Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alımında 2022 ve evde bakım aylığı açısından sorun olur mu?

volki_80

Üye
Konular
35
Reaksiyonlar
1
bizden ayrı yaşayan kardeşim 35-40 bin civarı araç almak istiyor.aracı benim üstüme almak istiyor.araç fiyatı hane gelirine dahil edilip maaşları kestiklerini duymuştum doğru mudur?aracı şirkete filan işe gittiğinde bana bırakacak yani benimde ihtiyacımı görecek.cevap lütfen?:confused::confused::confused:

volki_80 yahu onca zorlukla 2022 aylığı baglattın şimdi araç yüzünden mi başına bela alacaksın?:)

sana yardımcı olabilmem açısından şu sorularımı cevapla lütfen:
1. hanede kaç kişisiniz?
2. 2022 aylığı hariç hanedeki tüm aylık gelirler ne kadar?
3. araç,tarla,bağ,bahçe vs mal mülk var mı?
4. kirada mısınız?

hemşo senin evdeki eşyaları asansörü bahane eden osmaniye arabayı hayde hayde bahane eder.en güzel abin sıfır ayarında 2. el alsın kendi üzerine alsın yani eşşeği sağlam kazığa bağlayın.

@Kalem abla sorun çıkacaksa eğer aldırmam zaten üstüme bıktım zaten memurla kağıtla uğraşmaktan :)

1.Hanede 6 kişiyiz (kardeşimi yeni askere gönderdik bilmiyorum ikameti düşer mi?)5 kişi var şuan

2.evde bakım aylığı+babamın 2000 lira gelir yazdılar.bazen sigortalı çalışıyor(asgari ücrret görünüyor)

3.tarla araba vs. yok

4.ev kendimizin

not:yardımın için sağol abla:)

@-mka aynen hemşerim sorun çıkaacaklarından en ufak şüphem olursa aldırmam zaten sen canını sıkma yeterki eşşeği elektrik direğine bağlarım;)

volki_80 e ablacım zaten sınırı geçiyormuşsun.
biliyorsun 2022 aylığı gelir hesabına evde bakım aylığı da dahildir. evde bakım aylığı da 1027,06 TL oldu (ağustos'ta bu miktarda alacaksın). baban da aylık 2000 TL alıyorsa sınırı geçiyorsun.

1027,06 + 2000 = 3027,06 TL
kardeşin daha önce sizde ikamet ediyordu ise ve şu an askerdeyse hane gelirine dahil edilir.
bu durumda hanede kişi başına düşen aylık gelir: 3027,06 / 6 =504,51 TL eder.
hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL üstünde olursa yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra 2022 aylığı kesilir. araç alınca sosyal incelemen hemen yapılır ve aylığın gider.

babanın maaşı asgari ücretten bile olsa araç aldığında 2022 aylığı kesilir. babanın aylığını 1500 TL'den de hesapladım. gelir sınırını geçmiyorsun ama 3 TL gelirin olsa sınırı geçersin. araç alınca da haliyle sınırı geçersin.

özetle araç alınca 2022 aylığını unutman gerekiyor.

[SIZE=1]NOT: Bu arada ben de Osmaniyeliyim. babam, kardeşlerim, akrabalarım orada oturuyor.[/SIZE]

volki_80
elektrik direğine bağlamasan iyiydi hemşom.elektrik kaçağı yada yüksek gerilim neyin olur eldeki eşşekten olma :D

Kalem
aboo sende mi osmaniyelisin aha bi hemşo daha,merkezindenmisin?

@Kalem abla eve 2022 için gelen memurlar 2000 lira gelir sorun olmaz deyip yazdılar miktarı.babam yevmiye hesabı çalışıyor işi hergün olmuyor.bazen şirket işlerine gidiyor 2-3 ay sonra ayrılıyor.asgari ücret gösteriyor galiba şirketler.ne kadar kazandığını bize söylemez babam hesap vermez yani bize.araç işine gelince bana bir gereği yok abla alan üstüne alsın binsin.maaş olduğunda ihtiyaçlarımı alıyorum.araç olmasada olur.bütün cevapların için tşkler abla:)

elektrik direğine bağlamasan iyiydi hemşom.elektrik kaçağı yada yüksek gerilim neyin olur eldeki eşşekten olma :D

;) -mka

Kalem;
:D
insan hemşosunu görünce kendini iyi hissedermiş.

