Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Anneme yaşlı aylığı başvurusu yaptık, reddedildi. Ne yapmalıyız?

babacan654

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
ablamın engelli maşınıda kestiler napabilirim lütfen yardım reddedildi/Feshedildi (Diğer Aylık/Yardım Alma Şartlarını Sağlamama Nedeni İle yazıyo edevlette

evde kişi başı gelir 480 lirayı geçtimi vermiolar yada kesiolar

sadece ablamın engelli maşı var gelir olarak annem babam resmi olarak ayrılar şuanki oturdukları ev babamın üzerine babam ve benim ikametim başka yerde eve gelen denetmen biraz ters davranmış ablamın saglam oldunu söylemişoysaki ablam yuzde 80 zihinsel engelli raporu var tek başına dışarı çıkamz banyosunu yapamaz yedigi içtigi şeylerden içtigi sıgaradan korkan bi insan.

babacan654
bu anlattıkların arasında aylık kesmesini gerektirecek bir durum yok.
sana yardımcı olabilmem açısından şu sorularımı cevapla madde madde lütfen:

1) ablan kaç seneden beri 2022 aylığı alıyor? 18 yaş üstü mü?
2) ablanın SGK kaydı var mı?
3) ablana nafaka baglandı mı?
4) annen için 65 yaş üstü yaşlı aylığına ne zaman başvurdunuz? başvurduğu sırada annenle baban evli miydi?
5) babanla annen boşanmışlar. annene nafaka baglandı mı?
6) babanla sen ayrı hanede oturuyormuşsunuz. bu göstermelik mi? yani ikametiniz ayrı hanede olup aslında annenlerle yaşıyor olabilir misin? sen çalışıyor musun?
7) babanın maddi durumu nasıl? ablan ve annene aylık ne kadar maddi yardım yapıyor?
8) hanede sadece ablan ve annen mi kalıyor? hanede kaç kişi var? başka kalan varsa hepsinin malı mülkü varsa yaz (araç,ev,tarla vs)
9) ablan için evde bakım aylığı alıyor musunuz?

bu sorularımı cevapla devam ederiz.

ablam 25/05/2000 tarihinden buyana maaaş alıyo
sgk ya bir gün bile kaydı yok abla zaten tek 1 günü olsa malulen emekli olacaktı malesef sgk sı hiç yok
nafakada yok anneme yaşlılık maşı içinde başvuralı yaklaşık 10 gün oldu annem babam yaklaşık 15 senedir ayrılar
lakin aralarında medeni bi yaşantı var ablamı annemi görmeye geliyo annem nafaka almıyo ben çalışıyorum abla birde
kendime ait evim var kırada babamın emekli maşı var fakat babam biraz ters insan anemle anlaşamıyolar yani maddi yardımı
olmuyo diyebilirim aldı maşı kendine harcıyo günü birlik bi insan her gün içer alkolik çok kavgaar ettik abla benim bileklerim kesildi
çok varideler atlattık sonuçta iyide olsa kötüde olsa babamızdır.hanede ablam ve annem kalıyo bazen benimde kaldıgım oluyo
ben ankara dışında çalıştıgım için adresim başka bir beldede kardeşimin yanında babamın adreside orda fakat babam alt
katta kalır çogu zaman halam vefat edince halamın oglu orda oturmasına musade etmişti.ablam içinde evde bakım aylıgı almıyoruz abla

babacan654

sorun şimdi anlaşıldı.

babanın ikamet adresi ablanla annenin oturdugu hanede mi?
ikamet adresi ablanlarla ama kendisi alt katta kalıyor (ayrı hanede yani) öyle mi?

babanla annen resmi olarak boşandılar di mi? mahkemenin verdiği bir nafaka kararı var mı peki?

hayır abla babamla benim hıkametim diger kardeşimin evinde babam daha önceleri başka bi yerde kalıyodu onuda yanımıza aldırdık ama çogu zaman annemle ablamın oturdu evin altındaki dairede kalıyo orası halamın evi halam vefat edince halamın çocukları orda kalması için musade etti babam annem resmi olarak 15 20 senedir ayrılar nafaka yok abla

babacan654

babanın ikamet adresi farklı yerde yani. annenlerle yaşamıyor. mahkeme kararıyla verilmiş bir nafaka yok.
send e annenlerle yaşamıyorsun.

buraya kadar aylık kesilmesini gerektirecek bir durum yok. her şey dediğin gibiyse.

ablanın aylığı hangi tarihte kesildi? e-devletten baktınız mı hiç? aylık kesilme gerekçesi olarak ne yazıyor?
vakfa sordunuz mu ayrıca aylığın niçin kesildiğini?

babanın aylık geliri ne kadar?

