Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Annem ve anneanneme bakıyorum, evde bakım parası alamıyorum!?

enderaydin

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Sizleri bu siteyi daha yeni keşfettim . en kısa haliyle anneme ve anneanneme bakıyorum okumayı bıraktım .ıkısıde yuzde 98 engellı ve evde 3 kısı yasıyoruz ve ne devletten ne kaymakamlıktan ne de baska bır yolla hıcbır sekılde maddi ya da saglık yonunden bır yardım bulamıyorum . hersey bı yana son raddede oldugum ıcın yazıyorum , burada bılgı sahıbı kısılere mesaj yazdım ama donus olmadı . lutfen evde bakım parası alabılmem ıcın bırısıyle ozel ya da durumu karsılıklı iştiarede bulunabılecegım bı konusma rıca edıyorum . bır yol gostermenızı beklıyorum caresız haldeyım

her ikisinin de engelli raporunda ağır özürlü kısmı evet olarak işaretli mi?
her ikisinin de hastalığı nedir? bir başkasının bakımına sürekli olarak ihtiyaç duyuyorlar mı? şurayı inceleyin bakıma muhtaçlık kriterlerine uyuyp uymadıkları konusunda düşüncenizi söyleyin lütfen: http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
eger A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam bagımlı, en az ikisinde kısmen bir başkasına bagımlı ise bakıma muhtaç sayılırlar.

hanede 3 kişi kalıyormuşsunuz. bu 3 kişinin toplam aylık geliri ne kadar?

sorularımı cevaplayın devam ederiz.

A ,B, C , D bentlerı hepsı tutuyor evınde engellılerınde tum sorumlulugu bende o kadar kı uyku bıle uyuyamıyorum . kesınlıkle muhtaclar engellı raporlarında yuzde 98 yazıyor ve sureklı dıyor ve evet dıyor . tum haklar ıcın max. neredeyse . Evde uc kısıyız ben cok arastırma yaptım ama o kadar caresız kaldım kı suan bıle annem hastanede :S

hane geliri hesapladık ılk basvuruda 680 lira cıkıyor bu durumda 606 tl'yı gecıyor . Asıl sorum su evı olanlar evde o kadar calısanı olup sıgorta yaptırmayanlar bıle alırken benım yasalar ve kurallar cercvesınde alabılmek ıcın hangı gırısımlerde bulunmam gerek ?? lutfen yardım edın

3 kişi 680 eyyi alırsın sen maaşı merak etme

3 kişiye göre hesaplanmış aylık gelir. bu durumda yuksek çıkar tabi. ama her iki engelli de bakıma muhtaç durumdaysa biri 2 kişi sayılacak.bu durumda hanede 4 kişi var kabul edilecek. Kanun bu şekilde diyor. geçen sene değişiklik yapıldı bu konuda.
o yuzden tekrar soruyorum her ikisinin de raporunda agır özürlü ibaresi var mı?

her ikisi d ebakıma muhtaçlık kriterleirne uyuyor mu? başvuru mu yaptınız daha önce evde bakım aylıgı için gelir yüzünden mi reddedildi?

Tam olarak su dedıgınız gıbı evdeki kişi sayısı 4 kabul edılıp ılk muracaat da hesapladık gecıyo 680 tl cıkıyor sonuc . Tum krıterlere uyuyor ıkısıde yatalak mamayla beslenıyor , annemın bogazı delık ve bı cok sey var . Tam olarak agır ozurlu evet yazısıda var . reddetmeyı bırakın bana hıc yola gostermıyolar zaten gecıyo basvurmanızın anlamı yok reddelırsın dedı oradakı kıdemlı memur . Lutfen bana yardım edın melek hanım . kac kısı gordum duydum evlerıne bıle gıtmeden maas baglanan evı olan ınsanlar . artık son raddedeyız

hanede 3 kişi kalıyorlar. ama her iki engelli de bakıma muhtaç durumda oldugundan 4 kişi sayılıyor. siz evde bakım aylıgı için başvurdunuz ve onlar da haneyi 4 kişi kabul ederek aylık geliri hesapladılar. bu hesaba göre de kişi başına düşen aylık gelir 606,95 TL'yi geçti.
bunlar doğruysa yapacak bir şey yok.
evde bakım aylıgında hanede kişi başına düşen aylık gelire bakılır. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçiyorsa evde bakım aylıgı baglanmaz.
siz ne zaman başvurdunuz evde bakım aylıgı için? emin misiniz hanenin 4 kişi olarak hesaplandıgından?
hanedeki toplam geliriniz ne kadar? bir soyleyin ben de hesaplayım. 2022 aylıgı, maaş vs ne varsa yazın.

