Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Annem vefat etti. Bakım aylığını almaya devam edebilir miyim?

enderaydin

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
annem vefat etti ve ben anneannem ıle ortada kaldım . evde bakım parası alıyordum . eve gelmezlerse bır kac ay kendıme gelene kadar alsam . ne olur ablacım Kalem abla karsılıklı ozelden konusabılırmıyız lutfen cok kotuyum

kardeş başınız sağolsun kuruma bildirmeseniz ölün tarihinden sonra kac ay cekmişseniz faiziyle alırlar

enderaydin ablacım başın saolsun:(

sen bakıcı mıydın ablası? annen bakıma muhtaç engelli miydi?
yani sen annene baktıgın için bakım aylığı mı alıyordun?
detaylı bilgi istiyorum senden.

ben bakıcıydım ıkısede yuzde 100 engellılerdı , palyatif hastalardı ablacım. ben anne ve anneanneye bakıyorum. yıllardır annem olunce maası gıttı ve sadece anneannemle kaldım hıcbırseyımız yok. ve ben bu parayı almak zorundayım.bılıyorum faızıyle alıyorlar gerı ama .

bazende kyk ıle af cıkıyor . ınsanlar yıllarca alıp bır sorumluluk tasımuyor. ben tum mevzuata ve hesaplamalara hakımım. ama senın gıbı bır ablanın bana yol gostermesı ya da bana bılgı vermesı lazım . cok buyuk yıkım ıcındeyım . son ıkı yıldır tum devlet buyuklerıyle herkesle gorustum donup bakmadılar ve ustune sımdıde bu hayatta ortada kaldım . erkek evlad oldugumdan maasda kalmadı ev araba hıcbırsy yok :(

@enderaydin ablacım affa sakın bel bağlama. ben bildim bileli evde bakım aylığı için ilk defa geçen sene 27 Ocak 2017'de af çıktı. ondan önce hiçbir şekilde af çıkmadı.

annen bakıma muhtaç engelliymiş. bu durumda vefatından itibaren en geç 15 gün içinde annenin vefatını evde bakım aylığı aldığın aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmek zorundasın. aksi takdirde hakkında hukuki işlem yapılır. annenin vefat ettiği tarihi takip eden evde bakım aylıklarını almaya devam edersen (il müdürlüğü vefattan haberi olmazsa şayet) faiziyle birlikte senden geri isterler hepsini. bu yükün altına girme, kaldıramazsın, işini daha zorlaştırırsın.

unutma, ninen için de evde bakım aylığı alıyorsun. eger borç çıkarsa ve borcu ödemem dersen bile ninen için aldığın evde bakım aylığından tahsil ederler her ay. bu iş başını çok ağrıtır.

o yüzden en kısa sürede annenin vefatını il müdürlüğüne bildir. onların geç öğrenmesi ve aylığı almaya devam etmen senin aleyhine olur.

şu an hanede kaç kişi kaldınız? ninenle sadece sen mi aynı hanede yaşıyorsun? ninen için aldığın evde bakım aylığından başka bir geliriniz var mı?

evde 2 kısı kaldık ve anneannemın cok duusuk bır maası var olen esden dolayı. ama oda yatalak ev kira ve hıcbırseye annem varken bıle yetısemezken .sımdı sınırın bıle cok altındayız . eger tek maasa dusersek sımdılık ıkıye bolundugunde kurtarıyor. tek bakım parası alabılırım .ama bu sadece kıraya gıdıcek ımkansız bu denlı agır sartlara yetmesi. ve onumuzde temmuz zammıyla kesın gecıcek cok az farkla kurtarıyor o tek maas alma mevzusuda .!

anlıyacagın ablacım benım annem cok ıyı bırıydı ve bu sartlarda .ya tutarsa dıyıp karavanaya kendımı atmaktan baska carem yok en azında temmuza kadar . :( bılıyorum dedıklerınız tek tek yazıyo sozlesmede :S boyle bısey yapmak asla benım harcım ya da yuzsuzlugum degıl . calısmaya da gıdemem hem anneannemden dolayı , hem vasıfsız bırı olarak mumkun degıl hemen bırsey bulmam. sızce 6 ay alsam ve sonra ben kestırıcem desem ne olur . ya da baska bır secenek yol :S

ablacım bılıyosun bu ulkede kız cocugu olsam annemın maasını alırdım. erkegım dıyede verılmıyor . hersey cıfte ve adaletsız :S ortada kalmam , annemı kaybetmem ve bır acı daha benı beklemesı cok acı ve caresızım ! .

