşılanması bu bütçe ile zaten mümkün görünmüyor. O halde bu araç hakkı her halukarda maddi durumu daha iyi olan engelli ailelerine verilmiş diyebiliriz. Ben 2022 maaşının kesilmesi durumunda, aracı zaten indirimli alacağım için bunu aileme kendim ödemeyi bile düşündüm. Lakin bu sefer evde bakım aylığı için bile vay efendim siz bu aracı alabiliyorsunuz diye laf edilir diye düşünmeye başladım artık. Yani devlet tarafından tanınmış bir hakkımız var ama kullanamıyoruz :)

Ayrıca dikkatimi çeken bir husus engelli bakım aylığı ve 2022 aylığı hesaplanırken bir aylığın diğerine gelir sayılıp sayılmama durumu net bir şekilde belli değil anladığım kadarıyla ?
Emekleriniz için tekrar teşekkür ederim. İyi çalışmalar...

kalem hanım bakım parası alan arkadaşım sçh ile görüşmesi neticesinde 55 bin liralık sıfır araç aldı bakım parasında sorun olmadı 3 aylıkta sorun olması saçmalık

Merhaba,
Ocak ayında biz de ötv muafiyetli bir araba aldık. Ve sosyal hizmetler müdürlüğüne evin dışında yaşayan çocuklar tarafından alındığını beyan eden dilekçeyi verdik.Ev de yaşayan sayısı 4. Babam %90 üstü engelli, annem bakım maaşı alıyordu. Babamın maaşı yeni 1300 tl oldu. Evin başka geliri yok. Anca bu ay anneme verilen bakım maaşı 380 tl yattı. Nedenini telefonla arayıp sosyal hizmetler müdürlüğüne sordum.Cevap sistem de gelir artışı görünüyor dediler bu nedenle evde bakım aylığı kesilmiş. Ben de; aracı aldığımız da aracın çocukları tarafından ortaklaşa para toplanarak alındığını dilekçede belirttiğimizi söyledim. Bunun üzerine memure hanım bir dilekçe ile itaraz edin dedi. Biz de bugün durumu izah eden bir itiraz dilekçesi verdik. Bekliyoruz ne olacak.
Bimere de bir yazı yazdık, engellilerin bir araç sahibi olmasının zaruret olduğunu bunu hiçbir şekilde gelir olarak değerlendirilmemesi gerektiğini keza aracın ne yenilebir,ne içilebilr nede giyilebilir bir şey olmadığını belirttik. Engelli yakını olarak har ay en az bir defa acillik durum yaşadığımızı, hastanın ulaşımı için çekilen cefanın dikkate alınması gerektiğini bildirdim. Artık onların insiyatiflerinin cevabı ne olur bilmiyorum.Hakkımız da hayırlısı.
Selamlar

Arkadaşlar her ne kadar hakkımız olsada ÖTV indirimli araç almak her zaman sorun benim komşu da aldı arabayı allalı iki yıl oldu rutin konrolda arabayı görüyor memur bakım maaşını kestiler 2022 maaşını kestiler şimdi uraşıyor bağlatmak için bunlar resmi gelirin yanı sıra birazda mantık yürütüyorlar

Merhaba,
Bugün eve tebligat geldi engelli evde bakım aylığımız kesilmiş. Kesilme nedeni yönetmeliğin 4-c maddesine göre gelir artışı. Tebligatı yazan müdürün telefonunu buldum ve aradım. Önce bana telefonumu nerden buldun dedi ben de google da arattım çıktı dedim. Sonrada kendisine; ötv muafiyetli araba aldığımızı bunun da sizler tarafından gelir artışı olarak değerlendirilip bize bakım aylığının durdurulduğuna dair tebligat yaptınız dedim. Bunu neye göre değerlendirdiniz diye sordum. Önce kem küm etti, sonrada bunun aslında onların değerlendirmesine bırakılmasının yanlış olduğunu söyledi ve yönetmeliğin yakında değişeceğini söyledi. Peki dedim siz nasıl hesap yaptınız dedim; o da ya aslında onla ilgili bir görüş vardı yada genelde orda bu durumun öyle değerlendirilmesi gerek deniliyor dedi. Ben de; bunu nasıl hesapladınız dedim. O da cevap olarak takip edecek yıla kadar hesap ediyoruz dedi. Peki aralıkta alınmış olsa idi durdurma işlemi ocak ayında kalkarmıydı dedim, hayır 12 ay olarak hesaplanır dedi. Ancak bu konuşmaları yaparken onun bunları farazi ve kendi değerlendirmesi ile yaptığını farkettim.
Aslında dediği gibi ne bir genelge ne de görüş yazısı var. Bütün genelgeleri tek tek okudum, bütün görüşleri tek tek inceledim. Dediği gibi bir 12 ay uygulaması yok. Yorumlama üzerinden değerlendirme yapıorlar.
Bana en sonunda itaraz edin dedi.Peki olumlu sonuç çıkar mı dedim, muhtemelen çıkar dedi.
Bu konuyla ilgili yaptığım araştırmalarda BİMER de yapılan bir başvuruda İZMİR valiliğince yazılmış bir yazıya rastladım. Yine bizim formda buldum.

arkadaşlar konuyla ilgili yazı bugün elime geçmiştir aynen akyarıyorum..
TC
İZMİR VALİLİĞİ
Aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü
sayı ................
konu BİMER müracaatınız

28.08.2012 tarihinde yapmış olduğunuz mracaat ilgili birmlerimizce incelenmiştir
evde bakım ücreti komisyon tarafından alınacak kararlara güre işlem gürür özürlü adına araç
almak doğrudan ret gerekçesi olamaz mevzuatta bununla ilgili amir hüküm bulunmamasına karşın eve giren gelirin kişi sayısına bülünmesine akabinde asgari ücretin 2/3 üçünü geçmemesi komisyonların ana kriterlerinden biridir
bilgilerinizi rica ederim.

Yazı yukarda olduğu gibidir.

Ben de bimere yazdım, il sosyal hizmetler müdürlüğünede itiraz dilekçesi verdim.
Cevaplarını bekliyorum. Gelecek sonucu tekrar paylaşırım.

Selamlar

Üst Alt