Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araba aldığımız için engelli aylığım kesildi! Ne yapabilirim?

Kibrit

Yeni Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
Spina Bifidayım araba aldığımız için aylığım kesildi para gelmiyor her hangi bir işte de çalışamıyorum 23 yaşındayım ne yapmam gerek.

kılı kırk yarıyorlar keske almadan once bıraz arastırsaydın aldıgın arac gelır olarak sayılıyor

Engelli aylığı muhtaç engellilere veriliyor. Sen araba alacak parayı bulduğuna göre muhtaç durumda değilmişsin. Vakıfta böyle düşünüp kesmiş maaşını. Yapacak pek birşey yok...

şunu bazen anlamiyor insanlar araba temel ihtiyac sağlik sorunu olan coğu insan icin temel ihtiyac olan neden gelir sayilir şahsen anlamiyorum onuda geç saten bi evde kim var kim yok hepsinin gelirini hesapliyonuz bırakında temel ihtiyaci olan insan alsın ya:S

sweet guy

Aynen katılıyorum ,
@Syusuf Temel ihtiyacın ne olduğunu bilmiyorsun Temel ihtiyaç, kişilerin yaşamlarına devam edebilmeleri için kesin olarak ihtiyaç duydukları başlıca unsurlardır. Temel ihtiyaç, kişinin hayatına devam edebilmesi için olmazsa olmazlarıdır.

O halde engelli maaşın adı
Muhtaçlık aylığı olsun.

sweet guy

Neden araba ihtiyaç değil? Basitçe düşünelim: Bir noktadan başka bir noktaya ulaşmak bir zorunluluk mu, değil mi? Mesela evden-işe veya hastaneye veyahut gezmeye gitmek bir ihtiyacın karşılanması anlamına gelir mi gelmez mi? Peki bunu ne ile sağlayacağız? Toplu taşıma? Ya mümkün değilse?

Ulaşım bir haktır ve bunun ne ile sağlanabileceği üzerinde düşünürsek sorunun doğru yanıtı çıkar diye düşünüyorum.

Arabanın temel ihtiyaç olup olmadığı kişiden kişiye değişen göreceli bir kavramdır.

Yürüme sıkıntısı olan veyahut tekerlekli sandelye kullanan biri için maddi durumu varsa en temel ihtiyaçtır.

Öte yandan ehliyet ve araç almak için birikim yapmak maksadıyla devletin verdiği engelli aylığını 10 ay boyunca çekmeyip hesapta biriktiren ve bu yüzden maaşı kesildiği için veryansın edenin araba hayali en temel ihtiyaç mıdır?

2022 aylığı alma koşulları gerçekten çok çok zor iken. Ve gerçekten muhtaç engellilere veriliyor iken, Bu insanların bu çıkışları gerçekten şaşırtıcı.

sweet guy

İşte o görece kısmı önemlidir. Yani bir genelleme yapmak yerine somut olay hakkında konuşmak gerekir.

Babamın aracı var.

Babam 15 dakikalık yürüme mesafesindeki hastaneye gitmek için aracına biner 45 dakika park yeri arar ve yaktığı benzinde cabasıdır.

Ve ben ehliyetim olduğu halde istesem kolaylıkla anahtarı babamdan alıp aracı kullanma lüksüne sahip olduğum halde.

Şişliden haydarpaşa numune hastanesine otobüs ile gidip geldim bu sabah.

Demekki göreceli bir kavrammış. Araba ihtiyacı. Ve toplu taşımada tekerlekli sandelye ile seyahat eden nice kardeşlerimiz var.

sweet guy

Evet, ben de kullanırım denk gelirse. Kalabalık değilse. İnsanlar yer verirse. Biri rampayı açarsa. Otobüs düzgün yanaşırsa. İnmek için 3 durak önceden hazırlık yapmak şartıyla. Bu işler öyle uzaktan görüldüğü gibi değil.

hozgul

İllaki kolay değildir yaşamayan asla bilemez.