@enderaydin önce bir sakin ol ablası. sana bu sözü söylemek biliyorum bir şey fark ettirmeyecek. henüz acın taze. ve ruhun yorgun.

buradan da sohbet edebiliriz. ninen eşinden dolayı ne kadar aylık alıyor? yani ninen, ayda ne kadar dul aylığı alıyor?

1,521,29 + 60,85=1582,14 / 2 kişi =791 bu durumda alıyorum tek maas . ama bunlar gıderlere yetecek rakamlar degıl .

ablacım boyle seyler demek asla hosuma gıtmıyor ama . 6 ay daha alıp sonra kestırmek ıstıyorum desem ve anlamazlarsa ne olur . bılıyorum arastırılırsa farkedılır . ben ulkenın basındakı 2-3 kısıyle eslerıyle hepsıyle gorustum . bana oduller verdıler . bız senın gıbı evlat gormedık dedıler .bunlar umrumda dahı degıl . ama hıcbır yardım , kolaylık veya benı okutma veya bıyere yerlestırmede bulunmadılar . sımdı annemde vefat edınce ben cok yıkık ve resmen ortada kaldım .

@enderaydin nineni bakım evine yatırmak ister misin ablası? bu durumda ninenin bakımevi ücretini devlet öder. sen de çalışma fırsatı bulabilirsin. annen yeni vefat etmiş.

sanırım gençsin. vefatın ardından bir de bu acıyla ninene bakmakta zorlanacaksın. uzun zamandır ikisine bakıyordun zaten. bir de annenin vefatı senin psikolojini darmadağın etmiştir. giderlerini de karşılayamayınca bunların üstesinden gelebilecek gibi değilsin.

ablan olarak sana tavsiyem kendini toparlayana kadar nineni bir bakım evine yerleştirmen.
ne dersin?

kaç yaşındasın sen ablası?

ablacım 29 yasındayım. ben asla bakımevlerıne vermem bugune kadar orada donen oyunlar , komplıkasyonlar , deneyımsız ınsanlar . ıcı bombos o rehabılıte yerlerının. bunca yıllık cabamı cope atmıs olurum.ve suan konjuktur geregı benı ıse almaz hıcbıryer . burada anlatamadıgım seylerden dolayı o yuzden ozel demıstım. yanı bunlar benım ıcın bı secenek degıl . bılıyorum dırek su demek ıstemıyosun ama .ben ne yapmalıyım sence belkı tutarmı demelıyım ablacım yoksa ?

@enderaydin ablası ben bir şekilde kısa sürede il müdürlüğünün annenin vefatından haberdar olacagını düşünüyorum. hadi diyelim ki haberdar olmadılar sen de evde bakım aylığını almaya devam ettin. 6 ay aldın diyelim. bu faiz ve gecikme zammı olmadan bile 6510 TL borç demek. buna faiz ve gecikme zammı da eklerler.

oyle vermem diye de kurtulamazsın. dediğim gibi o parayı senden bir şekilde tahsil ederler. olmadı ninen için yatırılan paradan tahsil ederler her ay. sen 6 ay vakit kazanayım sonra düşünürüm diyorsun ama işi daha çıkmaza da sürükleyebilirsin. bunda annen de olmadığı için ninenle ugraşacaksın. prikolojin bozulacak borç kaygısı yüzünden vs.

başa gelece olanı ertelemek senin hayatını kolaylaştırmayacak ki. giderlerin neler bilmiyorum ama bu durumda evde bakım aylığı ve ninenin aylığıyla idare etmeye çalışmaktan başka şansın yok.
kaldı ki il müdürlüğü 6 ay haberdar olmaz diye bir kural da yok.

madem ninene sen bakmak istiyorsun tamam bak. ama annenin vefat haberini il müdürlüğüne en kısa sürede bildir. bunu yapmaktan başka seçeneğin yok zaten.

yalnızlıgımdan cıkıs arıyorum . bılıyorum net ve kesın yapmam gereken bu .:( pekı bana devlet ya da bulundum durumu nasıl cozume kavustururum. evde bakım parası dısında ablacım ?

