Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Antidepresanlar mı insanları şizofreni yapıyor?

berke26

Üye
Konular
41
Reaksiyonlar
193
"Şizofreni genelde kullanılan maddelerin ya da ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkıyo. İlaçlar yüzünden depresyon bipolar'a, bipolar şizofreniye dönüyo. Yarım asır geriye gitsen lobotomi yapan doktorları onaylayacaktın. Bilim her zaman doğruyu göstermez. Psikiyatri daha emekleme aşamasında. Hâla deneme yanılmayla tedavi etmeye çalışıyolar."

Linç yememek için ismini vermek istemediğim bir Youtube kanalının bir yorumu dikkatimi çekti. Hiç değiştirmeden aynı şekilde buraya yapıştırdım. Ben şizofreni ya da bipolar olmadığım için yorum yapmadım. Aramızda şizofreni ya da bipolar olan varsa buna bakabilir mi? Ben bu yoruma katılmıyorum ama aramızda katılan ya da tecrübe eden var mı? Bu paylaşım sadece bir cahilin lafından mı ibaret, yoksa gerçekten bir haklılık payı var mı?

Ben gereksiz yere antipsikotik kullanıp bıraktıktan sonra psikoz atağı geçirdim. Antidepresan yazmışsınız, öyle etkisi olduğunu hiç duymadım ama antipsikotiklerin psikoz yapma özelliği var.

@Pickle,

Antidepresan derken psikiyatri doktorlarının yazdığı bütün ilaçlardan bahsetmek istedim. Yani dediğime antipsikotikler de dahil.

Yıllar yıllar önce solian kullanmıştım 800 mg . Haliyle depresyon yapıyordu doktor prozac yazdı prozac var olan sesleri dahada şiddetlendirdi yani işitsel halüsinasyon yaptı. Bırakınca düzeldi. İlaçlardan korkuyorum artık bin düşünüp bir içecem.

Sanrı yapmaz ama ses yapar antidepresanlar

Son düzenleme:
Desteksiz bir yorum bence.
Benim oğluma 20 li yaşlarda şizofreni teşhisi kondu o yaşa kadar ne madde kullanımı nede pisikiyatrik herhangi bir ilaç kullanmışlığı vardı.

Ama hastalık meydana çıktıktan sonra antidepresanlar pisikozu artırıyormu evet bazı hastalarda artırıyor ama sebeb olmuyor olan hastalığı arttırıyor çünkü antidepresanların etkisi pisikoz ilaçları ile ters orantıda çalışıyor.

Pisikoz türü rahatsızlıklarda genetik çok önemli bir faktör benim ailemdede pisikoz hastaları var.

Ayrıca doğumda yaşanan sorunlarda bu tür hastalıklarda etken olabiliyor oğlumunda doğumundada sorun oldu kısa bir süre oksijensiz kaldı.

Ve hastaların karakter yapılarıda etken hastalıkta daha kırılgan, içine kapanık, naif kişiler hayatın stresine dayanamıyor ve bir yerden patlıyor ama daha sert dayanıklı karaktere sahip hastalar da daha zor çıkıyor hastalık belki genlerinde var ama bu sebeblerden ortaya çıkmıyor.

@kara duman, Katılmıyorum.

---Bipolar bozukluk, şizofreni ve şizoaffektif bozukluk gibi psikiyatrik rahatsızlıkların ortaya çıkışında “naiflik” gibi kişilik özelliklerinin doğrudan bir neden olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Bu hastalıkların gelişiminde genetik yatkınlık, biyolojik faktörler ve çevresel etkenler gibi daha karmaşık nedenler rol oynamaktadır.

Mevcut bilimsel literatür, bipolar bozukluk, şizofreni ve şizoaffektif bozukluk gibi hastalıkların gelişiminde “naiflik” gibi kişilik özelliklerinin doğrudan bir neden olduğunu desteklememektedir. Bu hastalıkların ortaya çıkışında genetik, biyolojik ve çevresel faktörlerin daha belirleyici olduğu anlaşılmaktadır.

---

Bu cevabı ChatGPT verdi ama doktorlar da böyle cevaplıyor merak eden gitsin sorsun. Naiflikle alakası olmayan insanlarda da bipolar veya şizofreni gibi hastalıklar görülüyor.

Ama toplumsal algı tam olarak bu maalesef, hastalara yapılan "zayıfsın, o yüzden hastasın" gibi desteksiz suçlamalar çok yaygın.

@Elijah
Naiflik derken tam olarak onu demek istemedi sanırım @kara duman ? psikolojik hastalıklara hassas ve duyarlı kişiler biraz daha fazla yakalanıyor bu doğru.

Genetik geçiş travmalar başlıca neden..özellikle(kaygı bozukluklarına bakılırsa ) kötü bir çocukluk dönemi yaşamış,altta yatan çocukluk travmaları görülüyor.

Linç yerin diye fazla detaylara girmiyorum.

@OğuzHan112, benim kast ettiğim kaygı bozukluğu gibi bir psikolojik rahatsızlık değil, beynin kimyasıyla alakalı ciddi hastalıklar kategorisindekiler. yani hiçbir doktordan da "hassas ve duyarlı kişiler daha yatkın" duymadım. tansiyon veya şeker hastalığına benzetirler genelde ve o hastalıkların da tedavisi sadece ömür boyu ilaç, psikoterapi ile şeker ya da tansiyondan kurtulanı duymadım. ama kaygı bozukluğunu psikoterapi ile yenebilenler muhakkak vardır.

Kaygı bozukluğu bile olsa hepsi beyin kimyasının, şimdi tıbbî terim kullanmak istemiyorum, bozulmasıyla alâkalı malesef.

