Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç almak 2022 ve evde bakım maaşlarının kesilmesine neden olur mu?

dojo_ally

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba. Benim kayınçomun %90 zihinsel engeli var. Kayın validem ile kalıyor ve kayın valide engelli maaşı ve bakım maaşı alıyor. Başka hiç bir gelirleri yok. Ben kayınçom üzerinden araba almak istiyorum. Aynı ilçede oturuyoruz. Maaşlarında kesinti olur mu?

Maesef 2022 engelli maaşı kesilir,

Son düzenleme:
@dojo_ally eger kayınçonla birlikte sadece annesi kalıyorsa, yani hanede 2 kişilerse bu durumda araç almasan da kayınço'nun 2022 aylığı yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra kesilecektir. araç aldığınız takdirde sosyal incelemenin öne alınmasını sağlarsınız sadece. bu durumda da 2022 aylığı hemen kesilir.

hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,63 TL üstünde çıkarsa 2022 aylığı kesilir. alınan evde bakım aylığı da 2022 gelir hesabına dahil edilir. alınan evde bakım aylığı ile birlikte zaten sınırı geçiyorlar.

evde bakım aylığına gelince. siz kayınçonuzla kalmıyorsunuz ama kayınçonuz üstüne araç almak istiyorsunuz. para sizden çıkacak yani para vererek kayınçonuza araç alacaksınız. bu durumda araç için verdiğiniz para elbette onların hane gelirine eklenir. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 967,27 TL üstünde çıkarsa evde bakım aylığı da kesilir. aksi durumda sorun olmaz.

ama her halükarda araç alındıktan sonra evde bakım aylığını ödeyen aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmekle mükellefler. aksi takdirde haklarında hukuki işlem yapılır.

ÖTV'siz araç alırsak 2022 maaşımız kesilir mi?

Arkadaslar %90 otv sız araç alımı da aldımız üç aylık yardım kesılırmı araba alıpda basın kesılen varmı

@Tugayözbilginnn 2022 aylığında aldığınız aracın vergiden düşülmüş tutarının 120'de biri hane gelirine dahil edilir. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,63 TL altında olmazsa 2022 aylığı kesilir.

2022 aylığının kesilip kesilmeyeceğini söyleyebilmem için hane gelirinizi bilmem gerekir. hane gelirinizi ve araç fiyatını bilmeden nasıl kesilir ya da kesilmez diyebilirim ki?:)

1) aracın ÖTV'siz miktarı ne kadar?
2) hanede kaç kişisiniz?
3) hanede evde bakım aylığı alan var mı?
4) hanede yaşayan herkesin aylık gelir toplamı ne kadar? (2022 aylıkları hariç her ne ad altında olursa olsun resmi ya da gayriresmi her türlü aylık geliri hesapla)
5) eviniz kira mı?
6) oturulan ev haricinde ev, tarla vs mal mülk var mı?

Kalem

Arabanın net mıktarı 70 bın felan başka ustume ev tarla felan yok hanede 2 kışıyız sıgorta felan yok 2022 maası harıc başka gelırım yok abla keserlermı aylıgımı

Tugayözbilginnn 2022 ayığından başka gelirin yok ama 70 binlik araç alacaksın. bu durumda 2022 aylığın kesilir. aracın ÖTV'siz tutarının 120'de biri hane gelirine eklenir. bu sebeple hane sınırı geçmezsin (başka gelir yok diyorsun). ama haneye dışardan 70 bin girişi söz konusu. hanenin aylık harcamaları da toplanır. harcamalar da aylık geliri geçeceği için aradaki fark gelire eklenir. bu durumda da sınırı geçersin. açık ve net olarak söyelmeliyim ki 2022 aylığın kesilir.

Yusufmuhammed valla müneccim yok burada. 2022 aylığı mı evde bakım aylığı mı alıp almadığınızı bilmeden, kaç liralık araç alacağını ve hane kişi sayısını ve hanede yaşayan herkesin aylık gelirini, malını mülkünü, evde bakım aylığı alınıp alınmadığını bilmeden sana kesin bir şey söyleyemem.

