Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Annemin yeğeni annemlerle aynı evde yaşarsa bakım aylığı hesaplamasına katılır mı?

metinunal2816

Yeni Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
Herkese selamlar. Ablam 35 yaşında %90 ağır engelli. 61 yaşındaki hasta annem ve 63 yaşındaki hasta babam ile birlikte yaşıyorlar. 3 kişi olduklarından dolayı daha önce bakım ücreti alamıyorlardı. Çok düşük bir farkla bu parayı hak edemiyorlardı. Ancak annemin yeğeni üniversite okumak için yaşadığımız ile gelince o da annemlerle birlikte yaşamaya başladılar. Dolayısıyla evde 4 kişi oldular. Ancak eve gelen memurlar annemin yeğeninin bakmakla yükümlü olunan birisi olmadığı için hesaba katmayız demişler. Fakat ben gerek burada gerekse başka yerlerde duyduğum ve okuduğum kadarıyla bu tarz olup da hesaba katılan tonla örnek var.

Bu konudaki bilgi, fikir ve önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Kanun değişikliğinden haberleri yok galiba memurların aylar geçmiş aradan ustelik!
yegeni ikametini aldırdıysa aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidin ve başvurunuzu yapın. Şu Genelge'yi onlara gösterin:
http://www.aile.gov.tr/data/5404eb05369dc3119090f853/genelge.doc

Kendileri de bi zahmet aile ve sosyal politikalar bakanlığı sitesini açsınlar mevzuat bölümünde Genelge başlığının altında aynı genelge'ye baksınlar:Mevzuat
gelişmelerden haberim olsun muhakkak.

Ayni sorun bendede var annem bizle yasiyo ikametgahi bizde ama babamla bosanmadiklari icin anneme bakmakla yukumlu olarsk babami gosyeriyo ve evin gelirine babamin maasinida ekliyo ki ikamet farkli ve o maas evimize girmiyor sonucunu cok merak ediyorum bizi bilgilendirirseniz iyi olur ayrica bu genelgeyi okudum 7. Ayda yayinlanmis ama sunu anlamadim genelgede diyoki her ne ad altinda olursa olsun herturlu gelirler esas alinmak suretiyle hane icinde kisi basina dusen ortalama aylik gelir diyo hane icinde diyor yani bunlar hane icine babamida katiyolar ki ayni ikamet olmadigi halde allah yardimcimiz olsun konuyo vakif arkadaslar bizi aydinlatirsa sevinirim

Alperen, şu kısmı anlamadım demişsin: "her ne ad altinda olursa olsun herturlu gelirler esas alinmak suretiyle hane icinde kisi basina dusen ortalama aylik gelir"
altını çizdiğim yeri anlamadın galiba. her ne ad altında olursa olsun her türlü gelir dikkate alınır demek evde bakım aylığı hariç her gelirin dikkate alınacağı anlamına geliyor. gelirin adı ne olursa olsun. örnek, dul aylığı, yetim aylığı, 2022 aylıkları, burs, şartlı eğitim yardımı, emekli maaşı, işsizlik maaşı, çalışanların aldığı maaş, kira geliri, tarla geliri, banka mevduatlarındaki paranın aylık faiz getirisi vs. diye tek tek gelir saymaktansa "her ne ad altında olursa olsun her gelir" denmiş kısacası.

evet yeni Kanun değişikliği ile artık evde bakım aylıklarında hanede yaşayan kişilerin gelirleri dikkate alınıyor. yalnız annenizin evli olması sebebiyle geliri yok denemez. TMK hükümlerine göre annenizin babanızdan bir geliri var kabul edilir. bunun hesabını bilmiyorum. fakat memurun orda babanızın ayalığını kafadan annenize yazması da uygun değil. anneniz sizle yaşıyorsa ve ikameti sizdeyse aile bakanlığı il müdürlüğüne gidin müdürle konuşun ve annenizin gelirini memurun nasıl hesapladığını soyleyin ve babanızın butun maaşını annenizin gelirine eklediklerini ve bunun yasal dayanagını bilmek istediğinizi soyleyin.

sonuçtan beni haberdar edin.

