Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alınması gerekçesiyle kesilen evde bakım maaşının geri bağlanması..?

HayatlarHayaller

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
İyi günler. Zihinsel engelli kardeşimin raporu ile bir araç aldık. Aracın değerini gerekçe göstererek maaşı keseceklerini söylediler.Halbuki aracın değerinin 120' de biri gelir olarak eklense bile sınırı geçmemiş oluyor. Aracın değerinin yüksek olması nedeniyle maaşı kesilen arkadaşlar varsa süreci nasıl devam ettirdiniz? Tekrar maaş bağlanması durumu olabilir mi? Bunun için ne kadar süre beklemek gerekir?
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

HayatlarHayaller
[FONT=sans-serif]Halbuki aracın değerinin 120' de biri gelir olarak eklense bile sınırı geçmemiş oluyor.[/FONT]
bahsettıgnız işlem 2022 de geçerlı ebmde gecerlı mı bilmıom
ben gelen heyete sordum.cevapları aşırı pahalı olmazsa bişi olmaz ötv indirimli alış fıyatı yüksek olmasın dedı
[FONT=sans-serif]Tekrar maaş bağlanması durumu olabilir mi?[/FONT]
elbette şartlar tutarsa baglanır.kesılırse 1 2 ay bekelyın yenıden başvuru edın ebm 2022 gibi olmadıgı için araç gelire dahıl edılmez sıkıntı olmaz
2022 olsaydı eve ait gelrı getırmeyen bınek aracı olsaydı onun ötv alındıysa 120 de biri,ötvsiz alındı ise kasko degerının 120 de 1 i gelrı hesabına dahıl edılırdı.dedıgm gibi bu işlme sadece 2022 ye ait ebm de böle bişi yok.maaş bağlanır

Cevabınız için teşekkür ederim. ÖTV indirimli alış fiyatı 150.000 TL idi. Bu durumun sıkıntı olacağını bilmiyorduk maalesef.
Yeniden başvurulduğunda aracın değeri ne şekilde dikkate alınıyor? Bu durumu yaşayanlar konuyu es geçmezse sevinirim.

Bende araç almayı düşünüyorum banada 100 binin üzerinde olursa bakım maaşında sıkıntı olabilir dediler ama mecburuz büyük araç almalıyız, sandalye var, yüksek araç şart.. ve fiyatlar ortada, yarın bakanlığı arayıp bi soralım bakalım..

jonjon Bilgi alırsanız buradan paylaşın lütfen.
Kalem Diğer konularda yorumlarınızı gördüm. Bu konuda da bize yardımcı olursanız çok sevinirim.

HayatlarHayaller şimdi aile bakanlığı il müdürlüğü ile görüştüm, 150k nın üzerindeki fiyatlarda müfettiş sıkıntı yaratabiliyor, sosyal yardım alan bi vatandaş bu fiyatlarda aracı nasıl alıyor acaba yanlış beyan mı var diyormuş. bende mevcu aracım var onu satıp üzerine katıp yeni araç alıcam ama ağır engelliyim, sandalye kullanıyorum ve aracım büyük geniş olmalıki rahat edeyim dedim hem bu araçlarda malum yüksek fiyatlı artık dedim, o zaman noterden eski aracınızın satış evrağı ve yeni aracınızın satış evrağını getirin, 150k yı geçmemeye çalışın dediler tamamdır dedim kapadım.. anlıcanız maliye bakanlığından sonra aile bakanlığı da bize limit koydu :D

Biz de maalesef 150.000 ini bile kabul etmediler; 80-90 bin limitini geçmemeniz gerekiyordu dediler. Halbuki alınan aracın parasının büyük bir kısmını ben vermiştim; ailemin daha iyi bir arabası olsun diye. Siz de en azından 150.000 geçmesin demişler jonjon bey. Sonuçta Maliye Bakanlığı'nın belirlediği 303 bin TL lik bir sınır varken bunu 80-90 bine indirgemenin somut bir dayanağı olmaması ve maaşın kesilmesi sebebiyle mağduriyetlerin yaşanması çok üzücü.

Bundan sonraki süreçte ne yapabileceğimize dair bilgisi olan var mı?

