Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alsam evde bakım ve 2022 maaşları kesilir mi?

Muzafferr

Yeni Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
slm.benim %74 engelli raporum var.bekarım ve kardeşimin evinde ıkamet etmekteyım.ev kira kardeşim haftalık 300 tl ye fırıncı işçisi.
sağlık sigortamız yok sağlık sorununu yeşil kartla giderıyoruz.
evde kardeşim,hanımı,2 cocugu ve ben yaşıyoruz.ev kıra bedeli 300 tl.
adımıza kayıtlı gayrımenkul,arac vs. yok.

kardeşim benden dolayı her ay bakıcı maaşı alıyor bende 3 ayda bir engelli parası alıyorum. evde yatalak misali yaşamaktayım akrabalarım bu durumdan muzdarıp oldular ve bana kendi aralarında 35.000 tl para topladılar ve bıraz sosyal hayata karışmam için özel tertıbatlı arac almak istıyorlar.

sorum şu acaba adıma bır arac alsam adıma verılen evde bakım parası ve engelli parası konusunda bır sorun yasarmıyım.bilginiz varsa bilgilendirirseniz memnun kalırım tam olarak bilginiz yoksa bu konuda nerden bilgi edinebilirim

Muzafferr
öncelikle 2022 engelli aylıgı için cevap vereyim. kesin kesilir. üstelik araç aldıgınızda sosyal incelemeniz de erkene alınır. 2022 aylıgında hanede kişi başına düşen aylık gelirin 392,49 TL altında olması şarttır. gelir hesabına alınan evde bakım aylıgı da dahil edilir. evde bakım aylıgı 888,17 TL. kardeşiniz de aylık ortalama 1200 TL gelire sahip. araç aldıgınızda aracın vergiden düşülmüş tutarın 120'de biri gelire dahil edilecek. sosyal incelemeniz yapıldıgında bu gelirleri toplayacaklar ve emsal kira bedelini düşecekler. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 392,49 TL üstünde olursa 2022 aylıgınızı kesecekler.

evde bakım aylıgı için ise sorun çıkmaması için aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne gidip danışın ona göre aracı alın. çok haklı bir sebeple araç almak istiyorsunuz. sosyalleşmek sizin de hakkınız. bunu il müdürlüğüne anlatın ve size yardımcı olmalarını söyleyin. insanların sizin için para topladığını o parayla araç almak istediğinizi ve bu durumda evde bakım aylıgını kesip kesmyeceklerini öğrenin. bu şekilde içiniz de rahatlayacaktır hem. il müdürlüğü sizin lehinize işlem yapmayı tercih edecek ve sizi yönlendirecektir. araç aldıktan sonra da kesinlikle aldıgınız aracı il müdürlüğüne bildirin.
evde bakım aylıgı için hanede kişi başına düşen aylık gelirin 784,97 TL altında olması şarttır. gelir hesabı yapılırken resmi ya da gayri resmi her gelir dikkate alınır. siz evde bakım aylıgı baglandıktan sonra araç alıyorsunuz. haliyle hanedeki gelirle araç almanız zor. kurum da gelirinizi inceleyecektir. araca ödenen paranon kaynagını tespite çalışacaktır. araç için ödenen para beyan edilen gelir dışında bir gelirse gelir hesabına dahil edilecektir haliyle. o yüzden size il müdürlüğüyle görüşüp rehberlik almanızı tavsiye ediyorum. aracın sizin için önemli oldugunu anlatın, aracın parasını nasıl ödeyeceğinizi açıklayın ve tutumlarını öğrenin. sizin lehinize bir tutum sergileyeceklerini ve size rehberlik edeceklerini, yol göstereceklerini düşünüyorum.

