Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Annemin sigortalı işe başlaması 2022 maaşımın kesilmesine sebep olur mu?

erdalakbay

Yasaklı Üye
Konular
39
Reaksiyonlar
3
ben evliyim eşim ben annem ve 1 ay sonra kızım doğacak inş 4 kişi olacağız o zamanlardada yeşil kartın bizesi doluyor....

ben gelir tespiti yapırdığımda annem bugun itibarıyla sigortalı bi işe başladı bu hesaplamalara göre maaşım kesilirmi....

birde bu glir tespitinden sonra ödeyeceğimiz para ssk primi sayılacak mı

eğer annenin sigortasından yararlanmıyorsan bişey olmaz zaten 2022 yi hiçbir sosyal güvencesi olmayan engellilere veriyorlar

yaşım 25 annemden yararlanmak gibi bişey söz konusu değil çok teşekkur ederim verdiğiniz bilgi için...

gelir tespiti ben yaptırmayacağıma göre eşim ve kızımada böle bişey gerekmeyecek sanırım dolayısıyla gelir tespiti yok cezası yok iyi şükür eşimede gerekmeyecek dimi gelir tespiti ev hanımı zaten gelir tespiti yapılırsa zaten annemin ssk sı aynı evde olduğumuz için sıkıntı olur diye düşündüm ama oda annemden faydalanamayacağına göre sıkıntı olmaz dimi saygılar...

2022 aylığı aldığınız için evet, arkadaşın da dediği gibi gelir testi yaptırmayacaksınız. Eşiniz ve çocugunuz da sizin üzerinizden 60/c (3) kapsamında GSS'lı zaten. Dolayısıyla onlar da gelir testine tabi olmayacaklar.
Anneniz sigortalı olarak çalışmaya başlamış. nafaka yükümlüsü yakınınız olması sebebiyle annenizin geliri dikkate alınacaktır. Muhtaçlıgınız yeniden gözden geçirildiğinde annenizden size düşecek yardım miktarını dikkkate alırlar. Eğer anneniz size aylık 105 TL'yi geçen bir yardmda bulunabiliyorsa aylıgınız kesilir.
her beş senede bir yendien gözden geçirilecek muhtaçlık sorgulamaları. Aralık 2010'dan önce aylık almaya başlamışsanız en geç Aralık 2014 tarihine kadar yeniden gözden geçirmeye tabisiniz unutmayın. Dediğim gibi durumunuz tekrar incelendiğinde annenizin gelirini dikkate alacaklardır.
nasıl dikkate aldıklarını anlamak açısından örnek olay 2'yi inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/202...i-gelir-hesaplamasi-ornekleri.html#post770951

annemin ikametgahını başka bi yere alıp o sıkıntıdanda kurtulmak en iyisi teşekkur ederim bilgilendirmeniz için....

merhaba melek hn. '' 2022 ye tabi olanlar her 5 yılda gelir tesbitine maruz kalacak '' demişsiniz..bunu aylığı alan mı yapacak,yoksa devlet mi?? cevabınız için şimdideb teşekkür ediyorum.

İlgili Yönetmelik esaslarınca 31/12/2014 tarihine kadar yeniden değerlendirme sürecinde muhtaçlığınızın sorgulamasını İL/ilçe idare kurulları yapacaktır. Fakat Kanun'da da değişiklik yapıldı. Bu görev SDYV'larına verildi.
Bu anlamda il/ilçe idare kurulları bu gorevi geçici olarak yapacaktır. İlgili Kanun gereği ise bu görev SYDV'nın. Yeni düzenlemeler yapılacaktır bu konuda zorunlu olarak.
İlgili Kurumlar muhtaçlıgınızı sorgulayacak ve sonucu Kurum'a bildirecekler ve Kurum da gereğini yapacaktır.
Muhtaç bulunmuşsanız aylıga devam. Aksi takdirde keislecektir.
O yüzden 2022 aylıgıalanlar, 5 senede bir muhtaçlıklarının yeniden gözden geçirilecegini unutmasınlar.
Aralık 2010'dan önce aylıgı baglananların yeniden gözden geçirme süreci ise en geç Aralık 2014'e kadar tamamlanacaktır. Duyurulur.

bu hesaplama nasıl oluyo melek hanım mesela bende 2022 maaşı almaktayım babam emekli yanlış değilsem 1000 TL maaş alıyo

maaş bağlanma tarihim 2003

Sinan baban nafaka yükümlüsü yakının oldugu için onun sana yapabileceği aylık yardım miktarını tesbit etmeye çalışırlar. Senin gelirinle birlikte bababndan alabileceğin yardım miktarını da dikkate alırlar (2022 ve evde bakım aylıkları hariç). Nafaka yükümlüsü yakınlarından alabileceğin yardım miktarınının nasıl tesbit edildiğini anlamak açısından örnek olay 2'yi dikkatle incele:http://www.engelliler.biz/forum/202...22-ayliklari-gelir-hesaplamasi-ornekleri.html
Maaşını Aralık 2010 Tarihinden önce almaya başladıgın için öncelikli olarak yeniden sorgulanır muhtaçlıgın. Aralık 2014 tarihine kadar bu süreci tamamlamak zorundalar senin için.

