Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Annemin vergi indiriminden yararlandığı söyleniyor. Emekli olması için ne yapmalıyız?

Deveci

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba.

Benim sorum Annem hakkında.Annem 1994 yılının birinci ayında sigortalı oldu.1963 doğumlu ve halen çalışmakta.Toplamda 3711 gün prim yatırılmış.2008 yılında bel fıtığından ameliyat olduktan sonra sağ ayak bileğinde bir özür kaldı kendisi yaklaşık 14 senedir psikiyatrik tedavi görmekte.Özür durumundan sonra etraftaki kişilerin tavsiyesi üzerine Şişli Etfal Hastanesinden 03 Mart 2009 günü %25 Psikiyatri % 3 Görme sistemi ve % 18 FTR olmak üzere toplamda % 41 oranında Özürlü Sağlık Kurulu Raporu alındı.Erken emeklilik çizelgesine göre şu anda 3. derece özürlü olarak emekli olmaya hak kazanmış görünüyor sitenizden daha önce takip ettiğim üzere emeklilik için vergi indiriminden yararlanması gerektiğini öğrendim.Bunun üzerine işyerinden kendisini vergiden muaf ettirmek için belge istediğimde ''Zaten vergi indiriminden yararlanıyor ben size emeklilik için yazı yazayım'' dedi ve bize Annem'in %41 özürü ile 180 TL vergi indiriminden yararlandığına dair imzalı kaşeli bir belge verildi.Bunun üzerine bende Annemin maaş bordrolarını inceledim ve 180 TL sakatlık indiriminden yararlandığını gördüm.Sizlere sormak istediğim ise;

1) Bu şartlar altında bundan sonra izlememiz gereken yol nedir ?
2) Biz daha önce şahsi olarak vergi indirimi için başvuru yapmadık işyerinin uyguladığı ve bize zaten yararlanıyor dediği vergi indirimi emeklilik için yeterlimidir yoksa şahsen tekrar gidip başvurumu yapmamız gerekir ?
3) Bu şartlar altında emeklilik için başvuru yaptığımızda bizden tekrar rapor istenirmi ?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

arkadaşım benim bildiğim vergi indirimi raporunu çıkartman lazım benimde işyerim veriyordu ama siğorta senden emeklilik için başvurdugun zaman vergi indirim raporunu isteyecek benim bildiğim bu zaman aybetmeden sigorta müdürlüğü ile konuşun derim sonra boşa beklemiş olmayın.

Sayın asi prens ;

Cevabınız için teşekkür ederim.Peki o zaman bu işyeri Annem'i neye istinaden vergiden muaf tutup vergi indiriminden yararlandırıyor?Bugün vergi dairesine gittim ve bana işyerinden verilen belgeyi gösterdim.Yetkili memur aynen yukarıda sorduğum soruyu sordu bizde kaydı yok neye göre vergiden muaf tutuyor seni bu iş yeri diye.Eğer sen vergi indiriminden yararlanmadan bu iş yeri seni vergiden muaf tutuyor yada öyle gösteriyor ise vergi kaçırmış olur dedi ve benimde mantığıma yattı.

Ek olarak vergi dairesindeki memur bey 2009 tarihli raporumun iş görmediğini vergi muafiyeti için 2010 dan sonra alınmış rapor olması gerektiğini söyledi.Bu doğrumudur forumda okuyorum eski raporları ile vergi den muaf olan arkadaşlar var bu konuda ne yapmam lazım.

vergi daiersine başvuracan kabul edipde yolayabilirler de yada hastaneye sevk edebilirler rapor eski diye yeni rapor isteyebilirler istanbul vergi dairesi ne gidecen arkadaşım ordaki memurlar a kalmış eski raporuda kabul edebilir hastaneyede sevk edebilir yeni rapor için arkadaşım.

deveci,
1-Anneniz bizzat maliyeye müracaat edip vergi indirim hakkı almamış ise erken emekli olmaz. İş yeri kafasına göre vergi indirim hakkı uygulamış gibi.
2-İş yerinizden çalıştığınıza dair belge alın ve maliyeye vergi indirim hakkı için müracaat edin.Maliyeye gittiğinizde annemin daha önceden kazanılmış vergi indirim hakkı var mı? yok mu? diye sorun var ise müracaat etmezsiniz.
3-Vergi indirim hakkınız var ise tekrar rapor istenmesi söz konusu olamaz

Anneniz müracaatı sonucunda % 40 ila % 59 arası rapor alır bu rapor ile de 3.derece vergi indirim hakkı kazanır ise 17 yıl 3760 güne tabi olur.
.../01/1994 + 17 : .../01/2011 yılında emekli olabilirdi.

Arkadaşlar cevaplar için hepinize tek tek teşekkür ederim.Ortaya aynen düşündüğüm sonuç çıktı tekrar rapor alacağız ve vergi dairesinden Maliye'ye göndereceğiz.
Syn OturanBoğa

Elimizdeki Rapor 3 mart 2009 tarihli yani 3 Senelik rapor olmasına rağmen bize 2010 dan sonra olması gerek dediler.Bu durumda bende maliye sevk etmeden kendimiz gidip tekrar kurula girerek rapor alma taraftarıyım çünkü sevk durumunda oran belirlemeden direk olarak maliye ye rapor gönderip oranları Maliyenin belirlemesi gibi bir durum söz konusu imiş.Bu durumda bizim gidip şahsi olarak Şişli Etfal veya Okmeydanı SSK hastanesinden alacağım rapor geçerli olacakmı yoksa bizi illa herhangi bir kurumun sevk etmesimi gerekiyor.Tabi ilk önceliğim uğraşmadan elimizdeki raporu onaylatmak.Bu iki seçenek arasında seçmemiz gereken ve izlememiz gereken yol nedir bilgilendirirseniz sevinirim.

Teşekkür ederim.

Deveci,
Kurum sevki ile gider iseniz daha güzel olur.Maliye ben bunu kabul etmem derse benim sevkim şart derse ne yapacaksınız.

Kendi aldığınız raporla da başvuru yapabilirsiniz aslında. Ama ben olsam kurum sevki ile giderim... Kaldı ki sakatlık indirimi için verilen raporlara hastane sağlık urulunda oran yazılır. Ankara Maliye o oranı umursamaz, kendi kafasına göre iş yapar, o ayrı!!!

Not: hastane kurum sevki ile gidilmiş de olsa raporun bir nüshasını size vermek zorunda aslında! İlgili yönetmeliğe göre buna mecburdur! (bkz: madde 14)

Üst Alt