Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Anneme yatırılan eksik maaşı nasıl geri alabilirim?

Snç

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Melek abla annem %90 görme engelli 65 yaşını bu ayın 26 sında dolduruyor annem %90 RAPORU OLDUĞU HALDE 850 tl 3 aylık engelli maaşı alıyor araştırmalarında 65 yaşını ve ûstü farklı yani 1300 tl alıyormuş annem 65 yaşını dolduruyor benimmi başvuru yapmam lazım yoksa otomatík olarak kayıtlara alınıyormu maaşı 1300 tl olması için

Snç

ablam annenin rapor oranı % 90 bu rapor oranına göre annenin 1374 Tl alıyor olması gerek. 65 yaş altı ya da ustu olmasıyla alakası yok bunun. rapor oranı % 70 ve üstü engellilere ister 65 yaş altı olsun ister üstü (18 yaş üstü olmak kaydıyla tabi) en yuksek miktardan ödeme yapılır. bu miktar da 2015 yılı 2. altı ayı için 1374 TL'dir. boşu boşuna düşük miktarda aylık almışsınız. demek ki 2022 aylıgı başvurusunda % 70 altı bir raporla başvurdunuz. bundan öncesi için yapılacak bir şey yok maalesef.
şimdi, annen % 90 oranlı raporla vakfa (SYDV) gidecek. raporunu gösterecek ve aldığı 2022 engelli aylığının 2022 bakıma muhtaç engelli aylığı seviyesine yükseltilmesini isteyecek. yoksa siz raporu götürmeden aradan yıllar geçse bile o maaş yükselmez. rapor kurum kayıtlarına geçmeden işlem yapılmaz.

ama unutmayın tekrar gelir sorgulaması yapılır. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir, sınırın (303,48 TL) altındaysa aylık yükseltme işlemi yapılır. ama hanede kişi başına düşen aylık gelir, 303,48 TL'yi geçiyorsa aylık yükseltmeyi bırak, aldıgı 2022 engelli aylıgı da kesilir.

Kalem

Annem 100 90 engrlli rabor tarihi 2011 fakat anneme bu yıla kadar eksik maaş yatmış annem sürekli ağır engelliydi ama %40 olan maaşı almış pttden dökümanları aldım sadece anneme 2015 tarihinde 2 dönem %90 1300 civarı yatmış eksik yatan parayı almam için hangi yolu izlemem gerekiyor
benim hesabıma göre 6 bin tl eksik yatmış dökümanda hesabıma göre verirlermi bu ekdik yatan parayı

Melek abla annemin ilk raporu %90 dı başka raporu yoktu bizim hatamız yok

Snç
ablacım yanlışlık var mı anlamak adına bazı sorularım olacak cevaplar mısın lütfen?
1. annen 2022 engelli aylığı için hangi kuruma ve ne zaman başvurdu? tarihi ay ve yıl olarak yaz lütfen.
2. annen ilk aylığını ne zaman ve nereden (banka,PTT) aldı? ay ve yıl olarak yaz lütfen.
3. annen 2022 aylığına başvuru sırasında kuruma verdiği rapor oranı kaçtı?
4. alo 144'ü arayarak annenin kurum kayıtlarındaki rapor oranını öğrenip bana yazar mısın? (yukarıdaki 3 sorumu cevapla lütfen. bu sorunun cevabını öğrendikten sonra yazarsın)

bu sorularımı cevapla sonra devam ederiz. eger bir yanlışlık olmuşsa elbette ödenmeyen farkları alabilirsiniz. önce bir bakalım yanlışlık var mı?

Melek abla annem 65 yaşında 15 yaşında gözleri kapanmış bi kaza sonucu annem 2005 te ziraat bankadan almaya başladı 3 aylık almaya fakat 2005 sakatlık maaşı yada fakir aylığı alıyordu büyük bi ihtimal çünkü ozamanlar biz rapor durumu nedir bilmiyorduk bakım maaşından yararlanmak için ben 13/04/2011 tarihinde rapor aldım %90 ağır engelli olarak sosyal yardımlaşmaya başvurdum ve bağladılar bakım maaşı fakat 04/12/2015 tarihinde annemin 3 aylığını almaya gittik ve 1.375 tl aldık şaşırdık burada fazla para var dedim ptt görevlisine oda al dökümanları vereyim dedi %90 engelli bu miktarı alıyor dedi ptt görevlisi ve ben araştırdım annemin gecen dönemlerde eksik maaş aldığını tespit ettim internettede araştırma yaptım annem %50 sıtatüsünde maaş alıyormuş şimdi düzelttiler doğru maaş alıyor am ben geçmişte 2011 tarihten buyana eksik ödemeleri geri alabilmek için dilekçe verdim sonucu bekliyorum sosyal yardımlaşma senin annenin yüzde 50 raporu var dendi annemin hiç raporu olmadı ki ilk rapor tarihi 2011 daha önce annem fakir aylığı alıyordu

