Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araba alındığında halamın 2022 maaşı kesilir mi?

Erkanbenli

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Halam engelli 1999 yılında engelli raporu almış ve kendisine engelli maaşı bağlanmış şuan halamın üzerine engelli araci almak istiyoruz yalnız raporumuz kayıp hastaneye başvurduk fakat arşivden bulamadılar 2000 yılı öncesi raporlara hicbirsekilde erisemiyoruz
Şimdi pazartesi günü halamı tekrar hastaneye götüreceğim rapor için tekrar heyete girecek öncelikle nasıl başvuru yapmalıyım birde en çok kafama takılan soru şu olurda heyet engelli durumunu 90 dan aşağı falan vermesi durumunda şuan almaya devam ettiği maaşında bir sıkıntı yaşarmiyim
Bu arada halam görme engelli iki gözü de görmüyor denecek kadar kötü ve safra kesesi alındı
Yardımcı olursanız çok sevinirim

birincisi ben sana açık ve net yazayım sen kendine bir araç alacaksın ama çok fazla vergi ödememek için de halanın engelliğini kullanıp bu aracı alacaksın ben böyle meşajları gördügümde yazık çok yazık diyorum haksız kazançta nasılda bir numarayız halanın parası varsa alsın arabasını sende kanuni olarak al arabanı nasıl yaparım nasıl yapmam gerekir diyede sorma neyse mahşerde verirsin hesabını neyse

hilal72
bu işi yapanlar var ama belki arkadaş halasının vasisi falandır onun arabasını onu taşımak falan kullanacaktır biz insanlara olan güvenimizi ne olursa olsun yitirmemeye çalışmalıyız yaradılanı yaradandan ötürü sevmeliyiz biz türk ler ne kadar şerefliydik bizlere neler olduda bu hale geldik insanlar verilen hakları suistimal etme derdinde ve nerden nasıl menfaat sağlarımın derdine düşmüş hakikaten kendimize bir çeki düzen vermezsek ki belkide çok geç bilemiyorum birileri bizi bu zaaflarımızla yönetmeyi sürdürecekler

yazıyı yazanda engelli zaten ben yazmışım cevabımı hakkı ilen alana bir şey yok ne burda ne ahirette haksız yere alan verir hesabını bu forumda kaç tane gördüm böyle haksız yere kazanç sağlayanları ben artık isyan ediyorum dayanamıyorum

Öncelikle bilip bilmeden insanları yargılama olurmu halamın kimsesi yok ve herseyiyle ben ilgileniyorum ener ki devletin bize tanıdigi hakki kullanmamın sizin için bir sıkıntısi var ise kullanmam ne kadar Adil siniz bilmiyorum ancak bilmediğiniz kişilere iftira atmakta günahtır ve ahirette bununda hesabını verir herkes
Şimdi sorduğum soruya düzgün cep verecek arkadaş varsa versin vermezseniz de canıniz sagolun

Erkanbenli simdiki rapor oranlari cok dusuk veriliyor bilginiz olsun ortopedik engelli gogsunden asagi felcli birine %80 rapor verdiler sadece kollari calistigi icin bunu dusunerek basvuruda bulunun bence.

Cevap verdiğin için teşekkür ederim kardeş lakin ben bu raporu sadace engelli araci almak için başvuracağım çünku araca ihtiyaç duyuyorum ve maddi durumum pek iyi değil ( kimsenin hakkına girmek gibi bir niyetim yok olsa 3 tane daha yakınimin 90 üstü raporu var ancak ben onlara değil halama bakıyorum ve halam bu koşulları sağlıyor ise yararlanmak istiyorum ) olur da yeni raporda engel oranı ses kaza 40 altı gelir ise maaşı kesilirmi yada 2 gözü görmeyen safra kesesi olmayan kendi ihtiyaçlarıni güçlükle karşılayabilen birine yüzde kaç rapor çıkar merak ettiğim şey bu

Erkanbenli araç aldığınız takdirde halanızın aldığı engelli aylığının kesilip kesilmeyeceğini soruyorsunuz.
halanızla aynı evde mi kalıyorsunuz? halanızla birlikte aynı hanede kaç kişi yaşıyor ve aylık gelirlerinin toplamı ne kadar?
halanızın ve halanızla birlikte kalan kişilerin varsa malı mülkü onu da belirtiniz.
bir de halanız 3 ayda bir ne kadar maaş alıyor?
alacagınız araca ne kadar ödeyeceksiniz, aracın fiyatı ne kadar?

Tabi alabilirsiniz erkan,aplanizi gezdirmek namina araci al.agir ozurlu rapor alirsa bakim maasinada basvurun.

Son düzenleme:
erdal71 yeter! bilip bilmeden yazman hakikaten bunaltıyor! yaşadıgın duydugun bir kaç hikaye uzerinden buradan ahkam kesemezsin! mevzuatı bile bilip bilmeden aynı şeyleri tekrar tekrar yazıp duramazsın!

burada insanları yanlış bilgilerle yönlendirme hakkın yok!