enderaydin ablacım öncelikle yalnız değilsin. ne zaman sohbete ihtiyacın olursa buradayım ben.
öncelikle anneciğinin vefatını il müdürlüğüne bildir. oraya gittiğinde acının buyuk oldugunu ve ninene de baktıgını ama ruhen kötü olduğunu söyle. bu konuda onlardan yardım ve destek iste. özellikle gün içinde ninene bakabilecekleri yatılı olmayan bir yer var mı öğrenmeye çalış. arada sırada bu günlerde nineni kısa süreliğine günlük bırakabilirsen toparlanman daha kolay olacaktır. bundan dolayı da ninen için aldığın evde bakım aylığı kesilmez. onlarla öncelikle bu konuyu konuş. psikolojik destek de al. ama en önemlisi bir kaç saat bile olsa kendine zaman ayırabilmen. kendine baktıgın zaman nine de bakabileceksin. ama kendim bitersen ninene de faydan olmaz.

il mdüürlüğünden arada birkaç saat da olsa nineni bıarakbileceğin yer olup olmadıgını öğrenmeye çalış.

kendini kötü hissettiğin zaman bu seçeneği değerlendirirsin dinlenirsin hiç olmazsa.

maddi açıdan yapabilecekleri bir şey yok. ninen dul aylığı alıyor. evde bakım aylığı da alıyorsun. 2 kişi olunca maddi yardım yapmazlar. ama en azından aklından geçen her şeyi sıkıntılarını konuşabilirsin. belki sana seçenek sunabilirler ve belki destek olabilirler. sonuçta yaşlı bir ninemize şu genç yaşta bakıyorsun. sen bakmadığın takdirde devlet bakmak zorunda. onların da işini kolaylaştırıyorsun.
ama şu süreçte sana destek de lazım. bu desteği iste onlardan.
gelişmelerden de haberim olsun.

ninene bakamayacak durumda olmadığını söyleme ama. sadece annen yeni vefat ettiği için haliyle acının büyük olduğunu, maddi açıdan da zaten sıkıntıların oldugunu kısa süreli de olsa her açıdan destege ihtiyaç duydugunu söyle. hayatını şu süreçte kolaylaştırabilecek ne varsa -kısa süreli de olsa- sana iyi gelecek çünkü...

enderaydin unutmam ablası. hep aklımda olacaksın.
sana hayatını kolaylaştıracak, yükünü hafifletecek, yüzünü güldürecek ihtiyacın olan tüm güzellikleri diliyorum. Allah yar ve yardımcın olsun, seni tez elden esenliğe çıkarsın inşallah...
müzik bahçemden şu hediyemi kabul et lütfen..
Toranj: https://www.youtube.com/watch?v=R2vCW345qho

Başınız sağolsun. Allah sizinde hepimizin de yardımcısı olsun

herşey tamam da benim burada anlamadığım bir nokta var ninenin maaşı 1582TL birde ninenden dolayı bakım maaşı alıyorsun 1085TL onu desek 2600TL bu para iki kişiye yeterli olmazmı bu kadar sizi çaresizliğe iten nedir yani vefat eden annenizin maaşını almaya devam edip bildirmemeye iten başka sebepler olmalı

Kalem

karşılıksız, beklentisiz iş yapan Yaptıkları işin karşılığını yalnız Allah'tan bekleyen ve Allah'tan gelen her şeye razı olmuş Allah bizleri KALEM ( MELEK) abladan mahrum bırakmasın. enderaydın baya ısrarcı ilahi maaş alacağım diyor konuyu yetkili mercilere bildirmekle yükümlüsün. haksız yere para almak hoş değil acın ne olursa olsun borcun yükün ne olursa olsun dürüst olmak zorundasın. melek abla dediği gibi nineni bırak bakım evıne .

kendi iş bul çalış 29 yaşında bir insansın ölenle ölünmüyor hepimiz öleceğiz . adli sicil kaydın sabıka durumun varsa da iş kur gerekli yerlere iş yerleşimi yapıyor veya bazı yerler iş veriyorlar Allahın rahmeti geniştir alın teri para bambaşka birşeydir unutmayalım İnsan için ancak çalıştığı vardır. başınız sağ olsun Allah annenize rahmet etsin

bu yuzden ozelden konusmak istedım. kolay gelıyor di mi . ben eskı mıllı takım sporcuyusum. tıp fakultesı bıraktım . 10 senedır hıc uyumadan 2 palyatıf hastaya bakıyorum. tum dusunduklerınızı onerılerınızı bende etut edebılıyorum .. buradakı olay benım bunca yıl bu surecı herseyı kaybederek sevgı uzerıne yapmam . baskaları ahkam kesmesın ben ıyı dusunenlere teseekkur ederım.

