Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Annem ve babam SGK emeklisi. Kızkardeşim ve ben nasıl, ne şekilde aylık alırız?

nurdeniz35

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Babam mart 2006 da annem de şubat 2018 de vefat etti. İkisi de SGK emeklisiydi.
Ben 30/03/2018 de işten çıktım. Dikkatimi toplayamadım. Kızkardeşim ve ben ayrı evlerde yaşıyoruz. o boşanmış ve yalnız yaşıyor. Ben bekarım ben de yalnız yaşıyorum. Kızkardeşim Annem babamın maaşını da aldığı için maaş almıyordu. Annem ölünce başvurdu ve nisanda 7268 lira toplu ödeme ve 1330 lira ile aylık almaya başladı. Ben önce edevletten başvuru yaptım. Sonuç çıkmayınca İzmir SGK ya gittim. ANkara yı aradım. en az on tane numara verdiler tahsis numarasına göre hiçbiri de açılmıyor. Değişik gün ve saatlerde sürekli aradım yanıt. yok. 170 i aradım. ondan da ses kaydı çıkıyor nereyi tuşlasan. Kasımda evrak yolladım. Annemin ve babamın evraklarımı başvuru sürecimi anlatan birde not koydum. Babamın maaşını kardeşimle bize pay etmişler annemin maaşını vermemişler. bana da 5759 birikmiş (içinde 1000 lira bayram, 995,70 ocak maaşı, 100 de iyileştirme farkı) hangi tarihten ve ne kadardan bağladınız bu hesap hatalı dedim. Ankara SGK izmire, İzmir Ankara maaşı göremiyorum diye yollayıp duruyorlar.

Kısacası

Biz birimiz anneminn birimizde babamın maaşını tam olarak alamaz mıyız? Ne yapmamız gerek?

Şimididen teşekkürler.

Hak sahibi iki kişi Ufukalp kıza anneden pay verilmemiş, babanın maaşı iki hak sahibine verilmiş.

@nurdeniz35
@Aybala
4A sigortalısı iken ya da SSK statüsünden emekli iken vefaat eden anne ve babanın her ikisinin maaşı da olduğu gibi paylaştırılmaz.

Bekar/dul, çalışmayan ve kendi çalışmalarından dolayı sosyal güvenlik kurumlarından gelir/aylık almayan kız çocuklarına her iki ebeveyninden de aylık bağlanır, ancak bu; yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın ise yarısı esas alınarak paylaştırılır.

Ayrıca ölen anne babanın maaşının paylaştırılması demek maaşın tamamının ikiye bölünmesi demek değildir.

Hak sahibi dul ve yetim iki kişi ise ikisinin toplamı maaşın %80 ini aşamaz. İki yetimin aylık bağlama oranları %40-%40 şeklinde olacaktır.
İkinci aylıkta ise bu, aylığın yarısının %40 ı şeklindedir.

Ufukalp, yani anneden %40 %40
Babadan %20 %20 oluyor
Sonda dediği olur mu?
Kısacası

Biz birimiz anneminn birimizde babamın maaşını tam olarak alamaz mıyız? Ne yapmamız gerek?

Aybala
Hangisi yüksek hangisi düşük bilmiyoruz.
Yüksek olan %40-%40, düşük olan %20-%20 diyebiliriz.
Hayır altta dediğiniz gibi olmaz, o zaman ikisi de tam alınmış oluyor.

Demekki kızın ikisinden pay aldığını bilmiyor (annemden maaş verlmedi) dediğine göre.
Not:tecrübeli olduğunuz konularda isminizi etiketlerim. Sağolun

Teşekkür ederim Ufukalp Bey.
Biz hangisi yüksek bilmiyoruz. Evrakları tam yolladığım halde annemin maaşından hiçbir şekilde bağlanma yapılmamış. Ayrıca ben 10 mayıs 2018 de başvuru yapmıştım. Evrakları yolladım. Yine de babamın maaşını da hatalı hesapladıklarını düşünüyorum. İtiraz dilekçesi, hatalı hesaplandığına dair bir form verdiler sigortadan bunu doldur yolla dediler onu ve de annemin evraklarını tekrar yollayacağım.
Bakalım sonuç ne olacak.

Üst Alt