ilginize tşkr ederim Kalem hnm.Dediklerinizi aynen uygulayacam ama anlamadıgım taraf 2022 engelli aylıgı için cevap vereyim. kesin kesilir.geliri tam olarak mesajımda acıklamışım ötv siz alınacak arac fıyatı yaklaşık olarak 35 bin tl yı gecmeyecek ev efradı benle beraber 5 kişi bırader aylık 1.200 tl alıyor ben 3 ayda bır 1500 tl.bakıcı maaşı 880 tl hesap edemedıgımden dolayı tekrar yazmak sorunda kaldım özr

Muzafferr 2022 aylıgı gelir hesabında alınan 2022 aylıkları gelire dahil edilmez. kesin kesilir dedim. çünkü sorun sadece aracın vergiden düşülmüş tutarının 120'de biri değil. haneye 35 binlik bir gelir girişi söz konusu. sizin o hane geliriyle 35 binlik araç almanız zor. dolayısıyla aylık harcamalarınız da dikkate alınacaktır ve bu durumda harcamalarınızın aylık ortalaması yüksek çıkacaktır. hanenin harcamalarının aylık ortalaması aylık geliri geçtiğinde aradaki fark aylık gelire eklenecektir. kısacası o miktarda araç aldıktan sonra her halükarda 2022 aylıgını kesecekler. bunu bilin.
evde bakım aylıgı açısından hane gelirinde sorun yok. ama araç için ödenen para yine hane geliriyle sağlanamayacagı için aracın parası yeni tespit edilen bir gelir olarak dikkate alınacaktır. ben de sorun çıkmamasını garantiye almak için il müdürlüğü ile görüşün diyorum. onların rehberliğinde hareket edin.

Hesap Kitap

benim sağ alt extremiteyi tutan polio sekeli,sol bacak güç zayıflıgı,ve hiper tansıyondan dolayı %74 engelli raporum var.
biraderimin evinde ikamet ediyorum.ev hanesi benle beraber 5 kişi.evde bıraderim tek calışıyor ve oda haftalık 300 tl fırıncı işcisi. ayda bir 800 tl bakıcı parası alıyor+bende 3 ayda bir 1500 tl engelli parası alıyorum.
hiçbirimizin adına kayıtlı gayrımenkul,araba vs.kayıtlı yok.ev kira bedeli 500 tl mutfak gideri 900 tl elkt.,su gideri 250 tl muhtelif giderler 500 tl bunlar yazdıklarım minimum aylık giderler.
GELİR AYLIK:2500 TL...GİDER AYLIK:2150 TL ...

SORUM ŞU OLACAK:Adıma özel tertibatlı araç almak istiyorum.Demek istediğim maximum kaç tl lik araç almalıyım ki 2022 parası ve evde bakım parasından sorun yaşamıyayım.bu konuda hesap kıtap bilen varsa yardımcı olsun ltfn...

2022 kesilir. Bakım aylığı kesilmez hesaba gerek yok 2022 direk kesilir, forumda benzer konuları incelersen görebilirsin.

blackrace kardeş ilgine teşekkür ederimde anlamadığım konu şu 2022 neden kesiliyor

Muzafferr 2022 aylıgın kesin kesilir araç alırsan. abinin aylık geliri 1200 TL. evde bakım aylıgı 888,17 TL. hanede 5 kişi yaşıyorsunuz. aylık gelir toplamını beşe böldüğünde sonuç 417, 63 TL çıkıyor.
hanenin toplam aylık gelirinden emsal kira bedeli düşülüyor sadece. o da ne kadar bilemem. lakin ÖTV'siz araç alırsan aracın vergiden düşülmüş tutarın 120'de biri de gelire dahil edilecektir. ayrıca araca ödediğin para da harcamalara dahil edilecektir. sonuçta araca ödediğin para da bir harcama. hane harcamalarına dahil edilir. hanenin harcamalarının aylık ortalaması aylık gelirini geçerse aradaki fark gelire eklenecektir.