reddedildi/Feshedildi (14/09/2018) (Diğer Aylık/Yardım Alma Şartlarını Sağlamama Nedeni İle) yazıyo evett abla alt katta kalıyo çogu zaman
ihamet adresi aynı yerde deil bende sıkıntı olmasın dıye 5 ay önce aldrmıştım adresimi vakıfa daha soramadım araya hafta sonu girdi. babamın şuan sadece emekli maşı var gelir olarak 1500 yada 1600 tl gibi

babacan654
sen mi adresini beş ay önce taşıdın? daha önce ikamet adresin annenlerle miydi?
ayrıca annen ve ablan üstüne mal mülk var mı? araç,tarla,ev vs?
oturdukları ev kimin üstüne? kira veriyorlar mı?

ablan ve annenin aylık harcamaları ne kadar?

ek bilgi:

ablanın gelir hesabı: hanede 2 kişi var. iki kişinin tüm aylık geliri (ve varsa malı mülkü de hesaba katılır) toplanır ikiye bölünür. sonuç 483,64 TL altındaysa aylık baglanır. aksi durumda baglanmaz.

annen 65 yaş üstüymüş ve 65 yaş üstü yaşlı aylığı hesabı: annen boşandığı için sadece annenin gelirine bakılır. annenin üstüne mal mülk varsa hepsi dahil edilir. eger sadece annenin (ablan dahil edilmez) aylık geliri 483,64 TL altındaysa 65 yaş üstü yaşlı aylığı baglanır. ama aksi durumda baglanmaz. 65 yaş üstü yaşlının geliri eşi yoksa, bire bölünür.
örnek annenin aylık geliri 500 TL ise kişi başına düşen aylık gelir 500 TL'dir. ikiye bölünmez.

her ikisi için de bu hesap yapılırken aylık harcamalar da dikkate alınır.
yıllık harcamaların aylık ortalaması eger geliri geçerse aradaki fark gelire eklenir.

diyelim ki aylık gelir: 400 TL

harcamaların aylık ortalaması 500 TL
bu durumda aylık gelir 500 TL kabul edilir.

gelir hesaplanırken yıllık gelirin aylık ortalaması esas alınır.
harcamalar hesap edilirken, yıllık harcamaların aylık ortalaması hesaplanır.

bu şekilde sana genel bilgi vereyim ben.

evet yaklaşık 5 ay falan oldu adresimi aldıralı daha önce annnemlerle beraberdim fakat ben daire aldım ve şu an kırada kıracım 2 aya kadar çıkacak yani oraya taşınacam temelli ablamın üzerine bişi yok annemmmin sadece 7 kısseli babasından kalan bi arsa var üzerine memlekette
fakat burdan hiç bir geliri yok oturdukları ev babamın üzerine ablamla anneminn aylık harcamaları 800 civarı

pazartesi gidip ögrenecem neden kestiklerini abla bide bunun için borç falan çıkarmazlar dimi şuan annemin yanındayım haberleride yok üzülmesinler diye söylemedim. bu durumu düzeltmenin bi yolu varmı

babacan654
hayır, borç çıkartmazlar.

anladığım kadarıyla sen annenlerle yaşıyorken gelirin de vardı. bu esnada demek ki sosyal incelemeniz yapılmış. daha sonra da vakıf mütevelli heyeti ablanın muhtaçlıktan çıktıgı yönünde karar vermiş.
sen vakfa git, işinin şehir dışında olduğunu, taşındığını söyle. ablanın tekrar aylık başvurusunu yap (ablanın vasilik kararı varsa vasilik kararı yanında olsun, yoksa noterden vekaletname ile başvuru yapabilirsin)
ama vasilik kararı ve vekaletname yoksa başvuruyu sen yapamazsın ablan yapmak zorunda.

annene gelince. annenin üzerine arsa hissesi varmış.
yönetmelik gereği arsanın rayiç bedelinin 240'ta biri hesaba dahil edilir. şu şekilde hesaplanır:
arsanın rayiç degerinin 240'ta biri hesaplanır. annenin hissesine düşen miktar annenin gelirine dahil edilir.

sen vakfa gidip aylık kesilme gerekçelerini öğren ve duruma göre gidip başvurularını yaptır.

benim tüm yazdıklarımı da dikkatli oku. işi iyi öğren ki haklarını ara.

çok teşekkut ederim ablacım senide yordum kafanı arıttıım verdigin bilgiler için çok teşekkur ederim

babacan654
gelişmelerden de haberim olsun muhakkak.
gelişmeleri buradan yazarsın.

