Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aort yetmezliği, mitral yetmezlik, astım ve bel fıtığından yüzde kaç oran alırım?

cemisgezekli

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
öncelikle ii gecelr bende 1997 yılında askerde 1 .derece aort yemezliği nedeniyle askerden muaf tutuldum. su anda 1 derece aort yemezliği ,minimal dercde mitral yetmezliği devam ediyor.ayrıca astım ve bel fıtığı oldum ortaya cıktı bunlardan dolayı%40 özürlü rapaoru alabilirmiyim.1derece aort yetmezliği ve mitral yetmezliğinden % kaç rapaor alabilirmiyim simdien ilginiz için tesekkür ederim.

Aort yetmezlik ve Mitral yetmezlik için alınabilecek oranlar şöyle;

Kalp kapak hastalıkları için verilen oranlar:

Klas 1 hastalar:% 10
Fizik muayene ve laboratuvar sonuçlarına görehafif düzeyde kapak hastalığı tespit edilmiş veya kapak hastalığı nedeni ilegirişimsel-cerrahi olarak tedavi edilmiş hastalarda aşağıdaki şartlarınvarlığı; NYHA Sınıf 1 semptomlar ve sistolik kalp yetmezliğine neden olanventriküler fonksiyon bozukluğunun (mitral yetersizliği hastalarında EF>`,aort yetersizliğinde >U, diğer durumlarda >P) ve ventriküler dilatasyonaait bulguların olmaması.

Klas 2 hastalar:% 30
Fizik muayene ve laboratuvar sonuçlarına göreorta düzeyde kapak hastalığı tespit edilmiş veya girişimsel-cerrahi olaraktedavi edilmiş hastalarda aşağıdaki şartların varlığı; NYHA Sınıf 2 semptomlarve kalpte laboratuar testleri ile (EKG, ekokardiyografi vb.) ortaya konmuşdilatasyon/hipertrofi varlığna rağmen sistolik fonksiyonların normal olması(mitral yetersizliği hastalarında EF>`, aort yetersizliğinde >U, diğerdurumlarda >P).

Klas 3 hastalar:% 50
Fizik muayene veya laboratuvar sonuçlarınagöre orta-ileri düzeyde kapak hastalığı tespit edilmiş veya kapak hastalığı nedeniile girişimsel-cerrahi olarak tedavi edilmiş hastalarda aşağıdaki şartlarınvarlığı; NYHA Sınıf 3 semptomlar ve laboratuvar bulguları ile ortaya konmuş solventrikül sistolik fonksiyonlarında azalma (mitral yetersizliği hastalarında EF0-`, aort yetersizliğinde 0-U, diğer durumlarda 0-P).

Klas 4 hastalar:% 100
Fizik muayene veya laboratuvar sonuçlarınagöre orta-ileri düzeyde kapak hastalığı tespit edilmiş veya kapak hastalığınedeni ile opere edilmiş hastalarda aşağıdaki şartların varlığı; NYHA Sınıf 4semptomlar ve laboratuvar bulguları ile ortaya konmuş ciddi ventrikül fonksiyon(EF<0)

Astım için alınabilecek oranlar SFT testi sonucuna göre veriliyor;

1-Doğuştan veya kazanılmış akciğer, plevra vegöğüs kafesi hastalıkları veya akciğeri tutan diğer bütün hastalıklarda,solunum ve dolaşım fonksiyonunda bozukluk yapmışsa; Solunum FonksiyonTestlerine göre değerlendirme yapılır;

a- Az etkilenme varsa:% 20
b- Orta derecede etkilenme varsa:% 40
c- Ağır derecede etkilenme varsa veya kronik korpulmonale gelişmişse:% 80

Bel fıtığı için alınabilecek oranlar;