Kalem hanim;

Araba alındığında gelirin hesaplamasini formül olarak yazar mısınız bu şekilde her merak eden ayrı konu açmak zorunda kalmaz bu formüle bakıp kendi sonucunu bulmuş olur diye düşünüyorum.

Örn:

Çalışan aylık maaşı + bakım maaşı + engelli maaşı + arabanın yüzdesi = total??

Total gelir ÷ evdeki kişi sayısı = ???
*
Sonuç kaç lira olursa evdeki aylık kesilir. Teşekkürler iyi forumlar

VatandaS 2022 aylığında gelir hesabı için sınır belli. hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'ye eşit ya da üstü olursa yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra 2022 aylığı kesilir. bu gelir hesabı yapılırken sadece alınan 2022 aylıkları gelire dahil edilmez. ayrıca kirada oturuluyorsa emsal kira bedeli toplam gelirden düşülür. emsal kira bedeli haricinde hiçbir gider gelirden düşülmez.
hanenin gelir hesabının nasıl yapılacağı yönetmelikle belirlenmiştir.

İlgili Yönetmeliğe göre hane geliri şu şekilde hesaplanır:
"[SIZE=2]Muhtaçlık hesaplaması
GEÇİCİ MADDE 1 -(1) 7 nci maddenin yedinci fıkrasında belirtilen Puanlama Formülü uygulamaya geçinceye kadar muhtaçlık; gelir, servet ve harcamalar esas alınarak aşağıdaki şekilde belirlenir.
a) Hanenin gelir durumu;
1) Tespit/beyan edilen aylık net maaş, ücret, nafaka, yevmiye ve diğer gelirlerin yıllık tutarının aylık ortalaması,
2) (Mülga:RG-25/3/2014-28952)
3) Hanenin ikamet ettiği konut haricinde diğer konutları için (takdir edilen/beyan edilen) rayiç bedelinin 240'ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,
4) İkamet edilen konut haricindeki konut için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa konutun rayiç bedelinin 120'de biri,
5) Dükkânlar için rayiç bedelin 240'ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,
6) Dükkân için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa dükkânın rayiç bedelinin 120'de biri,
7) Hanenin arazi, tarla ve benzeri için rayiç bedelin 240'ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,
8) Hanenin binek aracı için aracın kasko/rayiç bedelinin 120'de biri,
9) Hanenin ticari/ zirai amaçlı aracı için aracın kasko bedelinin 120'de biri, kasko bedelinin belirlenememesi halinde ise rayiç bedelinin 120'de biri ile bu araçların (takdir/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,
10) Hanenin büyük ve küçükbaş hayvanları için il/ ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerinden temin edilen yıllık getiri miktarının aylık tutarı,
11) Hanenin tespit/beyan edilen banka mevduatları için aylık faiz getirisinin iki katı tutar,
12) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması,
13) Aynı hanede ikamet etmemesine rağmen nafaka yükümlüleri tarafından sağlanan destek tutarı,
14) Tarımsal destek geliri tutarı,
15) Uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışanların gelirleri,
16) Diğer gelirlerin toplamının aylık ortalaması,
dahil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
b) (Ek:RG-25/3/2014-28952)(3) Vergi indirimlerinden faydalanılarak alınan ve engelli adına kayıtlı olan araçlar için vergiler indirilmiş tutarın 120'de biri dikkate alınarak hanenin geliri hesaplanır.
c) Birinci fıkranın (a) bendinin alt bentlerinde yer alan taşınır ve taşınmazların tespit edilen rayiç bedellerine ilişkin değerlendirmeyi Mütevelli Heyeti yapar.
ç) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Hanenin harcama durumu; emsal kira bedeli hariç gıda, giyim, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması dâhil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
d) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınır. Emsal kira bedeli dışındaki harcamalar birinci fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz.
e) Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla olması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir. (
f) Birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarının beyan/tespit edilen harcama düzeyinin üzerinde olması durumunda harcamalar gelire eklenmez.[/SIZE]
"