melek hanım anladığım kadarı ile kira mutfak elektirk su vs vs gideri için 500TL mi sayılıyo

Çevre ekonomik ve sosyal durumları gözetiletek en zorunlu ihtiyaçlar uzerinden belirlenir bu giderler. Mutfak masrafları, kira ve egitim giderleri. Bunlar tesbit edildikten sonra kalan vesair paradan size ne kadar verebileceği hesaplanır. Öyle kafadan her fatura her mutfak harcaması hesaplanmaz yani. Kira oldugu gibi dikkate alınır. çevre ekonomik şartlarına gore de yaşamsal boyutta geçinilebilen mutfak ve egitim masrafı tesbit edilir duruma gore. Standart bir tablo bile hazırlamışlardır çevrenin koşullarına göre. Her il/ilçe, kendi vatandaşının muhtaçlık sınırını güncel olarak tesbit ediyordur zaten yani.
Hanede yaşayan kişi sayısı da bu tabloyu değiştirir.
Anne babasıyla tek yaşayan bir özürlüyle beş çocuklu bir hanede yaşayan özürlünün durumu aynı tesbite dilemez.

peki kardeşin geliride göz önünde bulundurulurmu

Kardeşler ancak refah içinde yaşıyorlarsa nafaka yükümlüsü sayılır. Kardeş, refah içinde yaşayacak kadar zengin değilse nafaka yükümlüsü sayılmayacağından geliri dikkate alınamaz (bkz: TMK, 364. Maddesi).

melek hn.cevaplarınız için çok tşk.ediyorum..yani anlatmak- sormak istediğim şuydu..her 5 yılda bir ( kesin tarih her engelliye verilir mi bilemem) onlar haberimiz olmadan mı , gıyabımızda mı araştıracak,yoksa bize gel şu...şu...şu evrakları getir mi diyecekler..
saygılar...

Sizin gıyabınızda muhtaçlıgınız incelenecek. Lüzum duyulursa ancak belge vs istenir. Ama buna ihtiyaç duyulacagını sanmıorum.
Siz yeniden gözden geçirmeye tabi oldugunuzda muhtaçlıgınızın yeniden sorgulanması istenecek yetkili mercilerden.
onlar da sizin muhtaçlıgınızı ilgili kurumlar aracılıgıyla inceleyecek ve karara baglayacak. Bu kararı da SGK'ya gönderecek. İlgili karar dogrultusunda işlem yapacak sgk.
Eğer muhtaçlıgınızın devam ettiği konusunda karar çıkmışsa aylıgınız devam edecek.
Eğer muhtaç olmadıgınız konusunda karar çıkmışsa aylıgınız kesilecek ve bu karar size yazılı olarak iletilecektir.

Geriye dönük olarak işlem yapılabilir mi ?
Sigortalı olup da 2022 maaşı alan kişilerde, sigorta tespit ediliyorsa geriye dönük
olarak ödenen maaşların iadesi isteniyordu.

Bu uygulamada da böyle birşey olabilir mi ?
Muhtaç değil mişsiniz, vs. şu kadar ceza

Muhtaç bulunmadıgınız tesbit edilirse muhtaç olmadıgınız yönündeki karara göre işlem yapılır ve geriye dönük işlem yapılmaz borç tahsil edilmez.
Diyelim ki durumunuz incelendi ve muhtaç olmadıgınız yönunde karar çıktı. Muhtaçlıktan çıktıgınız gerekçesiyle aylıgınız kesilir ve borç tahsil edilmez.

Ama yersiz ödeme söz konusu ise yani maaş almakta iken sigortalı çalıştıgı, istege baglı prim ödediği vs gibi aylık kestirmeyi gerektirecek durumlar tesbit edilmişse bu durumda geriye dönük olsa bile borç tahsil edilir. Bu konu ayrı.

e peki melek hanım benim tanıdığım bi dayı var eşi emekli ve kendisi 2022 maaşı almakta bu nasıl oluyo

1. Muhtaçlık belgesi düzenlenirken il/ilçe idaresinin hatası olabilir. Yani vatandaş eşi emekli olmasına ragmen gitmiş, il/ilçe idare kurulu da geliri hanedeki kişi sayısına bölerek tesbit etmiş olabilir. Çünkü boyle hatalar çok yapılmış.
özürlü bireyin muhtaçlıgını tesbit ederken, nafaka yükümlüsü yakınlarından alabileceği yardım miktarını bulmak yerine hanedeki geliri hanede yaşayan kişi sayısına bularak muhtaçlıgı belirlemiş olabilirler. Ekonomik şartlarını düşünerek bu şekilde uygulamış olsalar bile malesef bu uygulama Yönetmelik esaslarına aykırı.