Tablo 1.1- Lomber omurganın özürlülük oranları

1: Klinik bulgu,nörolojik kayıp, yapısal bozukluk ve kırık yoktur:% 0

2: Öykü ve muayenebulguları spesifik travma veya hastalık ile ilişkilidir; belirgin adale spazmıvardır, omurga hareketliliği asimetrik olarak azalmıştır veya radiküler ağrıvar ancak objektif bulgu yoktur; yapısal bütünlükte bozulma yoktur veya Hastadaklinik olarak belirgin radikülopati ve görüntüleme tetkiklerinde aynı seviyedeve tarafta herniye disk vardır ancak konservatif tedavi ile düzelmiştir veya
Kırıklar: (1) birvertebrada %25’den az vertebra kompresyonu (2) dislokasyon olmaksızın posterioreleman kırığı (3) vertebra cisminde kırık olmaksızın yer değiştiren spinöz veyatransvers proses kırığı:% 8

3: Belirgin radikülopati bulguları vardır, dermatomal dağılımda ağrı, duyu kaybı, reflekskaybı, kuvvet kaybı, unilateral atrofi vardır, bulgular elektrodiagnostiktestler ile gösterilmiştir Veya Klinik radikülopati bulguları ile uyumlu,görüntüleme teknikleri ile gösterilmiş, aynı seviye ve aynı tarafta diskhernisi veya cerrahi ile düzelen radikülopati öyküsü vardır Veya Kırıklar: (1)bir vertebra cisminde %25-50 arası kompresyon kırığı, (2) spinal kanalıetkileyen posterior eleman kırığı. Her iki durumda da kırık yapısal bütünlüğübozmadan iyileşir:% 13

4: Hareket segmentinin bütünlüğünde bozulma olması; fleksiyon-ekstansiyon grafilerinde 2komşu vertebrada öne-arkaya 5mm’den fazla hareket olması veya tutulan hareketsegmentinde bitişik hareket segmentine göre 11 dereceden daha fazla açısalhareket olması. Lumbosakral eklemin yapısal bütünlüğünde L4-5’de 15 derecedenfazla açısal hareket olması ile tanımlanan kayıp olması. Kas spazmı ve ağrımevcuttur. Veya Kırıklar: (1) nörolojik bulgu olmaksızın bir vertebrada %50’denfazla kompresyon (2)nörolojik motor bozukluk olmaksızın fraktur veyadislokasyonla birlikte çok seviyeli omurga segment yapısal bozukluğu:% 23

5: Kategori III veIV’ün kriterlerini karşılar, hem radikülopati hem hareket segmentininbütünlüğünde bozulma vardır; kategori III’deki gibi alt ekstremitelerde atrofiveya dermatomal dağılım ile uyumlu refleks kaybı, ağrı ve/veya duyudeğişiklikleri veya elektronöromyografik bulgular ve kategori IV’deki gibihareket segmentinin bütünlüğünde bozulma Veya Kırıklar: (1) tek taraflınörolojik bulgu ile birlikte bir vertebra gövdesinde %50’den fazla kompresyon:% 25

Not: Hastalıklarınıza verilen bütün oranlar balthazard formülü ile hesaplanarak belirlenir..

Ek Bilgi 1: http://www.engelliler.biz/forum/dig...haklar-ve-haklariyla-ilgili-site-rehberi.html

Ek Bilgi 2: http://www.engelliler.biz/forum/sag...tek-bir-saglik-raporu-almak-icin-dilekce.html

bugün hasteneye basvurdum özür durumu için göğüs polikliğinden astım için daha önceden rapor almama rağmen çok az var dendi rapora gerek duylmadını söylendi .kardiyoloji polikliniğinde eko sonucunda mitral kapak ucları haffif kalın ve minimal mirtal yetmezliği ve aort kapak yetmezliği minimal dercede var dendi ve %10 özür oranı verlir dendi nası bi iştir anlamdım aynı nedenlerle askerlik yapamadım anlamadım gitti.

Hastanede Enggelli Rapor Alımı

Oncelıkle hepnıze Hayırlı Gunler
27.01.2017 tariihinde Elazıg Arastırma Hastanesınden Annem ıcın engellı rapor almakı icın basvurduk. ongordukerı polıkılnıklere muayene olduk
Annemde ılerı derece kemık erımesı ve bundan dolayı kanburluk var burdan toplam %14 oran cıkardılar daha sonra goyus polıklıgıne muayene oldumuzdaa daha onceden annemde ılerı dercecede kuah var denılmsıtı ve sft testınde bunu basaramadı
ronntgeıne bakılarak ve ılac raporlrına bakılarak raporlarda astım dıye yazıldından .% 20 verıldı oran lakın anneım ıkı merdıven cıksa bıle tıkanıyor cıkamıyor dığer polokılınıklerdende hepsı toplam %91 oran verıldı
heyete gırdık baktılar sadce cıktık.