Abla dun aksam ben 183 u aradim ve durumu izah ettim dedimki annem bizle yasiyo ancak bosanik degil babamin ikameti ayri gelir hesaplamasina babamin maasida katilirmi dediki babanizin ikameti ayri ise katilmaz sadece oturdugunuz evdeki kisi lerin gelirleri katilir bizim icin onemli olan nufus mud. Verdigi bilgi onemli dedi sonra ustune basa basa tekrar sordum bosanik degiller ama dedim tmm ikamet ayri ise sizin evinize katilamaz dedi annenizin geliri varsa o katilir yoksada sizin hanenize kisi olarak eklenir ve oyle hesap yapilir dedi bayan bana

Ustteki yazan arkadasimiz yigeni ekletip bu maasi alabilmi acaba sonucta yigeninde bi ailesi var annesi babasi var ona bakaka yukumlu olan kisi var sadece birey olarak ekletebildimi acaba baska bir basliginda eketmis oarak hatta maasi almis olarak bi konu acmis bla benim durumumda ayni degilmi acaba

alperen dediğim gibi il müdürlüğüne git ablam ve sen yukarıda dediklerimi yap. dediğim gibi babanın aylıgının hepsini annene dahil etmeleri olmaz. ama TMK hükümlerine göre yine bir miktar geliri var kabul edilir. Bunun hesabını da bilmiyorum ben. Ayrıca yeni yönetmelik yayınlanmadı ve bu yüzden bu konuda nasıl belirleme olacak bilemiyorum da.
hanede yaşayan kişilerin sadece geliri dikkate alınacak evet. ama sorun şu annen evli dolayısıyla TMK hükümlerine göre bir gelir belirlenmesi lazım eşinden dolayı. ama bunu yeni yönetmelikte dikkate alırlar mı bilemem.
ortada bir yanlışlık var yani. o yuzden bu işi il müdürlüğünde çözersin. genelgeyi de göster.

Ustteki yazan arkadasimiz yigeni ekletip bu maasi alabilmi acaba sonucta yigeninde bi ailesi var annesi babasi var ona bakaka yukumlu olan kisi var sadece birey olarak ekletebildimi acaba baska bir basliginda eketmis oarak hatta maasi almis olarak bi konu acmis bla benim durumumda ayni degilmi acaba

yo sizin durumunuza benzetmeniz tam yerinde. çünkü 18 yaşını doldurmuş ama universitede okuyor ve 25 yaşını da doldurmamış. bu durumda TMK hükümlerine göre anne babanın bakım borcu devam ediyor. Ama TMK hükümlerine göre anne babasından alacagı yardım miktarını tespit etmeleri lazım geliri için de:) hem anneniz için hem de yukarıdaki yegen olayında da TMK hükümleri düşünüldüğünde benim yorumum hesaplanmalı. ama yeni yönetmelikte bunun için açıklamalar olacaktır.
ama siizn durumunuzda babanızın aylıgını tamamen eklemişler. bu da yeni değişiklikten haberleri olmadıgı anlamına geliyor. çünkü onceki mevzuat hukumlerini uygulamışlar. oysa o mevzuat hukumleri yeni kanun değişikliği ile değitirildi. genelge de bu yuzden yayınlandı.
bunlar işi çözemeyince eski usule göre hesap yapmışlar yani. bu yuzden ben il müdürlüğüne git yasal dayanaklarını sor dedim. onlar önceki genelge hükümlerini ve şimdiki yönetmeliği gösterdiklerinde sen de tapu gibi yeni kanun ve genelge'den bahsedeceksin. bu işi de memurlara bırakma müdüre çık. işi çözemezlerse hukuk müşavirliğinden bilgi alsınlar ama seni bu şekilde magdur etmesinler.