NOT: 2022 aylıgında sadece alınan 2022 aylıgı gelire dahil edilmez. onun haricinde her türlü resmi ya da gayri resmi gelir hesaba dahil edilir. evde bakım aylıkları da hesaba dahil edilir. 2022 aylıklarında hane gelirlerinin toplamından emsal kira bedeli hariç hiçbir gelir asla düşülmez. Hanenin harcama durumu; emsal kira bedeli hariç gıda, giyim, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması dâhil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
2022 aylıgında hane geliri Yönetmelik gereği şu şekilde hesaplanır:

[SIZE=1]GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 7 nci maddenin yedinci fıkrasında belirtilen Puanlama Formülü uygulamaya geçinceye kadar muhtaçlık; gelir, servet ve harcamalar esas alınarak aşağıdaki şekilde belirlenir.
a) Hanenin gelir durumu;
1) Tespit/beyan edilen aylık net maaş, ücret, nafaka, yevmiye ve diğer gelirlerin yıllık tutarının aylık ortalaması,
2) (Mülga:RG-25/3/2014-28952)
3) Hanenin ikamet ettiği konut haricinde diğer konutları için (takdir edilen/beyan edilen) rayiç bedelinin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,
4) İkamet edilen konut haricindeki konut için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa konutun rayiç bedelinin 120’de biri,
5) Dükkânlar için rayiç bedelin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,
6) Dükkân için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa dükkânın rayiç bedelinin 120’de biri,
7) Hanenin arazi, tarla ve benzeri için rayiç bedelin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,
8) Hanenin binek aracı için aracın kasko/rayiç bedelinin 120’de biri,
9) Hanenin ticari/ zirai amaçlı aracı için aracın kasko bedelinin 120’de biri, kasko bedelinin belirlenememesi halinde ise rayiç bedelinin 120’de biri ile bu araçların (takdir/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,
10) Hanenin büyük ve küçükbaş hayvanları için il/ ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerinden temin edilen yıllık getiri miktarının aylık tutarı,
11) Hanenin tespit/beyan edilen banka mevduatları için aylık faiz getirisinin iki katı tutar,
12) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması,
13) Aynı hanede ikamet etmemesine rağmen nafaka yükümlüleri tarafından sağlanan destek tutarı,
14) Tarımsal destek geliri tutarı,
15) Uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışanların gelirleri,
16) Diğer gelirlerin toplamının aylık ortalaması,
dahil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
b) (Ek:RG-25/3/2014-28952)(3) Vergi indirimlerinden faydalanılarak alınan ve engelli adına kayıtlı olan araçlar için vergiler indirilmiş tutarın 120’de biri dikkate alınarak hanenin geliri hesaplanır.
c) Birinci fıkranın (a) bendinin alt bentlerinde yer alan taşınır ve taşınmazların tespit edilen rayiç bedellerine ilişkin değerlendirmeyi Mütevelli Heyeti yapar.
ç) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Hanenin harcama durumu; emsal kira bedeli hariç gıda, giyim, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması dâhil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
d) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınır. Emsal kira bedeli dışındaki harcamalar birinci fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz.
e) Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla olması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir.
f) Birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarının beyan/tespit edilen harcama düzeyinin üzerinde olması durumunda harcamalar gelire eklenmez.[/SIZE]
Yönetmelik için bkz:http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.17049&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=65 yaşını

2022

1)Benim 3 yasinda %99 agir engelli oglum var bide kizim var 5 yasinda toplam 4 kisiyiz ev iki katli babamin adina bi katinda ben kaliyorum adres ayni babam annem benim gelirime dahil edilir mi
2) oglumun adina araba aldim liste fiyati 57000 indirimli fiyati 38500 kasko bedeli 64000 tl bakici maasi ile 2022 maasina basvurdum her iki maasda baglanir mi baska hic bi gelirim yok
Bu konuda aydinlatirsaniz sevinirim
mehmet_izlenim@hotmail.com

Üst Alt