Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aort yetersizliğinden %60 raporla vergi indirimi ve erken emeklilik hakkında sorular

kylexz

Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabala, 25 yaşındayım Aort yetersizliğinden sürekli %60 raporumu bu ayın 11'inde almış bulunmaktayım. Erken emeklilik ile ilgili heryerde farklı bilgiler bulunuyor. Ek olarak 1231 günlük primim var.

Sorularım şunlar:

1)Engelli olarak erken emekli olabilmek için vergi indirimine gerek var mı?(ilk sigorta tarihim 2011) 2008 öncesi sigortalılar için var deniyor. 170'i aradığımda emeklilik için istenen belgeler arasında vergi indirimi belgesi de var dendi.

2)Vergi indirimi için başvuru yaptığımızda hastaneden aldığım raporun oranı düşer mi? Hala düşürüyorlar mı? Oran düştü diyelim benim hastaneden aldığım %60'lık raporu etkiler mi? Yoksa sadece vergi için verdikleri bir oran mı? Rapor yeniyken başvuru yapmak vergi indirimi almamı kolaylaştırır mı?

3)Vergi indirimi için başvuru yaptım diyelim oranı düşürdüler, belirli bir süre sonra tekrar baştan başvuru yapabiliyor muyum? İtiraz edince hastaneden tekrar rapor için heyete girmen istenebiliyormuş, benim raporum sürekli tekrar heyete girmek istemiyorum. Araştırdığımda maliyenin oranı düşürme yetkisi yok deniyor.

4)Emeklilik zamanında SSK tekrar hastaneye sevk edip rapor istiyor mu? Kimi istemiyor diyor, kimi de rapor istenebilir diyor? Bu durumda vergi indirimi olması avantaj olur mu?

5)Vergi indirimi için raporu süreli verdiklerinde raporu yeniletmek için tekrar heyete girip engelli raporu mu almak gerekiyor? Yoksa mevcut raporumla tekrar başvuru yapabiliyor muyum?

Çok uzun oldu cevaplayan herkesten Allah Razı olsun. Şimdiden teşekkürler.

Erken emeklilik için illa ki vergi indirimi almak gerekiyor. Sen raporu yeni almışsın. Vergi indirimini de alırsın da kardeş, sigorta başlangıcı 2011se senin önünde daha uzun yıllar var. %60 engelliysen 2.gruba dahil oluyorsun, ki bu da 18 yıl 4000 işgünü demek. yanlışsam arkadaşlar düzeltsin ama ben öyle biliyorum. yani hesapla. 2011+18. 2029da emekli olursun heralde. o yüzden diğer soruları boşver bence şimdilik kardeşim :)

Değerli kardeşim öncelikle geçmiş olsun.Almış olduğun rapor sürekli olduğun için tekrar muayene şartı gerekmez.Vergi indirimide alabilirsin onun içinde şuan çalışıyor olman gerekir.İl defterdarlığına raporun ile başvurarak Ankara dan vergi indirimi için talep edebilir engelli haklarının sana sağladığı her şeyden faydalanabilirsin.

anrlka0101

Cevap için teşekkürler. Hizmet dökümünde ilk işe giriş tarihi 24.09.2009 görünüyor. 170'i aradığımda 2011 olarak belirtti 2009'da staj yapmıştım sanırım staj dahil olmuyor doğru mudur?

parzanda

Teşekkür ederim. Vergi indiriminde raporu düşürme ihtimalleri var mı? Düşürülürse %60'lık raporuma etki etmez değil mi? Sadece vergi indirimi alamamış olurum?

Cevaplar için tekrar teşekkürler.

kylexz,Kardeşim raporunu yeni almışken biran önce vergi indirimini al,zira her geçen gün yeni bir şeyler çıkartıyor emeklilk işini zorlaştırıyorlar.şuan elindeki raporla vergi indirimini alırsan emeklilik işini garantiye almış olursun ve gereken yıl ile prim gün sayını tamamlamayı beklersin.

Mehmet005

Bende öyle yapıcam inşallah pazartesi başlıyorum bir işyerinde çalışmaya. İşe girdiğim anda vergi indirimine başvuru yapabiliyor muyum? Yoksa 1 hafta filan beklemelimiyim?

kylexz.Bildiğim kadarı ile çalıştığına dair işyerinden bir yazı veya bordro götürmen gerekiyor,hemen başvurma konusuna gelince kimi arkadaşlar benden üç aylık bir zaman geçmesi gerekli diyor kimi ise hemen başvura bilirsin diyor.Bu konuda bende net birşey söyleyemeyeceğim fakat,vergi dairesinden bu konuda bilgi alabilirsin.Hem bu konuda bizleride aydınlatmış olursun.

