Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alımında ruhsal sıkıntısı olan kişi için vasi ataması istenmesi..?

Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba

annem 65 yaşında ve % 94 engelli raporu var. Rahatsızlığı fiziksel sebeplerden ancak raporun zihinsel/ruhsal bölümünde "uyum bozukluğu (tedaviyle işlevselliği kısmen düzelen) % 25" şeklinde bir ibare var.
Ayrıca raporun arka yüzündeki zihinsel kısmı boş ve ruhsal kısmı çarpıyla işaretli. Annemin zihinsel herhangi bir engeli yok. Sadece fiziksel engelinden dolayı yaşadığı depresyon nedeniyle ruhsal kısmına böyle bir ibare ekli.

Bu rapor ile araç almak için otomobil şirketine başvurduğumuzda rapordaki bu ibare sebebiyle vasi tayin edilmesi gerektiği söylendi. Ancak az öncede belirttiğim gibi annemin vasi gerektirecek bir durumu yok ve ayrıca türk medeni kanununda vasiliği düzenleyen 405. Maddede vasilik için ruhsal değil zihinsel engelin varlığı şart koşulmuş durumda.

Şimdi araç alabilmek için bu konuyu aşmaya çalışıyoruz ancak nasıl bir yol izleyeceğimizi bilmiyoruz. Lütfen bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Herkese teşekkürler...

Ayrıca şunu da sormak istiyorum, varsayalım bu rapora istinaden illaki vasi tayini gerekiyor, bu durumda almış olduğumuz raporu düzelttirme ya da itiraz hakkımız var mı? Var ise bu ne şekilde gerçekleşecek?

BAyii yanlış biliyor. Kesinlikle vasi tayini söz konusu olmaz. Anneniz noterden bir vekalet verir bayiideki elemanlara, onlar da alım prosedürünü tamamlar... O bayi yapmıyorsa, başka bayiye gidin

Evet bülent bey

bu konuyu ankara trafik tescil bürosuna e-posta göndererek sordum. Sağolsunlar çok kısa bir zaman sonra bana cevap yazdılar. Yazdıkları cevabı aşağıda aynen paylaşıyorum. Bizim durumumuzda olan arkadaşlara referans olabilir.

"2918 sayılı karayolları trafik kanununa bağlı olarak çıkartılan yönetmeliğin 74. maddesi zihinsel özürlülerde vasi tayini ve taahhütname ibrazı zorunludur.belitmiş olduğunuz raporda zihinsel, duygusal bölümünde zihinsel kutucuğu işaretlenmemiş, duygusal bölülümü işaretlenmiş ise vasi tayinine gerek olmadan araç tescili yaptırabilirsiniz."​

Doğrudur. Mantık da yasalar da bunu böyle söyler zaten...

Özgür Bey Merhaba,

Benzer bir durumu ben de yaşıyorum. Anneannemin üstünebirr araç aldık. Raporu %94. asıl engeli görme engeli ve %25 hafif düzeyde demans yazılı , Ruhsal duygusal kısmı işaretli zihinsel kısmında herhangi bir işaret yok. Noterden vekaletname de aldık fakat trafik tescil şube müdürlüğü sorun çıkarıyor. Emsal karar olması bakımından aracınızın plakasını öğrenebilirmiyim. Burdan vermeniz sıkıntı olacaksa cep telimi de verebilirim. 0532 589 5555 Hüseyin Selçuk. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

arkadaşlar öncellikle paylaşımlarınız için teşekkürler.bu gün notere ve trafiğe gittim ikisi de yasal vasi gerekir diyor.raporun teşhis bölümünde zihinsel,duygusal ve ruhsal aynı bölümde yer alıyor.orayada hafif kognitif bozukluk yazılmış ve %25 verilmiş.raporun oranı %97 adamlar alt bölüme bakmıyorlar bile.orada zihinsel boş ruhsal ve duygusal işaretli.(hafif kognitif bozukluk=hafif düzeyde unutkanlık)

Zihinsel ile Ruhsal/Duygusal iki ayrı kategoridir yahu, bunları kim nasıl aynı kefeyye koyabilir ki! Emniyetteki görevli terslik çıkartıyorsa amirine çıkın derim. Böyle bir hakları yok zira...