toplam gelır 2.724.74 4' e bolunce gecıyor 606 tl ' yı . ustumuze hıcbısey yok mama torbaları bıle bı kıra kadar . ayrıca kırada oturuyoruz tamamen son durumdayız . Engellı maası almıyoruz annem emeklı kendısı , anneannemde dedemden dolayı emeklı maası alıyor oda daha dusuk . 4 kısı hesap edilerek bıze daha ılk muracaatda hatta yukardan sef'de geldi konustuk 1 tl gecse alamazsın dedı .

bu bahsettiğiniz gelir ne geliri? bu hesabı siz mi yaptınız? topladıgınız aylık gelirleri tek tek yazar mısınız lütfen?
örneğin 2022 aylıgı şu kadar, emekli aylıgı şu kadar, tarla geliri şu kadar diye.

Annem emekliliğinden : aylık gelir 1.513.74

Anneannem kocasından dolayı emekli : 1.211.00

Maaş bordrosu ek odemelerle beraber net bı sekılde boyle, hesabı ılk muraacattakı memur yaptı . Baska gelır ya da maasımız yoktur

Onun dısında usutumuze hıcbısey yok , ben calısmıyorum ne gelırıım ne sigortam var . VE hastalar cok agır annem ms pegden beslenıyo , tamamen yatalak .

bu bahsettiğiniz 2774 Tl annenizin emekli aylıgıyla anneannenizin dul aylıgı toplamı yani. başka gelir de yok. bu durumda hanede kişi başına düşen aylık gelir 2015 yılı 2. altı aya göre belirlenen gelir sınırını (606,95 TL) geçiyor. böyle olunca bu gelir şartlarınızla evde bakım aylıgının baglanması imkansız. haneye bir kişinin ikametgahını aldırın ve sizle yaşasın. bu durumda hanede kişi sayısı beşe çıkar ve hanede kişi başına düşen aylık geliriniz, belirlenen sınırın altında kalır.
bu zahmete de değer. çünkü iki bakıma muhtaç engelli var ve iki evde bakım aylıgı ücreti ödenecek.

İşte ablacım benimde sana sormak istedıgım bu eve herhangı bırısı oluyormu eger oyleyse ben herturlu zahmete gırerım kostururum . lutfen bana bı yol soyle .cunku gelırı olmayan veya dusuk gelırlı bı akrabamız yok , olsa zaten ben bakmakla yukumlu olup bu kadar hayatımı mahfetmem

akraba olmasını tercih ederim aslında. sonuçta iki yatalak hasta var. saglıkları ve güvenlikleri açısından yabancılar da alınmaz. eger guvendiğiniz tanıdık birisi varsa akraba olması şart değil ikmatgahını size aldırın ve sizle yaşasın. sadece ikametgahını aldırması yetmez sizle de yaşaması lazım. geliri d eolmasın. bu durumda hanede 5 kişi sayılırsınız ve evde bakım aylıgı baglanır.
iki evde bakım aylıgı alırsınız (830,84 TL + 830,84 Tl)
bakıcı olarak sen başvurursun. iki aylık da sana ödenir. bu şekilde hiçolmazsa maddi açıdan rahatlarsın kendini çalışmak zorunda hissetmezsin.
ama tekrar ediyorum evinde iki yatalak hasta var guvenilir ve sorumluluk sahibi biri olsun evine alacagın kişi.

Gecen yazınızı okudum yanı ılla akrabalık statusu gerekmez mı ? Ayrıca eve ıkametgahını aldırdım guvendıgım bı arkadasımı atıyorum okula gıttı ya da dısarıda yanı o an prosedur nasıl ısler ? aydınlatırsanız lutfen

akraba olması şart değil. hanede ikamet etmesi önemli. adresi sizde olacak ve sizle kalacak. elbette okuyorsa okuluna gidecek ya da dışarı çıkacak. önemli olan incelemede o evde yaşadıgının tespit edilmesi. bakıcı olmak için akraba şartı var. bakıcı da siz olacaksınız zaten.
ve tekrar ediyorum guvenilir ve sorumluluk sahibi biri olsun evinize alacagınız kişi. iki hastanızın da hastalıgı dolayısıyla guvenlik açısından buna önem verin.
hanenize alacagınızın kişinin adresi, adres değişikliğinden sonra hemen ADNKS kayıtlarında sizin adresinizde görünmez. ADNKS Sisteminde sizin adreste göründükten bir süre sonra başvurunuzu yaparsınız.