Tamam abla valla allah senden razi olsun bizi boyle bilgiendiriyorsun yarin gidicem ve dediginiz gibi anlaticam bakalim nasil bir aciklama yapacaklar bence kendileride bilmiyoya neyse yarin ola hayrola yarinki gorusme sonucumu burafa paylasicam tesekkurler

Selamlar. Melek hanım. Benimle aynı bu konuya benzer bir sorunum olmasından dolayı aynı başlık altında sorumu iletmek istiyorum.Size,bazı nedenlerden dolayı özelden soru sormuştum. Sanırım soruyu görmediniz. Daha önceden de sizinle form üzerinden görüşmüştük.Benim % 100 zihinsel engelli oğlumun olduğunu,annesinin bakmadığını,bu yüzden dolayı eşimden ayrıldığımızı,tekrar evlendiğimi,yeni eşimin ilk önce bakımda sorun çıkarmadığını,daha sonra sırasıyla annemin ve ardından babamın vefat ettiğini,daha sonra kızımın gelin olduğunu,hanede kişilerin eksilmesiyle bakım maaşının kişi başı gelirin yüksek olmasından dolayı kesilme riskinin taşıdığını bakım maaşı da kesilmesi durumunda da eşimin bakıma hiç yanaşmayacağını size iletmiştim.
Bu aşamadan sonra ev işlerine ve hasta bakımına yardımcı olması için hemen evimizin 15-20 metre yakınında ikamet eden ablamın 15 yaşlarındaki kızının yani yeğenimin haftanın bir çok günlerinde bizim evde kalarak eşime yardım etmektedir.Aynı zamanda yeğenim okula gitmektedir.Bazı harcamalarını da ben karşılamaktayım.
Benim aklıma yeğenimin ikametini acaba bizim eve aldırsam bakım aylığı hesaplamasına dahil edilir mi? sorusu gelmektedir. İl müdürlüğü bu konuda sorun çıkarır mı? Buraya eşimin hastaya bakmakta zorlandığını,bu yüzden eşime yardımcı olması bakımından yeğenimin ikametini haneye aldıracağımı,aksi halde hastanın evde bakımını yapacak kimsenin olmadığından devletin bakım yurtlarına vermek zorunda kalacağımı bildirir dilekçeyi il müdürlüğüne versem acaba nasıl bir sonuç çıkabilir?
Oğlumu özel rehabilitasyon ve bakım evine vermeyi düşünmüyorum.Bulunduğum ilde bulunan iki adet bakım merkezi hastalara kötü muamele ve uygunsuz iş ve işlemlerinden dolayı kapatılmış olduğundan bu konuda vicdanen daha da ıstırap içerisindeyim.Ama çaresiz kalınca oğlumu bakım evine vermekten başka da bir çarem kalmayacaktır.Melek hanım bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Abicim ilk once allah yar ve yardimcin olsun
Benim ilk basvurumda babam anneme bakmakla yukumlu oldugu icin basvuru bile yaptirmamislardi bugun gittim tabi melek ablanin verdigi bilgiler ile donanimliyim durumu anlattim ve babami hic hesaba katmadan basvurumu aldilar ev icerisinde ikamet eden herkesin vergi duruminu sgk durumu ne gelir olabilirse o durumlari aciklar kurumlardan bilgi toplayacagim ve surece baslicaz genel durum ile ilgili her gelismeyi burdan yazicam insaallah melek ablada soruna cvp verecektir

Tekrarda cok gecmis olsun allah yardimcin olsun

Teşekkür ederim Alperen16.Başa gelen çekilecektir elbette.Ama herkeste baba yüreği gibi yürek,insaf,merhamet ve acıma duygusu maalesef olmuyor.Bu çekilen çileden üzüntü ve pişmanlık da duymuyorum.Yüce yaratan bizleri bu dünyada imtihan etmektedir.Önemli olan bu imtihandan en iyi şekilde çıkmaktır.Allah bütün özürlülere ve onların aile bireylerine sabırlar versin.

Seamın Aleyküm hayırlı aksamlar herkese Melek hanım benim durumda Allperanınkine benziyor babamla ilgileniyorum ablamda bizle yasıyor gecen hafta geldiler ve enislemin maasında ekleyip + babamın emekli massına ( baska gelir yok) hepsinin toplamını 4 e boleceklerini soyledile budurumda kisi basina dusen gelir yuksek çıkıyor.ben yaklasık 3 yıldır maas alıyordum ve is hayatındanda oldum zaten bırakıp calısmam imkansiz simdi hem maası kesecekle hemde faizle geri ödetecekler ben ne yapabilirim bilemiyorum çok zor durumdayım yardımcı olursanız cok sevinirim. Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun inşallah.