@Elijah,

@OğuzHan112 Sizinde dediğiniz gibi naiflik derken hassas, kırılgan insanları kırmak istemeyen kişileri kast ettim ve bu özellik zayıflık değildir ortalık öküz gibi insanları kırmaktan çekinmeyen, bencil, kaba kişilerle dolu olduğu için bu naif kişilere hayat ağır geliyor bu naif kişiler yapamadıkları için değil yapmak istemedikleri için ruhsal olarak yıpranıyorlar.

@Elijah Oğlumun ilk teşhisi konulurken doktora çocukluğunu uzun uzun anlattıktan çocukluk resimlerine baktıktan sonra aynı burada yazdığım gibi Bakırköy mazhar osman hast doktoru bu tür rahatsızlıklara duygusal, naif, içine kapanık, içine atan kişiler daha çok yakalanıyor demişti ve bu gözlemimi başka hasta kişilerdede gözlemlemliyorum yıllardır.

Ama naif olmayan kişiler hasta olmaz diye bir şey yok yatkınlık ve ihtimallerden bahsediyorum bu tür hastalıkların ana sebebi beyin kinyasındaki bozulma zaten ama tek sebeb o değil.

Son düzenleme:
@OğuzHan112, evrenin yaratılışı da kimyasal evet. Benim kastım şu, kaygı bozukluğunu bilişsel davranışçı terapi ile büyük oranda tedavi edebilir iyi bir terapist ama bir bipolar veya şizofreni hastası maalesef yalnızca terapi ile iyileşemiyor, ömür boyu ilaç ihtiyacı oluyor. Demek ki bunlar farklı kategoride.

Büyük oranda kısmen evet,fakat ilaçsız sadece terapi ile mümkün değil.

Bipolar şizofreni psikoz psikotik ismi o kadar önemli değil, anksiyete bozukluktan şizofreni ye kadar bütün psikiyatrik hastalıkların altında kimyasal bozulmalar yatıyor,

Peki buna ne sebep oluyor,şuan için tam olarak bunun cevabını hiç bir hekim veya kurum veremez..bazı teoriler var ve şuan için bunlar geçerli,belki bin yıl sonra bu teoriler çürüyecek,bazı araştırmalar var ve halen devam ediyor.

@Elijah,

İyi geceler.

Yıllardır antidepresan, antipsikotik kullanmış bipolar birisi olarak bu soruya mecaz bir cevap vermek istiyorum.

Ben bir su borusuyum.
Dışarıdan bakıldığında sıradan, işlevini yerine getiren bir parça gibi görünebilirim. Ama içimde, kimsenin kolay kolay göremediği bir çatlak var.

Bu çatlak, adına bipolar bozukluk dediğimiz bir yara.
İçimden akan su, duygularım… bazen dingin bir akarsu gibi akar, bazen de coşkun bir nehir olur, yatağını taşır.
O çatlağa rağmen ayakta kalabilmemin, suyu kontrol edebilmemin bir yolu var: bir tıpa.
Bu tıpa, kullandığım ilaçlar…
Hayatıma sıkıca yerleşmiş, alıştığım, bazen istemesem de ihtiyaç duyduğum bir destek.
Tıpa yerinde olduğu sürece su doğru yere akar, ben işimi yaparım. Yaşarım. Var olurum.

Ama tıpa çıkarıldığında…
Su taşar.
Ziyan olur.
Bazen etrafa zarar verir, bazen de borunun kendisini aşındırır.
Her çıkarılışta boru biraz daha yıpranır. Belki dışarıdan belli olmaz ama ben o hasarı içeriden hissederim.

Ben hiçbir zaman tamamen sağlam bir boru olamayacağım.
Ama bu, işe yaramaz olduğum anlamına gelmiyor.
Hâlâ su taşıyabiliyorum.
Hâlâ hayat verebiliyorum.
Ve hâlâ ben, kendim olarak varım.
raw

Son düzenleme:
@OğuzHan112, nevrotik durumların (depresyon, kaygı vs) kimyasal bozulması değil algı sorunu olduğu ortada. Sevgilisinden ayrılan bir genç depresyona girip intiharı düşünebilir ama sevgilisi geri geldiğinde bu psikolojiden eser kalmaz.

@kara duman, mesala benim çocukluğumdan beri vardı bipolar.cocukkende öfke krizlerim olurdu ve düz duvara tırmaniyordum o kadar hiperaktivite vardı.laf söz dinlemezdim dayakla terbiye vermeye çalışmış babam.surekli dayak yediğim için travmalarim ataklarimi daha sert yapmış.45yasindayim ama hala çocuk gibiyim.ilaclarin bana bir faydası ataklarimin şiddetini azaltması.yanliz ben ilaçların beni zehirledigini de düşünüyorum.

Çokta nasıl olduğuna bakmam psikozun şimdi tedaviyle düzelme ve yan etkiden korunma aşamasındayım
Fakat zamanında penisilin iğne çok oldum ve dideral kullandın uzun süre ilaca bağlı psikoz isem olabilir şüpelenşyorum bu ilaçlardan neyse
Sonuç genetik olma ihtimali yüksek birinci sebep psikoz da
Sonra kimyasal bozulmalar travma veya aşırı depresyon gibi psikolojik nedenli olabilir psikoz

Antidepresanı bir süre kullandıktan sonra vücut istemsiz olarak kabul etmiyor bir çok hekimler bile bir süre sonra Ümit veremeyeceği düşündürüyor madde kullanımı beynin kimyasını bozuyor ama şunu da eklemek gerekir psikiyatri alanı bir tür mistik alan gibi bilinmeyen idrak edilemeyen bir alan aynı dinin metefizik alanı gibi çok kurcalamamak lazım işi sanatlarına bırakmak gerekir

Üst Alt