Mehmet005

Anladım, cevap için teşekkürler. Bilgi alınca konuya eklerim.
@Mehmet005 EDİT: Az önce Vergi İletişim Merkezi:444 0 189 ile görüştüm. Herhangi bir süre bulunmadığını, işe giriş yaptığım anda başvuru yapabileceğimi aktardı.

Arkadaşlar ayrıca vergi indiriminde süreli olarak verilirse süre sonunda tekrar heyete mi girmek gerekiyor? Yoksa mevcut raporla tekrar yeniletebiliyor muyum?

@kylexz öncelikle geçmiş olsun)arkadaşların aslında gözden kaçırdığ bir şey var yanlış yönlendirme olmasın kendi soruna aslında cevap vermişsin 2008 den sonra ssklı çalışan için erken emeklilikde vergi indirimi şartı aranmıyor (2009) işe başlama tarihine göre SGK kurumunun sevki ile %60 rapor alırsanız eğer 15 hizmet yılı ve 3800 gün ile erken emekli olabilirsiniz 2024 yılında vergi indirimi olmadan daha erken emekli olma hakkınız var vergi indirimi sadece (2008) yılı ve öncesi ssk lı çalışanlar için erken emeklilikde geçerlidir.
Son olarak lütfen arkadaşlardan ricam kesin bilgi olmadan lütfen yanlış yönlendirmeyelim kişileri.

Teşekkürler. @umut2135 Şu anki %60 raporum ile SGK sevk etmeden emekli olma hakkım var mı acaba? 2009 staj başlangıcı dendi bana asıl sigortam 2011 yılıymış. Kafam çok karıştı, elimde raporum var sonuçta SGK tekrar neden rapor istemekte? Sonuçta raporum sürekli. Vergi indirimi alanlar tekrar rapor çıkarmakla uğraşmadan emekli olabiliyormuş sanırım bu ne kadar doğru acaba? 2024 yılında vergi indirimi olmadan SGK'nın sevki ile mi emekli olma hakkım olmakta?

kylexz Şu anki raporunu diğer engelli hakların için kullanabilirsin ileride emeklilik tarihin geldiğinde malesef kurum sevki ile ancak emekli olabilirsin elindeki mevcut raporunda sana referans olacaktır o tarihte alacağın rapor için endişelenmene gerek yok o tarihte de gerekli oranı alırsın yine mevzuat böyle.

umut2135 cevabın için çok teşekkür ederim. Son birkaç sorum daha olacak. Vergi indirimine başvuru yapacağım. Vergi indirimde oranı düşürürlerse %60'lık engelli raporum da mı düşmüş olacak, yoksa sadece vergi indirimi için alınan rapor mu? Yani vergi indirimimdeki oran engelli raporumu etkiler mi? Süreli bir vergi indirimi verirlerse süre sonunda tekrar hastaneden engelli raporu alarak mı yeniletebiliyorum yoksa elimdeki sürekli engelli raporumu tekrar vererek bu işlemi yapabiliyor muyum? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Bu arada emeklilik için hesaplama yaptım aşağıdaki bilgiler çıktı. Sigortalılık süresine 8 yıl diyor ama benim toplam 3, 3,5 yıllık çalışmışlığım var. Sanırım aşağı yukarı bu tarihlerde emekli olabiliyorum sizin de dediğiniz gibi yakın tarihler.

kylexz öncelikle vergi indimine başvurursan ve oranın düşer ise diğer haklarına bir zarar gelmez ve raporun sürekli olduğu için vergi indiriminde genelde sürekli olur olur endişelenmene gerek yok raporun yònetmenligere göre düzenlenmiş ise hiç bir sorun olmaz

Vergi İndirimi Hakkında Sorum Var Resimli !!!

Merhabalar vergi indirimini nihayet 1 yılın ardından alabildim. Aynı oranda onaylandı. Engelli raporum sürekli. Şimdi soruma gelecek olursak;

1)Bu evrakı doğrulayarak, yeni gireceğim iş yerine/yerlerine verebilirim değil mi? Çünkü başlık olarak eski çalıştığım firma ismi var. Bu firmanın isminin yazması bir sorun oluşturur mu?