Ablam boşanmadı ve enistem bizle yasamıyor

Arkadaslar dun itibari ile basvurumuzu yapmis bulunmaktayiz evde bulunan herkesin gelir ve varlik tespiti yapilip basvurumuzu aldilar annem hakkinda daha once oldugu gibi kimse bi yorum yapmadi babamizin maasida eklenir gibisinden memur kiz yasal sure 3 ay ancak 1 veya 1.5 ay icerisinde evimize komisyonun gelicegini bildirdi heyecan ile komisyonu bekliyoruz olusan gelismeleri burdan paylasicam
Saygilar

metehan50,
siz özet geçmeseydiniz hatırlayamazdım bile. özel mesajlara bakmıyorum. çünkü, özel mesaj kutusu çabuk doluyor ve mesajları silmek durumunda kalıyorum. oysa sorunu çözebilmek için bazen eski mesajlarınızı sıkı kontrol etmek zorunda kalıyorum. ihtiyacım oluyor önceki yazdıklarınıza. ve onca uyenin yazdıklarını aklımda tutmam imkansız. bir de aynı sorunu olanlara da faydası olur forumda yazışma olursa. bir de en önemlisi insanız ve bazen hata yapabiliriz. buradan yazışmak benim de denetimden geçmemi sağlar. bir yanlışlık yaptıgımda uyaran olur. yani her halukarda forumdan yazışmak hepimiz için daha avantajlı.

bahsettiğin şekilde dilekçeyle hemen il müdürlüğüne başvur lütfen. yazışmalarımızda bildiirim yükümlülüğünden bahsettim mi bilmiyorum -bu konu önemli çünkü- hemen kişi değişikliklerini de bildir. hem kişi değişikliklerini bildir hem de burada yazdıgın gibi durumu anlat mudurlüğe ve dilekçeni ver. bu konuda sana yardımcı olacaklardır. Öncelik engellidir çünkü. engellinin lehine karar almaya çalışacaklardır. gelişmelerden beni de haberdar et lütfen.

.................
nazo07,

babanın bakıısın ve bu şekilde babana baktığın için evde bakım aylığı alıyorsun. ablan size evde bakım aylığı baglandıktan sonra mı taşındı? daha önce sizle mi kalıyordu? eger sonra taşındıysa bunu bildirmek zorundaydınız. eniştenin ikameti sizde değilse alpere yazdıklarım senin için de geçerli ablası.
yukarıdaki ilk mesajımda bir genelgenin linkini verdim. o genelgeyi il müdürlüğüne göster. halen kanun'da yapılan değişiklikleri bazı il müdürlükleri ögrenmemiş anlaşılan!
bu arada ablan hep sizle kalıyor di mi? eger evine gittiği ve orada yaşadıgı tespit edilirse bu sorun olur.

alpren16,
sorunu çözdüğünüze sevindim:)
lütfen gelişmelerden haberdar edin.

Melek hanım verdiğiniz bilgilerle aydınlattığınız için teşekkür eder,çalışmalarınızda başarılar dilerim.Sonucu sizlerle paylaşacağım.Benim konumunda olan arkadaşlara sanırım faydalı olur.

rica ederim... Lütfen gelişmelerden haberdar edin. kanun'da yapılan yeni değişiklikten dolayı bazen il müdürlükleri hgelir hesabını eskiye göre yapabiliyor. o yuzden her gelişmeden haberim olsun lütfen...
yegenizle birlikte kişi başına düşen aylık gelir 572,64 lirayı geçmiyor di mi?

Bu şekilde sınırı geçmiyorsa hemen yegeninizin ikametini size aldırın. hanede kişi başına düşen aylık gelir 572,64 Tl altında olmalı. hafta içi ikakmeti aldırıp hemen bildirim ve dilekçe için il müdürlüğüne gidin.