2. Vatandaş hatası olabilir. aylık başvurusu sırasında eşi emekli değildir ve sonradan emeklilik hakkını kazanmıştır. Eşinin emekli oldugu bildirimini yapmamıştır gözden kaçmıştır durum.

Yeniden gözden geçirme süreci de bu vakalardan dolayı düşünüldü zaten. Hem haksız aylık almaları tesbit edip sonlandırmak hem de zaman içinde yersiz ödeme iddiasıyla sürekli vatandaşa borç çıkartmanın önünü kesmek için.
Çünkü vatandaş hakkını bilmior, yersiz ödemeye konu oluyor, sonra kurum tesbit ettiğinde avlıyor vatandaşı ve borç çıkartıyor.

Oysa yeniden gözden geçirme surecinde hiç olmazsa vatandaşlar kendi durumlarının 5 senede bir kontrol edileceğini bilirseler daha dikkatli olacaklar ve vaktinde bildirimlerini yapacaklardır. Bu da hem vatandaşının başını hem de haksız ödemelerin başını kurtaracaktır.

Yeniden gözden geçirme sürecinde muhtaçlıgı yeniden gözden geçirilenlerin muhtaç olmadıkları anlaşıldıgında kurul karar tarihi esas alınarak aylıkları kesilecektir.
Bu durumda geriye dönük aylık kesme işlemi uygulanmayacaktır. yani borç tahsil edilmeyecektir.

istege baglı sigorta primi yatırdıgı tesbit edilenlerin, 90 günden fazla çalıştıgı tesbit edilenlerin durumu ayrı. Bunlarda geriye dönük işlem yapılır ve borç tahsil edilir.

Senin verdiğin örneğe göre bakarsak:
bazı örnekler biliyorum ki eşi sigortalı çalışan oldugu ya da eşi emekli oldugu için 2022 aylıgı alan özürlünün aylıgı eksilmiş ve yersiz ödeme iddiasıyla borç tahsil edilmiştir. Yani geriye dönük işlem yapılmıştır. Fakat bu vakalar çok azdır. Fakat yasal bir uygulamadır bu. İşlem dogrudur.

O yüzden eşi çalışan ya da emekli olan 2022 aylıgı alan arkadaşlar varsa, boyle bir riski taşımak yerine eşinin emekli oldugunu ya da sigortalı çalışan oldugunu en geç 90 gün içinde bildirsin.

Onun haricinde yeniden gözden geçirme surecinde muhtaçlıktan çıkma halinde geriye dönük işlem yapılacagını ve borç tahsil eidleceğini düşünmüyorum, beklemiorum rahat olun.

Çünkü bu konuda 2011/21 sayılı Genelge şöyle diyor:

"5.2. Aylık almakta ikenYönetmeliğin 20 nci maddesi kapsamına girenler hariç olmak üzere; mal vegelirleri yönünden durumlarında değişiklik olduğu sonradan tespit edilenleriçin geriye dönük aylık kesme işlemi yapılmayacak, muhtaç olmadıklarına dairidare kurulu karar tarihi esas alınıp bu tarihi takip eden dönem başındanitibaren aylıkları kesilecektir."

NOt. Yönetmelik 20. maddesi ise şu:

MADDE 20 – (1) Aylığa hak kazanmak üzere kişilerin beyanı üzerine düzenlenen belgelerin gerçeğe uymadığı tespit
edildiği takdirde, Kurumun bildirimi üzerine mahalli maliye teşkilatı tarafından, ödenmiş olan aylıklar veya aylık farkları için % 50
fazlası ile borç tahakkuk ettirilir.
(2) Gerçeğe uygun olmayan belgeleri düzenleyen ve kullananlar hakkında genel hükümlere göre ceza kovuşturması
yapılması için ilgisine göre Maliye Bakanlığı veya Kurum tarafından Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu
belgeleri düzenleyenlerin kamu görevlisi olması durumunda, haklarında ayrıca idari soruşturma açılır.

şimdi kurumun yaptığı hatayı birnevi vatandaşa kesiyolar yani sonuçta herkes internet kullanmıyo ve yönetmenliğin nasıl olduğunu bilmeyen pekçok engelli insan var doğal olarak buda kurumun hatası bence haksızmıyım sizce

Üst Alt