1 Kaymakamlıkta sosyal yardımlaşma kurumuna başvuru paptık 2005 te başvuru yapıldı fakat ozaman annemin raporu yoktu sadece başvuru yapıldı 3 aylık bağlandı fakir aylığı//// 2 ziraat bankasından alıyordu sonra ptden almaya başladı//// 3 annemin raporu yoktu 13/04/2011 tarihide çıkardım bakım maaşı almak için sosyal yardımlaşma kurumuna başvuru yaptım

Snç
önce yanlışlarını düzelteyim. 2005'te sosyal yardımlaşmadan 2022 engelli maaşı baglanmıyordu. Kaymakamlıkta mal müdürlüğüne başvuruluyordu. ödemeler de Ziraat Bankası aracılığıyla yapılıyordu. Maaşlar da sgk primsiz ödemeler genel müdürlüğü tarafından baglanıyordu.

şimdi 2022 engelli maaşı Aile ve sosyal politikalar bakanlıgı sosyal yardımlar genel müdürlüğü tarafından baglanıyor. başvurular kaymakamlıkta bulunan vakfa (SYDV) yapılıyor. ödemeler de PTT aracılığıyla yapılıyor.

Fakirlik maaşı gibi Ziraat Bankası tarafından ödenen bir maaş türü olmadı. 2005'te başvurdugunuz maaş 2022 engelli maaşıdır ve raporsuz işlem yapılmaz.

şöyle demişsin:
bakım maaşından yararlanmak için ben 13/04/2011 tarihinde rapor aldım %90 ağır engelli olarak sosyal yardımlaşmaya başvurdum ve bağladılar

yukarıdaki cümlende bakım maaşı dediğin 3 ayda bir mi ödeniyor yoksa ayda bir mi?
% 90 raporu aldıktan hemen sonra mı başvurdun ve ne zaman baglandı?
sadece bu sorularımı cevapla lütfen. anlatmak istediğin maaşın evde bakım maaşı mı yoksa 2022 bakıma muhtaç engelli maaşı mı oldugunu anlamak zorundayım.

son sorum da şu: % 90 oranlı raporu kaymakamlıkta bulunan vakfa ne zaman teslim ettiniz?

Melek abla şöyle yazayım daha iyi olacak yoksa işin içinden çıkamicam 13/04/2011 tarihinde başvuru yaptım %90 raporla 2022 maaşı almak için ve bu tarihe kadar eksik ödeme yapılmış

Annem ilk heyete 2011de girdi ondan önce ne parası alıyordu ziraat bankasından bilmiyorum

ablacım % 90 raporla 2011'de başvurdum dedin. annen evde bakım aylığı alıyor mu peki? ayda ödeniyor bu aylık da? banka hesabına bakıcıya ödeniyor?

Doğru aydan aya ödeniyor onda sorun yok 3 aylıkta ekdik ödeme var

Burdan fotoraf yollanıyormu sana dökümanların fotosunu yollayayım

ablacım soru cevap şeklinde ilerleyelim lütfen.

2011'de % 90 oranlı raporu aldın. bakım aylıgına başvurdum dedin. bu başvurdugun aylık evde bakım aylığıydı değil mi? her ay ödeniyor bu aylık? sosyal hizmetlere başvurdunuz.

ablacım soruma cevap istiyorum. 2011'de o her ay ödenen evde bakım aylıgına mı başvurdunuz?

ablacım sonra kasım ayında buradaki ilk mesajında bana şöyle sordun:http://www.engelliler.biz/forum/202...-maasi-nasil-geri-alabilirim.html#post1622587

annenin 2022 engelli aylığını eksik aldığını aylığı yükseltmek için başvurman mı gerektiğini yoksa otomatik mi yükseleceğini sordun. ben de raporunla birlikte vakfa başvurman gerektiğini söyledim.

% 90 oranlı raporla sen de vakfa gittin ve raporu verdin aylıgın yükseltilmesini istedin. boylece 2022 engelli aylıgı yükseltildi. buraya kadar doğru değil mi?