Tabikide ablacım en kısa zamanda hallolur ınşallah haberdar ederim salıcakla kalın iyi geceler

bügün giitiim ablamın gelir seviyesini geçtigini anneminde nafaka alabilecek durumda oldugunu söyledi vakıf muduru ayrıca ablamda nafaka alabilecek durumdaymış, annenin nafaka davasından sonra tekrar gel muracatını yap dedi. mudur.benim neden adresimi farklı yere aldımı sordu kafa salladı altında bişiler aradı gülümsedi. babamın çalışıyo gözüktünü emekli maşı oldugu söyledi oysaki işten kurban bayramı öncesi çıkarmışlardı babamı, babam annemle ayrı oldugu halde babamı neden hesaba dahil ediyolar anlayamadım ayrıcaa ayrılırkan anlaşarak ayrıldılar
şuan annemle ablam babamın evinde kalıyo.

babacan654

2022 aylıkları ile ilgili Yönetmeliğin 7. maddesinin 7. fıkrası şöyle der:

"(7) (Ek:RG-25/3/2014-28952)(2) Aylık başvurusunda bulunan kişiye 22/10/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 364 üncü maddesine göre tespit edilen yakınlarından nafaka bağlanmasının mümkün olup olmadığı Mütevelli Heyet tarafından tespit edilir. Nafaka bağlanması mümkün olduğu belirlenenlerin aylık başvurusu reddedilir. Nafaka bağlanması mümkün olmadığı belirlenenler hakkında ise, bu Yönetmeliğin durumlarına uygun hükümleri çerçevesinde işlem tesis olunur."

2022 sayılı kanun ve bu kanun kapsamında çıkartılan yönetmelik gereği nafaka baglanması mümkün olanlar 2022 aylığı alamaz.

annenle baban boşanmış. annen ve ablan babandan nafaka talebinde bulunabilir.
vakıf mütevelli heyeti annen ve ablan için nafaka alabileceği konusunda karar vermiş ve aylık talebini reddetmişse, aylık baglanmaz.
babanı hane gelirine dahil etmediler. nafaka yükümlüsü olduğu için annen ve ablanın babandan nafaka alabilecek durumda olduğunu söylediler.

babandan alacakları yardım, hane gelirleri vs derken ablan ve annenin hanedeki gelirleri sınırı geçiyor demek ki.

abla babamın sadece 1,647.52 emekli maşı var başka bir geliri yok şuan eve giren bi gelirde yok aceba beni dahil etmiş olabilirlermi

babacan654
haneye sen de baban da dahil edilmedi. nafaka olayı farklı.

istersen soru cevap şeklinde gidelim.

ablan ve annenin aylık bir geliri var mı? hanede sadece 2 kişiler ve nasıl geçiniyolar?

sadece ablamın maşı vardı onunla geçiniyolardı fakat benim yardımımda oluyodu yetiremedikleri yerde

babacan654

valla ablası, vakıfla halledebileceksin bu işi ancak. ya dedikleri gibi annen ve ablan için nafaka davası açacaksınız babanıza. baban da nafaka verebilecek durumda değilse ve mahkeme kararı da bu yönde çıkarsa, nafaka davasından sonra da tekrar başvuracaksınız.

ya da gidip vakfa itiraz edip, işi mahkemeye kadar taşıyacaksınız. burada ben ne yazsam boş.

vakıf muduru kaç kardeş oldugumuzu ve neden bizim bakmadıgımızı sordu bende 4 kardeş oldumuzu
diğer kardeşlerimin evli oldugunu bakacak durum da olmadıklarını söyledim. ablamın ilaclara baglı bi hayat yaşadıgını
yuzde 80 raporu oldugunu intahar teşebbuslerini soyledim

bana dediki ozaman bakım evleri var oraya verebılırsınız yanıtını verdi
annemle babamın anlaşarak ayrıldıgını daha önce babasından maaaş aldıgını kesildigini geriye dönük borç tahsis edildigini
saglık gıderleri için mahalle muhtarını yönlerdirmesiyle vakıfa başvuru yapmıştım ve eve gellmişleri. Benim üzerime daire oldugu
gerekçesiyle reddedilmişti başvurum. Ben bu borcu ödedim ve artık annem saglıktanda faydalanamıyodu ve birde saglık harcamaları birikmişti.
bende adresimi abimin evine alıp tekrardan yeşil kart başvurusu yaptım ve saglık harcamalarını sıldırdım sıstemden.g0 çıkmıştı gelir testi
annemin saglıgı şuan
60/c-1 kapsamında sigortalı olanlar (Primi Hazine Tarafından Karşılananlar(Yeşilkart)) olarak görünüyo

abla benim başım gözüm üstüne ben bakarım anaamma ablama amaa benimde bi hayatım var az bi birikimim vardı onuda sskya ceza ödedim
şimdide ablamın maşını kestiler 4 aydır maaş vermıyolar işyeri iyice bunalıma girdim ama arkasını bırakmıycam hem sgk nın hem vakfın

Kesilen engelli maşı için itiraz dilekçesi istediler. Nasıl bir dilekçe yazmalıyım?

2022 engelli maşı kesilme dılekçesi acil yardım
İtiraz için nasıl bir dilekçe yazmalıyım?

Üst Alt