Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Annemin malulen emekli olabilmesinin yolu nedir?

Cemc

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese merhabalar.
Annem 48 yaşında, iltihaplı eklem romatizması (romatoid artrid), kemik eğilmesi ve kronik bronşit başta olmak üzere çeşitli hastalıklara sahip, ayrıca kendisi dul. Romatizması için iltihap oranı %90 denmişti. Heyet raporu alıp malülen emekli olmak istedi, fakat sgk'ya gittiğimizde 1800 gün doldurması gerektiğini söyleyip bağkura yönlendirdiler, şuan e-devlet üzerinde işe giriş tarihi
20.01.2004, 4-a gün sayısı 970, 4-b günü ise 201. Şuan günlük yevmiye ile çok kötü şartlarda çalışmak zorunda ve maddi durumumuz dengesiz, bir eğlence mekanında alkollü sigaralı ortamda çalışıyor, daha önce verem de geçirdiği için kısacası çalıştıkça sağlığına zarar veriyor. Şartlardan ötürü maalesef girebileceği başka bir iş bulamıyoruz, çocuğu olarak ben de bazı psikolojik bozukluklardan ötürü çalışmayı bırakın bakkala gitmekte zorlanıyorum. Durumumuzun iyi olduğu zamanlardan kalma bir evimiz bir de yazlığımız var, satmaya çalışıyoruz ve bize herhangi bir katkısı olmuyor bu yazlığın. Malülen emekli olmak için 1800 günü beklemeli miyiz? Eğitim araştırma hastanesinden heyet raporu alıp herhangi bir yardım/emeklilik için başvuru yapabilir miyiz? Dul/muhtaç yardımı gibi yardımlar üstümüzde mülk olduğu için söz konusu değil sanırım, ne yapabiliriz?

Ek olarak, her ne kadar yeri olmasa da, bana henüz yeni travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu gibi teşhis konuldu. Tam olarak ne gibi psikolojik sorunlarım olduğu raporlu belirlenmedi ama askerlik sırasında gata'da askerlikten muaf edildim. Bu durumumda annemin bana bakması gerekiyor, fakat kendisi de malülen emekli olması gereken bir halde, başvurabileceğimiz/alabileceğimiz bir yardım veya emeklilik söz konusu mu?

Cemc

Malulen emekli olabilmek için 1800 primin dolması gerekir. Çalışacak durumu yoksa isteğe bağlı sigorta primi yatırarak da prim gün sayısını doldurabilirsiniz. Prim günü dolduğunda, en son prim yatan sigorta kolu neyse (isteğe bağlı prim yatarsa Bağkur, çalışan statüsünde olursa ssk) o statüde malulen emeklilik için başvuracak. Kurum sevki ile hastaneden alacağı rapor maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayı gerektirecek düzeyde olursa, malulen emekli edilecek.

Çalışmayan, sigorta primi yatmayan ve %40 ve üzeri raporu olan kişiler 2022 engelli aylığına başvurabilir. Yani sen de annen de bu maaşa başvurabilir koşullar uygunsa. Bunun için Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birinden engelli sağlık kurulu raporu alıp kaymakamlığa başvurmanız gerekli

Sağolun, annem isteğe bağlı prim ödediğinden ve ölüm aylığı aldığından 2022'ye başvuramıyor sanırım. Kendi doktorumla konuşup adıma 2022 başvurusu yapmayı deneyeceğim, bakalım inşallah bir yardım alabiliriz.

Üst Alt