Melek hanım yeğenimle birlikte kişi başına düşen gelir 490-Tl civarında.Aslında 6 kişi ile yine geçmiyordu.Maaşa yapılan 100-Tl lik zamla toplamda 70-Tl geçti.İkinci altı aylık dönemde yani haziranda yine 46-Tl genel toplamın altında kalacaktır.Memur maaşlarına ortalama 100-TL zam yapılırken 572,64x6=3435,84-TL Benim maaş 3390-TL idi.Maaşa 101-TL zam yapılınca 3491-TL oldu.İkinci altı aylık dönemde ise maaşa yine % 3 zam yapılacağından maaşım 3595-TL olurken,2015 temmuz için 606,90*6=3641-TL olacaktır.Yani Maaşım 46-TL ,6 kişi için kişi başına düşen toplam gelirden daha düşük olacaktır.
Melek hanım benim asıl meselem bakım maaşı değildir.Benim asıl meselem özürlü çocuğumun huzur içerisinde bakımının sağlanmasıdır.Yeğenim evde bakım ve ev işlerine yardımcı olduğundan dolayı ve aynı zamanda eğitim ve diğer giderlerini karşılamamdan dolayı ikametini aldırmak istiyorum.
Melek hanım,önce yeğenimin ikametini aldırdıktan sonra mı il müdürlüğüne dilekçe vereyim yoksa aldırmadan mı dilekçe vereyim.İkameti aldırdıktan sonra dilekçe vermek daha mantıklı olmaz mı?
Melek hanım bizlere değerli zamanınızı ayırdığınızdan dolayı teşekkür eder sağlıklı günler dilerim.

Son düzenleme:
yegeninizin ikametini aldırdıktan sonra dilekçe verin. sonra gidip bildirim yapın. burada anlattıklarınızı muhakkak il müdürlüğüne de anlatın

yegeninizin ikametini aldırdıktan sonra dilekçe verin. sonra gidip bildirim yapın. burada anlattıklarınızı muhakkak il müdürlüğüne de anlatın
Selamlar Melek hanım.Dediğiniz gibi önce nüfus müdürlüğüne gittim durumu izah ettim.Oradaki memur sadece yeğenimin değilde annesiyle birlikte(ablam) ikametinin alınması gerektiğini belirtti.Sebep olarak ta yeğenimin 18 yaşından küçük olduğunu gösterdi.Araştırmalarıma rağmen bu konunun içerisinden çıkamadım.Böyle bir yönetmelik filan var mı?Ablam evrak üzerinde ikameti alınmış olsa bile gerçek manada bizim hanede bizlerle yaşayamaz.Ablam evli olduğundan zaten bu mümkün değildir.
Melek hanım bu konuda tecrübelerini bizlerle paylaşırsan çok sevinirim.

maalesef 18 yaşından ufaksa ikameti aldıramazsınız size. bir yolu var mıdır bunun hakkında fikrim de yok. nüfustan bilgi alabilirsiniz ancak.
lakin şu durumda sizin gecikmeden il müdürlüğüne bildirim yapmanız gerekiyor. eger kişi değişikliklerini bildirmediyseniz ve gelir aşıyorsa size borç çıkartırlar. öncelikle gidip bildirim yapın bir de borçla ugraşmayın.
hanenizden kişi eksildiği için bildirim yapmadınız halen değil mi? kişi değişiklikleri ile ilgili bildirimin il müdürlüğüne en geç 1 ay içinde yapılması gerekiyor. süreç aleyhinize işliyor. hemen bildirimi yapmanız gerekiyor.

