Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alımında demans tanısı ve vasilik hakkında..?

padhishah

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Dostlar merhabalar biz babam için ötv muafiyetinden faydalanmak için yaklaşık 3 ay önce başvurduğumuz sağlık kurulu raporunu bu ayın başında aldık. %50 kardiyoloji %35 göğüs hastalıklarından % 10 beyin ve sinir cerrahisinden olmak üzere toplamda %77 ortopedik engelli vermişler. 60 yaş üstü hesaplamasını da katmamısĺar. Yani %90 nın altında kaldık. Bir kaç poliklinikten muayene etmelerine rağmen oran vermemeleri üzerine il sağlık müdürlüğünden rapora itiraz ettik. Bizi başka bir hastaneye yönlendirdiler şuanda poliklinikleri geziyoruz notlandırma süreci bitmek üzere henüz heyete başvurmadık lakin cevaplarını aradığım bazı sorular var. Bilenler yardımcı olursa sevinirim. Şuanda yazdıkları kağıtlara bakınca %30 kardiyoloji verdi(hipertansiyon ve kalp yetmezliğini işlememişler bunun için doktorla tekrar görüsmeyi düsünüyorum) %48 göğüs hastalıkları %9 beyin ve sinir cerrahisi % 22 kbb %33 fizik tedavi %20 nöroloji ve %25 psikoloji hesaplamalara göre kardiyoloji bu haliyle kalsa bile yüzde 90 nı geçiyoruz. Hatırlatmak istiyorum henüz biz muayeneleri tamamladık diyip sağlık kurulana evrakları henüz teslim etmedik. Hazır henüz bu konumdayken ileride işlerimizi zora sokmamak adına merak ettiklerim;

1 - %25 psikolojinin verdiği oranda demans başlangıcı teşhisi var bunun icin cikacak raporda vasilik şart koşulur mu? Biz vasilik atanmasını istemiyoruz babamın akli melekeleri yerinde ve bu bize aracın alımı ve ileride aolası satımı esnasında çok zorluklar çıkaracağını okudum.
2 - eğer vasilik şart koşulacaksa kardiyolojiden 50 den 30 a düsürülen notumuzu tekrar 50 ye yükselttirebilirsem psikolojiden gelcek 25 puana ihtiyacimiz kalmiyacak sonrasında psikolojiden bu taniyi sildirtmeyi denesem mi? Mümkün olur mu?
3 - eğer hiç bir şekilde demans başlangıcı tanısını sildirtemezsem psikolojiden hazırlanacak rapora VASİ GEREKMEZ yazısı yazdırılmasını rica etsem böyle bir şey mümkün mü ve sonrasında araç alımında faydası olur mu? ( örneğin trafik tescil ve/veya vergi dairesi bu yazıya rağmen vasilik ister mi? Tutki istediler mahkemeye vasilik için başvurduğumuzda mahkeme yeniden vasilik gerekli mi değil mi diye tekrar rapor istiyormuş sanırım bu yazı sayesinde bu adımı uygulamaktan kurtulabilir miyiz?)
4 - burdaki rapor işini o veya bu şekilde sonuçlandırdıktan sonra çıkan raporu kullanabilmek için il sağlık müdürlüğünün yönlendireceği 3. Bir hakem heyetini gitmeyi reddedip bu ikinci raporu kullanabilir miyiz? Çünkü görünen o ki zaten bu raporda %90 oranı yakalayacağız
5 - bu sorumda başka bir arkadaşım için onun da babası engelli o da rapor başvurusu yapmak istiyor araç almak için fakat babasının b sınıfı ehliyeti ve üzerine kayıtlı bir aracı var. Üzerine kayıtlı bir aracı olması ötv muafiyetinden faydalanarak ikinci bir araç almasına engel midir?

Biraz uzun oldu hoşgörünüze sığınıyorum bilenlerin yardımcı olmasını rica ediyorum.

Ayrıca ben bu aşağıda eklediğim maddeden şunu anlıyorum yüzde 90 altı raporu olsa bile aracı ana donanımı değiştirilmeden tertibat eklenen bir engelli aracını veya örneği otomatik vites bir aracı yakınları da kullanabilir yanılıyor muyum? İlk rapora hiç itiraz etmeyip böyle bir yol mu izleseydik acaba

c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

Vasiye gerek yoktur nasıl alınır?

Merhaba babam için yüzde 92 engelli raporu aldık. Psikolojiden de oran olduğu için zihinsel kutucuğu işaretli. Ötv muafiyetinden yararlanmak istiyoruz fakat okuduğum kadarıyla vasi sorunu çıkıcak başımıza. Babamın akli melekeleri yerinde kendi kararlarını kendi alabilecek vaziyette. Zaten rapor alınırken yapılan demans testi de normal çıktı yani psikolojinin verdiği oran demans dolayısıyle değil. Şimdi sormak istediğim;

1- vasi tayinene gerek yoktur şeklinde bir mahkeme kararı alabilirsek bu karar ve raporla birlikte araç alabilir miyiz?

2 - bu kararı illaki mahkemeden almak zorunda mıyız? Noterde vs sürecin daha hızlı ilerleyebileceği bir kurumdan bu kararı edinemez miyiz?

Yardımlarınız için şimdide n çok teşekkür ederim.

Üst Alt