Halam köyde tek kalıyor hafta içi bir iki kez ve hafta sonları ben yanına gidiyorum aramız 30 km bu arada
3 ayda bir defa 1200 TL civarı maaş alıyor kendisi alacağım arac indirimsiz 62 bin indirimli 41 bine alacağım nasip ise
Sorum şu şuan halama yeni rapor çıkarmam gerekiyor yeni raporun ne kadar verileceğini bilemiyorum arac alimi için başvuru yapacağım heyete şayet bu rapor olumsuz sonuçlanır ve engel durumu 40 dan aşağı verilmesi durumunda şuan almış olduğu 2022 maaşı iptal edilir mi cevaplarınız için teşekkür ederim

Erkanbenli halan tek kalıyormuş. hanede kişi başına düşen aylık geliri 423,58 TL'yi geçtiği takdirde aylıgı yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra kesilecektir.

Sigorta primi dediğiniz maaş bağlanma tarihi ise 01 01 00 yazıyor maaş kartında sanırım 2000 yili

Kusura bakmayın neden kesilecek başka herhangi bir geliri yok ki

Erkanbenli halan hanede tek başına ikamet ediyorsa bu durumda aylık toplam geliri 423,58 TL'den yuksek oldugu takdirde aylıgı kesilir. gelir hesabına aldıgı 2022 engelli aylıgı dahil edilmez. engelli aylıgı haricinde her ne ad altında olursa olsun resmi ya da gayri resmi her gelir, mal mülk dahil edilir. araç için ödeyeceginiz para da alacagınız aracın vergiden düşülmüş miktarının 120'de biri de dahil edilir.
yapılacak ilk sosyal incelemede halanızın hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırını geçtiği tespit edildiği takdirde aylıgı kesilecektir.
araç aldıgınız takdirde kesinlikle kesilecektir.

Ama ben yasanmis gercek olay anlatirim.

Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim sagolun cevaplarınız için

Kalem hanim dediğiniz de haklısınız lakin bu aracın ücretini halam değil vasisi olarak ben vereceğim bu durumu idrak edemedim ben şuan da

erdal71 gerçek hayattan anlatıyorsun ha. o halde buyur soruları sen cevapla. hemen nereye yazarsam yazayım ardımdan özellikle araç ve ev konusunda saçma sapan yanlış bilgiler yazmandan bıktım!
bana ne yanlış bilgi verdiğin insanlardan! seni dikkate alanlar düşünsün! çok da tın!

yeter ya! konuya vakıf olmadıgın halde bilip bilmeden insanlara bu kadar rahat ve kesin dille yanlış bilgi verme rahatlıgını ve cesaretini nereden alıyorsun? inanamıyorum ya! bu kadar pişkinliğe pes diyorum!

Peki öyle olsun.

Son düzenleme:
Erkanbenli 2022 engelli aylıklarında gelir hesaplaması ilgili yönetmeliğe göre yapılır. araç halanızın üzerine olacak. araca verilen parayı sizin vermeniz önemli değil. sonuçta halanız 41 bin TL'ye araç almış olacak. araca ödediği para da aylık harcamalara dahil edilir. eger aylık harcamalar aylık gelirden fazla olursa aradaki fark gelire eklenir yönetmelik gereği. ayrıca aracın vergiden düşülmüş tutarının 120'de biri de gelire eklenecektir. siz en iyisi yönetmeliğin muhtaçlık hesaplaması ile ilgili maddelerini kendiniz okuyun.
halanızın geliri 423,58 TL'yi geçtiği takdirde (aldığı 2022 engelli aylıgı hariç) yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra aylığı kesilecektir. aracı aldıktan sonra halanızın aylıgının kesileceğini bilin lütfen.