Allah size ve tüm kader yoldaşlarınıza kolaylıklar versin...

Bu arada Konu buraya nasıl geldi yahu 😎😎

Devlet araba alacak birinin sosyal yardımlaşma ya ihtiyacı yok deyip konuyu bağlıyor yanlış yok bence nasıl aylardır 2022 yi çekmeyince el koyuyorsa ve doğruysa buda öyle bence

[FONT=&quot]@Kibrit
[/FONT]
[FONT=&quot][FONT=&quot]demekki aracın rayiç bedeli gelir hesabına katılınca 609 lira olan hane kişi başı gelri geçmiş ve bu yüzdende maaş kesilmiş
not: araç lüks değildir bazıları için olmazsa olmazdır.kimse kimsenın ne halde oldugnu bilmez o yüzden garipsememek kızmamak gerekır zamanın kıme ne getireceği belli olmaz.muhtaç sahibinin yardımlarla bırazda kendi birikimleriyle aldıgı araç için maaş kesilmemeli diye düşünüyorum.[/FONT][/FONT][FONT=&quot][FONT=&quot][FONT=&quot][FONT=&quot]ihtiyacı olmadıgı halde ihtiyacaı varmış gibi davranıp malesef sahtekarlık yapanlar var bunların bertaraf edılmesı için de [/FONT][/FONT]en güzeli vakfa başvurup durumu ızah etmelı vakıf ıncelemesi sonucu olur verilirse alınmalı.[/FONT]
Soru 114: Araba almak istiyorum 2022 aylığım kesilir mi?[/FONT][FONT=&quot]
Muhtaçlık değerlendirmesi; hanedeki bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada kişi başı gelirin net asgari ücretin 1/3'ünden az olması gerekmektedir. Bu değerlendirmede aracın rayiç bedelinin 120'de biri aylık gelir olarak hesaplamaya dâhil edilir. Engelli adına alınan araç ÖTV indirimi ile alınmış ise indirimli tutarının 120'de biri dikkate alınır.

[/FONT]

Arkadaşlar Bence yanlış düşünüyorsunuz araç alımı engelli maaşını kesilmesine sebep olmaması lazım.yada yönetmeliğin değişmesi lazım engelli araç alanlar 2022 maaşından faydalanamaz diye bir ibare koysalar işler değişir.o zaman ya araçı seçersin yada maaşı

acaba bir avukata mı danışsanız? tabi konunun uzmanı avukatlara. mesela ceza hukukunda yahut gayrimenkul hukukunda uzman avukatlar oluyor, örneğin şu avukatlar. bu meselelerde de uzman avukat var mıdır?

Bence bu konuda danışmak gereksiz sıfır araç alan rayici aşar ve aylık kesilir kitap böyle yazar alınan aracın değeri maaşı kestirirmi önce o araştırılmalı

Şu hane geliri uygulaması kaldırılıp engellinin şahsi geliri baz alınsa sorunların çoğu çözülmüş olacak...

bnm başıma da gelen bir olay araç almak engelli maaşı 2022 almaya engel değil aracın ötv tutarı düşüldükten sonra lütfen eve gelen sydv memurlarına aracın fatura bedelini ibraz edin örnek ben 2016 yılında ötv indirimli 45000 bin tl araç aldım faturası ile ibraz ettim memur bu aracın 120'de 1 hesaplamaya dahil edilecek dedi hesaplandı 375 tl çıktı bunu hane gelirine ekledi evde 4 kişiyiz annem emekli kişi başı geliri aşmadık

ist01
arabanın aldıgnız fiyatı ve evdeki kişi sayısı çok önemli.4 değilde 3 kişi olsaydınız kesilirdi.

Araba değilde ehliyet alsak yine kesilir mi engelli maaşı

ehliyet alırsanız sadece sorun yok arac almayin yeter:)

609tl yaşlılık ve engelli maaşı için rakam engelli bakım maaşı için 1218tl mi oluyir ? 3te2si mi?