@Kalem ablacım hakkını helal et tesekkur ederım .bana kımse adaletten ondan bundan bahsetmesın . baska sebeplerden kastım . bıseylerı bugune kadar ıdare ettım . ancak bıktım artık bu ulkedekı herkese ımtıyaz tanınıp benım gıbı gercek sıkıntılarla yuzlesıp yok olan ınsanlardan olmak gucume gıdıyor . ben sadece cumhurbaskanıyla gorusmedım . herkesle gorustum hepsı cıkarını , kotasını dusunuyor. vıcdanen her dusuncemde emın oldugum cok yon var.

bugune kadar annem her kosulda aspire olurken . ms, epilepsi , bogazda delik ( töf ) , yuzde 100 engellı olmak , entübe olma , septik şoktan cıkamayıp sepsisle asırı stenor verılıp kalbı durduruncaya kadar kaldıgımız caresızlıkler ve bası yarası bıldıgınız kocaman bır delık .

asla ama asla oradan bırılerı yasadgını zor sanmasın . burada herseyı anlatıcak halım yok . ama ben her devlet ve sosyal vakıflarla gorustugumde bıle bana su ulkude senın gıbı cırpınan ve gercekten hıcbırsey beklmeden cırpını su sartlarda tek basına erkek evlat olarak kımseyı gormedık dedıler . bunun bende bılıncındeyım . lakin herkes ıcı bos ve aylık 10.000 tl maas alan sıstem ıcerısınde .

bızı ve benım cıglıklarımı duymadı . donen pıslıklerı , kayırmaları herkes bılıyor. ben hakettıgım yerı hıc gormedım .cunku toplumda asla olmayan bır savasın ıcerısınde kaldım .. kalem ablacım tesekkur ederım tekrar .insanlıgından oturu .

ayrıca lutfen duzgun okuyun . ben annemın maasını almıyorum .!

annem vefat etti . evde bakım parasını kestirdim

Herşey sistematik olarak halledilmiş devlet kanalında . haberin olsun [FONT=sans-serif]@[/FONT]Kalem ablacım . yapacak birşey yok

Yani annenin öldüğü sisteme düştüğü gibi bakım parasini kestiler öylemi

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@enderaydin yani annenin vefatından il müdürlüğünün haberi oldu. böylece evde bakım aylığı da kesildi.

böyle bir şeyi tahmin ediyordum zaten. o aylık zaten kesilecekti ablası. en azından borç söz konusu olmayacak.

evet . ben zaten dayanamadım bılıyorlar benı anlattım herseyı . el mahkum arada sıkısıyorum ıcıme sınmedı Kalem ablacım .

@enderaydin sağlık olsun ablacım.

şimdilik bir şey düşünme. borç morç bir şeyi kafana takma. acın daha taze. anneni yeni kaybettin. once kendine bak. acını yaşa ve rutin yaşamına devam etmeye çalış.

kendini toparladıktan sonra borçlarını vs düşünürsün. ben her şeyin üstesinden geleceğine inanıyorum. ama dediğim gibi acılarımızı da yaamamaız gerekir mutlulukları yaşadığımız gibi... hiçbir acı bir bedende ömür boyu kalmaz. kalıcı misafir değildir acılar. biraz kalır ve sonra çeker giderler.

kendini toparladıktan sonra yavaş yavaş çözümler konuk gelmeye başlar sana. bir ucundan başlarsın sorunların, bir bakmışsın ki hepsi çözülüyor yavaş yavaş.

yarını düşünme. kendine bak, kendini kolla ve umuda sarıl kafi...

tesekkurler ablacım. bugune kadar zaten bole geldım . tek uzuntum tek basınalıgın yolcusu olmak .. saglıklı ol hep inşallah Kalem ablacım.

Üst Alt