Peki ablacım tüm yol göstermen için tesekkur ederım , soyle soyleyım ben 10 yıldır bakıyorum ıkısıne genclıgım gıttı ve cok uzuluyorum , dusunun bu para ıcın onceden bole bı caba ıcıne gırmedım .Ama soyle bı sıkıntım var sımdı guvendıgım bı ınsanı arkadasımı aldırdım buraya cogu zaman bızımle zaman geciriyor ve kendı aılesının yanınada gıdıyor . mesela eve gelmeden once arıyorlar mı ıncelemeye gelıcez dıye ? ya da bırden geldıler o an evde yoksak ya da arkadasım yoksa ne olucak heep bole dıken ustunde ve denetmenlerın ınsıyatıfınemı bakıcaz bunun bı dengesı, cızgısı , proseduru var mı ? Yanı evde yasadıgının ıspatı nedır ?

denetim yapılacagı zaman haber verilmez önceden.

önemli olan bakıcının bakım hizmetini aksatmaması. sizin sorumlulugunuz büyük. siz bakım aylıgı baglandıktan sonra haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmetinden sorumlusunuz. siz de gunu birlik dışarı çıkabilirsiniz tabi ki. ama bakım hizmetini aksatmamak kaydıyla.

evinizde kalan diğer bireyler elbette dışarı çıkabilir. kalmak için başka yere gidebilir. önemli olan sizde yaşıyor olması. bunu da çevreden sorarlar. zaten sizle yaşıyorsa anlaşılır bu.
benim bahsettiğim şey şu. biri ikametini size aldırır ama arada kalır misafir gibi. bu olmaz. evi siizn ev olacak. yoksa dışarıya yatıya da gider gezmesine de ama kaldıgı ev sizin evdir.
şimdi ben evde bakım aylıgı alıyorum diyelim. elbette oğlum kızım dışarı çıkacak gerekirse akrabalarına gidecek kalacak. ama bilinir ki onların evi burası.
denetimde sadece şu sorgulanır. sonuçta siz evde bakım aylıgı için başvurdunuz. kişi sayısını düzenlemek için bir kişiyi gostermelik mi haneye aldınız? eger değilse kimse size bir şey diyemez.
hanenize alacagınız kişinin ikamet adresi sizde mi? evet.
sizle yaşıyor mu? evet.
eşyaları vs hepsi sizde bu misafir değil elbette ve sizle haneye dahil edilir.

Anladım arkadasımın esyaları ve cogu zaman burada olması dısında , daha fazlasını yapabılecegını sanmıyorum gerçi bu herkes ıcın gecerlı bı durum . Peki tam olarak o ınsanları nasıl ınandırıcam cunku o kadar sure basvuru surucek aylarca beklıcez belkı bosa gıtmesın .

daha başka bir şey yapamazsın ki zaten. ilan mı vereceksin arkadaşının sizde yaşadığı konusunda. sizle yaşasın kafi. bunu kabul ederse sorun yok. ikamet adresini sizin adrese taşımayı, sizle yaşamayı kabul ediyorsa ve sizle yaşayacaksa bu olsun kafi. ispata lüzum yok başka.

başka yolun yok ki. hanede 4 kişiyken bu gelirle evde bakım aylıgı baglanmaz. hiçbir çözümün yok başka.

Komsular zaten ıcler acısı durumu bılıyo onlarada bıraz olsun benı destekleyın demelımıyım :S korkuyorum olucekler dıye o kadar kıyamıyorum kı . bende sasırdım devlettende ınsan korkuyo cunku hep haklı cıkarlar . kanıtla kanıtlayabılırsen . baska bana bı nashıyatınız ya da baska bı sey var mı ınce bı detay ya da konusmama davranıslarıma dıkkat etmem gereken bı durum

öncelikle rahat ol. sen iki yatalak hasta kadına bakıyorsun. yükün ağır. hastalarının hastalıkları aşırı ihtimam istiyor. sosyal yaşamın bile felç olmuştur. kimsenin sana soyleyecek sözü olamaz. komşularına arkadaşının size taşındıgını söylersin.
arkadaşın hem sana yarenlik eder. güvenilir ve sorumluluk biri olursa hiç olmazsa senin açından da iyi olur.

