Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç çarpması sonucu motorsikletimle kaza yaptım. Ne yapabilirim?

Kerimetes

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
25.10.2015 tarihinde sabah motorsikletimle işe giderken bir aracın carpması sonucu kaza geçirdim şu an omzumda kırık mevcut kaza raporunu almadım ama polislerin tutuğu rapora göre karşı taraf ℅100 suçlu doktor 10 gün kontrol şartı ile rapor düzenledi 10 gün sonunda ameliyat ta olabilirim kaza yaptığımda çok korktum ve sonrası yaşadığım acı neticesinde psikolojim de cok bozuldu karşi tarafın sigortasına tazminat davası acabilirmiyim sonucu ne olur şimdiden nasıl bir yol izlemeliyim. Teşekkurler

öncelikle gecmiş olsun kardes,bende bu siteye yeni katılanlardanım dilim döndüğünce bilgidiğim kadar yardımcı olayım.tazminat davası acarsın ama öncesinde davacı sıkayetcı olup ceza mahkemesinde herkes için belirlenen kusur oranından sonra acman daha mantıklı olur.polislerin düzenlemiş olduğu rapor yardımcı nıteliktedir,yol gösterir.mahkemede hakim bilirkişilerden kesin bir rapor talep eder ve bu rapordaki kusuruna tazminat alabilirsin.mesela motor ehliyetin var mıydı ,kaskın var mıydı...bunlar senın kusurunu etkiler.ayrıca motorsikletinin zararını,hastane masraflarını(bu arada trafık kazalarında sgk karsılıyor,cebınden bır para cıkmadığını düşünüyorum tabi alkollü değilsen),hatta bakıcı paraları dahi alınabiliyor.herhangi bir maluliyetin de olursa kaza tarihinden itibaren 1 yıl sonra üni.hastanelerinin adli tıp kurumundan alacağın rapordaki engel durumun,kaza tarihi itibariyle maaş durumun ve yaşın alacagın tazmınat parasını belirleyecektir.bu konuda bazı abilerimiz yaklasık değer verebilmektedir ama önce yasının ,çalışıyorsan maaş durumunun (çalışmıyorsan asgari ucret )ve malulıyet oranı bilmemiz gerekir.şimdilik bunu hesaplamak için hem erken hemde bu bilgilerle olanaksız.

kaza sonrası halıyle korkman cok doğal,anlıyorum seni,kolay değil lakin manevi tazminat davası da açabilirsin.bu durum tamamıyle hakimin takdirine bağlı diye biliyorum ,açsan bile düşük miktarlı açmanı tavsiye ederim,ayrıca manevi tazminat ülkemizde daha tam anlamıyla oturmadığı için daha çok elem verici,üzücü bir olay yada ağrı çekici bir olaya magruz kalman gerekiyor ki iyi bir para alasın.

Arkadaşım bir avukata git o sana söyler benim arkadaşıma da aynı araba çarptı 47000 tl aldı aracın kaskosundan 4000 avukat aldı

motorsiklet kazası

Arkadaşlar gecenlerde yazmıştım geçtiğim pazar motorsiklet kazası yapmıştım bugün kaza raporunu aldım ve karşı taraf yani bana vuran aracın tamamiyle kusurlu olduğu benim hiçbir kusurum olmadığı yazıyor kaza sonucu benim Humerus üst uc kırığim mevcut herhangi bir cerahi işlem olmadı sadece sarıldı bu kaza sonucu psikolojim acayip bozuldu cektiğim acı ona keza omzumdaki kırık ne zaman düzelir bilmiyorum birde ben beden işcisiyim kimi zaman kazma kürek kimi zaman balyozla calışıyorum tedavi süreci bittikten sonra eskisi gibi bu kolum işlermi onuda bilmiyorum benim merak ettiğim benim sigortadan tazminat alabilmem için illaki tedavi sürecimin bitmesi bittikten sonra sakat kalmıs olmammı gerekiyor şu aşamada sorumsuz birinin dikkatsizliği yüzünden gerek bedensel gereksek ruhsal anlamda madur oldum bunun bir bedeli yokmu.varsa nasıl oluyor ne yapmam gerekli sonuçları ne olur bilgisi olan arkadaşlar beni bilgilendirirse çok sevinirim şimdiden cok teşekurler.

