Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Anneme 2022 ve Evde Bakım aylığı almak için başvurduk. Araç alırsak ne olur?

Paramedic

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merahaba arkadaşlar.

Annemin sağlık problemleri dolayısı ile %95 engelli raporu bulunmaktadır. Bizde bu rapor ile araç almayı düşünüyoruz. Annem en ufak kardeşim de kalıyor ve bakımını bütün ihtiyaçlarını (manevi olarak) o karşılıyor. Anneme özürlü maaşı ve kardeşimin de bakım ücreti alması noktasında müracatta bulunduk. Ancak aklıma takılan bir sorun araç alma noktasında kafamı kurcalamaktadır.

Sorumun cevabını forum sayfasında bulamadım veya var fakat ya ben görmedim yada tam olarak anlayamadım malesef. Bu nedenle sorumu sizlere yine sormak ve sizden ricam net cevaplar almak istiyorum. Sizlerin vereceği cevap neticesinde ise aracı alıp almama kararını vereceğiz.

1) Alacağımız aracın maksimum fiyatı ne olmalı ki annemin alacağı aylık kesilmemeli. Annemin herhangibir ek geliri sgk durumu veyahutta babam üzerinden bir geliri yok.Annem ve babam Kardeşimin sigortasından yararlanıyor. Kardeşim ise asgari ücretle çalışıyor.

2) Maaşın kesilmemesi için Anneme alınacak araç parasını hibe veya bağış olarak göstere bilirmiyiz ? Bu durumda ne gibi sorunlar ile karşılaşa biliriz.

Bu iki konuda yardımlarınızı bekliyorum.

Saygılarımla...

Araç aldığınızda iki kuruma da bildirim yapmalısınız. Araç aldığınız tarihte halen maaşlar bağlanmamış olursa nasıl bir işlem yaparlar bilemiyorum. Ama araç aldıktan sonra özellikle 2022 için bildirim yükümlülüğünüzü üzerinizden atmış olun kuruma bilgi vererek, onlar sizi yönlendirirler ve bilgi verirler size.
Engelli maaşı yani 3 ayda 1 ödenecek 2022 için araç rayiç bedelinin 120'de 1'ini gelir olarak eklerler. hibe olması farketmiyor.
Evde bakım aylığı için yalnızca araçtan gelir elde etmeyecek olmanız yetiyor aslında ama her il farklı işlem yapabiliyor, bunu araç almadan önce ilinizdeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne danışırsanız iyi olur.

Kelebek; Yorumlarınız için teşekkür ederim. Araç muhtemelen aylık bağlandıktan sonra alınacak. Ayrıca sizin ifadeniz ile '' Engelli maaşı yani 3 ayda 1 ödenecek 2022 için araç rayiç bedelinin 120'de 1'ini gelir olarak eklerler'' bunu biraz daha açıklarmısınız acaba. Benim söyleminizden anladığım alacağı aylık ücret alınacak aracın fiyatı değerinde düşecektir. Doğrumu anlamışım acaba ? Ayrıca bu soruları hangi kurumlara sormam gerekiyor.

Alınacak aracın rayiç bedelinin 120'de 1'i diğer gelirlere eklenir. Yani sadece asgari ücret alınıyorsa örneğin, + rayiç bedelinin belirlenen kısmı eklenir. Yeni gelir bu olur ve tutarı kişi sayısına böldüğünüzde 270,23 TL'yi geçmemelidir. Geçerse keserler 2022 maaşını.

2022 için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na,
Evde bakım aylığı için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne danışmalısınız.

Üst Alt