elbetge ölecegiz hepimiz bir gün. bu hayatın gerçeği.

hem maddi açıdan daha da iyi olursan psikolojin de rahatlayacak nefes alacaksın biraz. biraz nefeslenmeye ihtiyacın var senin. sen iyi ol ki o iki kadın da nefes alabilsin.
yok denetimmmiş ne zaman geleceklermiş gerisini düşünme. sen bu kadar her detayı düşünürsen kaybolursun.
sorumluluklarını yap gerisini düşünme. hayatın keyfini de çıkar o iki kadını da hep gülümset.
gülümsemezsen kimseyi gülümsetemezsin.
endişeleri çöpe at. her şeyin çözümü vardır.

gelişmelerden de haberdar et beni lütfen.

Cok tesekkur ederım ablacım ..Sizin bu ıctenlıgınıze tesekkur ederım . ben her adımdan korkar oldum .dedıgınızı deneyım . pekı bu surecı hızlandırmamın bı yolu var mı yanı bı basvuru 6 ay bıle sonuclanıyo nasıl yaparım ?

önce hanede 4 kişi olun. bunun için arkadaşınız adres taşıma işlemlerine başlasın.
ADNKS sisteminde sorgulama yapın sonra:https://adres.nvi.gov.tr/Pages/Bildirim/Dogrulama/YerlesimYeriDogrulama.aspx
arkadaşınızın adresi ADNKS kayıt sistemizde sizin adreste gorunuyorsa sonra evde bakım aylığı için aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne gidip başvurunuzu yapın.
başvurunuz alındıktan sonra bakım hizmetleri değerlendirme heyeti hanenize gelecektir. bu süre hakkında bir şey diyemem. çünkü sıraya alınacaksınız ve yogunluga göre ne zaman gelirler bilemeyiz.
degerlendirme heyeti geleceği zamanı soylemez. ama siz zaten çoğunlukla evde olacaksınız. sorun çıkmaz.
tüm iş ve işlemlerin ne kadar süreceğini bilemem. başvuru sırasında iki yatalak hasta oldugunu ve sizin zor durumda oldugunuzu söylerseniz belki yardımcı olup süreci hızlandırmaya çalışırlar. sorunlarınızı paylaşın onlarla. kimse sizin yaşadıklarınızı hafife alacak pozisyonda olamaz zaten. evinizde iki agır hasta var.

Cok ıyı nıyetle yaklasıp yardımcı oldunuz tesekkur ederım ablacım . hepsını harfıyen yapıcam . Bi de sosyal hızmet uzmanına danısmıstım sunu dedı:Eger annenın ıkametgahını baska yere alırsan anneanne ve sen ıkı kısı olur 1.211 tl gelır 2'ye bolunur ve tek maas alabılırsınız . Bu konu hakkında ne dusunursun ablacım ?

bu da olabilir tabi. ama annene kim bakacak peki? nereye taşıyacaksın? orada ona bakacaklar mı?

ıste anneme kımse bakamaz o gostermelık olabılır geldıklerınde mısafır dıyebılırım olmazmı kı ? ya da annem bende zaman zaman kalamaz mı denetımcıler geldıgınde gorebılırler , mesela sımdı gelseler hastanede goremezler yanı bu ısın tutarlı yanı ne olur ?

olmaz. ikameti başka yerde ama sizle yaşıyor çünkü. bu da tespit edilir.
bir insanın bir yerde yaşayıp yaşamadıgı anlaşılır mı sorusunun cevabı da burada işte. ikametini başka yere taşısan da onun sizle yaşadıgı bilinir.çünkü sen sizle yaşadıgını sadece ikamet adresini taşıdıgını bilirsin. gerçek aşikardır her zaman. hanene alacagın kişi sizle yaşarsa işte hiç terdedutun olmasın anlaşılır derken bunu kastettim.
hastane olayı farklı tabi. bu da anlaşılır. anneni başka adrese taşıp başka yerde bırakarak böyle bir riske atma bence.
ha boyle anneni götürebileceğin bir akraban varsa gelsin sizle kalsın.

Ole bı akrabam yok cok denedım ama hepsının gelırı var ve uzagız tum akrabalar

Kardes Allah yardimcin olsun ben okurken daraldim...
Melek hanim Allah sizden de razi olsun valla herkese çok hızlı şekilde cevap vererek yardimci olup aklımızda ki sorulara ışık oluyonuz saolun

Üst Alt