Ezgi, aslında bu durum bayadır gözümden kaçmıyordu. Takipteydim. Ama hiç kimse bu sosyal hizmetlerin bu konuda neyi dayanak aldıklarını soylemedi bana. neyi dayanak aldıklarını senin olayda gayet açık çözdüm
Şüpheleirm vardı ama yine de bilmediğim bir durum mu var acaba diye takipteydim
saçmalamışlar desem ayıp olur
Bilmiyorlar desem ayıp
ne diyeceğimi bilemiyorum sözün bittiği yerdeyim şimdi
Evet, tahminlerim doğru çıktı. keşke yanıltslardı beni...
dayanak aldıkları noktayı anladın ama ben de özet geçeyim. Niye sana yukarıdaki fıkrayı gösterdiklerini de anlamış olursun böylece.
18 yaşını tamamlamış zihinsel engelli, akıl hastalıgı ve akıl zayıflığı sebebiyle işlerini görememsi sebebiyle başkasının bakımına ihtiyaç duyuyorsa vesayet altında olması gerekli anlamına geliyordur. Dolayısıyla anne babasının velayeti devam ediyordur vs gibi saçma bir bakış açısı diye özetleyim
Yayınlanan
Genelge'de "... ayrı adreste olsa dahi velayeti devam eden anne babayı" diyor. yani ayrı adreste olsa bile velayeti devam eden anne baba bakmakla yükümlü birey sayılır diyor.
Kurumdakiler de bu hükümden zihinsel engellilerin vesayet kararı olmasa bile velayetin devam ettiği hükmünü çıkarıyorlar.
Oysa aynı Genelge'de 2. bölümde kanunen bakmakla yukumlu bireyleir de hatırlatmış ha
Buna ragmen bu yanlışa devam ediyorlar. 2. bölümde kanunen bakmakla yükümlü bireylerin eş ve 18 yaş altı çocuklar oldugunun anlaşılması gerektiğini soyleyen bir Genelge de mevcutken bunlar oluyor yani.
Şimdi gelelim dogru bilgiye. 18 yaşını dolduran her birey ergin sayılır. Buna zihinsel engelliler de dahildir. Ama akıl hastalıgı ve zayıflıgı sebebiyle bir kısıtlılık sözkonusu ise 18 yaşını tamamlamış ergin bireyler de vesayet altına alınabilir. vesayet makamı isterse anne babanın velayetinin devamına isterse anne baba dışında bir vasi tercihinde bulunabilir. yani isterse anne babasının velayetine devam kararı alır. isterse anne baba dışında buna lüzum duyarsa vasi atar. Bu vesayet makamının yetklisi altındadır ama
Ayrıca TMK, 18 yaşını tamamlamış ergin kısıtlı bireyler için anne babasının velayetinin devam etmesine karar verirse bir hatırlatma da yapar: "Bu velayet de vasilik gibidir." der.
Peki kısıtlı bireylerin anne babasının velayeti altında devam etmesinin ya da vesayet altında olmasının bakım borcuyla baglantısı var mı?
TMK ilgili hükmüne göre anne babanın bakım borcu 18 yaşına kadar yani ergin oluncaya kadardır. eğer 18 yaşını tamamlamış çocuk okuyorsa, okuması sebebiyle anne babanın bakım borcu devam eder. Ama ancak bu da 25 yaşına kadardır.
Dolayısıyla 18 yaşını doldurmuş bireylere anne ve babası bakmak zorunda değildir. Ancak nafaka yukumlusu yakınları olarak yardım zorunlulukları vardır.
TMK 364. madde gereği 18 yaşını doldurmuş olsa bile çocukları eger yoksul durumdaysa ve muhtaçsa anne baba nafaka yukumlusu yakını olarak ergin çocuguna yardım etmekle yukumludur.
Şimdi gelelim bakmakla yükümlü bireylere. bakmakla yukumlu bireyler kapsamında kardeşelr var. Aynı evde yaşayan bekar kardeşler var
oysa bekar kardeş isterse evli olsun zengin değilse nafaka yukumlusu yakını sayılmaz TMK hükümlerine göre
Bu örneği ne diye verdim peki?
nafaka yukumlusu yakınlardan yola çıkarak ergin kişi için anne babayı bamakla yukumlu birey sayıyorlarsa e kardeşler ne arıyor o listede?
Demek ki bakmakla yükümlü bireyler sadece nafaka yukumlusu yakınlar olarak hesaplanmamış. Bu durumda dayanakları yok.
Şimdi de geçip bakım borcuna (TMK tanımını kullnıyorum burada. 18 yaşına kadar anne baba çocuguna bakmak zorundadır hükmüne atıf) sığınmalarının hiçbir dayanagı yok
18 yaşını doldurmuş kısıtlı birey olsa bile anne babası onun için sadece nafaka yukumlusu yakınıdır. Hiçbir güç kısıtlı bile olsa anne babaya " sen bu çocuga ömur boyu bakmak zorundasın" diye bir dayatma yapamaz. Bu yasal değildir. Anne baba çocuguna sadece TMK hükümlerine göre okuyorsa 25 yaşına kadar bakmakla yükümlüdür. Ama nafaka yukumlusu yakını olarak yükümlülükleri sakldır (TMK,364).
Kısıtlı ergin bir çocuğu varsa kendi velayeti altında (vesayet makamı bu şekilde hukmettiyse) çocuğunun işlerini gorebilir, vasi olarak onun haklarının takipçisi olabilir. Ama bu da bakım borcuna dajhil değildir
"Yapmıyorum" derse vazgeçerse istemezse vesayet makamı o kısıtlı özürlü birey için başka vasi atar yani
Çünkü anne baba zorunlu değil bu konuda.
Şimdi senin olaya gelelim.
1. yeğenin kısıtlandı mı? Yok. Kısıtlanma kararı çıktı mı? Yok. Yeğenin vesayet altında mı? Yok. yegenin için vesayet makamı "velayete devam" dedi mi? Yok.
BUnlara evde bakım aylıgı ödeyen bir Kurum (sosyal hizmetelr) karar verebilir mi? Yok. Sosyal hizmetlerin boyle bir yetkisi var mı? Yok.
2. hade diyelim ki yegeninizin velayetine devam kararı verdi vesayet makamı. ya da hade diyelim ki anne babasını vasi atadı hakim.
Soralım şimdi: Vesayet altında olan ergin kişiye anne babası bakmak zorunda mı? Hayır, yok. Kim diyor bunu: TMK ( 364. madde hükümleri hariç)
velayeti devam eden ergin kişiye anne babası bakmak zorunda mı? hayır, yok. Kim diyor bunu: TMK (364. Madde hükümleri hariç)
Türkiye Cumhuriyeti orman cumhuriyeti değildir. Yasaları vardır. Hiçbir kurum yasaların vermediği bir yetkiyi kullanamaz. Hiçbir kurum yasal olmayan bir hükmü dayanak yapamaz. BU ulkede yasalar ne diyorsa o!
hepsi bu.
Lütfen itirazlarında bu dayanaklarını iyi kullan. Sonuna kadar git. BU konuda son söz mevzuata aittir kuruma değil, unutma
Kolay gelsin.