HayatlarHayaller
araç alacak oldugumdan değilde gene de sordum 3 4 ay kadar önce kurumdan kontrol için gelen görevlıye.
dedım araç alımını çok soruolar ben alacak değilim ama alanlar ne yapmalı.?cevap. araç elbette ihtiyaç siz 200 bin tlyi geçmeyecek lükse kaçamyan çok pahalı olmayan araç alırsanız bişi olmaz dedi.kısaca heyetler farklı cevap verıo

120 den biri hane gelirine ekleniyor sınırı gecmiyorsa kesilmemesi gerek yanlışmıyım

asidadaş
yanlış biliyorsun ablası. bahsettiğin kriter 2022 aylıkları için geçerli. evde bakım aylığında araç ticari gelir getirmiyorsa hane gelirine dahil edilmez.
ama araç almak hane gelirinin tekrar gözden geçirilmesine neden olur.

150 bin liralık araç alınmış diyelim. bu araç için ödenen para hane içindeki gelirle (beyan ve tespit edilen) karşılanmışsa, beyan ve tespit edilen gelir dışında bir gelir değişikliği yoksa, gelir değişikliği olsa bile hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmiyorsa evde bakım aylığı kesilmez. ama aksi durumda kesilir.
bu açıklamam mevzuata uygun bir açıklamadır. il müdürlüklerinin uygulamaları esas alan bir açıklama değil.

çok önemli bir yanlışınız var arkadaşlar,
kendi ilinizdeki uygulamaları dayanak göstermeye çalışıyorsunuz. büyük hata yapıyorsunuz.
yukarıda -mka arkadaşımız araçla ilgili Adana il müdürlüğünden gelen bir görevlinin görüşlerini dayanak olarak sunuyor. Adana il mdürlüğünün uygulamasını Ankara il müdürlüğünün de uygulayacağı diye bir şey yok.

evde bakım aylıkları aylık bağlama, kesme vs tüm işlemleri ile il müdürlükleri ilgileniyor.
Adana il müdürlüğünün verdiği karar Ankara il müdürlüğünü baglamaz.

bir başka husus da kendi hikayelerinizi dayanak alıyorsunuz. bir arkadaşın araçtan sonra aylığı kesilmediyse hemen genelleştiriyorsunuz.
birisinin araçtan dolayı aylığı kesilmediyse bir başkasının kesilmeyeceği anlamına gelmez. herkesin hane şartları farklı olabilir.
evde bakım aylığında kriter bellidir. Hanede kişi başına düşen aylık gelir, sınırı geçmeyecek.

Örnek:
5 kişilik hanede toplam aylık gelir 3000 TL
bu haneden engelli adına vergi indirimsiz araç alınmış. araç fiyatı 90 000 TL
hanenin bu geliriyle 90 binlik araç almanın gunumuz şartlarında imkanı yok.

bu durumda haneye dışarıdan para girmiş. hanede yaşamayan bir akraba dışarıdan parayı ödemiş. bu parayla araç alınmış araç engelli adına tescil edilmiş. araç engellinin üstüne.

mevzuat geregi hane geliri tekrar hesaplanır. araç için ödenen para da göz önüne alınarak hane gelirinin sınırı geçmesi durumunda aylık kesme işlemi uygulanır.

ama bazı il müdürlükleri inisiyatif de kullanarak bazı şeylere göz yumuyorsa ( ben bu uygulama farklılıklarını böyle yorumluyorum) siz bu il müdürlüklerinin uygulamasını dayanak alamazsınız.

il müdürlüklerinin verdiği cevap da mevzuata aykırı.
"araçlar için fiyat şu kadar olacak bu fiyatı geçerseniz aylığınız kesilir" demek tamamen yasa dışı.

özetle: evde bakım aylığı için kural şudur:
araç ücretini il müdürlüğüne beyan ettiğin, ve il müdürlüğünün tesbit ettiği hane geliriyle alabildiğin fiyatta araç alabilirsin. hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmediği sürece sorun yok.

siz araç aldıktan sonra, mevzuatı temel alan bir denetçi şunlara bakar:
1. araç kaç fiyata alınmış?
2. hanede kaç kişi yaşıyor ve hanede kalan herkesin aylık geliri toplandığında hanenin toplam aylık geliri ne kadar? Kişi başına düşen aylık gelir, sınırı geçiyor mu?
3. yukarıdaki gibi gelir kriteri uygun bulunan bu hane geliriyle bu araç alınabilir mi? cevap "evet ise sorun yok.
ama cevap "hayır" ise incelemeye devam.
4. hanenin toplam aylık geliri ile bu araç için ödeme yapılamayacağına göre bu fazla para nereden geldi/ya da bu ödeme hangi gelirle yapılıyor?
ortada beyan edilmeyen ve tespit edilmeyen bir gelir söz konusu.
böylece hane geliri tekrar hesaplanır ve sınırı geçmişse aylık kesilir. ama sınırı geçmemişse aylığa devam.