Melek hanım kişi değişikliklerini bildirmedim.Lakin temmuz ayında eve kontrol amaçlı geldiler.Benden maaş bordrosu istediler.Tapudan ve maliyeden taşınır ve taşınmaz mallarla ilgili formları il müdürlüğüne verdim.Her hangi bir sorun çıkarmadılar.Hanede tespit sırasında 7 kişi vardı.2010 yılında bir kızım dünyaya geldi 8 kişi olduk.2010 yıllarının sonlarında annem vefaat etti.Tekrar 7 kişiye düştü.2011 yılında bir oğlum dünyaya geldi tekrar 8 kişi olduk.2012 yılında bu kez de babam vefaat etti. 2014 yılında ise kızım gelin olarak haneden ayrıldı.Böylece hanede 6 kişi kaldık.Ben bu değişikliklerle ilgili bildirimde bulunmadım.Temmuz ayı denetimlerinde de zaten sorun çıkarmadılar.Kendileri evde 6 kişi yaşıyor değil mi diye sordular.Bende evet dedim.Nüfus kayıt örneği getireçekmiyim diye sordum hayır biz sistemden görüyoruz dediler.Bu şekilde sanırım bir sorun çıkarmazlar.

geliriniz d euygun o halde öyle değil mi? yani hanede kişi başına düşen aylık gelir 572, 64 Tl'yi geçmiyor?
detaylar benim için önemli çünkü yasal işlem yapılmasını istemiyorum hakkınızda. mevzuatın gerektirdiklerini soyluyorum sadece size.
geliriniz uygun mu?

Melek hanım 2015 ocak ayı itibariyle maaşım toplamda hane başına düşen gelir toplamını 60-TL geçmiş durumdadır.

hemen gidip kişi değişikliklerini bildirin ve bordronuzu da yanınızda götürün.

Kalemşör;

Melek hanım verdiğiniz bilgilerle bizleri aydınlattığınız için teşekkürü bir borç bilirim.Melek hanım inanın çok zor durumdayım.Benim amacım sadece oğlumun bakımının kesintisiz yapılmasıdır.Ama bakıcı olan eşim bakım maaşı kesilmesi durumunda kesinlikle bakım yapmayacağını söylüyor.Ben Bakım maaşı kadar parayı her ay sana ödeyeyim diyorum bu kezde maaşından neden bana ödeme yapasın ki diyor.Ben bu durumda tam bir çıkmaza girdim.Oğlum 20 yaşına bastığı için eşim öz annesi olmadığından dolayı hastanın alt bezini almada ve diğer temizliklerinde çok zorlandığını söylüyor.Ablamın 19 yaşında oğlu vardır.Onun ikametini haneye aldır bez değişimi,traş ve diğer temizliğinde bana yardımcı olur diyor.Hem de evde ikamet eden kişi sayısı 7 kişi olacağından maaş da kesilmez diyor.
Melek hanım erkek yeğenimin ikametini haneye aldırsam ve bu şekilde il müdürlüğüne durumu izah etsem acaba sorun çıkar mı?İl müdürlüğünde çalışanlar aslında tanıdık kimselerdir.Maaşımda da sadece 60 TL fazlalık vardır.Bu çaresizliğimi ayrıca Bimere de yazdım.Bu konuda beni yönlendirirseniz çok sevinirim

ben sizi gayet iyi anlıyorum. borç çıkmaması açısından acele ediyorum. yegeniniz 19 yaşındaysa hemen ikametini aldırın. İl müdürü de arkadaşınızmış madem onla da konuşun. yegeninizin ikametini aldırdıktan sonra kişi değişikliğini bildirmek için il müdürlüğüne gidin. böylece hiçbir sorun olmaz.

Melek hanım gerçekten bizlerin dertlerine yakından ortak olduğunuz için sizlere çok minnettarım.Borç çıkıp çıkmamasından korkum yok.Çıkarsada öderiz aldığımız parayı.Önemli olan oğlumun bakımına kalıcı bir çözüm bulunmasıdır.Gelişmelerden haberdar edeceğim.Sağlıklı günler,mutlu yarınlar dilerim.

sorun çıkmayacagını düşünüyorum inşallah. gecikmeksizin hemen yarın ikametini aldırın yegeninizin siz dediğim gibi. ve beni de haberdar ederseniz gelişmelerden memnun olurum.

Melek hanım bizim iş olmadı annem boşanıl olmadığı için heyet babamında maasının devreye gireceğimi ve olmayacagını söyledi çok caresiz kaldık yokmu bunun bi çıkış yolu acaba

Üst Alt