Kerimetes evet maalesef tedavi sürecin bittikten sonra kesin maluliyet raporu aldıktan sonra tazminat başvurusu yapabilirsin.

trafik sigortası poliçedeki tutarlar kadar sorumludur,eğer sende o poiçede yazan tutarddan fazla bir mağduriyet varsa aracın sürücücü ve sahibi farklı kişilers ikisine birden trafik sigortası harıcınde madı manevı tazmınat acabilirsin .tamam .

Öncelikle geçmiş olsun, acil şifalar dilerim.

Kaza nedeniyle haklarınızı talep etmenizin şartı hukuksal olarak davacı ve şikayetçi olmanızdır. Zaman aşımı süreleri bu konuda önemli, sağlık nedenleriyle bu konuyu takip edecek durumunuz henüz yeterli değil yada bir avukat tutamıyor bile olsanız dava sürecini resmen başlatınız.

Önce ceza davası. Karşı tarafın hukuken de ceza alması, size tazminat hakkınızı doğurur.

İkinci Dava; maddi tazminat (kaşı tarafın sigorta poliçesi) manevi tazminat (size çarpan kişi) olarak açılmalı ve rakamlar belirtilmeli.

Dava duruşma tarihleri ortalama 2/4 ayda bir görülüyor, Adli tatil de eklenirse yılda en fazla 4 duruşma. Dava başlayıp devam ederken siz tedavi sürecini tamamlıyor, bedensel olarak kalıcı hasar durumunuzu netleştiriyor olacaksınız (İnşallah sorunsuz bir hayata devam edersiniz).

Davalı taraf mahkeme konusunu duyduğunda sizinle anlaşma yoluna giderek bazı tekliflerde bulunabilir. Teklif edecekleri rakamlar muhtemelen cüzi olacaktır. O dönem için kabul edip etmemek sizin kararınızdır.

Her iki durumda da belli bir miktar tazminat hakkı elde edebilirsiniz. Burada önemli olan birinci husus, size tam teşekküllü bir hastanenin vereceği rapor oranıdır. Bu oranla birlikte; yaşınız, o günkü gelir düzeyiniz, eğitim durumunuz vb. kriterleri gözeterek, hakim aktüel hesaplamasıyla size tazminatınızı çıkaracaktır.

Sigorta poliçeleri sizin en büyük kaynağınızdır. Poliçe tutarını öğrenin ve bu site içinde "tahmini" çıkarılmış, aktüel hesaplanmış tazminat tutarlarını inceleyin. Bu sizin için bir ön bilgi oluşturur. Dava sürecinde sizinle anlaşma yoluna gitmek isteyen sigorta "şu kadar verelim" dediğinde, o tutarın kabul edilebilir olup olmadığına bakın.

Not: Yazdıklarım ilk aklıma gelen ve 2012 yılı 6 Ekim de yaptığım kaza ve sonraki süreçte yaşadıklarım. Ben motosiklet kullanırken başka bir motosiklet sürücüsü ile yaptığım kaza ve sol bacağım diz üstü ampüte edildi.

Not2: Yazdıklarım, tek başınıza alabileceğiniz yol için bir anlatım. Bunu bir avukat yardımıyla da yapabilirsiniz.. Ortalama %20 civarında haklarınızı paylaşarak bir avukat tutabilirsiniz. Benim de bir avukatım var ama avukatım yokmuş kadar takibim var ve sizin de bu şekilde yaklaşmanızı tavsiye ederim.

Not3: Süreç, uzun ve yorucu olabilir. Bunu düşünmeden başlarsanız çok daha kolay geçebilir. Hakkınızı aramanız dileğimle..

Tekrar geçmiş olsun, sağlıklı günlere inşallah...

Kerimetes

Sayın Kerimetes,
Öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz. Tazminat haklarınız ile ilgili işlem başlatabilmeniz için tedavi sürecinizin tamamlanmış olması gerekmektedir.

Yaralanmanız ile ilgili olarak, şikayetçi olmanız halinde ceza davası zaten Savcı tarafından açılacak olup, bu davada uzlaşmayı kabul etmeyip, şikayetçi olmanız tavsiye olunur. Ancak, bu dava ceza davası olup, tazminata hükmedilmeyecektir.
Tazminat haklarınız için ayrıca bir hukuki süreç işletmeniz gerekmektedir. Genel olarak tazminat haklarınız ise şöyledir:

Maddi (daimi ve geçici iş göremezlik zararınız) tazminat haklarınız bakımından; aktüer hesap uzmanları tarafından hesaplanacak maddi zarardır. Aracın trafik sigortacısına, ZMMS limitlerini aşan bir zararınız varsa ve karşı aracın kasko sigortası varsa kasko sigortacısına, araç sahibine, sürücüsüne karşı dava ve talep haklarınız bulunmaktadır.

