Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alımı için ille de özelge mi istenir?

Kotan

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
Merhaba konuya tesadüfen denk geldim. Raporumu çok yeni aldım ben. araç almayı düşünüyorum fakat vergi dairesini aradım rapordaki sonucu okudum raporu kabul ederiz dedi özelge falan göndermeye gerek var mı acaba ? özelge her koşulda gönderilmek zorunda mı ?

Hüseyin İlik bey peki ben daha b sınıfı ehliyetimi değiştirmedim vergi dairesine gitsem rapor göstersem özelge isterlerse ehliyeti almadan özelge başvurusunda bulunabilir miyim ?

ve hukukçu olarak size haftalardır cevap aradıgım bi soru sormak isterim forumda defalarca kez sordum fakat net bir cevap henüz bulamadım.

ben 2018 senesinde engelli raporu aldım %44 ve raporun arkasında bir kutucuk vardı kutucugun başlıgı rapor kullanım amacı altında ki seçenekler eğitim, istihdam ve engelli kartı kutucukları işaretlenmişti. geçen ay da özel tertibatlı araç için rapor başvurusunda bulundum ve %11 ile özel tertibatlı araç kullanması gerekir. il sağlık müd. sürücü komisyonuna başvurabilir ibarelli bir rapor aldım.
geçen sene %44 lük raporu aldıgımda vergi dairesine vergi indirimi için başvurdum ve yine %44 ile kabul edildi. sorum şu şekilde 2018 senesinde aldıgım rapor ile 2020 de yapılacak engelli kpps'ye girebilir miyim ?

umarım karışık yazmamışımdır.

teşekkürler şimdiden.

Kotan

Özelge sizi koruma amaçlıdır aslında. Mesela şuan engelli sağlık raporun yeni tebliğe göre uygun değil. Ama özelge talebimle aldığım olumlu cevap ve bu şekilde ÖTV'siz araç almam beni şuan kurtarıyor ve rahatlatıyor.

Bu yüzden kanunda kesin/açık hükümler yoksa ufakta olsa tereddüt yaratacak durumlar varsa mutlaka ben özelge alınmasını öneriyorum.

StratoS

merhaba bugün vergi dairesine gittim özelge talep ettiler internet üzerinden yapabileceğim bir platform var mı ?

ve bi örnek var mı elinizde ?

Hüseyin İlik

abi o kadar saçma bişey ki sanırım pes edicem artık yoruldum çünkü. raporun bi kısmında sağ ayak diye bi ibare geçmiş ve oran % 0 kadın gitti % 0 sıfır olan yere takıldı illa özelge alcaksın diyo.

İnternet üzerinden başvuru yapabilirsiniz

e devlete girin arama cubuguna interaktif vergi dairesi yazın.
vergi dairesine gerekli bilgileri doldurup kayıt olun.

Kayıt işlemini yaptıktan sonra özelge diye arama yapın.
sizi yönlendirecektir. Raporunuzun resmini taratıp kaydedin

Kotan

Pes etmek yok :)

Raporunuzda tertibatlı (veya otomatik) kullanması gerekir diyorsa yeni çıkan ÖTV tebliğine göre kabul etmeye mecburlar. Kendileri değerlendirme yapamazlar. Gerekirse şikayet edeceğinizi söyleyin.

Bir yandan özelgenizi de isteyebilirsiniz. Raporunuzda sıkıntı yoksa cevabı çabuk gelir.

Hüseyin İlik

etmemek için direniyorum abi :)

internet üzerinden isteyeceğim ama "Tereddüt Edilen Konu ve Hukuki Değerlendirmeniz" diye bişey var oraya nasıl bişey yazmalıyım abi ?

Oraya olayı ve durumunuzu aynen yazın, ekine raporun fotoğrafını çekip koyun bu kadar

Hüseyin İlik
harikasın abi çok teşekkürler. bu arada gitmişken vergi indirimi olayını sordum daha önce yüzde 44 ile kabul edilmişti araç için olan 11 oldugu için bi şüphelendim yeni raporu bize teslim etmediğiniz sürece sıkıntı olmaz veri indiriminiz devam eder tarzında bişey söyledi.

Kotan

Bana göre, işlemlerin daha hızlı olmasını istiyorsan direk Vergi dairesinde özelge doldurup, ÖTV Birimine kendin teslim etmen. İnternet üzerinden, evrak aktarımı vb durumlarla işlem uzayabiliyor.

Birde sen konuşmuşsun ama özelge verirken kısa bir görüşmede yaparsan, ne sürede cevaplayacaklar, Ankara'ya sorulabilir mi, olumlu bakıyorlar mı vb. daha rahat olur, senin için.

StratoS

Merhaba. aslına bakarsan sabah ankara vergi dairesine gittim. acelesi yok aslında araba almam durumum yok olumlu olsun da süre çok önemli değil

StratoS

Birde devlet özelgeye itiraz hakkı tanıyor mu çünkü %0 yazan saçma sapan bişey yüzünden onaylanmazsa çok aptalca bi olay olur

Kotan

Avukat bey daha iyi bilir, Özelgeden sonra mahkeme yolu açılıyor...