2)İstanbul Aksaray engelli birimine ilk başvurumda, vergi indiriminin aslını oradan da alabileceğim söylenmişti. Oraya gitsem, bana yine bu evrakı mı verirler? Yoksa farklı bir evrak alabilir miyim?

3) Bu rapor süreli mi? Yoksa sürekli mi? Nasıl anlarım?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

kylexz
1- Yeni gireceğiniz işyerlerinden alacağınız orada çalıştığınıza dair belge ile vergi indiriminizin kayıtlı bulunduğu vergi dairesine başvurursanız yeni işyerinize hitaben hazırlanacak vergi indirimi yazısı işvereninize tebliğ edilir. Rica ederseniz hemen elden vermeleri de mümkün olabilir, bazı yerler elden vermiyor.
2- Birinci soruyla aynı.
3- Herhangi bir bitiş tarihinden bahsedilmeyen belgeler süreklidir, bu da sürekli.
Hayırlı olsun.

Ufukalp çok teşekkür ederim. Ben verecekleri evrak tek bir iş yerine hitaben değilde her iş yerine direkt kopyalarını verebileceğim genel bir yazı olur diye düşünmüştüm. Kısacası ben yeni bir işe girdiğimde tekrar başvuracağım sonucuna ulaşıyorum cevabınızdan?

Bununla uğraşılmaz ki, iş yerinden izin al tekrar git vs. Bu evrak için 1 yıl bekledim. Acaba ben yanlış bir başvuru mu yaptım ?Genel bir yazı almamız mümkün değil mi? Cevap için şimdiden teşekkürler.

kylexz
Siz sürekli bir vergi indirimi hakkı elde ederek bundan sonra çalışacağınız her işyerinde geçerli bir vergi indirimi hakkı elde ettiniz, bu konuda sıkıntı yok.
Aslında işyerleri eski işyerine hitaben yazılmış olan belgeye istinaden de vergi indirimi uygulayabilirler, ama işleyiş bu şekilde işte. Yetkilinin biri, ''Bu belge falan yere htaben yazılmış, bizim için bir bağlayıcılığı yok'' dediğinde yapacak bir şeyiniz kalmıyor.
Cevabımı yanlış mı anladınız bilmiyorum ama bu işlemi gözünüzde neden bu kadar büyüttüğünüzü anlamadım.
Sadece gidip ''ben burada çalışıyorum'' diyeceksiniz, bitti. Vergi indirim hakkınız var zaten, yeniden başvurmuyorsunuz, olan indiriminizi yeni işyerinize bildiren bir yazı istiyorsunuz, yazıyı elden veremeyiz derlerse onlar gönderiyorlar, hepsi bu kadar.

Merhaba kardeşim benim sana sormak istediğim benimde aotr yetmezliğim var bu konuda özelden iletişime geçebilirsen benimle çok menun olurum

Ufukalp cevaplar için çok teşekkür ederim. Ben ilk başvuru gibi uzun sürecek zannettim. Tek problem, iş yerinden belge al,tekrar git uğraş. Bir iştede uğraştırmasalar şaşardım. Yeni iş yerine hitaben tekrar yazı almak için, iş yerinin bağlı bulunduğu vergi dairesine mi gitmem lazım? Yoksa vergi indirimini almak için ilk defa başvuruyu yaptığım İstanbul aksaray vergi dairesine mi? İlk başvuruyu aksaraydan yaptığım için sanırım vergi indirimim buraya kayıtlı?

kylexz
Hayır işverenin kayıtlı olduğu vergi dairesi değil, sizin vergi indiriminizin kayıtlı olduğu vergi dairesi.

Süreli vergide şu tarihte doktora çıkaaksınız yazarmı ben 2013 te aldım sürekli dediler tarih yaamıyor sürelilerde tarih yazıyormu örnek yokmu hiç kime sorsam cevap alamadım

karatas_52
Sürekli vergi indiriminde xx tarihinden itibaren yazar, herhangi bir bitiş tarihi belirtilmez.
Süreli vergi indiriminde ise xx tarihinden xx tarihine kadar, ya da xx tarihinden itibaren atıyorum 2 yıl şeklinde bir ibare olur.

Üst Alt