Kalem abla 2 çoçuğum engelidir 2side bakici maaşi aliyor ve 2022 maaşlarida aliyorla uzerimde hiç bişey yok ve ev kira alacağim araba 80 bin hanede 2 çocugum ben ve eşim yani 4 kişi tşk ederim

Üzerinde hiçbir şey yok diyorsunuz
Ama 80 bin liralık araba alabiliyorsunuz
2022 keserler

Tşk ederim en ucuz araba 80 bin tl 40bin tl araba olsa 40 bintlik alirdik yetrki araba olsun yinede bildirdiğiniz tşk edrim aslinda engeliye hak tanimasi lazim kesilmemesi lazim ben 2gun 3 de bir taksi tutuyorum

Araba da ev almakta yasak
Bu durumla devam etmek için

@Yusufmuhammed

ablası hanede 4 kişisiniz. 2 engelli çocuğun için 2 evde bakım aylığıalıyorsunuz. agustos'ta temmuz bakım ücreti olarak 1179,40 X 2= 2358,80 TL alacaksınız. eger emsal kira bedeliniz 423 TL ve üstünde belirlenirse 2 çocuğun için de 2022 aylığı almaya devam edersiniz. ama araç aldığın takdirde emsal kira bedelin uygun olsa bile yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra alınan 2022 aylıkları kesin kesilir.

evde bakım aylığına gelince. ablası 2 çocugun da engelli. araç senin için zorunlu bir ihtiyaç. bu mevcut gelirinle 80 Bİnlik araç alman zor. sanırım hane dışından destek alacaksın. eger boyle bir imkanın varsa araç almaya çalış. yalnız araç almadan önce evde bakım aylığı aldığınız il müdürlüğüne gidip aracı hangi parayla nasıl alacagını belirtip bilgi iste.

evde bakım aylığında alınan evde bakım aylıkları hane gelirine dahil edilmiyor. alınan 2022 aylıklarının da 1 aylık miktarları dahil ediliyor.
40 bin liralık araç alman halinde evde bakım aylığın kesin kesilmez. ama daha yüksek miktarda araç alman durmunda il müdürlüğünden kesin bilgi al. inisiyatif kullanmaları halinde daha yüksek miktarda araç almana göz yumarlarsa araç al.. sanırım çocuklar için uygun araç alma peşindesin. 40 bin civarındaki araçlar işini görmüyorsa, araca ödeyeceğin miktarın kaynağını belirtmek şartıyla, çocuklarının yaşamını kolaylaştırmak için daha fiyatlı araç almak zorunda oldugunu il müdürlüğüne izah et, onların rehberliğinde araç al.
ama muhakkak araç al. olmadı 40 binlik araç al (vergiden düşülmüş miktarı). 40 binlik araç alman halinde evde bakım aylığı kesilmez. ama 2022 aylıkları kesilir.

bu bilgilendirmeyi evde akım aylıkları ve 2022 aylıklarından başka gelirin olmadığı bilgisine dayanarak yazdım.

akrabalarından destek alıp da araç alsan bile, 40 bin liralık araç evde bakım aylığının kesilmesine neden olmaz. bu miktarın aylık ortalaması, hane sınırının altında kalıyor çünkü. bu miktarda araç aldığın takdirde hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırını geçmesin. (araca vereceğin 40 bin lira sebebiyle hane gelirin sorgulanır çünkü. ama sorgulansa bile sınırı geçmezsin).

Kalem abla çokkkkkkk teşekkür edirim sna allah senden arazi olsun açıklamalarin için arası sıra çoçuklar bizi gezdirin deyince çok üzüliyorum iki çoçukla mucadele etmek gerçekten çok zor bide yürümeyinceler çocuklarin maaşlari kesilecek diye almiyiruz sağlik olsun yinede tşk ederim

@Yusufmuhammed

2 çocuğu da engelli ablası. araç yaşamınızı güzelleştirecek ve kolaylaştıracak. sizin için araç en önemli ihtiyaç. araç almaya çalış. bu konuda evde bakım aylığı aldığınız il müdürlüğünün desteğini de al. kafan rahat olsun. onlar araç alman konusunda sana destek olacaklar ve sana yol gösterecelerdir. zaten 40 bin Tl'lik bir araç senin için sorun olmaz.

2022 aylıkları açısından sorun olur. ama 2022 aylıkları da hemen kesilmez. hükümet sistemi değişti. sanırım aile bakanlığı ile sosyal çalışma bakanlığı da birleştirilecek. öyle bir duyum aldım. özetle bu dönemde 2022 aylığı sosyal incelemenizin hemen yapılacagını sanmam. 2022 aylıkları hade diyelim kesildi, daha sonra yine baglatmak için uğraşırız. bu kısmı çözmek kolay.
sen araç al çocuklarını sevindir.

ha hanede 2 bakıma muhtaç engelli olduğu için hanede kişi sayısı evde bakım aylığında 5 kişi olaak kabul edilir. o yüzden 50-55 binlik araç rahatlıkla alabilirsin:) evde bakım aylığı kesilmez bu şekilde.

2022 aylıkları da hemen kesilmez. bence bu seneyi çıkartırsın. seneye de Allah Kerim:)

ama sen kesilecekmiş gibi hesabını yap.

Üst Alt