Maddi zararınızın hesabı için öncelikle geçici maluliyet süreniz ile kalıcı sakatlık oranınızın belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, tam teşekküllü devlet hastaneleri, araştırma hastaneleri ve üniversite hastanelerinin polikliniklerinden alınan kalıcı sakatlık raporları, itiraz edilebilir raporlardır. Böyle bir itirazla karşılaşma olasılığınız çok yüksek olup, rapora itiraz edilmesi halinde Sağlık Bakanlığı İl Müdürlüğüne müracaatla hakem hastane belirlenmesi gerekir. Bu prosedür oldukça uzun süren, yorucu ve aleyhinize sonuç doğurabilecek bir yoldur. Dolayısıyla, bu olumsuz sürecin uygulanması yerine Adli Tıp Kurumu veya Üniversitelerin Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlıklarından rapor alınması daha lehinizedir. Zira; bu kurumların raporlarına itiraz mümkün olmayıp, raporları Mahkemelerce dahi hüküm kurmaya elverişlidir.

Tazminat tutarını belirleyen maluliyet oranı; kazanın büyüklüğüne göre değil, yaralanmanın bıraktığı sakatlığa göre ve sadece bu konuda uzman hekimlerce belirlenebilir.

Maluliyet oranınız belirlendikten sonra, sakatlık tazminatınızın miktarı belirlenebilecektir. Bu tazminatın miktarının, ilgili formüller kullanılmadan hesaplanması veya yaklaşık bir şey söylenmesi imkansızdır. Size bu yönde bilgi veren hasar takipçileri veya aktüer uzman olmayan hukukçular sadece kötüniyetli şekilde kandırma amacı gütmektedirler.
Yaralamalı trafik kazalarında, alabileceğiniz tazminatı hesaplayabilecek kişiler ancak aktüer hesap uzmanlarıdır. Aktüer hesap uzmanı olabilmek için uzun süreli bir eğitim ve sınavların tamamlanması gerekip, Adalet Bakanlığı'na kayıt olmak gereklidir.

Bu tazminat hesabı birçok formüllerle, verilerle ve olayın özelliklerine göre yapılan bir hesaptır. Dolayısıyla, gerek forum sitesinde gerekse etrafta fikir veren, uydurma hesap yapan yapan kişilere ve özellikle hiçbir hukuki donanımı yahut yeterlilik belgesi olmayan hasar takip bürolarına itibar etmemeniz tavsiye olunur. Bu tür uzman olmayan ve gerekli eğitimi almamış kişilerin, kulaktan dolma verdiği bilgiler veya uydurma yolla yaptıkları hesaplar sizi yanıltıcı olacaktır. Bu yanılgılar sonucu da mevcut haklarınıza kavuşma imkanınız ortadan kalkacak, telafisi imkansız hukuki hatalara uğramanız kuvvetle muhtemeldir.

Son yıllarda; sigorta şirketlerinin keyfi uygulamalarından çok, hiçbir hukuk eğitimi bulunmayan, ruhsat-plaka takipçiliğinden çıkıp hasar takip bürosu açan kişilerden veya bu konuda uzman olmayan hukukçulardan kaynaklı mağduriyet yaşanmaktadır. Bu konuda derneğimize de birçok başvuru gelmekte olup, bu tür sigorta aracılık şirketleri, danışmanlık firmaları yahut takip büroları hakkında ülke genelinde yaşanan sıkıntıları anlatan ve Barolar tarafından düzenmiş araştırmaları derneğimizin internet sitesinde inceleyebilirsiniz.

Aktüer hesabın ortalama yapılması mümkün değildir. Tazminat tutarının hesaplanabilmesi için;

- Kaza tarihi (ay-yıl)
- Doğum tarihi (ay-yıl)
- Kaza tarihindeki net gelir
- Kesin sakatlık oranı
- Geçici maluliyet (tedavi) süresi, bilgilerinin net olarak verilmesi gereklidir.
Manevi tazminat haklarınız bakımından ise; karşı aracın kasko sigortasıvarsa ve poliçede manevi tazminat klozu varsa kasko sigortacısına, sahibine ve sürücüsüne karşı dava ve talep haklarınız bulunmaktadır.

Üst Alt