Kalem abla kardeşim 33.500 liraya 2.el araç aldı kendi üstüne.ikametgahı istanbulda olduğu için ruhsat ve plakayı istanbulda çıkarabilirsin demişler.bizde ikametini bulunduğumuz aynı ilde (Osmaniyede) halamın adresine aldırdık.abla bana aynı ilde kardeşinin aracı veya maaşı var diye sorun çıkarabilirler mi.ikametgahını tekrar istanbula mı aldırsın abla plakayı aldıktan sonra.12 gün sonra yurtdışına işe gidecek abla gürcistana bizimle kalmıyor yani abla şuan.biraz uzun oldu abla hakkını helal et seni de yoruyoruz:eek:

volki_80;

soruyu hemşoma sormuşsun o yokken vekaleten cevap vereyim :D
ikameti sizde olmadığı için 35 binlik 2. el araba alması değil 35 milyonluk uçak alsın bişi olmaz.kafan rahat olsun sıkıntı olmaz.aynı ilde olmazsan aynı il aynı apartmanın başka katında otursun gene bişi olmaz sonuçta ikamet başka yerde aynı hanede değilsiniz.

-mka sağol hemşo benim aklımı karıştıran maaşa başvururken yine kardeşimin ikameti osmaniyede farklı adresteydi.sosyal yardımlaşmadaki memur aynı ildeki farklı ikamet kabul olmaz yine incelemede görünür ikameti il dışına almanız gerek ondan sonra gelin başvurun demişti.bizde istanbulda bir akrabanın yanına verdik kardeşi.şimdi zaten bizle kalmıyor sürekli şirket işi yurtdışı filan.hemşo incelemede filan görmezler değilmi arabayı sadece ikamet edenleri mi görebiliyorlar.

volki_80

o zaman abin aynı ilde olmaz dediyse emmin dayın teyzen halan nenen eben deden heç birinin aynı ilde olmaması gerek çünkü sen babanla ıkamet edıon oğlusun abinde aynı babanın oğlu die kabul etmemiş oluyorlar eee ebe dede nenede senın babanın ana bası oluo sız aynı zamanda onlardada ıkamet edıyor görünürsünüz dediğin mantığa göreki öle bişi olmaz.
sıkıntı etme bişi olmaz.

-mka sağol hemşo birşey daha sorucam.arabayı kapının önünde görürseler emanet bıraktı mı diyim memura.ev müstakil

volki_80

hemşo arabayı kapı önüne veya arkasına koy kime ne sorarlarsa misafir olarak geldi dersin ya da bir müddet iş için il dışına cıktı evi müsait değil o yüzden bizim bura bıraktı deyin.
aslında bunlara heç gerek bile yok ruhsat abine ait bişi olmaz.

-mka hemşo dayanışması ha:)
volki_80 hemşo doğru söylemiş. kardeşinin ikamet adresi başka yerdeyse ve sizle yaşamıyorsa isterse uçak alsın, senin aldığın 2022 aylığını ilgilendirmez, engel olmaz. vakıftan sana söylenenelere bakma. halt etmişler! kardeşin aynı ilde yaşıyor diye kardeşinin gelirini asla sana yazamazlar.
aracın sahibi kardeşinse,
kardeşin ayrı ikamette yaşıyorsa ve ikamet adresi sizde değilse,
2022 aylığın için sorun çıkmaz rahat ol.

[SIZE=1]NOT: volki_80 hemşom, Osmaniye merkezde misin sen?[/SIZE]

Üst Alt