benım sormak ıstedıgım bu 91 oran heyet tarafından dusurulrumu kardıyolojıden %30 gozden %10 norolojı %12 ve urolojıden%5 oran verıldı

saygılarmlaa

cemisgezekli mrb askerlikten muah olduğunuzu belirtmişsiniz nezaman ve hangi rahatsızlığınızdan dolayı muah edildiniz

30-20-14-12-10-5 şeklinde oranlarınızın toplamı 91 etmez.

Balthazard yöntemine göre toplamanız lazım.

Yani

30+0,7x20 =44
44+0,56*14=52
52+0,48x12=58
58+0,42x10=62
62+0,38x5=64

Yani heyetten %64 çıkacak.

Not: Anneniz 60 yaş üstüyse buna 10 eklenir. Yani %74 olur.

Not2: Nasıl hesaplandı diyorsanız, oranlar büyükten küçüğe sıralanır. 1 engel 100den çıkartılır. Yani;
100-30=70
2. engel bu rakamın yüzdesi ile çarpılır: yani 20x0,70 =14

Bu rakam öncekine eklenir: yani 30+14=44
44 oranı 100 den çıkartılır, sıradaki engelin yüzdesiyle çarpılır: Yani 100-44=56
14x0,56=8
.
.
.

Oranlar balthazard formülü ile toplanır.
Bunun için hazırlanmış bir tablo da var, özür oranlari yönetmeliğinin eklerinden biri de bu tablo, kısa yoldan ordan da bakabilirsiniz, ama hesaplayıp bir tutam da beyin fırtınası yapmak en güzelidir:)

bende bunu merak edıyordum bu dedınız yontemı bılmıyorum oyuzden burda konu actım pekı bunun sebebı nedır neden bu sekılde hesaplama yaplıyor ve bırde ben bu astım koah konusunda ıtıraz etmeyı dunsuyorum cunku astımda bıle en az etkılenmede 20 oran verlıyor annemde sft testıı bıle yapamadı

cemisgezekli

Neden böyle hesaplanıyor? Öncelikle yasa böyle. Sonralıkla uluslararası kullanılan bir yöntem bu.

Aksi halde bazı kişilerin engel oranı % 250 gibi anormal oranlarda çıkabilir. Örneğin kardiodan %60, Göğüsten %70, ortopediden %50 aldınız. Hepsini toplarsanız %180 gibi olmayacak bir rakam çıkar.

İtiraz kısmına gelince... Rapor çıkınca il sağlık müdürlüğüne itiraz edip hakem hastane isteyebilirsiniz. Belki de heyette düzeltirler. Önce raporun çıkması lazım.

Dun ıtıbarıyle annemın raporunu hastaneden alındı %67 ozur oranı cıkmıs bu ozur oranıyla ozurlu maasıve bakım parası aldırabılırmıyız anneme babam memur emeklısı ve haklar nelerdır

Bakım maaşı için raporunda ağır engelli yazan kısım (EVET) şeklinde işaretlenmiş olması lazım.
Ayrıca evde kişi başına düşen gelir kısmı yaklaşık 847TL'nin altında olması lazım.

Şu bölümdeki başlıkları inceleyin: Evde Bakım Hizmeti/Aylığı

Engelli maaşından yararlanmak için ise evde kişi başına düşen gelirin yaklaşık 425TL'nin altında olması lazım.

Onun için de şu başlığı inceleyin: 2022 Engelli Aylığı ile Vakıf Aylığı

eger o agır engenlı ıbaresı yoksa alamazmıyız ve %67 oran bunun ıcn yeterlmıdır

Raporda ağır engelli yazmıyorsa %90 bile olsa bakım ücreti alamazsınız.
Bakım ücreti için raporunun %50 üstünde VE ağır engelli olması lazım.

Ama gelir şartlarını sağlıyorsa sadece engelli maaşı alabilirsiniz.

Üst Alt