"

Bakım maaşında sorun yok benim sorunum 3 ayda ödenen maaşla 2011 yılından buyana eksik ödenen para ne olduda 2015 tarihide 2 dönem doru ödendi

Ban başvuru yapmadan yükseldi 2015te

ablacım sen % 90 oranlı raporla 2011'de evde bakım aylığına başvurdun. evde bakım aylıgına bakan kurumla 2022 engelli aylıgına bakan kurum farklıdır. evde bakım aylıgı için sosyal hizmetlere gittiniz siz. sosyal hizmetlere verdiğin rapor onları baglar.

2011'de sen 2022 engelli aylıgı için gidip raporu vermedin. evde bakım aylığı ayrıdır 2022 engelli aylığı ayrıdır. % 90 raporu daha 2015 kasım ayında gidip vakfa verdin 2022 engelli aylığı için. bu dediğim yanlışsa düzelt.
kaymakamlıkta bulunan vakfa (SYDV) % 90 raporu 2015 yılının hangi ayında verdin?

Evet sen söyledikten sonra yükseldi

ne yaptın peki ablam? hangi ayda ne yaptın? vakfa gidip rapor mu verdin? yaptıgın işlemi anlatır mısın?

2015 şin 5 çi ayıda verdim

Raporu verirken oradaki görevliye durumu anlattım bilgi sayardan baktı sen bi dilekçe yaz rapor ve kilik foto kopisini çek dilekçrye bana anlattığıngibi yaz dediler

Dilekçeyi yazdım yarın gidicem sorcam ne oldu diye

ablacım soruma cevap istiyorum. sana yardımcı olmaya çalışıyorum. sen benden cevap aldıktan sonra vakfa hiç gitmedin mi? % 90 oranlı raporla hiç bir yere gidip başvurmadın mı? dilekçe vs vermedin mi?
yani bana soruyu sordun ve hiçbir şey yapmadın öyle mi? doğru mu anladım? cevabı aldın ve bekledin sadece öyle mi?
yoksa benden cevabı aldıktan sonra bir şey yaptın mı? ne yaptın?

2015 mayıs ayında vakfa gidip % 90 oranlı raporu mu verdin? son yazdığını düzeltmişsin, yeni gördüm ben de.

Pardon sen söyledikten sonra gittim görevliye durumu anlattım görevli bilgisayara baktı sen bi dilekçe yaz bana anlattığın bibi rapor ve kimlik fotokopisini verdim

Evet %90 raporu verdim

ablacım annen daha önce % 40-69 seviyesinde 2022 engelli aylığı alıyordu. daha sonra 2011'de % 90 oranlı rapor aldınız.
% 90 oranlı rapor vakfa verilmeden aylık yükseltme işlemi yapılamaz.
son 2 dönem aylık yükseltme işlemi yapıldığına göre siz vakfa gidip daha yeni 2015 yılında % 90 raporu vakfa verdiniz.
% 90 oranlı rapor vakıf kayıtlarına ne zaman geçtiyse o tarihi takip eden dönem başından itibaren aylık yükseltme yapılır.
Yönetmeliğin 13. maddesinin 3. fıkrası bu konuda şöyle der:

"Toplam engel oranı, engelli aylığı tutarında artış yapılmasını gerektirecek şekilde artanların aylıkları, engelliler için sağlık kurulu raporunun Vakıf kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden dönem başından itibaren artırılır."

% 90 oranlı raporu vakfa hangi tarihte teslim ettiyseniz o tarihi takip eden dönem başından itibaren aylık yükseltme yapılır.

[SIZE=1]Örnek:

Mehmet 2005 yılında 2022 engelli aylığına % 50 oranlı raporla başvurdu ve engelli aylığı baglandı.
daha sonra Mehmet 2010 yılında % 90 oranlı rapor aldı ve evde bakım aylığına başvurdu ve evde bakım aylıgı baglandı.
2015 Yılında Mehmet 2022 engelli aylıgını rapor oranına göre eksik aldığını düşündü ve vakfa gitti.
vakıf kendisinden % 90 oranlı raporu istedi ve aslı gibidir kaşesini vurarak rapor örneiğini teslim aldı.
kurum kayıtlarına rapor 2015'in haziran ayında kaydedildi.
bu durumda Mehmet'in aylıgı raporun vakıf kayıtlarına kaydedildiği tarih olan haziranı takip eden dönem olan eylül döneminden itibaren arttırıldı.
geriye dönük mehmet eksik paraları isteyemez.
çünkü rapor vakfın kayıtlarına ne zaman geçtiyse o tarihi takip eden dönem başından itibaren ödenir.
eger % 90 oranlı raporu teslim etmeseydi aylık yükseltme de yapılmazdı.[/SIZE]

2011'de % 90 rapor aldın diye sana ta 2011'e kadar geriye dönük ödeme yapılamaz yasal olarak.
% 90 oranlı raporu vakfa ne zaman teslim ettiysen o tarihi takip eden dönem başından itibaren aylık yükseltme yapılır.