Ayrıca kira elektrik doğal gaz gider olarak hesaba katılıyor mu kişi başı hesap yapilirken

Darkcald
Evet evde bakım aylığı için hane geliri kişi başı limiti asgari ücretin 2/3 si yani 1.219 TL dir.
Hane gelirinden düşen gider sadece engelli aylığı için ve sadece kira gideridir. Onda da sizin ibraz edeceğiniz kira kontratı gibi belgeler değil, vakıf tarafından belirlenen emsal kira bedelleri esas alınır.

kimse kızmasın kusura bakmasın 2022 maaşına neden muracat ediyoruz şartları ne vakıf bunu neden veriyor engelli kişinin yaşamını idame ettirip yaşamını idame etmesi
Gerçekten ekkmek alabilmek için o paraya ihtiyacı olan kişiler var
Hergün karşılaştığım olay annemle aynı serviste diyalize giden bir kişi var 62 yaşında 59 yaşındaki eşi bir firmada temizlik ve çay işlerine bakıyor gene aynı diyalizde 39 yaşında başka bir kişi 14 yaşındaki oğlu kağıt topluyor
çünki esenyurt devlet hastanesinde 5 diyaliz yatağı var 2022 alırlarsa yer olmadığı için kanuni veya sadi konuğa gidecekler 2022 alanlar özel diyaliz merkezlerinde diyalize giremiyor arabaları yok gelirleri yok o yolu karşılayamazlar GSS kendileri öderse 2022 kesiliyor
59 yaşındaki kadın eşinin sigortası olsun diye çalışırken 14 yaşındaki çocuk gss ödemek ve evde yemek olsun diye çalışıyor

Şimdi arabamı temel ihtiyaç ve kim için ? gönül isterki her engelliya araç tahsis edilsin hatta şöför bile olsun ama ülkemizin gerçeklerini görmemiz gerek bu tür durumları yaşayanlar varken o maaşla araç alınmasını etik bulmuyorum .

Bu arada çalışıp kendi paramla almadım arabayı , babam aldı çalışıp , araç benim değil şuanda hala işsizim sağlık sebebiyle çalışamıyorum parada gelmiyor okulda okuyamadım bir yerden gelirim de yok ayrı bir evim olsa tek başıma yaşamaya karar versem buna göre almaya hak kazanırmıyım.

Kibrit
[FONT=sans-serif]babam aldı çalışıp , araç benim değil[/FONT]
sizin olmamasının önemı yok araç haneye ait oldugu için.
Soru 53: 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklara başvuruda bulunan kişinin hanesine ait binek aracı muhtaçlığın hesaplanmasında nasıl dikkate alınır?
2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklarda başvuruda bulunan kişinin hanesine ait binek aracının kasko bedelinin 120'de biri dikkate alınır. ÖTV indirimi ile alınmış ise indirimli tutarının 120'de biri dikkate alınır.

[FONT=sans-serif]ayrı bir evim olsa tek başıma yaşamaya karar versem buna göre almaya hak kazanırmıyım.[/FONT]
kardeş 2022 alma şartları bellı öncelıkle %40 dan az olmayan rapor sonra hane kişi başı gelır 609 u geçmeyecek.ayrı eve çıktıgınızı farzedek büyük ihtimal bu kira olacak.2022 emsal kıra bedellerı gelırden düşüo.siz kırada heç bı gelır yokken nasıl yaşayacaksınız 2022 bi de şöle bişi var hane harcaması gelırden çok ıse o aradakı fark gelıre eklenır yanı hec bi gelır yokken ödedıgn kıra yedıgın içtigin vs vs harcamalar gelır olarak işlenır 2002 olmaz
araç almadan evvel keşke ötv indirimi sonrası olan fıyatının gelır şartını geçmeyen fıyattakı bı araç alsaydınız

Üst Alt