Özgür&özgür

Özgür bey, aynı durumla bende uğraşıyorum.Benim raporumda zih.Ruh.Davranış bozukluğu kısmında %10 kısmında tedaviyle düzelen distimi yazıyor raporun arka kısmında Ruhsal ve duygusal işaretli.Trafik tescil mahkeme kararı vasi istiyor.Cok rica etsem Size gelen maili bana gönderirmisin örnek olarak trafik memuruna göstereyim.

temelkayaoglu@hotmail.com

Selçuk bey. Trafik tescil kısmını hallettininiz mi? Olumluysa gelişmeleri bize de aktarırmı sınız. Teşekkürler

hafif ruhsal engelliye vasi atanması şart mıdır

benim de durumum benzer, annemin %92 özürlü raporu var, %25 kısmen düzelebilen depresyon uyum bozukluğu var ve ruhsal duygusal kısmı işaretli, bayiden ve vergi dairesinden sıkıntı çıkmıyormuş ancak trafikte tesvil işlemleri yapılırken vesayet istiyorlar, bu ne kadar doğru sormak istiyorum.

Polis, eğer ruhsal duygusal işaretli ise vasi istiyoruz diyor ancan annemin vasi gerektirecek bişeyi zaten bu konudaki oranı da hafif bile değil, sınırda yazıyor.

ben trafik şube engelini aşmak için ne yapabilirim?

Son düzenleme:
blueslience

Emniyette ille de vasi tayini isteniyor. Memur ruhsal değerlendirmeyi gördü mü vasiyi şart koşuyor. Yeni rapor almaktan başka yol yok.

Sayın OturanBoğa, bende bugün bir sinir harbinden çıkıp en sonunda araç alım işlemimi iptal etmek zorunda kaldım. Şu saate kadarda hala forumda bir emsal bulurmuyum diye dolaşıyorum. Babamın %95 görme özürü var.Vekalet çıkarıp tescil işlemlerine başladık. Ancak raporunda Parkinson%40 yazdığı için akli dengesi yerindemi diye hastaneye sevk edildi. Memur sevk yazısını “ Zihinsel ruhsal davranışsal sistemi bölümünde Parkinson hastası yazdığından muayenesi için sevkine….” Şeklinde yazmış. Olay burda zırtlıyor. Raporu şu an incelediğimde farkettim ki,
Parkinson hastası olduğuna dair ibare “sinir sistemi” hanesinin karşısında yazıyor. “Zihinsel ruhsal davranışsal sistemi” karşılığında ise hiçbir şey yazmıyor. Yani memur keyfi hareketle beni hastaneye sevk ediyor bu durumda! Bu durum hakkında bana ne önerirsiniz. Sizin fikirlerinize ihtiyacım var. Teşekkür ederim.

Hakanist

Babanızla birlikte vergi dairesine gitseniz ve zihinsel bi yeti kaybı olmadığını gösterseniz, bir çözüm olabilir mi acaba?

Zannetmiyorum, kimse insiyatif alıp babama onay vermek istemez. Yazılı olarak resmi evrak görmek isterler. Daha sonra olabilecek durumlara karşı memurlar kendini güvenceye almak isteyeceklerdir. Cevabınız için teşekkür ederim. Babamı yeniden heyete soktular. Ne kadar dil döksem de bu işlemin sadece akli denge onayı için olduğunu izmir yeşilyurt araştırma hastanesine anlatamadım. " biz tekrardan komple heyete sokacağız dediler" İşlemler hala devam ediyor. Psikiyatri servisi 15 mayısa gün verdi. Diğer servislere tek tek girip çıktık babamla. Raporu yeniden çıkarıyoruz yani. .. Dedim ki " sadece akli dengesine bakacaksınız" Dediler ki bizde öyle sadece psikiyatriye girmek yok. Paket şeklinde" !!! Dedim ki " yahu otelmi bu " -"olmaz kardeşim yeniden heyete girecek" dediler.. çıldır çıldır dur yani bu memlekette... saygılar..

Merhabalar,

Son mesajdan beri 1 yıldan fazla zaman geçmiş. Acaba nasıl sonuçlandı? İzin verildimi?

Bizde aynı durumdayız. Babamın raporu %97. Zihinsel ve ruhsal kutucukları işaretli değil. Sadece ön tarafta tehşis de senilite (yaşlılık) yazıyor bir kısımda. Trafik tescile gidip kendim soracağım kesinleştirmek için.

blueslience

Merhaba, belirttiğiniz sebeple vasi istenmesi konusunda engeli aşabildiniz mi yoksa vasi tayini ya da rapor yenileme gibi bir yolu mu tercih ettiniz? Tecrübelerinizi aktarırsanız memnun oluruz.

kullanici53

Biraz geç cevap olacak ama yukarıda işlemleri iptal edip vazgeçtiğimi belirtmiştim. Babamın rapor işini sonuçlandırmadan vazgeçtim. Hem babama hem kendime hastahane koridorlarında eziyet resmen. Bu işe kalkışacaklara tavsiyem paranız kadar ikinci el araç alın! Ben öyle yaptım.

Üst Alt