2011'de % 90 oranlı raporu vakfa teslim etseydin, buna ragmen sana eksik ödeme yapılsaydı geriye dönük paraları alırdın. ama sen vakfa raporu 2015'te teslim ettin.

r

Melek abla annem 65 yaşında ben 30 yaşındayım anneme sürekli ben bakıyorum ben doğmadan annem hiç görmüyormuş ve hiç raporu olmadı %50 veya %60 diye bir raporu olmadı ilk raporu 2011 çıkardım köyde yaşıyorduk ozaman eyer annemin bir raporu olsaydı ben rapor çıkarmazdım

Eskiden sakatlık maaşı diye bi maaş hatırlıyorum ben

ablacım:)

2006'dan önce % 70 ve üstü rapor oranlarına ödenen aylık türü yoktu çünkü:)

Şöyle anlatayım sana. sen anneme maaş eksik yatıyor, % 70 ve ustu raporu olanlar fazla alıyor dedin ya. bu ödeme 2006'dan beri ödenmeye başladı. 5378 sayılı kanunla yapılan değişikliğe göre engellilere % 40-69 ve % 70 ve üstü rapor oranına göre ödeme yapılmaya başlandı:)

Birde dökümanlarda 2009 2010 ödemeleri yok 2008 2011 2012 2013 2014 2015 yıllarında ödeme almış annem

2 yıl ödemeleri dökümanlarda yok annem 1/5 2005 12/4/2015 tarihine kadat 26 850 tl ödeme almış toplam

ablacım ben sana anlatacağımı anlattım. % 90 oranlı raporu ne zaman vakfa verdiysen o tarihi takip eden dönem başından itibaren aylık yükseltme yapılır.
sen 2011'de % 90 oranlı rapor alabilirsin. ardından evde bakım aylıgı baglanabilir. o raporu her yerde kullanmış da olabilirsin. ama sen o raporu 2015'te daha yeni gidip vakfa teslim ettiysen geriye dönük rapor aldıgın tarih olan 2011'e kadar eksik paraları alamazsın.

2006'da ilk defa rapor oranına göre aylıklar ödenmeye başlandı. ondan once aylık miktarları aynıydı. 2006'dan sonra
% 40-60 raporu olanlara 65 yaş üstü yaşlılık aylıgının 2 katı ödenmeye,
% 70 ve üstü raporu olanlara da yaşlılık aylıgının 3 katı ödenmeye başlandı.
2006'dan önce boyle bir şey zaten yoktu.
dilekçeni verdin madem. sonucu bekle. benden bu kadar.
ha eskiyi merak ediyorsan buyur incele. burada kanun değişikliklerinin linki var incele dur :http://www.engelliler.biz/forum/202...n-tarihcesi-hakkinda-bilgisi-olan-var-mi.html

SON SÖZ: vakfa % 90 oranlı raporu ne zaman teslim ettiysen o tarihi takip eden dönem başından itibaren aylık yükseltme yapılır. vakfa % 70 ve üstü rapor teslim etmeden aylık yükseltme yapılmaz.

Şidi e devletten baktım annemin maaşıma 5 bin 899 .32 kuruş yatmış dilekçe onaylanmış teşekür ederim cevapların için melek abla

e-devletteki o bilgileri buraya kopyalar mısın ablam?

2022 maaşını düzeldibsayende geçmişte alınmayanları vermemişler annemin kesilen maaşını yatırmışlar

dediklerinden bir şey anlamadım. annenin maaşı kesilmedi ki. sen aylık yükseltme için sormuştun soruları. yahu ben e-devlette yazılanları istedim senden.
Şu dediklerinle ilgili e-devlette nerede yazıyorsa bana kopyalar mısın? kimlik bilgilerini saklayarak kopyala.

"Şidi e devletten baktım annemin maaşıma 5 bin 899 .32 kuruş yatmış dilekçe onaylanmış teşekür ederim cevapların için melek abla"

Üst Alt