Özelgeye dava açma işi biraz karışık. eskiden özelgeye dava açıldığında ortada henüz işlem yok diye usulden red kararı veriliyordu. ancak ankara istinaf mahkemesi yakın zamanda belli bir talep içeren özelgeye açılan davanın esastan incelenmesi gerektiğine karar verdi. Başka bir karar var mı bilmiyorum ancak istinaf mahkemesi üst mahkeme olduğu için vergi mahkemelerince uyulacaktır diye düşünüyorum.

Hüseyin İlik

Sn. Hüseyin Bey;

Daha önce yazışmıştık. Cevap için teşekkür ederim.

BİM in hukuki olmadığı için İYUK 45/5 e göre kesin olarak ESASTAN BOZDUĞU "ÖTV İstisnası" konulu vergi davamda 02.07.2019 da yeni Esas Numarası ile yeni bir dava açıldı.

Mahkemeyi aradım. 18.09.2019 da dosyanın hakime verildiği söylendi.

Dosya içeriği çok kısa ve mesele çok net. İYUK a göre anladığım kadarıyla eğer dosya TEKEMMÜL ETMİŞSE ( ki benim dosyam ile ilgili gerekli bildirimler sağlanmış ve DOSYA TEKEMMÜL ETMİŞ) hakim ya BOZMAYA UYARAK yeni bir karar verecek ya da DİRENME KARARI verecek.

Doğru mu anlıyorum? Dosyanın belli bir inceleme SÜRESİ VAR MIDIR? Karar çok uzar mı ?

İdari Yargı ile ilgili tecrübelerinize ihtiyacım var.

NOT: İlk derece kararı çıkınca paylaşacağım.

SAYGILAR

gunduzm

Burada vergi mahkemesinin direnme hakkı yok. Mahkeme işin esası hakkında bir karar vermek zorunda ve bu karar da istinafa tabi olacak. Mahkemeyi bağlayan bir inceleme süresi yok. Benim 5 ayda verilen kararım da oldu 1,5 senedir bekleyen de. Sizin kararın 5-6 aydan önce çıkacağını sanmam.

StratoS Hüseyin İlik özelge sonucum geldi. Sol bacakta 2cm kısalık, anneden doğma ayakta olan bir özür için bilekten dize kadar ameliyet, a meliyat sonrası bacakta oluşan kas kaybı aynı bacağın sağ bacağa göre 8 cm ince olması ve bilekte hareket kısıtlılığı olması ÖTV muafiyeti için yetersizmiş ...

Kotan

Senin durumuna benzer özelgeler bulabilirsen, mahkemeye geç çok beklemeden.

İdarenin verdiği karar belli bir süre içinde dava açıyorsun. Dava açacaksan o süreyi kaçırma...

StratoS

ilgin için teşekkürler bilgi için yazdım sadece. Temmuzdan beri uğraşıyorum ve gerçekten yoruldum daha fazla uğraşmıcam hayırlısı diyip geçiyorum .

Sn. @Hüseyin İlik

Vergi Mahkemesi ile dolaylı olarak görüşme fırsatım oldu. Dosyanın hakime 18.09.2019 da esastan havale olmuş olduğunu öğrenmiştim. Bugün ise dosyada bir takım usuli eksiklikler olduğu ve bunların giderildiği, kararın Ocak, Şubat ayına kadar çıkacabileceğini öğrendim. Bu usuli eksiklikler nedir? Müsbet mi yorumlar dınız?

Kotan özelge sonucu ne kadar sürede geldi yaklaşık olarak banada talepte bulun dediler hem olumlu hem olumsuz örnekleri var diye Ankaraya göndereceğiz dediler bekliyorum

freeboy89

2 ayı falan buldu cevap gelmesi. internet vergi dairesinden sonucu takip edebilirsiniz

Kotan o zaman daha beklemem gerek desenize ben burada vergi dairesine verdim o yüzden onlar kurum içinden göndermiş ivd den sonucu takip edemiyorum malesef

Malesef defterdarlık olan illerde özelgelere ulaşamıyorum bir de galiba her özelge internet vergi dairesinde yok başka bir kaynak yada Arşiv var mıdır acaba ? Hüseyin ilik @SrtatoS

Hüseyin İlik Hüseyin bey,bende ötv siz yeni araç için herşeyi oluşturdum bayiye gittim rapor ve ehliyetimi verdim olurmu dedim olur dediler kaporayı yatırdım nisan teslimini beklemeye başlarken forumdaki bazı paylaşımları okurken içime kurt düştü bayiyi aradım bu bekleme süresinde maliyeye raporumu gönderin bir sıkıntı yaşarsak şimdiden önlemimizi alalım dedim .maliye rapor aslı ve ehliyetimle oraya çağırmış benimle görüşecekmiş.Benimle ne görüşecek anlayamadım .Görüşmeden önce sizin fikirlerinize ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim.Benim rahatsızlığım kalça çıkığı iki ayakta doğuştan ayrıca boyun ameliyatı geçirdim.
Maliyenin kalça çıkığı olayına sıcak bakmadığını yine forumda okudum doğrumudur acaba.? maliye ile görüşme sonunda negatif bir durum olursa hukuksal yönden ne yapabiliriz acaba.

abukcuoglu
Özelge talebinde bulunacaksiniz galiba sizde tereddütlü bir durum olduğunu düşündükleri için çağırmış olabilirler.Tavsiyem gib.gov.tr den özelge varsa sizin rahatsizliginizla ilgili onları hazirlayın gidin.

Üst Alt