Yönetmelik'in geçici 1. maddesi şöyle der:
Muhtaçlık hesaplaması
GEÇİCİ MADDE 1- (1) 7 nci maddenin yedinci fıkrasında belirtilen Puanlama Formülü uygulamaya geçinceye kadar muhtaçlık; gelir, servet ve harcamalar esas alınarak aşağıdaki şekilde belirlenir.
a) Hanenin gelir durumu;
1) Tespit/beyan edilen aylık net maaş, ücret, nafaka, yevmiye ve diğer gelirlerin yıllık tutarının aylık ortalaması,
2) (Mülga:RG-25/3/2014-28952)
3) Hanenin ikamet ettiği konut haricinde diğer konutları için (takdir edilen/beyan edilen) rayiç bedelinin 240' ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,
4) İkamet edilen konut haricindeki konut için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa konutun rayiç bedelinin 120' de biri,
5) Dükkânlar için rayiç bedelin 240'ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,
6) Dükkân için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa dükkânın rayiç bedelinin 120' de biri,
7) Hanenin arazi, tarla ve benzeri için rayiç bedelin 240'ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,
8) Hanenin binek aracı için aracın kasko/rayiç bedelinin 120'de biri,
9) Hanenin ticari/ zirai amaçlı aracı için aracın kasko bedelinin 120'de biri, kasko bedelinin belirlenememesi halinde ise rayiç bedelinin 120'de biri ile bu araçların (takdir/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,
10) Hanenin büyük ve küçükbaş hayvanları için il/ ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerinden temin edilen yıllık getiri miktarının aylık tutarı,
11) Hanenin tespit/beyan edilen banka mevduatları için aylık faiz getirisinin iki katı tutar,
12) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması,
13) Aynı hanede ikamet etmemesine rağmen nafaka yükümlüleri tarafından sağlanan destek tutarı,
14) Tarımsal destek geliri tutarı,
15) Uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışanların gelirleri,
16) Diğer gelirlerin toplamının aylık ortalaması,
dahil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
b) (Ek:RG-25/3/2014-28952)(3) Vergi indirimlerinden faydalanılarak alınan ve engelli adına kayıtlı olan araçlar için vergiler indirilmiş tutarın 120'de biri dikkate alınarak hanenin geliri hesaplanır.
c) Birinci fıkranın (a) bendinin alt bentlerinde yer alan taşınır ve taşınmazların tespit edilen rayiç bedellerine ilişkin değerlendirmeyi Mütevelli Heyeti yapar.
ç) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Hanenin harcama durumu; emsal kira bedeli hariç gıda, giyim, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması dâhil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
d) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınır. Emsal kira bedeli dışındaki harcamalar birinci fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz.
e) Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla olması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir. (Kalem not: harcamalar gelirden fazla olursa, aradaki fark gelire eklenir diyor kısacası.)
f) Birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarının beyan/tespit edilen harcama düzeyinin üzerinde olması durumunda harcamalar gelire eklenmez.

Kalem hanim 2022 maaşı hariç demişsiniz halamın bu maaştan hariç geliri yok
Diyelim ki ben bu aracı aldım 41000 TL ye

41000/120=341.6 TL sizinde söylemiş olduğunuz gibi 423.58 TL yi geçmiyor bu durumda nasıl maaşı kesileceğini anlayamadım kusura bakmayın

vakıf da bu araca 2022 aylıgından başka geliri olmayan birinin nasıl 41 bin verdiğini anlayamayacak. dolayısıyla araca verdiği paranın aylık ortalamasını hesaplayacak. üstüne de aracın 120'de birini hesaplayacak aylık geliri hanede bir kişi oldugu için bire bölecek. sonuç 423,58 TL'den yüksek çıkacagı için vakıf mütevelli heyetin muhtaçlıktan çıktı kararıyla aylıgı kesilecek. yönetmelik gereği o sizin verdiğiniz para da halanızın geliri sayılacak. sonuçta araç sizin üzerinize değil di mi? araç halanızın uzerine kayıtlı olacak unutmayın. elbette vakıf da bu parayı hesaba katacaktır. mevzuata göre araç aldığınız tadirde halanızın aylıgı kesilecektir. ha bunu göze alıyor ve halanıza bakarım diyorsanız buyrun alın.
ama mevzuat bununla ilgilenmiyor. halanızın ne olacagıyla ilgilenmiyor. maalesef böyle saçma sapan hükümler var.
benim tavsiyem halanıza bakmayacaksanız halanızın aylıgını riske atmayın. gerekirse gidin vakıf müdürylekonuşun 41 binlik araçtan dolayı nasılhesap yapacaklarını bizzat onlardan öğrenin.

[FONT=sans-serif]@[/FONT]erdal71 usulsüz haksız maaş alanların kim olduğunu söylerseniz şahsen bu kişiler hakkında şikayette bulunacağım.

Bana niye soruyon turukku.
Bosver.
Allah helalinden versin herkese.

@Erkanbenli[FONT=sans-serif]
bir cevap vermişsin cevabı bana verdiğini anladım peki bende sana ozaman bir kaç kelime yazayım halan 10 yıldır tek başına kalıyor sen haftada bir iki kez yada hafta sonları gidiyorsun haaaa bu arada mesafede 30 km bunuda belirtmişsin size kalem denen üye arkadaş bilgi vermiş bu konularıda iyi bilen bir arkadaş sizde hala neden niçin zaten halam tek başına kalıyor neden kesilir engelli aylığı oranı düşermi oranı düşerse engelli aylığı kesilirmi diyorsunuz bana cevapta halanızla sizin ilgilendiğinizi yazmızşınız size açık açık hala fikrimi söylüyorum halanız sizin ile aynı evde kalmıyor siz bu aracı halanız için almıyorsunuz parasını siz vereceksiniz bu aracı siz kendiniz için alıyorsunuz haaaa ben sizin hakkınızda fikrimi söyledim günahımda varsa sizin ile ilgili düşüncemde zaten ahirette benden hakkınızı alırsınız yok ama ben haklı isem beyninizden geçenleri ALLAH biliyor ben sizden ahirette şikayetçi olurum [/FONT]

Üst Alt