melek abla 4 yıl önce eski arabamı satıp ötv den araba aldım seneye süresi doluyor son bir iki yıl içinde aracların fiyatı yükseldi gelen yıl aracı satıp ötv den 200bin tl lik araba alırsam bakım parası ile 2022 aylığı keserler mi hanede 6 kişi yaşıyoruz tek gelirimiz evde bakım ile 2022 aylığı sizden ricam hesaplarmısın

Sevgili Kalem verdiğiniz detaylı bilgiler için çok teşekkür ederim. Normal şartlar altında ailemin bu miktarda alabilmesi mümkün değil evet. Bu yüzden söz konusu 150.000 TL nin büyük bir kısmını ben karşıladım.
Burada benim anlayamadığım nokta şu:
Söz konusu paranın tarafımca gönderildiğine dair ailem tarafından il Müdürlüğüne bizim hesabımıza para transferi oldu şeklinde bir bilgilendirme yapılmadığı için mi evde bakım maaşı kesildi acaba?
Çünkü benim gönderdiğim para ile gelir değişikliği olmuş olsa bile kişi başına düşen gelir sınırı hala aşılmamış oluyor. O zaman baktıkları nokta eve giren gelir ile bu arabanın nasıl alınmış olabileceği ise de bunun ispatı bizim açımızdan mümkün. Hangi aşamaya takılmış olabileceklerini anlayamadım bir türlü maalesef.

Kalem

hemşo halıyle bize uygulananları dayanak gösterecegız çünkü bilgimiz o yönde.adana ile ankara ya da başka illerde farklı uygulanmasıda yanlış degılmı.mısal 2022 dekı gibi eger aracı ötv alırsan 120 de 1 i dıe uygulasalar ve her yerde aynı uygulansa kafalar karısmaz güzel olmaz mı.ayrıca kanun kural her yerde aynıdır adana da başka ankara da başka uygulanmasıda saçmalıktır.sonuçta olan gene engellıye oluyor

Müdürlük ebm için özel araçlarla ilgilenmez. Eğer alınan araç ticari ve gelir getiriyorsa o zaman hesaplamalar devreye girer

Kalem hanım tekrar merhaba. Bu sefer de geriye dönük ödeme çıkarılıp çıkarılmayacağının belirsizliği içindeyiz. Araç sebebiyle evde bakım maaşımız kesildiğinde geriye dönük ödemeyi en çok kaç aylık isteyebilirler? Aracı aldığımız tarihten itibaren ödenen aylıklar mi göz önünde tutulur? Yoksa örneğin 3-5 yıl boyunca alınan tüm aylıkların mi ödenmesi istenir? Bu konuda bir sınır var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

HayatlarHayaller
şartın tuttugu süre içindekıler için gerıye dönuk ısteyemezler.şartların ne zaman tutmaz o andan ıtıbaren aldıklarını ısterler.3 5 yıl boyoyunca aldıklarınızı ıstemezler.
ebm alanların hatası.belgeyı okumamaları.ebm alan bakıcılar hanedekı tüm değişimleri bildirmekle yükümlü.misal hanede kişi sayısndaazalma artma olursa gelırlerde değişiklikler falan olursa bildirmek zorunda bıldrım etmezse kurum ortaya çıkarrısa ne zamandan berı şart tutmaz oldu ıse o andan ıtıbarenı ısterler

-mka
Cevabınız için teşekkürler. Ancak araba alma durumunda şartlar ne zamana göre değişmiş oluyor? Çünkü burada hanedeki gelirde değişiklik ve bunun bildirilmemesi gibi bir durum söz konusu değil.

HayatlarHayaller
araç aldıgınız andan başlar.gelırlerınızle araç alabılme durumunz var mı dıe ınceleme ederler

2015 de indirimli 77 bin tl ye araç aldım 10. Ayda doluyor ve değiştirmeyi düşünüyorum. O zaman alırken sosyal hizmetlere sordum size bildirmem gereken bir durum varmı diye hayır bizlik bir şey yok ötv limit ve motor hacmini aşmayın yeter demişlerdi.

Üst Alt